Tisztelt fórumozók.
Egy kérdésem lenne.
Hogyan, és milyen igazgatási szerveknél, intézményeknél lehetne, és mit kérni tőlük azon ügyben hogy, a párommal volt közös gyermekünk, nem éppen normális körülmények közt él. Értem ez alatt, hogy normális ugyan a bérlemény ahol laknak, fizetem rendesen a gyerektartást, meg minden, sőt segítem is a lányomat, aki 2 éves, de az anyuka nem éppen normális szűzies életet folytat gyermekem jelenlétében. Mindemellett a kislányom rendszeres, visszatérően beteg, asztam, stb.... és az anya önnönmagától nem tudja megvenni a gyógyszereket, és ellátni, foglalkozni vele, ha én nem lennék. Még ehhez csak hab a tortaként hozzájön, hogy a lánykám elalvásakor, a fent említett olyan irányú vendégeket is fogad, de jobb esetben olyankor a lányom át van adva nekem, és jobb esetben nem látja amit anyuka művel a férfiakkal. Nekem szándékomban van elköltözni innen más városba, de előtte hogy, hol, és mit tudok, milyen intézményeknél jelenteni, bizonyítani mindezt, hogy fejlődésben lévő kislányomnak ne ez legyen a szeterotípiája, követni valója, még csak véletlenül sem? Hogy tudom bizonyítani, és hol, és hogyan tudok ellene bármit is tenni, és foganatosítani, azt hogy ne szenvedjen erkölcseiben a lánykám?
Mindennemű segítségüket előre is köszönöm.
Egy aggódó apuka.
Sándor
Gyerektartás és láthatás
Tisztelt Fórumozók, Segítők,
Férjem előző házasságából van két gyermeke. Az egyikük befejezte a szakiskolát, s munkába állt, így már neki nem kell gyermektartást fizetnünk elvileg. De ha jól értelmezem az új szabályokat akkor azért bíróságra kell mennünk, hogy megszüntethessük a fizetést? Mióta dolgozik nem fizettük az ő részét így lehet hogy visszamenőleg azt is ki kell fizetnünk?
A másik gyermek még csak 16 éves lesz decemberben. Azonban nem jár iskolába. Nincs meg a 8 általános végzettsége, a haverokkal lóg és nem érdekli semmi. Tavaly már a családi pótlékot is megvonták tőlük s az idén is hasonló mennyiségű hiányzást halmozott már fel.
Ilyen esetben meddig vagyunk kötelesek fizetni? Mert az egy dolog hogy ha iskolába jár fizetünk (mint a nagynál is), de így?
Válaszaikat előre is köszönöm.
„Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is?”
Nem. Ha nem fizet, végrehajtást lehet kérni.
„ Ha az apa minimális gyerektartás mellett minimális láthatást kér az kivitelezhető? Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel?”
Nincs.
„ Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?”
Nem.
„ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka? Megtagadhatja e a láthatást
az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni
kapcsolatot tartani vele?”
Megtagadni nem lehet , újraszabályozást lehet kérni.
Köszönöm a választ!
Annyit szeretnék még elmondani, hogy a bíróság által jóváhagyott egyezségnél még nem merült fel problémaként, hogy az unokám nem a Fiam nevén van. Ez később, amikor az Anyuka intézni kezdte az unokám itthoni papírjait, akkor
az egyik nyomtatványon volt az a kérdés, hogy élt-e már
házasságban. Miután ő az USA-ban férjnél volt, így a
gyámhivatal automatikusan a volt férj nevére anyakönyvezte az unokámat.Mondván az itthoni törvények
ezt írják elő. Utána csináltattak DNS vizsgálatot és a
mai napig a gyámhivatal nem csinált semmit. Lassan 2 éve.
Bírói egyezségben csak a gyerektartásról,láthatásról és a
gyermek elhelyezésről van szó.
Köszönöm!
Köszönöm szépen a segítséget !
Melani27
Írni kellene egy konkrét százalékos mértéket és egy minimumösszeget is. Hogy pontosan mennyit lenne célszerű, azt látatlanban nem lehet megmondani.
Katuska47
Ha bíróság által jóváhagyott egyezség van a gyermektartásról, akkor nem túl valószínű, hogy nem ő van apaként az anyakönyvben.
Valószínűleg a kinti fizetését kell alapul venni, de ismerni kellene az egyezség pontos szövegét.
Üdv !
Ismét segítséget szeretnék kérni, jövőhéten szeretném beadni a gyerekelhelyezés, gyerektartás kereseti kérelmet a bíróságra. Kérdésem az lenne, a gyerektartás részhez mit írjak ? azt hogy kérem a Tisztelt Bíróságot, hogy a törvény által előírt meghatározott összegben szeretném kérni a gyerektartás megállapítását, vagy azt, hogy a kinti fizetésének a 20 %-át, 80.000 ft-ot ? Nem fogja magas összegnek tartani a bíróság a 80.000 ft-ot ? vagy mindkettőt írjam ? egy ismerősöm említettem nekem, hogy fix összeget kell írni, a bíróságon mondták, mert az ő volt párja a bíróság előtt bejelentette, hogy külföldön dolgozik. Teljesen tanácstalan vagyok, melyik variáció mellett maradjak. Nagyon köszönöm a segítséget !!!!!!
Kedves Fórumozók!
Fiamnak 2008-ban született gyermeke az USA-ban.
Az élettársával megromlott a kapcsolata és 2011-ben az édesanya hazajött a gyerekkel.Kint Ők megállapodtak a gyerektartás összegében, amit az itthoni bíróság is
jóváhagyott. Fiam minden hónapban rendesen fizet. Havi 350 USA dollárt.
A kérdés az lenne,hogy a külföldi jövedelme után kell-e fizetni vagy pedig az itthoni munkakörnek
megfelelő összeget kellene alapul venni? Erről két évvel ezelőtt a bíróságon nem esett szó.
A csavar az egész történetben az, hogy a volt élettárs
házasságban élt amikor az unokám megszületett.
Így az unokám a mai napig a volt férj nevén szerepel, mert 2 év eltelte után sem csinált semmit a gyámhivatal.
Pedig a DNS vizsgálat szerint is a Fiam az Apuka.
A Fiam fizet, de a gyerek nincs a nevén. Mi a teendő?
Köszönöm,hogy elolvastátok.
sanya078
Nincs.
Tisztelt fórumozók.
Egy kérdésem lenne, az anyának fizetett gyerektartást, a perben lefolytatott bíróság felé, az anyának van e kötelezettségi joga arra hogy havonta közölje a bírósággal, hogy a gyerektartás rendben megérkezett stb....
Tisztelettel
Sándor
Annn!
A fórumot olvasom (sok tanulsággal), mert én is apa vagyok, olyan válófélben lévő feleséggel, amilyen te vagy. Aki még soha nem mondta azt a gyereknek, hogy "menni kell, mert az apád. Legfeljebb abban dönthetsz, hogy melyik nadrágot veszed fel."
Biztos, hogy még soha egy jó szót nem mondtál az apjáról a gyereknek.
A gyerektartásért is feljelentenéd ha nem fizet, de a gyereket ne akarja látni. Szerinted ez mindenkinek a legjobb.
A legnagyobb baj, hogy te partner vagy ebben.
Pozitívum: sem a bíróság, sem a gyámhivatal nem partner ebben.
Kedves Fórumozók!
Gyermektartási ügyben szeretnék tanácsot kérni. 4 évvel ezelőtt váltam el, 3 kiskorú gyermek után 50 % tartásdíjat ítéltek meg nekem. Azóta a legnagyobb gyermekem betöltötte a 18. évét, de még 2 évig középiskolás lesz, itthon lakik eltartottként. A volt férjem megnősült egy éve, egy három gyerekes anyát vett el, akitől a nyáron megszületett a közös gyermekük is.
Most a tartásdíj módosítását kéri. Egyrészt a 18 év feletti lányunknak már saját számlájára szeretné utalni tartásdíjat, másrészt csökkentené a tartásdíjat, hiszen ő a mostani családjában is immár 4 gyermeket nevel.
Mennyire jogosak a módosításra való kérelmei? Ha bíróságra kerülne a sor mire számíthatok?
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Mondatból adódóan: folyatnia vagy esetleg fojtania. Öszvér anarhista megoldásban szabadon: (folyós szesszel) folytania...
Annn
apa is csak egy van.
Biztos csak rádtüsszentett amikor szegény gyerek megfogant. Ha meg iszik akkor volt mit elfolytania ami összefügg az elviselhetetlen helyzetek palástolásával. Ha majd a gyerek lesz piás fogd csak arra, hogy az apjától örökölte. Az a biztos. Te nem tehetsz semmiről.
sagit
"Tudom nehéz de egy 10,5 éves gyermek még igencsak az édesanyja kedvére akar tenni azzal hogy nem akar menni..."
Ne haragudjon, de én nem azt kértem, hogy a tények ismerete nélkül ilyen típusú "tanácsokat" kezdjen osztogatni bárki is. Sőt, azt sem kértem, bárki a saját elképzelésének megfelelő körítést találjon ki és erre szabjon bármilyen választ.
Fogalma sincsen róla, milyen helyzetben van a gyerek, sőt nem kell a kedvemre sem tennie, mert én nem ezért szeretem. Ha idomítani akarnék, akkor tigrist tartanék.
"Kevésbé jó apa..." Ez volt a "fénypontja" a hozzászólásának :( Gondolom, az alkoholista, agresszív és drogos apák gyermekeit és exeit is ezzel nyugtatja!
Utóbb még a következőket azért ide írom: a nagypapa hibázott és ennek következményét viseli, azonban soha nem lehet tudni, hogy az ÉLET a továbbiakban mit tartogat - szükség lehet még arra a nagyszülőre.
A papa bizonyára okult már a dolgokból és nagyon megbánta.
plasztikbauer
Ha a szülők okkal elzárkóznak attól, hogy a "kedves" nagyapa látogathassa az unokákat, a bíróság nem fogja a döntésüket felülbírálni. (Azzal a molesztálással az öreg elvágta magát a jövőre nézve is.)
Ugyanakkor az ilyen kicsi gyermekeknek nehéz megmagyarázni, hogy nekik "miért nincs" nagypapájuk amikor az oviban szinte mindenki másnak van.
Talán annyi engedményt mégis, hogy negyedévenként közterületen 1-2 alkalommal lehetővé tenni a találkozást rövid időre, de csakis a szülő jelenlétében.
Bocs a 2x-ért.
besszerrita
Anno a kérdező költözött el a férjétől és vitte magával a gyereket, majd nemrég az új párjával mentek tanyára lakni - ez az ő döltésük annak minden előnyével és hátrányával.
Minden második hétvégén van láthatás aminek eddig az apa eleget is tett: vitte-hozta a most már 5 éves gyereket. Azonban pár hónapja változott a helyzet: a kérdéses - és az apa által bizonyára többször is megtapasztalt - 11 km-es földút odavissza 22 km/alkalmanként, ez 26 alkalom/év = 572 km és még 13 év a gyermek nagykorúságáig = 7436 km.
Ennyi(ke) út okán épeszű ember még nem vesz "0" km-es új autót, de a kocsit akkor is fennt kell tartani + a biztosítások, adó, műszaki vizsga stb. rendszeres többletkiadások. Egy még jónak mondható négykerékhajtásos kocsit 2 milliótól már lehet kapni, szóval ha az anya ezt a szükszéges többlekiadást mint egyszerű beruházást az apa részére állja - és vita nélkül évente minden fenntartási és üzemeltetési számlát, akkor mindkettőjük részéről hajrá.
besszerrita
Anno a kérdező költözött el a férjétől és vitte magával a gyereket, majd nemrég az új párjával mentek tanyára lakni - ez az ő döltésük annak minden előnyével és hátrányával.
Minden második hétvégén van láthatás aminek eddig az apa eleget is tett: vitte-hozta a most már 5 éves gyereket. Azonban pár hónapja változott a helyzet: a kérdéses - és az apa által bizonyára többször is megtapasztalt - 11 km-es földút odavissza 22 km/alkalmanként, ez 26 alkalom/év = 572 km és még 13 év a gyermek nagykorúságáig = 7436 km.
Ennyi(ke) út okán épeszű ember még nem vesz "0" km-es új autót, de a kocsit akkor is fennt kell tartani + a biztosítások, adó, műszaki vizsga stb. rendszeres többletkiadások. Egy még jónak mondható négykerékhajtásos kocsit 2 milliótól már lehet kapni, szóval ha az anya ezt a szükszéges többlekiadást mint egyszerű beruházást az apa részére állja - és vita nélkül évente minden fenntartási és üzemeltetési számlát, akkor mindkettőjük részéről hajrá.
Kedves besszerrita!
Elnézését kérem nem volt szándékos félregépelés, annyira nem, hogy az elküldés előtti újraolvasáskor sem vettem észre a hibát.
A többi lényegtelen, vagyis továbbra is tartom amit a kérdezőnek írtam.
Üdv.
Kedves Melani27!
- Akkora összeget kérsz amekkora fedezi a gyermek szükségeit szerinted.
- Azt így előre senki nem tudja, mit fog megállapítani a bíróság tartásdíjként.
- Nem jelented be élettársad nem történik semmi,a bíróság nem fog nyomozni, de ha a volt élettársad megtudja, kifogást nyújthat be a bírósághoz és kérheti új tartásdíj megállapítását.
Annnn
Egy kevésbé jó apa is több és jobb a semmilyennél.
Tudom nehéz de egy 10,5 éves gyermek még igencsak az édesanyja kedvére akar tenni azzal hogy nem akar menni... Ettől függetlenül is a te kötelességed a láthatásra felkészíteni. Ha nem megy az apa tégy bejelentést a gyámhivatalban hogy ne tudjanak utánna megbírságolni - hogy te tagadtad meg a láthatást.
Üdv !
Segítséget szeretnék kérni gyerektartás ügyben. Élettársammal szétmentünk ( nem bejegyzett élettársi kapcsolat volt ) nem hajlandó gyerektartást fizetni és segíteni a közös gyermekünket, míg nincs bírósági végzés. Kérdésem az lenne, hogy Ausztriában dolgozik hivatalosan osztrák cégnél. Beadom a bíróságra a gyerekelhelyezést és a tartásdíj megállapítást. Mennyi az az összeg amivel a bíróságon írásban adhatok, hogy ennyi gyerektartást szeretnék ? Illetve előreláthatólag mennyi gyerektartásdíjat állapíthat meg a bíróság, ha volt élettársamnak hivatalos és tudom igazolni mennyi kint a keresete ? További kérdésem ha kérdezi a bíróság, hogy együtt élek-e valakivel, aki nincs hozzám bejelentve, akkor mondhatom azt hogy nem élek együtt senkivel ? együtt élek valakivel, de nincs hozzám bejelentkezve, utána tudnak járni vagy fognak járni ? a gyerektartásdíj összege miatt fontos. Köszönöm szépen előre is a segítséget !
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02