Gyerektartás és láthatás

KDITKE # 2007.12.09. 12:44

Elnézést de még egy problémámban szeretnék segítséget kérni. Édesanyám 25 éve él az élettársával aki beköltözött az édesanyám által épített és az 50%-ban az ő nevén 25%-ban az én nevemen és 25%-ban a testvérem nevén szereplő házunkba. Az lenne a kérdésem, hogy ha édesanyám meghalna akkor neki milyen törvényes követelései lehetnének,(csak ingatlanra vagy ingóságokra is,) haszonélvezeti jogot kaphatna ill. ha édesanyám ek szeretné küldeni akkor milyen vagyoni követelési lehetnének? Előre is köszönöm !!

KDITKE # 2007.12.09. 12:45

Elnézést de még egy problémámban szeretnék segítséget kérni. Édesanyám 25 éve él az élettársával aki beköltözött az édesanyám által épített és az 50%-ban az ő nevén 25%-ban az én nevemen és 25%-ban a testvérem nevén szereplő házunkba. Az lenne a kérdésem, hogy ha édesanyám meghalna akkor neki milyen törvényes követelései lehetnének,(csak ingatlanra vagy ingóságokra is,) haszonélvezeti jogot kaphatna ill. ha édesanyám ek szeretné küldeni akkor milyen vagyoni követelési lehetnének? Előre is köszönöm !!

ObudaFan # 2007.12.09. 13:03

Egyik esetben sem lehet semmilyen követelése, kivéve, ha ráfordított ő is valamennyit az ingatlanra.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.09. 13:12

Ami az ingóságokat illeti, 25 év után azért joggal hivatkozhat rá, hogy az élettársak is közösen szereznek - a hozzájárulás arányában. Természetesen a legjobb lenne ezt békésen, kölcsönösen megegyezve rendezni.

ObudaFan # 2007.12.09. 13:50

Persze, a semmilyen követelésébe csak az ingatlanra vonatkozó követeléseket értem.

sipijuca # 2007.12.10. 14:17

Problémám amiben segítésget szeretnék kérni a következő: 2007. márc. 7-én elváltunk, az apai nagyszülők 2006. ápr. 23-án látták utoljára a kislányt. Azóta nem is érdekődtek felőle. Most felbukkant a nagymama és közölte, hogy elviszi a kislányt.
Kérdésem: milyen gyakorisággal illti meg a láthatás?

pumpoka # 2007.12.10. 17:33

Kedves Obudafan!

Kaptam egy levelet a biróságtól, hogy kérik, adjam meg az alperes (exférjem) pontos cimét vagy tartózkodási helyét, mert visszamegy hozzájuk a tértivevényes levél "ismeretlen" jelzéssel. Az ex is mondta, hogy furcsa, mert minden levél megérkezik, kivéve az ő birósági leveleit. Valószinüsitjük, hogy az élettársa küldözgeti vissza a postással, hogy itt olyan nem lakik..... Kérdésem az lenne, hogy ha irok a biróságnak választ, hogy egyeztettem az alperessel arról, hogy adunk egy levelezési cimet, azt elfogadják? Mert igy minden levél vissza fog menni és a nő letagadja, az ex hiába kérdezi tőle. Ilyenkor esetleg lehet a biróságon jelentkezni neki személyesen, hogy átvenné ott, mert ilyen problémái vannak? A cimének, amit megadunk, mindenképp egyezni kell a lakcimbejelentőjében lévő cimmel vagy levelezési cimet megadhat bármilyet????? Mi a következménye annak, ha nem tudják kikézbesiteni a leveleket neki? Megszüntetik az eljárást?
Köszönöm előre is...

monalisa1 # 2007.12.10. 18:28

Az ajánlott cédulán, azaz a "könyvelt küldemény feladóvevénye" űrlapon, annak jobb felső sarkában "különleges szolgáltatások" címszó alatt többek közt van a "sk" megjelölés - az űrlap hátoldalán olvasható is: saját kezébe. Némi többletköltség a levél postai feladásakor, és akkor a postás ill. a postahívatal csakis a címzettnek adhatja át a levelet.

Igaz, nem hiszem hogy egy bíróság erre a feladáskor figyelemmel lenne...

kalamalyka # 2007.12.10. 18:45

Kedves Sipijuca!!

A későbbi surlódások elkerülése érdekében javasold szerintem, hogy keressék fel a nagyszülők a helyileg illetékes gyh-t, azzal a kéréssel, hogy nagyszülői láthatást számukra állapítsanak meg.
Fenti láthatás az apai kapcsolattartás idejében, annak rovására meg lesz állapítva.

Ha meg tudtok erről egyezni az nagyon jó, de akkor is célszerű rögzíteni.. leszabályoztatni.

ObudaFan # 2007.12.10. 19:03

pumpoka!

Bármilyen címet megadhatsz, ha ott átveszi az alperes a küldeményeket.

Pandúr8 # 2007.12.16. 08:25

Egy elég nagy problémával fordulnék az itteni szakemberekhez!

Gyerektartás díjjáról lenne szó. Van egy gyerekem aminek a gyerektartását megítélte jogerősen a bíróság 50.000,- Ft/hó-ra úgy hogy az akkori nettó jövedelmem 75.000,-Ft volt. Sajnos a tárgyalásra nem tudtam elmenni, ami tudom hogy súlyos hiba. a bíróság meghozta ítéletét. Ez kb 1 éve történt. Persze nem tudtam fizetni a havi gyerektartást és jött a behajtó cég és elvitte az autómat amiből fedezve lett 2007 augusztusig a gyerektartás visszamenőleg is. Most ismét kaptam a behajtó cégtől egy levelet, hogy fizessek 15 napon belül 200.000,- ft gyerektartás díjjat az eddig letelt 4 hónapot augusztustól számítva mostanáig. Azt hozzá kell tegyem, hogy sajnos 1 éve munkanélküli vagyok és ritka alkalmi munkákból, illetve szüleim ellátásából élek. (A gyerek 3 éves)

Kérdéseim a következők lennének:

• Nem tudok december 25-ig 200.000,- ft-ot kifizetni, hiszen nincs miből.... Mi történik ha nem fizetek?
  • Mit lehet tenni, hogy kevesebb legyen a gyerektartás díj? Az anyukának jól kereső állása van, és nagyon jó körülmények között él a család...
  • Mennyi szokott egyáltalán a gyerektartás díj lenni, mert nem értem hogy miként ítélhetett a bíróság 50.000,- ft-ot mikor a tárgyalás napján már munkanélküli voltam. Igaz sajnos nem voltam ott a tárgyalás napján.

Segítséget előre köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.16. 09:01

Nem behajtó cég az, hanem önálló bírósági végrehajtó.
Meg lehet próbálkozni egy keresettel a tartásdíj mérséklése érdekében. De az sem lesz már visszamenőleges hatályú.

(Valóban nem bölcs dolog fumigálni a tárgyalást.)

Pandúr8 # 2007.12.16. 09:16

Köszönöm, és mi történik ha most nem tudok fizetni?
Milyen esélyek vannak ilyenkor a tartásdíj mérséklésre?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.16. 09:19

A végrehajtó megpróbálja behajtani. Foglal, amit talál.
A tartás elmulasztása egyébként bűncselekmény is.

ObudaFan # 2007.12.16. 10:26

Egy 200.000 Ft-os tartozás esetén - ami mondjuk további 6 hónap és már félmillió - adott esetben rámahet az ingatlan is, ha nincs foglalható ingóság. Nem nagyon kellene várni a leszállítás iránti keresetlevél benyújtásával, és nem ártana ideiglenes intézkedést is kérni a csökkentésre.

Pandúr8 # 2007.12.16. 10:32

ObudaFan!

Köszönöm az információt, sajnos nincs ingatlan sem amit foglalhatnának, mivel szüleimnél élek.

Ideiglenes intészkedés alatt mit értesz? A keresetlevél benyújtását kinek kell benyújtani? Ezek után mi történhet?

ObudaFan # 2007.12.16. 10:51

A gyermek lakóhelye szerint illetéke4s helyi (városi, kerületi) bíróságon. Írd bele, már ideiglenes intézkedésben is kéred a tartásdíj csökkentését.

sanger # 2007.12.18. 11:43

Sziasztok fórumozók,
Rég nem jártam erre. Szeretném a segítségeteket kérni, mert vannak dolgok, amiket nem értek, és nem tudok utánanézni (anyagi okok miatt).
Röviden:
másodfokon van az ügy - gyermekelhelyezés. A felperes kapta meg a kilenc éves gyermek felügyeleti jogát, ami sem a gyermeknek, sem az alperesnek nem tetszett. A gyermek többször kísérelt meg szökést, másodjára elég sikeres akcióval - az alperesnél maradt. Időközben tárgyalások másodfokon, a bíróság javasolta, hogy a felek szüneteltessék a pert (nyíltan az alperes mellé álltak).
Per szüneteltetve vagyon. Viszont a felperes nem akar gyermektartást fizetni, valamilyen legfelsőbb bírósági végzésre hivatkozva, miszerint, ha valakinél jogtalanul van a gyermek, annak nem jár utána gyermektartás. A bíróság elfogadta ezt az érvelést.

Én ezt nem értem. Akkor most ilyen van? Mikortól jár a gyermektartás, ha jár egyáltalán? A per megszűnte utántól? Visszamenőleg is? Igényelni kell,vagy automatikus?

Másik: a felperes nem jelenti be a MÁK-nál, hogy nincs már nála a gyermek és vállalja, hogy minden hónap adott napjáig átutalja alperes számára a családi pótlékot. Törvényes ez?

Kérek valami jogtudóst, hogy segítsen!

ObudaFan # 2007.12.18. 20:02

Természetesen a felperes nem köteles tartást fizetni, ha a bíróság nála helyezte el a gyermeket. Ha a bíróság ennek a pernek az alperesénél elhelyezi a gyermeket, akkor ettől fogva járni fog.

Az már egy szép gesztus, hogy a családi pótlékot átutalja.

sanger # 2007.12.19. 07:09

Jó, ezt értem. De ha az elhelyezés ellenére nincs nála a gyerek - és ebbe később ő is beleegyezett - akkor a gyereknek (és nem a szülőnek!!!) járna a tartásdíj, nem?

A másikról úgy vélem, hogy nem gesztus. A szabály szerint 15 napon belül köteles bejelenteni, ha a gyermek kikerül a háztartásából. A felperes ezt nem tette meg, ezzel, ha jól tudom szabályt sértett.
A gesztus itt hülyeség szvsz.

Bocs', nem tudok latinul. Mit jelent?

Uccu # 2007.12.19. 09:30

Szerintem most lépni kellene, hogy szóbeli egyezséget köttetek afelől, hogy kinél legyen valójában a gyermek, esetleg a közös szülői felügyelet mellett. Ezt hátha elfogadja a másik fél is.

Aztán bíróság által, vagy ezt megelőzően közjegyző előtt jóváhagyatni. Majd utána kérni a gyerektartást, akár visszamenőleg fél évre. Aztán kiderül, megkapjátok -e.

aztán, ha befulladnátok irány a bírósági fellülvizsgálat, végül az állampolgári jogok biztosa. De erősen levelezz a bírósággal addig is, hátha...

Sok sikert ebben a borzalmas nem-jogrendszerben

sanger # 2007.12.19. 11:42

Na ez az, amit nem értek igazán. Megvan a jegyzőkönyv a bíróságról, benne az egyezség, de az is, hogy a felperes nem fizet tartásdíjat, amibe tulajdonképpen beleegyeztünk.
A kérdés csak az, hogy mi van a félév letelte után? Visszamenőleg kell követelni? Vagy hogy?

Uccu # 2007.12.19. 12:22

Tehát. Összefoglalom, mert nem biztos, hogy jól értem.

A Bíróság szerint a másik fél legyen a gondozó szülő, de ti abba egyeztetek meg ennek ellenére, hogy nálad a gyermek! Ugye?
Tehát, ha nálad a gyermek, először is jóvá kell hagyatni, hogy nálad legyen, mert különben ez egy értelmetlen semmi.
Ti megegyeztek, leírjátok közjegyző előtt, hogy te leszel a gondozó szülő a közös szülői jog gyakorlása mellett.
Majd Bíróságra beadod és időközben keresetet adsz be gyermektartásért. A keresetben szerepeljen az az időpont, amióta nálad van a gyermeketek. Visszamenőleg ettől az időponttól kérheted a gyerektartásdíjat, de max. fél évre visszamenőleg.

Tehát:

T. Bíróság!

Leírod az ellehetetlenült helyzeted, az eddig történteket... Kérem gyermektartásdíj megállapítását (mai nap mínusz fél év) időponttól. (Ha akkor már veled volt a gyerek).
Mondok egy példát:

2007. január 2-től neveled a gyermeket. A Bíróság kavart jobbra , balra. És ma adod be a keresetet így fog kinézzni:

Előzmények részletezése. Majd: 2007. január 2-tól gondozásomban van a gyermek, otthonomban él.
Kérem gyermektartásdíj megállapítását 2007. június 19-től visszamenőlegesen, mivel erre számomra a törvény lehetőséget biztosít.

Majd elképzelhető, hogy nem kapod meg a tartást, csak attól a naptól, amikortól jóváhagyjákm, hogy te gondozod a gyermeked, de meg kell próbálni.

Megértettelek, megértettél?

Uccu # 2007.12.19. 12:23

Kifizette előre a tartást?

Elismerted, hogy adott pénzt?

Ha nem, akkor jár. Nem neked, hanem a gyereknek.

Uccu # 2007.12.19. 12:32

Egyébként ne al és felperesezzünk már. Írd le rendesen. Te vagy az apa vagy anya?
Innentől eddig ez vagy az nevelte,,majd ez meg az történt.