Gyerektartás és láthatás

Leiah # 2014.07.03. 13:49

Tisztelt Jogi Fórum olvasók!

A nyári szünetben megvalósuló rendkívüli kapcsolattartással kapcsolatban érdeklődnék, és kérném a segítségüket.

Kérdésem, hogy nyári szünetben, a rendkívüli kapcsolattartás időtartamán túl jogosult-e a kapcsolattartó (esetünkben az apa) a rendszeres, kéthetenkénti kapcsolattartásra is? Vagy nyáron, a szünet alatt kizárólag a rendkívüli kapcsolattartásra van joga, és azon túl már nem láthatja a gyermekeit egészen szeptemberig?

Esetemben a gyám (anya) ugyanis nem hajlandó a nyári kétszer két héten túl láthatásra adni a gyerekeket azzal indokolva, hogy ő akkor már nem tudja őket sehová nyaralni vinni. Joga van-e ehhez?

Köszönöm megtisztelő válaszukat!

melcsi78 # 2014.07.02. 18:22

Kedves Kovács Béla Sándor!

Akkor ha a gyermek dolgozik, nem is 18 éves koráig jár a gyerektartás?
Nagyon nem szívesen kérném el a gyermekemtől azt a pénzt, még így sem, hogy sajnos rászorulunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.02. 14:55

Jogilag ez mennyire állja meg a helyét?
Ha dolgozik az a gyermek, akkor nyilván nem szorul már tartásra. Más kérdés, hogy azért a korábbi ítélet még hatályos és végrehajtható.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.02. 14:53

Velem született lustaságom az oka, de az ilyen hosszú, ráadásul tagolatlan írásokat el sem nagyon olvasom. Pláne óvakodok attól, hogy bármit is javasoljak.

szignum2 # 2014.07.02. 14:48

Kovács_Béla_Sándor Ön mit javasol, mit tehetünk?

szignum2 # 2014.07.02. 14:43

Eddig csak a párom fizette mind a kettő 100%-át. Még azt is,ami nincs a nevén.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.02. 14:40

Élettársak között az a fele lehet több is, kevesebb is.

sagit # 2014.07.02. 14:32

Szignum2

A párodé a tartozás fele melyet követelhet rajta a volt párja, a gyt valóban kb 20% gyermekenként, a többit nem köteles fizetni de ezeket majd igen.

szignum2 # 2014.07.02. 11:32

Üdvözlöm! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a vőlegényemnek, (aki Hollandiában él és dolgozik már 7 éve) 2 gyereke van 2 különböző nőtől. Ezek együttélésben született gyermekek. A nagylány esetében már van bírósági végzés,miszerint havi 15 ezer ft-ot kell fizetnie. A kisebbik lány esetében, mivel van egy közös hitel és még egy,amit a párom anyagi segítségként eddig fizetett (nem az ő nevén van), abban állapodtak meg az édesanyával, hogy nem kell gyerektartást fizetnie mindezek mellett. Most azonban, hogy változott az anyagi helyzete és én is kiköltöztem hozzá,(szeptemberben esküvő),aztán családalapítás, ő az egyetlen kereső fél kettőnk között,több a kiadás, ráadásul albérletben élünk. Ezért közöltük a hölggyel,hogy azt a hitelt,ami nem a párom nevén van, már nem tudjuk fizetni tovább. Ő most bírósággal fenyegetőzik, hogy ő márpedig követelni fogja a fizetése 20%-át és még ezen felül a másik anyukát is buzdítani fogja, hogy fellebbezzen és kérje ő is a 20%-ot. Ez már 40% a fizetéséből..plusz az egyik hitel, ami havonta 60-65 ezer ft és ezen felül albérlet, rezsi és egy kisbaba, egyedüli keresőként... Lehetséges az,hogy ezt a bíróság jóváhagyja??? A másik dolog, hogy a hitel közös,amit csak a párom fizet,minden szó nélkül már 5 éve és még van hátra belőle 18 év,amivel semmi gond nincs,komolyan veszi,mivel a jelzáloghitelben a hölgy egyik ingatlana,az ő édesanyjának egyik ingatlana és maga a közös vidéki ház van bevonva és tisztában van vele,hogy ha ezt nem fizetné vagy nem tudná fizetni,3 család kerülne utcára,amit nem akarunk...de ez nem érdekli a hölgyet, pedig nem fogjuk tudni fizetni mindezek mellett a hitelt és a hölgy ezt nem érti meg, nem azonosul azzal,milyen súlyos következményei lehetnek a feljelentésének. Tudom, hogy a gyerek védelme az első, de mi lesz a leendő közös gyerekkel? Ráadásul a hölgy a házasságunk is a saját malmára akarja hajtani,miszerint az én bevételem is bele akarja vonni. A házassági szerződés mitől védhet engem? Tanácstalanok vagyunk, nem tudjuk mit tegyünk. Ami szintén fontos információ, hogy itt külföldön nem tolerálják, ha sokszor szabadságot kérnek, még akkor sem,ha tárgyalásokról van szó, ezért elveszítheti a munkáját,ezáltal mindent. :(

melcsi78 # 2014.07.01. 15:59

Kedves Fórumozók!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van 2 kiskorú gyermekem (egy 17 és egy 15 éves). 4 éve elváltam a férjemtől, aki el is költözött tőlünk és újranősült. A bíróság gyermekenként havi 25 ezer forint gyermektartást ítélt meg. A nagy fiam június elején elkezdett dolgozni, mellette beiratkozott az esti gimnáziumba. Exférjem közölte, hogy a nagy után már nem fog fizetni, kérjem el azt az összeget a gyermek fizetéséből. Jogilag ez mennyire állja meg a helyét?

Segítségüket előre is köszönöm!

süveges # 2014.07.01. 03:54

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Sajnos nem született írásos megállapodás. Csak arról, hogy lemondok a gyerekem javára a házról, a kocsiról és szó szerint egy darab bőrönddel jöhettem el. A havi díjat mindig feljebb emeli, azzal érvel hogy külföldön biztosan jól keresek és ha nem fizetek, beperel. Sajnos nem tudok minden füttyre hazamenni pereskedni, így hát most ezért tartunk 50ezernél. Szeretném ha a gyerekem nem szenvedne semmiben sem hiányt, nem sérülne jobban - eléggé apás. Amikor el kellett hagynom a családom, hitelmentes ingatlant hagytam hátra. A mostani 80ezres követelés alapját képezi, hogy ő most "sz.rban van" és én "szemé...da élek mint Marci Hevesen", ő pedig nem tudja fizetni a hiteleit. Második feleségem és én éjjel-nappal keményen robotolunk, sokat teszünk azért hogy egyről a kettőre jussunk, hiszen nekem újból talpra kellett állni, mindent előről, szó szerint a nulláról kezdtem.

Kata1980 # 2014.06.30. 19:13

Köszönöm a választ! Szép napot!

Scales # 2014.06.29. 05:12

Kedves süveges! Annyit kell fizetned, amennyi a bírósági határozatban szerepel, vagy amennyiben ÍRÁSBAN megállapodtatok. A leírásodból nem derül ki, hogy az 50 000-es összeg van-e valahol rögzítve, vagy csak szóban egyeztetek meg. A két hónapra is fizetned kell, de ez azért van így, hogy az anya ebből finanszírozza majd pl. a beiskolázázással kapcsolatos költségeket. Ezt azért jó, ha tudod, mielőtt kifizetteti annak is majd a felét.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 20:53

Kérni bármit lehet. A tájékoztatást meg köszöni szépen.

MajorDomus # 2014.06.27. 20:50

Fizesd ki.

De,, értesítsd,, a volt nejedet a 2 havi költségről és kérd el a felét.

süveges # 2014.06.27. 18:14

Nagyon köszönöm a választ.
Tisztelettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 15:04

Kell. (Hacsak másképp nem állapodtatok meg.)

süveges # 2014.06.27. 12:28

Tisztelt Hölgyem/Uram!

10 éve elváltam, majd három éve újranősültem. Válásomat követően külföldön kezdtem új életet, kisfiamat Édesanyja neveli Magyarországon, akit évente átlagosan kétszer láthatok, egyszer hosszabb ideig nálam tartózkodik külföldön, és egyszer ha tehetem két hétre láthatom őt Magyarországon. A bíróság anno megállapított egy gyerektartási összeget, melyet a volt feleségem nem fogadott el, és peren kívül a duplájában egyeztünk meg. Azóta azt az összeget is kevesellte és havi 80ezer forintban jelölte meg az igényét egy gyermekem után. Viszont sikerült megegyeznünk havi ötvenezer forintban. Természetesen ezek mellett felmerülő költségek esetén volt feleségem azonnal "értesít" telefonon amiből szintén vállalom a részem (táboroztatás, különböző sportfoglalkozások) Idén nyáron fiam 2 hónapot tölt velem külföldön, a kérdésem ezzel kapcsolatos: kell-e fizetnem a két hónapra a 100ezer forintot a volt feleségemnek, ha a gyermekem teljes ellátásáról (+ utiköltség, ruházat) magam illetve "új" feleségem gondoskodunk?
Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm.

ObudaFan # 2014.06.27. 09:08

„az állítólagos pénzátadásról semmilyen dokumentuma nincs és nem is lehet! nyerhet-e pert a 2 szülő tanúskodásával?”

Ezt majd a bíróság mérlegeli. De ennél nagyobb a gond, mert főszabály szerint azért a 6 hónapnál régebbi részletek elévülnek, ha erre hivatkozik majd, akkor máris igen jó esélye lesz.

„Mivel ebben az ügyben alperesként szereplek, ha elutazom a tárgyalásra útiköltség térítést ad-e a bíróság? Vagy nekem kutya kötelezettségem nem kis pénzért oda-vissza 600 km utaznom a hatóság előtt tett hamis vád miatt a saját költségemen?”

HA pernyertes leszel, akkor kérheted a felperestől ennek a megtérítését. Ezt az igényedet már a tárgyalás berekesztése előtt jelezni kell, és igazolni kell a költségeidet.

Kata1980 # 2014.06.26. 20:06

Tisztelt Fórum!
2003 augusztusában váltam el 2 kiskorú gyermekem van. Ügyvéd előtt 10-10 ezer forint gyermektartási díjban állapodtunk meg a volt férjemmel. 2003-2009-ig egyedülálló anyaként 1 keresetből a 2 gyermekkel az ügyészségen, bíróságon, rendőrségen tettem feljelentéseket, több alkalommal végrehajtóhoz került az ügy és minden alkalommal az én javamra döntöttek. Azonban gyermektartást nem kaptam, vagy munkahelyet váltott, vagy megpróbálta elvenni a gyermekeket, vagy fellebbezett, megint megítélték megint nem fizetett stb. belefáradtam.
2013-ban újra megházasodtam és a férjemhez költöztünk 300 km-re az addigi otthonunktól. Felmerült, hogy talán az új lakhelyen hathatósabb intézkedéseket foganatosítanak a hatóságok. Elkezdtem hát elölről láss csodát sikerrel :) Visszamenőleg az elmúlt 5 év gyermektartási díj nemfizetést is megítélték és végrehajtásra került az ügy. Ez év márciusától kapom a végrehajtótól a volt férjem fizetéséből levont gyermektartást.
Az öröm azonban korai volt. A volt férjem feljelentést tett, miszerint nem érti a levonásokat, mert ő fizetett gyermektartást készpénzben az elmúlt 5 évben a szülei jelenlétében. Bevallja ugyan, hogy van elmaradása de csak 2013 október óta mert nem tudta hová költöztünk. A bírósági tárgyalásra felkészültem buktatható az is, hogy nem tudta hová költöztünk, hiszen beleegyező nyilatkozatot írattam vele alá amiben szerepelt a láthatás további helye, valamint a pénzátadás is buktatható hiszen ő nem tudta de már júniusban elköltöztünk és az új városban laktunk munkahelyem volt és nem is jártam az előző városunkban, 2013 decemberig. Talán belekuszálódik a hazugságaiba ez már előre látható.
2 kérdésem lenne:
az állítólagos pénzátadásról semmilyen dokumentuma nincs és nem is lehet! nyerhet-e pert a 2 szülő tanúskodásával?
Mivel ebben az ügyben alperesként szereplek, ha elutazom a tárgyalásra útiköltség térítést ad-e a bíróság? Vagy nekem kutya kötelezettségem nem kis pénzért oda-vissza 600 km utaznom a hatóság előtt tett hamis vád miatt a saját költségemen?
Válaszokat előre is köszönöm, szép napot
Kata

ObudaFan # 2014.06.25. 11:10

Kérdésem a következő:előző házasságból eddig a két gyermekem(18 évesek) nálam voltak,most az egyik apukához költözött.Ilyenkor mindig az történik,hogy senki nem fizet a másiknak tartásdíjat?

Nem feltétlenül. Részletesen vizsgálni kell mindkét szülő jövedelmi, vagyoni helyzetés és mindkét gyermek szükségleteit.

pohicop # 2014.06.25. 05:32

Ahogy olvasgatom ha nálatok 3 gyerek van akkor a 16,6%-os maximum amit fizetned kell feléje. Neki gondolom az általános 20% amit feléd. Így van közte különbség 3,4%.
Jogilag biztos támadható, hozzá véve a különböző körülményeket. Én emberileg nem tenném...
Nem vagyok jogász, szóval csak szerintem...

Solya21 # 2014.06.24. 16:24

Köszönöm a választ!

sissy074 # 2014.06.24. 16:20

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő:előző házasságból eddig a két gyermekem(18 évesek) nálam voltak,most az egyik apukához költözött.Ilyenkor mindig az történik,hogy senki nem fizet a másiknak tartásdíjat?Ez azért merült fel bennem,mert az apukánál lévő gyerek két keresős családban él,ő az egyedüli eltartott.Míg nálunk van még két kiskorú gyermek is,és csak egy kereső(jelenlegi férjem) én GYES-en vagyok.Apuka kérte a tartásdíj megszüntetését.Én esetleg nem kérhetem,hogy részemről állapítsanak meg tartásdíjat?És apuka részéről maradjon a másik gyerekre megállapított tartásdíj?

ObudaFan # 2014.06.24. 12:20

Ez nem igaz. 25 éves kor fölött csak kivételesen. De bizonyos esetekben pedig már ez alatt sem kell, hiába tanul.
A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

1. a gyermek a tartásra érdemtelen;
  2. a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
  3. ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.