Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2008.01.18. 21:08

A másik kérdést jobb lenne az "ingatlanügyek" vagy a "segítségkérés" fejezet egyikében feltenni, egyúttal a témával előzőekben mások által már feltett kérdésekre írt válaszok- hozzászólások olvasása önmagában is segítség alapja lehet.

Marcell-Lola # 2008.01.18. 21:11

Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 # 2008.01.18. 21:16

Minden jót!

monalisa1 # 2008.01.18. 21:25

marcika!

A bíróság a t.díj meghatározásánál csak a kötelezett havi jövedelmét veszi figyelembe - nagy általánosságban.

Kérni mindent lehet (...), a bíróság dolga, hogy vizsgálódjon és itélkezzen.

Az nagy butaság volt - már elnézést -, hogy a mindenkori havi t.díjat nem postán adták fel (és a befizetési csekkeket gondosan eltették volna), vagy az ex bankszámlájára utaltatni. Az eddigi módszeren azonnal változtatni kell.

Sajnos előfordulhat, hogy a 6 hónap visszamenőlegességre figyelemmel néhány hónap újra megfizetésére kötelezheti a férjét a bíróság., egy állítás egy tagadással áll szemben. (Bár a gyerekek tanúként igazolhatják, hogy a pénzt önöktől megkapták, és remélve az anyjuknak át is adták.)

marcika # 2008.01.18. 21:58

Szia Monalisa1, nagy tanulság volt. A gyerekek biztos odaadták a pénzt, mert egyébként zaklatott volna.
Éppen azt akartuk elkerülni, hogy a gyerekeket tanuként hallgassák meg. Milyen kínos az anyjuk ellen vallani! A férjem ezt nem szeretné, és én ezt el is fogadom, de valamilyen megoldást találnunk kell.

Mit jelent az, hogy kötelezett havi jövedelem? Az én jövedelmemről is kell igazolást vinni?

kalamalyka # 2008.01.19. 08:11

Kedves Marcika!

Annyit talán megjegyeznék, hogy valóban nagyon kínos a gyereket tanúként behívatni a bíróságra...........de vajon nem kínos-e annak a félnek aki hazudik és ez egyértelműen kiderül? Mit gondol a gyerek róla ezek után?
Szerintem egy gyerek is levonja a megfelelő következtetést, ha máshogy nem hát magában. Abból pedig valószínű nem Te jönnél ki rosszul.
Nem mindíg jó ha elkendőzzük a gyerek előttt, meg tapintatosak vagyunk, mert ugye ne sérüljenek. Szerinted ezzel a hazugsággal ők nem sérülnek?
Ellenkező esteben nem lenneének veled szemben ilyen tapintatosak hidd el, minden eszközt, beleértve a gyereket is kihasználnának válogatás nélkül :(

--
  • csak egy vélemény -----
monalisa1 # 2008.01.19. 08:49

A t.díj fizetésére az apa a kötelezett, hiszen az ő gyerekeiről van szó, tehát a bíróság az ő jövedelmét vizsgálja.

monalisa1 # 2008.01.19. 08:50

(Bizonyos esetekben az anya lehet a kötelezett, amennyiben a gyerekek nála lettek elhelyezve.)

monalisa1 # 2008.01.19. 08:51

Mármint ha az apánál lettek elhelyezve.

kali # 2008.01.19. 13:07

Monalisa1!

Most olvasgatom az elmult pár nap forum hozzászolásait, és trigivel folytatott beszélgetésedre lettem figyelmes. És elnézést hogy most én is írok, de azt hiszem most jött el az idő hogy tanácstalan lettem.

Nagy általánosságban 3 éves kortól az elvitel hétvégére, akkor, ha a gyerek és az apa közt már kellő összeszokottság van. Addig a láthatás a gyermek otthonában, fix időpontokban, és lehetőleg az anya passzív jelenlétében. (Egy 2-3 éves kisgyereket 2-3 órákra már az apja is elviheti sétálni, játszani stb., de még tanácsos hogy vissza vigye.)

A kellő összeszokottság az mit jelenthet? Nálunk az apuka többé-kevésbé két hetente jön, bár az utobbi 2 hónapban inkább a kevésbé volt a jellemző. És amikor jön akkor se egyedül, hanem a szüleivel. A gyerekem másfél év körül van, és az apuka még terhesség alatt elment. A gyerek egyébként különösebben nincs el az apukáékkal, és a 4 óra láthatást se töltötték még ki, általánosságban 1,5 órát szoktak itt lenni, de a gyerek kb 20 percet van el velük, és utána folyamatosan a nyomomba van. És nem érzem ugy hogy ki tudnak alakítani a gyerekkel kapcsolatot. Pedig aztán tényleg a gyereket is tuszkolom vissza, meg nem is zavarom a láthatási időket.
Ez kimeríti a nem kellő összehangoltságot?
Bevallom ezek miatt a dolgok miatt vagyok kétségbe esve hogy 3 évesen már oda kellene adnom a gyerekemet.

A nagyszülőknek a láthatás külön nincs leszabályozva, az férjen bele az apa láthatási idejébe. (8-10 éves gyerek esetén már más lesz a helyzet.)

Nálunk sincs (legalábbis egyenlőre leszabályozva a nagyszülők láthatása). De nem is akadályozom hogy jöjjenek.
A kérdésem az lenne hogy ha teszem azt 3 évesen akarnak majd kérni láthatást, akkor ez azt jelenti hogy akkor ők is az apuka hétvégéjén jogosultak elvinni? és oldják meg maguk között? vagy akkor ugy fog kinézni, hogy apuka kap 2 hétvégén, a nagyszülők 1-et és akkor nekem marad a fennmaradó 1?

Még egy kérdésem lenne.

Azt tudom hogy január 1-től lehet következménye a zaklatásnak, vagy a fenyegetésnek. Nos... én is kaptam már írásban fenyegetést, de most áttértek arra a modszerre hogy kulturált stílusban írják le a dolgaikat. És nem tudom ezt mennyire fér bele ebbe a kategóriába ezek után? Mert attól mert nem írnak bántot, attól a levél lényeg az.

Szerinted van rá esélyem hogy elérjem azt hogy csak 6 éves korától vihesse el a gyereket majd az apuka?

Elnézést hogy most ennyi kérdéssel zavartam a forumot

kali # 2008.01.19. 13:15

Még egy megjegyzésem lenne.
Jártam a gyámhivatalba és ott azt mondták hogy nem tudnak tenni semmit, nem is élhetek panasszal, és nem is jelenthetek be semmit. Se a láthatások miatt, se a zaklatások miatt (mármint igaz hogy sok ocsmányságokt írtak de a gyereket ezzel ők nem veszélyeztetik) amit meg is értek, csak hát a zaklatást azért szerettem volna hogy nyoma legyen, mert hogy ezzel a hozzáállásukat tudnám bizonyítani, mert a gyerekre vonatkozóan vannak benne dolgok, melyek sejtetik hogy nem fogják időben visszahozni, meg hasolnó dolgok.
Szóval, azt mondták a gyámhivatalba, hogy csak az apukának van joga panasszal élni, és majd ha ez megtörténik utána fognak engem meghallgatni (és talán akkor majd az én megjegyzéseimet is feljegyzik)

Ez az egész egyébként kiakasztó hogy ilyen igazságtalan a rendszer.:(:(:(

monalisa1 # 2008.01.19. 17:20

Kali

Nem illik egy névre címzett beírást válaszolatlanul hagyni - tehát köszönöm -, de nem tudok mást mondani: az általad boncolgatott kérdések ezen topicban előzőekben mások részéről közel azonosan már elhangzottak - mondhatni oda-vissza kivesézett már a téma. Javaslom olvasd vissza a topicot (több tucatnyi oldal) és a sok esetből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani. A Te eseted sem más vagy különb, hidd el kérlek.

kali # 2008.01.19. 18:14

Köszönöm a választ:)
Olvasgatom a topicot, és tényleg nagyon hosszu. És tényleg vannak benne mindenféle dolgok. Pl: azon a részen az elején jót derültem hogy nem tudták meghatározni hogy mi a páros hétvége:) de elszomorító is hogy ilyenere se tudnak állást foglalni hivatalos szervek.
Igaziból csak azért írtam mert elég kiábrándítónak tartom ezt az egészet ami kis hazánkba folyik, és érdekelt hátha te tudsz valami tutit:)

Mégegyszer köszönöm a hozzászolásodat.

monalisa1 # 2008.01.19. 19:07

Tudod mi a szomorú: amikor két ember a párkapcsolatuk után nem tud v. nem akar korrekt módon azonosulni a megváltozott körlményekkel. Az ezen egyik-másik topic 'majd végig erről szól.

monalisa1 # 2008.01.19. 19:09

Amúgy vannak rendes, segítékész gyámhivatalok is, a tiétek sajnálatosan valószínően nem az.

Kriszti70 # 2008.01.19. 19:27

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, a napokban berendeltek minket a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalában
Sajnos az egyik kerületi gyámhivatal nagyon elfogult volt és nem volt pártatlan ezért kértem másik gyámügyre az ügyemet.
Sajnos itt is azt tapasztaltam, hogy nem segítőkészek a Gyámhivatalban itt egy vezető fő tanácsossal beszéltünk 3 órán keresztül, a 15 éves lányomat kérésére sem hallgatták meg Ö azt kérte hogy nem akar az Apjával menni a láthatások alkalmával csak havi egyszer, akkor is a helyi gyermek jóléti szolgálatnál legyenek kettesben az apjával.
A Gyerek nem szereti az apja élettársát folyton piszkálja, meleg ételt nem kap, dohányoznak a Gyerekkel egy légtérben, nem foglalkozik az apa a Gyerekével, ha vele van, hanem az élettárs 2 gyerekével van egésznap.
A beszélgetés során jegyzőkönyvbe vették, hogy a gyerek akar menni az Apjával, de a részletek nem érdekelték Őket.
Bármilyen jogszabályra hivatkoztunk, nem fogadták el.
Az én ügyvédem nem tudott eljönni a volt férjem ügyvédje eljött, sőt bejött a tárgyaló helységbe a hivatalnok először azt mondta neki, hogy meg sem szólalhat, később mégis belekerültek a megjegyzései a jegyzőkönyvbe, hiába tiltakoztunk ellene.
Azt mondták teljesen felesleges ügyvédet hivatni ilyen helyre, mert úgyse szólalhatnak meg.
Szerintük a jogászok és ügyvédek csak a pénzt nézik semmi mást.
Arra gondoltam, hogy felveszem az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosával a kapcsolatot és elmondom a panaszomat, jól teszem?

Időpontot már egyeztetem velük a panaszom, az lenne, hogy már egy éve nem történik semmi az ügyemben a Bíróság, nem dönt a kapcsolattartás újra szabályozása ügyében, a gyámügy elfogult.
Hová lehet még fordulni?
Ha nem segítenek, az előbb említet hivatalnál akkor arra gondoltam, hogy külföldi jogvédő szervezetekhez fordulok és a médiához.
A beszélgetésről a Gyámügynél hang felvételt készítetem, remélem figyelembe, veszik majd mert ha valaki meghallgatja annak tökéletesen lejön hogy nem pártatlanok.
Visszahallgatva teljesen ellentmondásos volt amit mondtak.
A közel 3 órás felvétel alatt a Gyereket 2 szer kérdezték (meghallgatáson voltunk elméletileg) meg akkor is beléfojtották a szót.
Arra a kérésünkre hogy másik Gyámügyet kérünk nem azt ahová tartozunk azt mondták hogy nem adják oda másik Gyámügynek a ügyet és nem foglalkoznak vele hogy mit kérünk mert úgyis az van amit Ők mondanak.
Megköszönöm, ha valaki segít valamilyen tanáccsal.

Sziasztok: Kriszti

monalisa1 # 2008.01.19. 19:47

Sajnálatosan szélmalomharc...

A gyámhivatal úgy vizsgál ahogy azt ő jónak tartja, panaszt lehet tenni ellene, de minek.

Külföldi jogi szervezet vizonyára kapásból visszadob minden olyan beadványt/megkeresést amely nem konkrét jogsértésre hivatkozik.

A bíróságot sem lehet befolyásolni...

A lányod 2-3 év múlva nagykorú már, onnantól elmarad "a" kötelező kapcslattartás stb. Ezt az időszakot bírd még ki valahogy.

Amúgy vélem nem a kamasz lányodat nem szereti a férjed új élettársa, nem, hanem benne "téged lát" - vagyis a kettőtök közti idegharc, utálat, mit ne mondjak: gyűlülködés.

Alapból az a probléma, hogy egyes emberek nem tudnak kulturáltan viszonyulni dolgokhoz.

pumpoka # 2008.01.22. 10:45

Kedves Obudafan!

Ezúton szeretném megköszönni a segitségedet a válásomat illetően. Rengeteget segitettél, nagyon hálásan gondolok rád ezért és kivánom neked, hogy amilyen a segitőkészséged, olyan szinten jutalmazzon az élet téged minden jóval és egészséggel!
Csak pár szóban: tegnap lezajlott az első (és egyben utolsó) válóperes tárgyalásom a férjemmel (exférjemmel). A birónő tekintettel arra, hogy három hónap múlva gyermeket szülök és arra, hogy mindenben megegyeztünk (az exférjem nem kötött bele semmibe) és minden vagyont megosztottunk, eltekintett az újabb tárgyalástól és itéletet hirdetett. Két-három hét múlva megkapjuk a végzést a válásról és mehetünk intézni a továbbiakat.... ez a lényeg... és ebben TE nagyon sokat segitettél, hogy igy alakuljon, hiszen a te válaszaidra hallgatva tettem a lépéseket...
Köszönöm még egyszer! Ágnes

sferi69 # 2008.01.22. 12:16

Üdv mindenkinek!

Én is zavarnám a saját problémámmal a fórum tisztelt résztvevőit és választ keresek esetleg hivatásos szakembertől, ha van fent ilyen.
2 éve adta be a volt nejem a válópert, amiről 2006-ban kaptam határozatot. 3 gyermekünk született 16 év hásasság után (jelenleg: 18,16,5 évesek a 18 évest mellesleg 2005 óta nem láttam), a láthatások gyerektartás (3*16,6% volt ) majd mivel a középső gyermekemet a bíróság nekem itélte és 2007 augusztusától velem élt a mai napig. Aztán a múlthét óta a fiam, aki 15 éves volt most januárban úgy döntött, hogy vissza akar menni az anyjához és erre már be is adták a következő perre az anyagokat. a válás elött a volt nejemnek sikerült 4millió forintos banki és egyéb tartozást összeszedni-e és ezt a bíróság megfelezte anno a válásnál. Azóta vonták is amit tudtak a fizumból. Ment belőle az egy gyerekre menő 16,6% és a maradék meg a felezett részemre. Kérdésem: most, hogy megint mind 3 gyerek nála lesz megint csak az 50%-ot akarja tiltatni, viszont így az eddig letiltott tartozásra menő rész az gyakorlatilag 0-zódik, és ráadásul el nem évülő, sőt ha velem történne valami a gyerekeim is öröklik (amit nem akarok!) Van rá mód szerintetek, hogy fix 30000 legyen (gyerekenként 10-10-10000 Ft) és a többi a tartozásra az 50%-ig vagy felejtős és amig élek fizetek, hol a nejemnek, hol a bankoknak, mert akkor kalap-kabát ebben a büdös életben nem lesz semmim, mert 37000 Ft/hó nettó pénz marad a zsebemben egy hónapban amiből épp hogy tengetni tudom kis életem. Tehát ez a helyzet nálam erre keresek valami értelmes magyarázatot mit tehetek?
Köszi

Boxy # 2008.01.22. 12:43

Sziasztok!
Segítsetek hátha valaki volt már hasonló cipőben!
Boxy vagyok és kibabrál felem az exem!
Minden hónapban feladom a gytartást és öt hónapja nem veszi fel az állandó bejelentett lakcímén, a lóvé visszajön.
Ma a végrehajtó pajtás írt, hogy eladja a házam, mit tegyek?
Hozzáteszem bírósági dolgozó, tehát széllel szemben p...lok?

Boxy

kalamalyka # 2008.01.22. 13:11

Na és ilyenkor hol van a moderátor?

nandy # 2008.01.22. 13:47

Boxy:

kaptál a bíróságtól fizetési meghagyást?

nandy # 2008.01.22. 13:58

Egyébként nem értem az egészet. Én úgy tudom, hogy 6 havi elmaradás után lehet vh-t kérni.

ObudaFan # 2008.01.22. 17:50

Rosszul tudod. Akármekkora elmaradás esetén lehet végrehajtást kérni. Jogerősen megítélt gyermektartás esetén meg nem is fog fizetési meghagyást kapni, hanem végrehajtást fog kérni a jogosult, és a végrehajtó majd jelentkezik.

ObudaFan # 2008.01.22. 17:53

sferi69!

Az a 30e fix havonta, az esélytelen.
Ugyanakkor az 50 % sem biztos, mert ha már a 18. életévét betöltötte a legnagyobb, és nem tanul tovább, akkor őutána tartás nem jár, a maradék kettőre marad kb. 40%.