Gyerektartás és láthatás

pumpoka # 2008.01.15. 19:29

Obudafan! Tudtam, hogy rád számithatok, ezért irtam újra. Akkor ez azt jelenti, hogy hiába nincsen mégcsak ideiglenes végzésem sem arról, hogy köteles gytartást fizetni (csak a válókeresetben hogy aláirta, fizetett eddig és ennyit vállalt), kérhetem ezt a kéthavi elmaradtat is... akkor mi van, ha ő azt hazudja a birónak, hogy fizetett nekem? Neki kell bizonyitania hogy fizetett, vagy nekem, hogy nem fizetett? Számit-e esetleg a párom szava, ha arra kerülne sor, hogy tanusitja, egy fillért nem adott?
A biróság elnökétől kaptam a levelet egyébként, hogy ezt a tárgyalási időpontot vehetem soronkivülinek, mert nagyon gyorsan kitűzték. De akkor újra kell kérvényeznem a második tárgyalásra is a soronkivüliséget? Mert a párom azzal riogat, hogy szerinte nem fogják kitűzni április előtt, mert kivárják a három hónapot, amikor ő vált el tavaly, akkor megvárták... az én esetemben sem? Április közepén szülök... Vigyek esetleg valami orvosi papirt magammal a tárgyalásra hétfőn a biztonság kedvéért?

Egyébként csak azért problémázok ennyire ezen a gytartás témán, mert eddig ahány ember, annyit mondott (egy sem hozzáértő) és már nem tudom, hogy merjem-e szóvá tenni a biróságon ezt a kettő elmaradtat... egyébként félek, hogy akkor sem fog fizetni, ha a biró azt mondja, ezt is pótolnia kell... bár azt tudom, ha akkor nem fizet, már tudok lépni majd... csak ez annyira rémes, hogy valakit ennyire ne érdekeljen a gyerekei megélhetése. Mert a párom tényleg kiteszi a szivét-lelkét és éjjel-nappal dolgozik, hogy megéljünk, de nem az ő dolga lenne hogy azért dolgozzon pluszba, mert az ex nem fizet semmit. Lehet, hogy én fújom fel a dolgokat, de én biztosan nem nézném el a páromnak az ex nője helyében, hogy nem fizet a gyerekei után. A párom is fizet és mégsem mondom, pedig mondhatnám, hogy csökkentesse a közös baba miatt majd a tartást... Mindegy... ja, és még 1: az ex a nője gyerekére hivatkozva, hogy el kell tartsa, kérheti, hogy kevesebbet fizessen esetleg a két vér szerinti gyereke után nekem?

ObudaFan # 2008.01.15. 20:28

6 hónapra vissza kérheted. Neki kell bizonyítani. Nem kell újra kérni a soronkívüliséget, más kérdés, hogy 30 napon (de nem 3 hónapon) belülre a bíróság a 2. tárgyalást ki sem tűzheti. A gyermektartás iránti kérelmet minél előbb jelentsd be, ha esetleg lassan a 6 hónapból kifutnál.
A mostohagyermekére csak igen szűk körben hivatkozhat. A vér szerinti gyermek részére fizetendő tartásdíj összege csak akkor csökkenthető a mostohagyermek részére a közös háztartásban teljesített tartásra tekintettel, ha a mostohagyermek tartása a saját vér szerinti szüleinek jövedelméből megfelelően nem fedezhető.

pumpoka # 2008.01.15. 20:57

És gondolom, hogy a mostohagyermek tartására akkor hivatkozhat, ha a vér szerinti szülő önhibáján kivül nem tud gondoskodni megfelelően a gyerekről, nem pedig azért, mert nem akar elmenni dolgozni mert igy neki kényelmes, hogy az exem eltartja őket.
Kifutni a 6 hónapból még nem fogok, mert eddig két és fél hónap az elmaradás és hétfőn akkor a tárgyaláson fel fogom vetni ezt a dolgot.
Bár a párom azt mondta, hogy a volt feleségétől megkérdezte a biró, hogy van-e valamilyen pénzbeli követelése a férj felé és fizetett-e gyerektartást a különélés alatt. Mondjuk náluk ilyen gond nem volt, mert a párom fizetett mindig rendesen. De ha esetleg nálunk nem kérdezik meg, akkor szólok érte, meg persze az illeték feléért is.
Úgy veszem ki a szavaidból, hogy akkor van némi esély arra, hogy kitűzzék a baba születése előtt még a második időpontot. Ez is megnyugtató...
Köszönöm az eddigi segitségedet, most azt mondom, hogy remélem, nem kell irjak többet, mert ugye akkor mennek a dolgok simán a válásunkkor... :)))

ObudaFan # 2008.01.16. 18:20

És gondolom, hogy a mostohagyermek tartására akkor hivatkozhat, ha a vér szerinti szülő önhibáján kivül nem tud gondoskodni megfelelően a gyerekről, nem pedig azért, mert nem akar elmenni dolgozni mert igy neki kényelmes, hogy az exem eltartja őket.

Természetesen.

Lisall # 2008.01.17. 13:32

Sziasztok ismét.
Külföldön élünk, Magyarországon zajlik a válóper kettö és fél éve.
Mit tehetek addig míg a per folyik ha az apa egyszerü héköznapi dolgokba nem egyezik bele?
(most megakadályozta hogy a 14 éves fiunknak bankkártyát igényljek)

Ilyen (vagy fontosabb) esetben a magyar gyámügyhöz fordulhatok vajon?

monalisa1 # 2008.01.17. 14:37

És mivel indokolta, hogy a gyereknek ne válthass saját nevére bankkártyát? (Esetleg az apát kikerülendő, a te kártyád mellé válts társkártyát a gyermeknek, limitálva az általa havonta kivehető pénz összegét.)

Fagyee # 2008.01.17. 15:55

Üdv!
Szeretnék egy ötletet vagy egy tanácsot kérni a problémám megoldására.
A helyzet az, hogy 18 éves vagyok, Erdélyből elszöktem a szadista apám miatt, és a 23 éves barátnőmet 5 hónapos terhesként otthonhagytam. Az imént kaptam egy smst, hogy az apám el akarja vetetni (ami 3 hónapig lehetséges) a gyereket, és szeretném megtudni hogy ez lehetséges e. Valószínű hogy megpróbálja a gyereket elvenni a barátnőmtől, és erre szeretnék választ kapni, hogy milyen úton módon lehetséges e ez, vagy nem lehetséges.
Válaszukat előre is köszönöm,
László

monalisa1 # 2008.01.17. 17:21

Szerencséd, hogy the big cat - jogász - mostanság nem jár erre, mert nagyon megkapnád tőle a magadét, de éretlen kölyök.

A beírásodra is válaszolva, az a gyerek meg fog születni, te pedig fizeted a gyerektartást ameddig kell.

A biológiai apaságodtól függetlenül (...) remélve valaki más lesz majd a gondoskodó és felnevelő apja annak a kis jövevénynek.

A te édesapád meg csak maradjon otthon a mindmáig "sötét" államában.

Lisall # 2008.01.17. 18:35

Monalisa: a bankkártyát el lehet veszteni vagy ellophatják tőle.
Ennél magasabb szintű érvre nem futotta.

Gondolom a gyerek ezek alapján ne biciklizzen (még kitöri a nyakát) ne tanuljon meg vezetni (na az már milyen veszélyes) ne lépjen ki a lakásból.

A kérdésem az hogy ilyen esetekben mivel lehet az apa hozzájárulását pótolni (gyámhatóság, bíróság?) vagy most még évekig azt csinál amit akar?

ObudaFan # 2008.01.17. 19:39

Bíróság, ha már nem éltek együtt. Ideiglenes intézkedéssel is.

trigi # 2008.01.18. 08:56

üdvözlök mindenkit.
nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy hány éves korában viheti el legkorábban az apa a gyermeket hétvégékre?
rövid történetként: terhességem alatt,és szülést követően is az mondogatta egyfolytában,hogy a gyermekemet elveszi tőlem,ha kell akkor mindenkit le is fizet érte,és hogy pokollá fogja tenni az életemet. ezeknek írott formája is van.
a bíróságon már feljelentettem,de nem történt semmi.
ez a viselkedése mennyire befolyásolja a későbbiekben hogy elvihesse a gyermeket,és egyáltalán milyen idős korban viheti el,és csak ő,vagy a nagyszülők is?
válaszokat előre is köszönöm

monalisa1 # 2008.01.18. 13:47

Nagy általánosságban 3 éves kortól az elvitel hétvégére, akkor, ha a gyerek és az apa közt már kellő összeszokottság van. Addig a láthatás a gyermek otthonában, fix időpontokban, és lehetőleg az anya passzív jelenlétében. (Egy 2-3 éves kisgyereket 2-3 órákra már az apja is elviheti sétálni, játszani stb., de még tanácsos hogy vissza vigye.)

Ha úgy érzed zaklat, fenyeget stb., jelentsd fel ismét, január 1-től sokkal szigorúbban állnak hozzá a dologhoz.

A nagyszülőknek a láthatás külön nincs leszabályozva, az férjen bele az apa láthatási idejébe. (8-10 éves gyerek esetén már más lesz a helyzet.)

Ha akár az apa akár a nagyszülők azért mennek hozzád - láthatás ürügyén -, hogy csak cirkuszoljanak egy jót, tegyél panaszt a gyámhivatalban. És ismét és ismét. Írásban fogják őket rendre utasítani, illetőleg a láthatást időlegesen korlátozhatják is.

trigi # 2008.01.18. 13:55

monalisa köszönöm szépen a választ.

monalisa1 # 2008.01.18. 14:21

Javaslom ráérő idődben olvassad vissza ezt a topicot - és a közel hasonló címűeket -, mert a láthatás/kapcsolattartás dolgában az eddigi beírásokból és a hozzászólásokból sok hasznos információhoz juthatsz.

trigi # 2008.01.18. 15:06

igen köszönöm.
elolvastam az összes írást.
sokat megtudtam belőlük.
remélem az én ügyem is végre békésen fog majd egyszer rendeződni,mert már nagyon ki vagyok idegileg.
mégegyszer köszönöm szépen.

monalisa1 # 2008.01.18. 15:08

Remélve "a" párod mielőbb talál magának új partnert és onnantól - úgyszintén remélve - nyugton hagynak élni már.

Kívánok további minden jót, legfőbb sok türelmet...

Marcell-Lola # 2008.01.18. 17:28

Sziasztok!
Jogi tanácsot szeretnék kérni. A férjemmel tavaly év végén nagyon megromlott a viszonyunk, annyira hogy az utolsó együtt töltött napunkon családi erőszak is történt. Megvert úgy hogy a 13 hónapos lányunk a kezemben volt, a majdnem három éves fiunk a lábam mellett örjöngött. Zokniban - cipő nélkül kellett a szomszédba menekülnünk. (Nagyon ittas állapotban volt). Mire a szomszédok kihívták volna a rendőrséget eltünt a házból.
A kérdésem az lenne, hogy az ennyire pici gyerekek láthatásánál mondhatom azt, hogy ne vigye el a gyerekeket? Látogassa úgy őket, hogy nálam a lakásban legyen? Állandóan elviszi az édesannyához, aki már a kapcsolatunk elején sem fogadott el engem, soha nem marad egyedül a gyerekekkel, hogy ő foglalkozzon velük. Mikor visszahozza a fiam ilyeneket mond: Majd ha anya meghalsz apa visszajön.
Teljesen kiakadtam. Már kértem a nevelési tanácsadóban időpontot a részére. Sajnos a férjem elég sokat iszik nem érzem biztonságban a gyerekeimet ha vele vannak.
Kérlek benneteket aki tud segítsen!

ObudaFan # 2008.01.18. 17:29

A gyermek 3 éves koráig mindenképpen kérheted.

Marcell-Lola # 2008.01.18. 17:35

Sziasztok! Az előbb kimaradt a következő kérdésem: gyeden vagyok a kislányommal és még nem ovodás a kisfiunk. Egyedül nevelem őket. Az apjuk decemberre és januárra is 25000-25000 Ft-ot fizetett a két gyerekre. Decemberi jövedelme több mint 300000 Ft volt. Kérdésem lenne hogy ha a bíróság megítéli a 40 %-ot (ezt kértem a válóper beadásakor), a különbözetet kérhetem e visszamenőleg? Ha igen hogyan?

Marcell-Lola # 2008.01.18. 17:40

Mivel a fiam február közepén lesz 3 éves, a lányom decemberben múlt 1 éves, akkor a lányommal lesz itthon pár percet a fiamat meg elviszi? Az hogy hétvégén elviszi és ott aludjon nála ez ellen teljesen tiltakozom. (Lakáshelyzete sem olyan.) Megtehetem?

ObudaFan # 2008.01.18. 17:43

6 hónapra vissza kérheted a hátralékot. Két gyermekre 40% reális is lehet, de azért ekkora keresetnek a 40%-a már nem feltétlenül. A 3 éves gyermeket elviheti, de úgy 6 éves koráig valószínűleg még aznap haza kell hoznia.

monalisa1 # 2008.01.18. 18:56

Marcell-Lola
Az hogy decemberben x összegű keresménye volt az még nem az éves jövedelme, melyet a bíróság figyelembe vesz a t.díj megállapításánál - esetleges emelésnél.

marcika # 2008.01.18. 19:47

Szép jó estét. Ma kapott a férjem a bíróságról egy papírt. A volt felesége tartásdíjemelést kér . Két gyerekre, akiből az egy 19 éves (és 10.-ik osztályos!) a másik 17 éves, havi 80.000 forintot kér. Ha megszakadunk sem tudunk ennyit kifizetni, hiába magas az én fizetésem, a férjem alig keres. Ezenkívül lakástörlesztés, rezsi, közös gyerek, gyerektartás. Alig marad valami. A férjem vállalkozó, ami azonnal gyanus a volt asszonynak és sajnos mindenkinek. Ráadásul azt hazudta, hogy nem kapja meg rendszeresen a pénzt. Nem mindig utaltuk, sokszor kézbe kapta. Most azt találta ki, hogy visszamenőleg 6 hónapra is kéri. Pedig mi fizettük, sokszor a gyerekekkel küldtük el. Teljesen el vagyok keseredve, hogy mi lesz ha megítélik neki ezt a pénzt. Ellehetetlenítenek bennünket, el kell adjuk a házat, mert nem fogjuk tudni fizetni a rezsit és a törlesztést. Kérem segítsen valaki. Egy közös gyerekünk van.
Miért gondolja mindenki, hogy mindig az anyukák az elesettek, kisemmizettek?
Melyik az az összeg, amely reális ebben az esetben?

Marcell-Lola # 2008.01.18. 20:42

Kedves monalisa1!
A férjem havi keresete 125000 Ft körül van, és negyedévente van kb. 120000-170000 Ft jutalma. Ilyen felállásban hogy állapítják meg a gyerektartást?
Ebben a topikban lakáshasználattal kapcsolatban kérdezhetek? (Köszönöm az előző válaszokat!)

monalisa1 # 2008.01.18. 21:05

A kereseteket összeadva és középarányosítva 2.100.000 Ft/év bruttó jövedelem vélelmezhető, mely 1.150.000 Ft/év nettó, azaz 95.000 Ft/hó. Ennek 40%-a 38.000 Ft/hó a t.díj, amennyiben a bíróság gyerekenként 2x20%-ot határozott meg, illetve egy esetleges t.díj felemelés iránti perben ezen érték körüli marasztalás várható. A bíróság a százalékos mértéken kívül minden esetben a "de legalább" minimálisan fizetendő összeget is meghatározza. Persze ha az ex munkahelye setleg később megszűnik stb. ő is fordulhat a bírósághoz a t.díj mérséklése miatt.