Gyerektartás és láthatás

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.24. 19:35

Megkérdezhetem, hogy lehetsz a gyerek apja, ha az anyának férje van? A gyerek születése után ment hozzá?

(Egyébként az összegről semmit nem fogunk tudni mondani, az nem annyira jogi kérdés, mint inkább matematikai - és nem adtad meg a számoláshoz szükséges paramétereket.)

Csaba75 # 2025.02.24. 21:03

Nem már férjnél volt , én meg nős , viszonyunk volt , 2 évig .

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.24. 21:11

Akkor hogy-hogy nem a férj lett a gyerek apja?

Csaba75 # 2025.02.25. 05:38

2 evig viszonyom volt vele , teherbe esett és nem tudta hogy most tőlem vagy a férjétől , mert sajnos nem vedekeztűnk , bár ő azt mondta szed gyógyszert, és most mikkor kiderült a kapcsolatunk , apasági teszt lett csinálva az internetről rendeltük, és az kimutatta az apa gyerek viszonyt .

Szomorú örökös # 2025.02.25. 06:34

Csaba75

apasági teszt lett csinálva az internetről rendeltük
Aham....és gondolom az a teszt tökéletesen hiteles is.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.25. 07:07

Mellébeszélsz. Ha az anya a gyerek születésekor férjnél van, a férjet jegyzik be az anyakönyvbe apaként. Mást semmiféle kérésre, bemondásra nem. A gyerek apja pedig az, aki apaként be van jegyezve.

Csaba75 # 2025.02.25. 09:54

Igen a férj lett bejegyezve mint apa a dns zedzt az igazoltta hogy én vagyok a bilogiai apa

drbjozsef # 2025.02.25. 10:34

Csaba75,

Ez esetben nincs semmilyen jogod a gyermekkel kapcsolatosan - de kötelezettséged sem.
Megtilthatják a kapcsolattartást, de természetesen nem kell fizetned egy fillért sem.
Jogi szempontból nincs (most) közöd a gyerekhez.

Ha szeretnél kapcsolattartást, és gyerektartást is fizetni, akkor apasági vélelem megdöntése iránti pert kell indítanod.

Csaba75 # 2025.02.25. 11:19

De mivel egy internetről rendelt dns tesz kimutatta hogy a gyerek biologiai apaj a én vagyok igy az anyuka azt szeretne ha fizetnék gyerektartást ,csak kérdés hogy ez a teszt mennyire megbízható?

drbjozsef # 2025.02.25. 11:35

Csaba75,

Senkit nem érdekel a tesztetek. Az alapján egyikőtök sem követelhet a másiktól semmit.
Hogy ti egymás között miben egyeztek meg, az persze más kérdés. Ahogy tetszik. De amit vita van (nem fizetsz eleget, nem látod a gyereket eleget, etc), semmi más nem számít, csak a per.

Szomorú örökös # 2025.02.25. 13:46

Csaba75

egy internetről rendelt dns tesz kimutatta hogy a gyerek biologiai apaj a én vagyok
igy az anyuka azt szeretne ha fizetnék gyerektartást

Ezt az anyuka a gyerek születésekor cseszte el. Valószínűleg hogy ez kiderült, most kapálódzik, mert a másik pasi is ott hagyta.

egy internetről rendelt dns tesz.....kérdés hogy ez a teszt mennyire megbízható?

Ha visszaolvasol, én már az elején kétségbe vontam ezt.
Egy DNS teszt csakis a megfelelő, erre szakosodott laborban készülhet, az viszont már bizonyíték.
De ahogy olvashattad, még akkor sem tudna anyuka követelni tőled bármit is.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.25. 14:42

Ha szeretnél kapcsolattartást, és gyerektartást is fizetni, akkor apasági vélelem megdöntése iránti pert kell indítanod.
Nincs ilyen joga. Most képzeld el, hogy bárki random gyerek apaságáért perbe szállhatna, rongálva a családi békét, erodálva a szülők közti bizalmat - és valószínűleg a gyereknek se használna.

Csaba75 # 2025.02.25. 15:28

A férje nem hagyta el együtt maradnak a gyerek az ő nevére került , biroságra nem akkar menni mert nem szrretné ha a család megtudná , a férje azt m9mdta sajátjaként neveli fel , én nem is akkarok vele kapcsolatott tartasni .

Majordomus # 2025.02.25. 19:15

Akkor itt a vége a történetnek.

drbjozsef # 2025.02.25. 19:20

KBS,

Szerintem a családi békéhez (egy olyan családban, ahol a feleség félre...khmm, lépett) való jog nem erősebb annál, hogy én, mint biológiai apa, szeretnék a saját gyermekem életében részt venni, ha máshogy nem, tartásdíjjal és láthatással.
Egy csomó ügyvédi oldalon van az alábbi. Ezek szerint tévesen?

Amennyiben az apaság vélelme az anya házassága alapján áll fenn, vagyis a gyermek vér szerinti apja helyett a férj kerül a gyermek születési anyakönyvi kivonatában megjelölésre, nincs szükség az általában hosszadalmas peres eljárás megindítására, hanem lehetőség van az ennél egyszerűbb és gyorsabb ,az apaság vélelmének megdöntése iránti nemperes eljárás lefolytatására.
Ehhez a vélelmezett apa ( férj ), az anya és a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi ( vér szerinti apa ) közös kérelme szükséges, s ennek alapján a bíróság megállapítja, hogy a gyermek apja nem a férj.

drbjozsef # 2025.02.25. 19:21

Vagy úgy érted, hogy a férj hozzájárulása nélkül ez még perrel sem megy?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.25. 19:49

Ezt a három érintett egyetértésével lehet, nem is vezetnek ilyenkor bizonyítást. Jellemzően megszűnt életközösség, csak jogilag fennálló házasság esetén alkalmazzák.

De senki nem indíthat pert csak azért, mert egy gyerek apjának gondolja magát. Már ha az apaság rendezett, az apai státusz betöltött.

drbjozsef # 2025.02.26. 05:34

De senki nem indíthat pert csak azért, mert egy gyerek apjának gondolja magát. Már ha az apaság rendezett, az apai státusz betöltött.

Senki?
Ha jól értelek, a házasság esetén meg sem kérdeznek senkit : a férj az apa.
Ha a feleség 20 éve nem látta a férjét, ő maga sem tudja kezdeményezni, hogy az aktuális párja, a biológiai apa legyen a bejegyzett apa?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.26. 05:42

Olvasd el mégegyszer az egész mondatot, beleértve a második tagmondatot is. Csak a magát biológiai apának gondoló személyről beszéltem.

drbzs # 2025.02.26. 07:41

Peres út:

• Apaság megállapítása (anya, a gyermek, a gyermek halála után leszármazója és az apa kérheti),
  • Apaság vélelmének megtámadása (a vélelmezett apa, az anya, a gyermek, a gyermek halála után leszármazója jogosult).

Nemperes eljárás:

• Apaság vélelmének megdöntése (a vélelmezett apa, az anya és a gyermeket teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal magáénak elismerni kívánó férfi közös kérelmére indul, jellemzően ha a felek nem akarnak pereskedn
    • > ez az az esetkör, amiről KBS írt).
drbzs # 2025.02.26. 07:48

Csaba75

Ahogy a Kollégák is írták, jelen pillanatban nincs kötelezettséged a gyermek felé. Amennyiben az anya mégis azt szeretné, hogy fizess gyermektartást, abban az esetben először annak megállapítása lenne szükséges, hogy Te vagy a biológiai apa (ezt az Általad írtak alapján nyilvánvalóan nem fogja megtenni, hisz nem akarja, hogy a család tudomására jusson a dolog).
Legközelebb ha ezzel kapcsolatban keres, annyit mondj Neki, hogy tekintettel arra, hogy nem Te vagy a gyermek bejegyzett apja, így nincs gyermektartási kötelezettséged sem felé.

Csaba75 # 2025.02.26. 12:38

De ha úgy döntök hogy még is fizetek neki gyerektartást , es megtudunk egyezni az összegben ,akkor azt ügyvéd irja meg minden kép mert úgy hivatalos lesz ?

Szomorú örökös # 2025.02.26. 15:31

Csaba75

De ha úgy döntök hogy még is fizetek neki gyerektartást

Szerintem engedd el ezt a történetet! Te nem akarsz kapcsolatot tartani a gyerekkel,
alapvetően a jelenlegi apa nevelte eddig, én úgy gondolom, hogy maradjon is így!

Majordomus # 2025.02.26. 18:52

A gyerek étdekében sem célszerű kavarni.

valoper # 2025.03.16. 08:12

Kedves Szakértők!
Az alábbi kérdést tettem fel közel két hónapja, és kaptam is válaszokat rá.
A helyzet azóta nem igazán változott sajnos. A kiskorú felett én fogom gyakorolni a felügyeletet. Apuka saját döntése alapján, minket erről konkrétan nem tájékoztatva, hetente 3 éjszakát tölt itthon, a többit a szüleinél. Ha jól gondolom, ettől még nem minősül különélő szülőnek. Ha itt van, akkor is szinte csak aludni jár haza, a gyerekekkel érdemben meg sem próbál kapcsolódni.
Előszeretettel írogat nekem leveleket, amiben tájékoztatásra szólít fel. Tény, hogy leginkább a nagykorúakkal nagyon megromlott a kapcsolata, emiatt máris érdemtelenségre hivatkozva nem fizet utánuk (az életközösség 4 hónapja megszűnt, ebben nincs vita). Ez egy ördögi kör: a viselkedése miatt lettek a gyerekek ilyenek vele, erre fel ő nem fizet utánuk, és még fenyeget is, hogy addig nem költözik el, ameddig nem rendeződik a kapcsolat.
Szóval, jól gondolom-e, hogy mivel nem él külön, továbbra sem kell őt tájékoztatnom, a nagykorúakról meg pláne nem. Mivel még nincs aláírt megállapodás, tudom, hogy egyelőre fizetnie sem kellene, de eddig saját döntése alapján kezdte meg a fizetést, hogy majd visszamenőleg ne legyen túl nagy a tartozás.

"Tisztelt Szakértők!
Válóper előtt a közös megegyezéssel próbálkozunk. Egy fedél alatt lakunk még, a viszony nagyon elmérgesedett. Apuka éli a külön világát, a gyerekekről (2 egyetemista, 1 kamasz) semmit nem tud. "Megállapodás" alapján fizet gyerektartást, mivel a költségekhez egyebekben már nem járul hozzá.
Ma írt nekem egy emailt, hogy tájékoztatási kötelezettségem van, mivel jelenleg én gyakorlom a felügyeleti jogokat, és a gyerekek mindennemű iskolai, egészségi dolgairól, és szabadidős tevékenységéről írásban tájékoztassam.
Kérhet ilyet a nagykorú gyerekekre vonatkozóan is? Hogy kell ezt elképzelni, írjam meg minden nap, hogy milyen osztályzatot kapott a gyerek, kivel hova és mikor ment, fájt a feje és adtam neki egy gyógyszert? Milyen gyakorisággal, és milyen részletességgel kell tájékoztatnom? A mindennemű dolgokról való jelentés nekem már zaklatásnak tűnik. Hangsúlyozom, még nem él külön."