Gyerektartás és láthatás

sanya078 # 2013.11.15. 20:30

Tisztelt fórumozók.
Egy kérdésem lenne.
Hogyan, és milyen igazgatási szerveknél, intézményeknél lehetne, és mit kérni tőlük azon ügyben hogy, a párommal volt közös gyermekünk, nem éppen normális körülmények közt él. Értem ez alatt, hogy normális ugyan a bérlemény ahol laknak, fizetem rendesen a gyerektartást, meg minden, sőt segítem is a lányomat, aki 2 éves, de az anyuka nem éppen normális szűzies életet folytat gyermekem jelenlétében. Mindemellett a kislányom rendszeres, visszatérően beteg, asztam, stb.... és az anya önnönmagától nem tudja megvenni a gyógyszereket, és ellátni, foglalkozni vele, ha én nem lennék. Még ehhez csak hab a tortaként hozzájön, hogy a lánykám elalvásakor, a fent említett olyan irányú vendégeket is fogad, de jobb esetben olyankor a lányom át van adva nekem, és jobb esetben nem látja amit anyuka művel a férfiakkal. Nekem szándékomban van elköltözni innen más városba, de előtte hogy, hol, és mit tudok, milyen intézményeknél jelenteni, bizonyítani mindezt, hogy fejlődésben lévő kislányomnak ne ez legyen a szeterotípiája, követni valója, még csak véletlenül sem? Hogy tudom bizonyítani, és hol, és hogyan tudok ellene bármit is tenni, és foganatosítani, azt hogy ne szenvedjen erkölcseiben a lánykám?
Mindennemű segítségüket előre is köszönöm.
Egy aggódó apuka.
Sándor

kisszoke # 2013.11.15. 18:07

Tisztelt Fórumozók, Segítők,

Férjem előző házasságából van két gyermeke. Az egyikük befejezte a szakiskolát, s munkába állt, így már neki nem kell gyermektartást fizetnünk elvileg. De ha jól értelmezem az új szabályokat akkor azért bíróságra kell mennünk, hogy megszüntethessük a fizetést? Mióta dolgozik nem fizettük az ő részét így lehet hogy visszamenőleg azt is ki kell fizetnünk?

A másik gyermek még csak 16 éves lesz decemberben. Azonban nem jár iskolába. Nincs meg a 8 általános végzettsége, a haverokkal lóg és nem érdekli semmi. Tavaly már a családi pótlékot is megvonták tőlük s az idén is hasonló mennyiségű hiányzást halmozott már fel.
Ilyen esetben meddig vagyunk kötelesek fizetni? Mert az egy dolog hogy ha iskolába jár fizetünk (mint a nagynál is), de így?

Válaszaikat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.11.15. 15:16

Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is?

Nem. Ha nem fizet, végrehajtást lehet kérni.

Ha az apa minimális gyerektartás mellett minimális láthatást kér az kivitelezhető? Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?

Nincs.

Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?

Nem.

ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka? Megtagadhatja e a láthatást
az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni
kapcsolatot tartani vele?

Megtagadni nem lehet , újraszabályozást lehet kérni.

Katuska47 # 2013.11.15. 13:24

Köszönöm a választ!

Annyit szeretnék még elmondani, hogy a bíróság által jóváhagyott egyezségnél még nem merült fel problémaként, hogy az unokám nem a Fiam nevén van. Ez később, amikor az Anyuka intézni kezdte az unokám itthoni papírjait, akkor
az egyik nyomtatványon volt az a kérdés, hogy élt-e már
házasságban. Miután ő az USA-ban férjnél volt, így a
gyámhivatal automatikusan a volt férj nevére anyakönyvezte az unokámat.Mondván az itthoni törvények
ezt írják elő. Utána csináltattak DNS vizsgálatot és a
mai napig a gyámhivatal nem csinált semmit. Lassan 2 éve.
Bírói egyezségben csak a gyerektartásról,láthatásról és a
gyermek elhelyezésről van szó.
Köszönöm!

Melani27 # 2013.11.15. 12:09

Köszönöm szépen a segítséget !

ObudaFan # 2013.11.15. 10:57

Melani27

Írni kellene egy konkrét százalékos mértéket és egy minimumösszeget is. Hogy pontosan mennyit lenne célszerű, azt látatlanban nem lehet megmondani.

ObudaFan # 2013.11.15. 10:56

Katuska47

Ha bíróság által jóváhagyott egyezség van a gyermektartásról, akkor nem túl valószínű, hogy nem ő van apaként az anyakönyvben.
Valószínűleg a kinti fizetését kell alapul venni, de ismerni kellene az egyezség pontos szövegét.

Melani27 # 2013.11.15. 07:35

Üdv !

Ismét segítséget szeretnék kérni, jövőhéten szeretném beadni a gyerekelhelyezés, gyerektartás kereseti kérelmet a bíróságra. Kérdésem az lenne, a gyerektartás részhez mit írjak ? azt hogy kérem a Tisztelt Bíróságot, hogy a törvény által előírt meghatározott összegben szeretném kérni a gyerektartás megállapítását, vagy azt, hogy a kinti fizetésének a 20 %-át, 80.000 ft-ot ? Nem fogja magas összegnek tartani a bíróság a 80.000 ft-ot ? vagy mindkettőt írjam ? egy ismerősöm említettem nekem, hogy fix összeget kell írni, a bíróságon mondták, mert az ő volt párja a bíróság előtt bejelentette, hogy külföldön dolgozik. Teljesen tanácstalan vagyok, melyik variáció mellett maradjak. Nagyon köszönöm a segítséget !!!!!!

Katuska47 # 2013.11.13. 17:27

Kedves Fórumozók!

Fiamnak 2008-ban született gyermeke az USA-ban.
Az élettársával megromlott a kapcsolata és 2011-ben az édesanya hazajött a gyerekkel.Kint Ők megállapodtak a gyerektartás összegében, amit az itthoni bíróság is
jóváhagyott. Fiam minden hónapban rendesen fizet. Havi 350 USA dollárt.
A kérdés az lenne,hogy a külföldi jövedelme után kell-e fizetni vagy pedig az itthoni munkakörnek
megfelelő összeget kellene alapul venni? Erről két évvel ezelőtt a bíróságon nem esett szó.
A csavar az egész történetben az, hogy a volt élettárs
házasságban élt amikor az unokám megszületett.
Így az unokám a mai napig a volt férj nevén szerepel, mert 2 év eltelte után sem csinált semmit a gyámhivatal.
Pedig a DNS vizsgálat szerint is a Fiam az Apuka.
A Fiam fizet, de a gyerek nincs a nevén. Mi a teendő?
Köszönöm,hogy elolvastátok.

ObudaFan # 2013.11.13. 06:26

sanya078

Nincs.

sanya078 # 2013.11.12. 21:42

Tisztelt fórumozók.
Egy kérdésem lenne, az anyának fizetett gyerektartást, a perben lefolytatott bíróság felé, az anyának van e kötelezettségi joga arra hogy havonta közölje a bírósággal, hogy a gyerektartás rendben megérkezett stb....
Tisztelettel
Sándor

kunyhó # 2013.11.12. 19:59

Annn!
A fórumot olvasom (sok tanulsággal), mert én is apa vagyok, olyan válófélben lévő feleséggel, amilyen te vagy. Aki még soha nem mondta azt a gyereknek, hogy "menni kell, mert az apád. Legfeljebb abban dönthetsz, hogy melyik nadrágot veszed fel."
Biztos, hogy még soha egy jó szót nem mondtál az apjáról a gyereknek.
A gyerektartásért is feljelentenéd ha nem fizet, de a gyereket ne akarja látni. Szerinted ez mindenkinek a legjobb.
A legnagyobb baj, hogy te partner vagy ebben.
Pozitívum: sem a bíróság, sem a gyámhivatal nem partner ebben.

aknara # 2013.11.12. 17:53

Kedves Fórumozók!
Gyermektartási ügyben szeretnék tanácsot kérni. 4 évvel ezelőtt váltam el, 3 kiskorú gyermek után 50 % tartásdíjat ítéltek meg nekem. Azóta a legnagyobb gyermekem betöltötte a 18. évét, de még 2 évig középiskolás lesz, itthon lakik eltartottként. A volt férjem megnősült egy éve, egy három gyerekes anyát vett el, akitől a nyáron megszületett a közös gyermekük is.
Most a tartásdíj módosítását kéri. Egyrészt a 18 év feletti lányunknak már saját számlájára szeretné utalni tartásdíjat, másrészt csökkentené a tartásdíjat, hiszen ő a mostani családjában is immár 4 gyermeket nevel.
Mennyire jogosak a módosításra való kérelmei? Ha bíróságra kerülne a sor mire számíthatok?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

paradigma # 2013.11.12. 14:53

Mondatból adódóan: folyatnia vagy esetleg fojtania. Öszvér anarhista megoldásban szabadon: (folyós szesszel) folytania...

paradigma # 2013.11.12. 13:22

Annn
apa is csak egy van.
Biztos csak rádtüsszentett amikor szegény gyerek megfogant. Ha meg iszik akkor volt mit elfolytania ami összefügg az elviselhetetlen helyzetek palástolásával. Ha majd a gyerek lesz piás fogd csak arra, hogy az apjától örökölte. Az a biztos. Te nem tehetsz semmiről.

Annnn # 2013.11.08. 19:58

sagit

"Tudom nehéz de egy 10,5 éves gyermek még igencsak az édesanyja kedvére akar tenni azzal hogy nem akar menni..."

Ne haragudjon, de én nem azt kértem, hogy a tények ismerete nélkül ilyen típusú "tanácsokat" kezdjen osztogatni bárki is. Sőt, azt sem kértem, bárki a saját elképzelésének megfelelő körítést találjon ki és erre szabjon bármilyen választ.
Fogalma sincsen róla, milyen helyzetben van a gyerek, sőt nem kell a kedvemre sem tennie, mert én nem ezért szeretem. Ha idomítani akarnék, akkor tigrist tartanék.

"Kevésbé jó apa..." Ez volt a "fénypontja" a hozzászólásának :( Gondolom, az alkoholista, agresszív és drogos apák gyermekeit és exeit is ezzel nyugtatja!

monalisa1 # 2013.11.06. 22:58

Utóbb még a következőket azért ide írom: a nagypapa hibázott és ennek következményét viseli, azonban soha nem lehet tudni, hogy az ÉLET a továbbiakban mit tartogat - szükség lehet még arra a nagyszülőre.
A papa bizonyára okult már a dolgokból és nagyon megbánta.

monalisa1 # 2013.11.06. 12:25

plasztikbauer

Ha a szülők okkal elzárkóznak attól, hogy a "kedves" nagyapa látogathassa az unokákat, a bíróság nem fogja a döntésüket felülbírálni. (Azzal a molesztálással az öreg elvágta magát a jövőre nézve is.)

Ugyanakkor az ilyen kicsi gyermekeknek nehéz megmagyarázni, hogy nekik "miért nincs" nagypapájuk amikor az oviban szinte mindenki másnak van.

Talán annyi engedményt mégis, hogy negyedévenként közterületen 1-2 alkalommal lehetővé tenni a találkozást rövid időre, de csakis a szülő jelenlétében.

monalisa1 # 2013.11.05. 14:08

Bocs a 2x-ért.

monalisa1 # 2013.11.05. 14:07

besszerrita

Anno a kérdező költözött el a férjétől és vitte magával a gyereket, majd nemrég az új párjával mentek tanyára lakni - ez az ő döltésük annak minden előnyével és hátrányával.

Minden második hétvégén van láthatás aminek eddig az apa eleget is tett: vitte-hozta a most már 5 éves gyereket. Azonban pár hónapja változott a helyzet: a kérdéses - és az apa által bizonyára többször is megtapasztalt - 11 km-es földút odavissza 22 km/alkalmanként, ez 26 alkalom/év = 572 km és még 13 év a gyermek nagykorúságáig = 7436 km.

Ennyi(ke) út okán épeszű ember még nem vesz "0" km-es új autót, de a kocsit akkor is fennt kell tartani + a biztosítások, adó, műszaki vizsga stb. rendszeres többletkiadások. Egy még jónak mondható négykerékhajtásos kocsit 2 milliótól már lehet kapni, szóval ha az anya ezt a szükszéges többlekiadást mint egyszerű beruházást az apa részére állja - és vita nélkül évente minden fenntartási és üzemeltetési számlát, akkor mindkettőjük részéről hajrá.

monalisa1 # 2013.11.05. 14:06

besszerrita

Anno a kérdező költözött el a férjétől és vitte magával a gyereket, majd nemrég az új párjával mentek tanyára lakni - ez az ő döltésük annak minden előnyével és hátrányával.

Minden második hétvégén van láthatás aminek eddig az apa eleget is tett: vitte-hozta a most már 5 éves gyereket. Azonban pár hónapja változott a helyzet: a kérdéses - és az apa által bizonyára többször is megtapasztalt - 11 km-es földút odavissza 22 km/alkalmanként, ez 26 alkalom/év = 572 km és még 13 év a gyermek nagykorúságáig = 7436 km.

Ennyi(ke) út okán épeszű ember még nem vesz "0" km-es új autót, de a kocsit akkor is fennt kell tartani + a biztosítások, adó, műszaki vizsga stb. rendszeres többletkiadások. Egy még jónak mondható négykerékhajtásos kocsit 2 milliótól már lehet kapni, szóval ha az anya ezt a szükszéges többlekiadást mint egyszerű beruházást az apa részére állja - és vita nélkül évente minden fenntartási és üzemeltetési számlát, akkor mindkettőjük részéről hajrá.

monalisa1 # 2013.11.05. 12:30

Kedves besszerrita!

Elnézését kérem nem volt szándékos félregépelés, annyira nem, hogy az elküldés előtti újraolvasáskor sem vettem észre a hibát.

A többi lényegtelen, vagyis továbbra is tartom amit a kérdezőnek írtam.

Üdv.

capisca # 2013.11.05. 11:23

Kedves Melani27!

1. Akkora összeget kérsz amekkora fedezi a gyermek szükségeit szerinted.
  2. Azt így előre senki nem tudja, mit fog megállapítani a bíróság tartásdíjként.
  3. Nem jelented be élettársad nem történik semmi,a bíróság nem fog nyomozni, de ha a volt élettársad megtudja, kifogást nyújthat be a bírósághoz és kérheti új tartásdíj megállapítását.
sagit # 2013.11.05. 11:16

Annnn
Egy kevésbé jó apa is több és jobb a semmilyennél.
Tudom nehéz de egy 10,5 éves gyermek még igencsak az édesanyja kedvére akar tenni azzal hogy nem akar menni... Ettől függetlenül is a te kötelességed a láthatásra felkészíteni. Ha nem megy az apa tégy bejelentést a gyámhivatalban hogy ne tudjanak utánna megbírságolni - hogy te tagadtad meg a láthatást.

Melani27 # 2013.11.05. 09:41

Üdv !
Segítséget szeretnék kérni gyerektartás ügyben. Élettársammal szétmentünk ( nem bejegyzett élettársi kapcsolat volt ) nem hajlandó gyerektartást fizetni és segíteni a közös gyermekünket, míg nincs bírósági végzés. Kérdésem az lenne, hogy Ausztriában dolgozik hivatalosan osztrák cégnél. Beadom a bíróságra a gyerekelhelyezést és a tartásdíj megállapítást. Mennyi az az összeg amivel a bíróságon írásban adhatok, hogy ennyi gyerektartást szeretnék ? Illetve előreláthatólag mennyi gyerektartásdíjat állapíthat meg a bíróság, ha volt élettársamnak hivatalos és tudom igazolni mennyi kint a keresete ? További kérdésem ha kérdezi a bíróság, hogy együtt élek-e valakivel, aki nincs hozzám bejelentve, akkor mondhatom azt hogy nem élek együtt senkivel ? együtt élek valakivel, de nincs hozzám bejelentkezve, utána tudnak járni vagy fognak járni ? a gyerektartásdíj összege miatt fontos. Köszönöm szépen előre is a segítséget !