Gyerektartás és láthatás

Helén42 # 2007.10.22. 19:02

Köszönöm, mano80!

Nagyon bízom benne, hogy a bírói gyakorlatot ezúttal is követni fogják.
Egyik barátnőm is azt mondta, hogy az ilyen fajta apukák csak magáért a jogért küzdenek, aztán amikor már jönni kellene, akkor csak lapítanak.

Esetleg ha van még vkinek ebben az ügyben tapasztalata, szívesen olvasnám.

Köszönöm!

Jupiter # 2007.10.22. 21:16

Encsi:-) Én nő vagyok. Az eset egy ismerősömmel történik.

Helén42 # 2007.10.24. 20:39

Sziasztok!
Ma volt a tárgyalásunk.
Csak 1 finom kis szösszenet:
Az apa egyéni ügyvédként dolgozik, így készített egy keresetkimutatást, amiben bruttó 65.000,- Ft-ot keres havonta.
Megkérdeztem a bírót, hogy van olyan bíróság, aki ezt elhiszi?
A bíró azt válaszolta, hogy jogom van bebizonyítani, hogy nem ennyit keres, ha nem, akkor igen, a bíróság ezt elhiszi.
A per után apuka távozott a zsír új kp-ért vásárolt 3,5 milliós autóján. A zsír új, tavaly épített házába (ami persze nem az ő nevén van).
:(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 21:10

És? Tényleg jogod van bizonyítani.

Helén42 # 2007.10.24. 22:12

Igen, valóban. Holnaptól lesben állok az irodája előtt és annak, akinek nem adott számlát (szóval majdnem mindenkinek), felírom a kis piros noteszomba a nevét, és a lakása ajtajára is festek egy nagy piros X-et, mint az Alibabában.

Lehet, hogy fel kellett volna ajánlanom neki valami fix havi "férfitartást", mert mégsem nézhetem, hogy a kisfiam apja bto 65 e-ből tengődjön havonta.

monalisa1 # 2007.10.24. 22:12

Helén,
a következő tárgyaláson próbáld elérni, hogy a bíróság végeztessen környezettanulmányt az ex-nél, de ehhez meggyőző érvek és tények kellenek, nem pedig általánosítás, vélelmezés.

Mert az hogy van egy "zsír új" cs.ház, nos lehet, de az az új házassági életközösség keretében épült, és nem tudható, hogy mekkora hitel van rajta.

Ahogy az autót is bizonyára részletre vásárolta, hiszen széles az akciós választék - akár "0" Ft-ért is el lehet már hozni egy kocsit.

És az ügyvédi praxis működtetéséhez is pénz kell, bizonyára nem is kevés, melyet folyamatosággal elő kell teremteni.

Én azt javasolnám neked, hogy barátsági szinten béküljél ki vele, és akkor a követezőnél bizonyára többet juttat a közös gyermeketeknek. (És az új aszonnyal is legyél jóba, főleg...)

Végezetül: ahogy egy orvos nem tesz keresztbe a másiknak, úgy a jogászok is hasonlóan lehetnek.

monalisa1 # 2007.10.24. 22:13

Elnézést, de buta vagy...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.25. 05:09

Nézd, Helén! Mégis mi mást tehetne a bíróság azon kívül, hogy megadja neked a lehetőséget a bizonyításra?
Ne fogadja el a férjed által készített jövedelemkimutatást (ami egyébként valószínűleg a hivatalos bevallása), de neked higgye el bemondásra, hogy nem annyi az annyi? Miért kellene így tennie? Mert te nő vagy? Mert nálad a gyerek? Vagy miért?

miska # 2007.10.25. 10:59

Üdv mindenkinek!

Családjogi kérdés. Adott egy bíróság által megítélt gyermektartás, adott egy anyuka aki idő közben újra férjhez ment.
Apuka kötelezhető -e továbbra is gyermektartásra, avagy érvényét veszti -e automatikusan a hivatalos egyezség ez esetben?

A választ előre is köszönöm!

miska

amatőr # 2007.10.25. 11:04

Nem veszti érvényét - anyuka csupán férjhez ment, nem a gyermek apjának a személye változott meg -, kötelező továbbra is a gytdíj fizetése.

monalisa1 # 2007.10.25. 14:08

Az új férj ki a házassággal nevelőszűlővé avenzsált elő, a továbbaikban köteles gondoskodni a feleség gyermekéről, így az apa kérheti a bíróságtól a jelenlegi t.díj összegének felülvizsgálatát.

ObudaFan # 2007.10.25. 17:27

Ez azért nem így van, a nevelőszülőre tekintettel csak akkor fogják a tartást csökkenteni, ha az apa megélhetését veszélyezteti a jelenlegi tartás. Elsősorban akkor is a vérszerinti szülő köteles a tartást biztosítani, ha van nevelőszülő.

miska # 2007.10.25. 17:30

Értem. Ezek szerint nincs egyértelmű törvény adta álláspont. Jól gondolom?
Azért köszönöm szépen a válaszokat!

monalisa1 # 2007.10.25. 17:43

ObudaFan válaszolta meg helyesen.
Én csak annyit még: pl. ha az apának lesz egy ujabb gyermeke, akkor a körülmények változására tekintettel kérheti a t.díj mérséklését.

miska # 2007.10.25. 18:06

Összefoglalva tehát, nem oszt nem szoroz az új felállás, az apa ezidáig is kérhette a tartásdíj mérséklését, illetve ezután is kérheti, ha az életkörülményei igazolják azt. És ez független az "új" apukától, maximum növelheti a vér szerinti apa esélyeit.
Köszönöm, nagyjából én is így gondoltam.

Betchi # 2007.10.25. 20:44

Sziasztok!
Jogi kérdésem a következő.
Lányommal a volt élettársam szó szerint eltünt.Semmit nem hagyott maga után, se cím, se telefonszám. Igy a lányomat láthatáskor nem tudom elhozni magamhoz. A gyermektartás eddig rendesen fizettem. Mit tehetnék hogy ujra láthatásom legyen??? A gyerektartás igy fizethetném ugy hogy a kislánynak nyitok egy számlát és arra utaltatom? Mert igy hogy nem láthatom, nem szeretném hogy az anyja rajtam gazdagodjon.
A választ előre is köszönöm.

vízcsepp # 2007.10.26. 19:37

Tisztelt Hozzáértők!

1.Az lenne a kérdésem,hogy az időszakos kapcsolattartást az Oktatási Minisztérium által megadott időben kell megtartani vagy,ahogy az iskola kiadja a szünetet?

2.Hétvégét bele kell számítani?

3.Az alkalmazandó jogszabály magyarázata hol érhető el?

ObudaFan # 2007.10.27. 12:08
  1. Amikor az iskola ténylegesen kiadja.
  2. Igen.
Encsi # 2007.10.28. 11:14

hamarosan itt a tárgyalás...
szeretném megtudni,hogy egy három hónapos csecsemőnél hogy müködik a láthatás?!kb mennyi időt fog kiszabni a bíróság?kérhetem hogy a kiskorára való tekintettel a láthatás a nálunk történjen,és a felügyeletem mellett?
köszi

ObudaFan # 2007.10.28. 11:46

Igen.

Atalante # 2007.10.28. 17:24

Hali Helén42!

A saját tapasztalatomat irom most le neked, igaz, hogy elkeseritő, de szerintem készülj fel a legrosszabbra. A Pest megyei Biróság, mint másodfoku biróság végzésének értelmében mivel a gyermekem betöltötte a 3. életévét, igy minden második hétvégén szombaton 9-től vasárnap 16 óráig köteles vagyok a láthatást biztositani az apa számára.

Senkit nem érdekelt, hogy a gyerek még nem töltött el tőlem soha távol egy éjszakát, de még egy napot sem, senkit nem érdekelt, hogy a gyerek nem kötődik az apjához, hiszen az nem törődött vele 3 évig. Senkit nem érdekelt, hogy az apa és az én lakhelyem közti távolság alig fél km. ami nem akadályozná őt abban, hogy este hazahozza, másnap reggel pedig ujra elvigye.

De ez a biróság a gyermekek érdekeit védi.

Vagy nem?

mano80 # 2007.10.29. 09:15

Atalante!

Három évesen már elviheti az apa egész hétvégére? Én ugy kértem és nem is engedtem belőle, hogy 3 éves korától szombaton egész napra, és 6 éves korától egész hétvégére. És nekünk mondta is a bíró hogy ez a bevált gyakorlat.. Ez szörnyű hogy 3 évesen egész hétvégére elszakítják az anyjától a gyereket. Hu.. én valszeg vállalnám a bírságot meg mindent, de oda nem adnám akárhogy kötelez rá a bíroság.

ObudaFan!

Az lenne a kérdésem hogy Magyarországon az állítást vagy a tagadást kell bizonyítani. Ha én állítok valamit a volt férjemről akkor azt kinek kell bizonyítani? És ezzel lehet huzni a gyerek odaadását? Köszi a választ

rill # 2007.10.29. 10:54

Betchi, ha szabályozott (bíróság v. gyámhivatal által) a kapcsolattartás, akkor az élettársad lakóhelye szerinti gyámhivatalnál kérheted a kapcslattartás végrehajtását.

rill # 2007.10.29. 10:56

Encsi, egy ilyen pici gyermeknél szóba sem jöhet az elvitel-természetesen az otthonotokban kell biztosítani a kapcsolattartást, max. néhány órára. a bírói gyakorlat szerint ha rendszeres a kapcsolattartás, a gyermeket 3 éves korától viheti el majd az édesapja.

andi27 # 2007.10.29. 14:24

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy milyen módon és hol tudom kérni az állam általi megelőlegezést gyerektartás ügyben? A jegyzőkönyv már a kezemben van, hogy a gyerektartás összege behajthatatlan. Visszamenőleg is megelőlegezi az állam?
Segítségetek előre is köszönöm!

Andi