Gyerektartás és láthatás


derill # 2005.07.26. 10:52

Kaito: az apukának a birósághoz kell fordulnia ahhoz, hogy csökkent összeget fizethessen. A jogerős határozattól fizethet csak más összeget, ha a biróság más összeget állapit meg. Ha munkahelyet vált, az uj munkahely ugyanugy köteles fizetni, azonban előfordulhat, hogy feketén dolgozik, ez esetben ha nem fizeti a tartásdijat, feljelentést tehet ellene a párod tartás elmulasztása miatt. A gyerektartás nincs összefüggésben a láthatási idővel. Végig fizetnie kell a tartásdijat, hacsak a biróság nem dönt másképp, tehát arra az időre is fizetnie kell, amikor nála van a gyerek.

Nem tagadhatja meg az anya a láthatást. Az anyának ráadásul nincs kapcsolattartási joga, csak ha a kapcsolattartást szabályozó határozatban rögzitik, hogy biztositania kell az apának a telefoni kapcsolattartást. Azt teheti az anya, hogy vesz a gyereknek mobilt, és amikor az apánál van a gyerek, azon hivja a gyereket, feltéve, hogy az már akkora, hogy tudja kezelni. Azt is teheti, hogy amikor a gyerek nála van, ő sem biztositja a telefoni kapcsolattartást, ha az apa nem biztositja, feltéve, hogy ez nem szerepel az ítéletben - mármint az, hogy az apa telefonon is kapcsolatot tarthat a gyerekkel. Azonban ha az apa vesz mobilt a gyereknek, azt nem veheti el anyuka sem a gyerektől.

e.maszat: igen, megilleti. A különélő szülő rokonai ugyanis akkor jogosultak kapcsolattartásra, amikor a különélő szülő. Lehet kérni a tartásdij végrehajtását, feljelentést tehet tartás elmulasztása miatt, vagy kérheti a tartásdij állam általi megelőlegezését - ez mellett párhuzamosan feljelentést is tehet.

Zoltán: ez igy nem igaz. Telefoni kapcsolattartást nem kell ugyanis elvileg szabályozni, ha pl. vesz a gyereknek egy mobilt. Ez esetben ugyanis a gyereké a mobil, a szülő nem veheti el tőle, a gyerek üzemelteti, tölti, stb. amikor már képes kezelni. Ha a szülő elveszi, a gyerek meghallgatható, és a kapcsolattartás akadályozását jelenti, ha szándékosan akadályozza a telefonhasználatot. Már kérdés, ha visszaélésszerüen akarja a különélő szülő használni, tehát ha pl. napi többször is hivja a gyereket. Ez esetben szabályoztatható. Amig nem képes kezelni, addig természetesen kérni lehet ennek a szabályozását is. Az sem igaz, hogy a nagymama havi egy alkalommal kérhet. Kérhet, és az ügy körüményeitől függ, hogy mennyit, milyen rendszerességgel állapit meg a gyámhivatal. Előfordul, hogy kéthetente, de az is, hogy fél évente pár nap.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.25. 21:11

Kaito!

Az apuka fizeti esetetekben a gyerektartást, azaz nálad helyezték el a gyermeketeket!

Vagy egy hét itt-egy hét ott, megoldással tudtatok válni?

Ha nálad van elhelyezve a gyermeketek, akkor az apukát csak láthatás illeti meg.
Telefonos kapcsolattartás lett szabályozva hivatalosan? Ha nem, akkor nincs!

Ilyen esetre mit ír az ítélet? A többi bla-bla...

A gyerektartás is átkerül, hisz sem a gyermeketek, sem a fizetési kötelezettség nem szünik meg! Ha kell jelentsd fel, ha szándékosan elmulasztja.

A nagymamát ne firtasd, mert elvileg ő is kérhet havi egy alkalommal láthatást...

Zoltán György # 2005.07.25. 21:03

e.maszat!

Rendkívűli láthatáskor is elviheti és felelősséggel tartozik érte!

Az új munkahelyére is érvényes a gyermektartás letiltása, mert a gyerekek tekintetében nem állt be változás.
Ha muszály, akkor vidd be az ítéletet a munkahelyére és írásban kérd az átutalást.

Kaito # 2005.07.25. 19:30

Augusztus 1-től, börtönbüntetés is kiszabható az ilyen szülővel szemben, aki nem biztosítja gyermekének a különélő szülővel való kapcsolattartást!

Jelent esetben ennek a forditottjáról van szó. Vagyis az apukánál van egy hétig a gyermek, és az apuka gátolja a kapcsolattartást. Ugyanez a helyzet ebben az esetben is?

Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is?

Átkerül?

e.maszat # 2005.07.25. 18:44

Rendkivűli láthatás alatt ugy is megilleti, hogy az apa nincs vele, csak elviszi meg hazahozza?
Mit lehet tenni ha nem akar gyerektarást fizetni, és a bíróság már megítélte, eddig fizetéséből tiltották, de munkahelyet váltott?


e.maszat

Zoltán György # 2005.07.25. 18:06

Nincs összefüggés!

A gyerek akkor is eszik, ha az apja nem látja!

Nem tagadhatja meg!

Minden ilyen esetet azonnal be kell jelenteni a Gyámhivatalnál, azonnal!

Augusztus 1-től, börtönbüntetés is kiszabható az ilyen szülővel szemben, aki nem biztosítja gyermekének a különélő szülővel való kapcsolattartást!

Btk. 195.§.

Kaito # 2005.07.25. 17:54

Kedvesemnek van egy 2,5 éves kislánya. A válás során a bíróságon megegyeztek a gyerektartás fix havi összegében, azonban az apuka jelenleg „minimálbérért” dolgozik és szeretné mérsékelni az összeget, ilyenkor mi a helyzet? Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is? Ha az apa minimális gyerektartás mellett minimális láthatást kér az kivitelezhető? Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel? Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?

Kapcsolattartás:
Az apuka általában csak elviszi és visszahozza a gyermeket, a fennmaradó időben az exanyósnál van a gyermek. Az exanyós telefonszámot cserélt, így kedvesem nem éri el, hogy érdeklődni tudjon a gyerek, hogylétéről.
Az apuka megtagadta a telefonszám kiadását, mondván „hívunk ha baj van, ne akarj beszélni a gyerekkel” Ezután pedig ő is elérhetetlenné vált. Mi
ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka? Megtagadhatja e a láthatást
az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni
kapcsolatot tartani vele?

Előre is köszönöm a válaszokat.