Gyerektartás és láthatás

sagit # 2012.12.29. 16:31

Véső!
Talán nem pontos amit írtam de nem is sületlenség...

és igen majd ügyvéd pontosítja :-)

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.29. 14:24

a Te láthatási idődre ne szervezzen programot ha mégis
azt csak a Te beleegyezéseddel és a láthatás pótlását
biztosítania kell.
Holnap menj a gyerekért legyen tanúd ha nem adja,
másodikán irány a gyámügy, jegyzőkönyveztesd a történteket kérd intézkedjenek az elmaradt láthatásról.
Ha első est csak figyelmeztetik ha kifogsz egy lelkiismeretes gyámügyest és többször előfordul
bírságolják.

véső (törölt felhasználó) # 2012.12.29. 10:05

Anika00

Várj egy kicsit, talán kapsz válasz hozzáértő
jogásztól.
sagit nem segít...

sagit # 2012.12.29. 09:44

Anika00

Gyerektartás már nem jár - nagykorú vagy! Rokontartás járhat. A válási papírokban benne van mivel kellene támogatnia téged apádnak arra lehetett volna kérni végrehajtást. Ha mégse, bírósághoz kell fordulnod NEKED most már. Bár 20 éves vagy, részben azért magadról is gondoskodnod kell mert apádnak már saját megélhetése és kiskorú gyermekei kárára már nem kötelező. Kicsit elkésett ez az ötlet nem gondolod? 18 éven keresztül nem volt fontos akkor most?

sagit # 2012.12.29. 09:37

Jegeske

Gyerekről lemondani nem lehet!

1. Tett apasági elismerő nyilatkozatot?
  2. Ki van megjelőlve apaként?
  3. Te mit akarsz?
  4. Mi lenne a gyereknek fontos? (ez a lényeg)
anika00 # 2012.12.26. 22:41

Kedves Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék gyerektartással kapcsolatban.Eléggé összetett a problémám,lényeg az,hogy szüleim kb 18 éve elváltak,én 20 éves vagyok.Apám a válás során kijelentette,hogy nem pénzben fog minket támogatni,hanem ruhával és tan cuccokkal,de erről csak egy kézzel írt nyilatkozat született.Szavát nem tartotta be,mivel kb 2 hónap után semmivel nem támogatott minket és azóta sem teszi.Sajnos édesanyámnak nem volt pénze beperelni,ezért saját fizetéséből nehezen,de eltartott.Én Budapesten tanulok az egyetemen,és mivel édesanyám fizetése nagyon kicsi ezért nehezen tud eltartani,apámtól kértem segítséget,de ő ezt megtagadta mondván,hogy nem fogadja el páromat továbbá már van új családja,gyerekei.A rövid helyzetvázolás után,az lenne a kérdésem,hogy lenne-e rá esély vagy lenne-e értelme annak,hogy kérjem a gyerektartást apámtól,mivel soha életemben egy ft-ot nem fizetett,és úgy érzem nekem is jár némi támogatás?

jegeske # 2012.12.26. 19:07

Jó estét Forumozók!
Én segítséget kérnék, illetve információt.
A problémám, hogy az Apuka úgy döntött lemond a Lányunkról, és januárban szeretné elintézni.
A kérdésem pedig, hol lehet ezt elintézni.Mivel jár.
És ha lemond róla van-e gyerektartási kötelezettsége, a Kislány 18 hónapos volt a hónapban.
Mert Ő nem szeretné tovább fizetni, és jönni sem szeretne, vagyis teljesen meg akarja a kapcsolatot szüntetni a gyerekkel.
Igazából a Kislány nem is tudja hogy Ő az apja, fél éves volt a kicsi, mikor elment tölünk.
Nem volt bírósági ügy, megegyeztünk anélkül.
A választ előre is köszönöm.
Üdvözlettel: jegeske

valoapa # 2012.12.23. 18:10

Még ha szakember lennék, akkor se tudnék távolról diagnosztizálni, de ilyesmi azért is kialakulhat, mert a gyerek _érzi bizony_, hogy az anyja mit érez az apjával szemben.

De ha mindenáron arról akarod meggyőzni magadat, hogy egy gyereknek tutira az a jó, ha minél kevesebbet van az apjával, és nem azért kell küzdeni, hogy jó legyen nekik együtt, hanem azért, hogy ne nagyon legyenek együtt, akkor mindegy.

valoapa # 2012.12.22. 12:48

A 2. pontra reagálva, az esetek 90%-ában a szakember azt diagnosztizálja, amit a szülő akar. A legtöbb pszichológiai jelenség (pld. szorongás) mindenkinél kimutatható, csak meg kell mondani, hol kell keresni.

Hosszútávon - a legextrémebb eseteket kivéve - a gyereknek is csak az lehet az érdeke, hogy mindkét szülőjével tartalmas, értékes időt tölthessen el. Szerintem inkább abban támogasd a gyereket, hogy ez az apjával is létre tudjon jönni.

sagit # 2012.12.20. 05:45

Ugyan olyan jogai és kötelezettségei vannak mint a másik szülőnek, míg azt bíróság meg nem változtatja.

W.Tamás # 2012.12.19. 18:22

Sziasztok! Még mindig Éva és Ádám történetéhez kérem szíves segítségetek. Amíg nincs jogerős határozat a gyerekelhelyezés ügyében (ideiglenes sem), addig Ádámnak milyen jogai és kötelezettségei vannak a gyerekeivel szemben? Jelenleg főként a láthatásra gondolok, különösen így Karácsony közeledtével...

W.Tamás # 2012.12.19. 14:50

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.12.19. 11:19

Ha együtt is éltek, akkor aligha merülhet fel tartásdíj-fizetési kötelezettség erre az időre.

W.Tamás # 2012.12.19. 11:06

Hát olyan címen, hogy élettársi közösség keretében eddig együtt éltek és gondoskodott a családjáról.

Én úgy gondolom, hogy visszamenőlegesen akkor járna, ha Ádám és Éva már ennyi ideje külön élnének és/vagy Ádám nem gondoskodna a családjáról.

ObudaFan # 2012.12.19. 10:56

Az attól függ, milyen címen fizette ezt.

W.Tamás # 2012.12.19. 10:49

Kedves Fórumozók! Visszamenőleges gyerektartásról szeretnék előzetesen kicsit tájékozódni. Éva jó eséllyel megállapítható módon élettársi kapcsolatban él Ádámmal, aki nemcsak az Éva nevén lévő lakás hiteltörlesztőjét fizeti (ami az élettársi kapcsolat helyszíne is volt), hanem pl. annak rezsijét is.
Tehát mind Éva, mind a közös gyerekek lakhatását biztosította Ádám.
Ha Éva erre az időszakra is szeretné "6 hónapra visszamenőleges gyerektartás" megítéltetni, akkor arra milyen esélye van?

ObudaFan # 2012.12.17. 16:23

Ha pedig igazolható okból nem tud a gyermekével lenni, akkor pótlásnak van helye, ha meg ez rendszeres, akkor a kapcsolattartás újraszabályozását lehet kérni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.17. 12:06

Csakhogy a kapcsolattartás funkciója nem az, hogy a gyerek addig ne legyen az együttélő sztülőnél, hanem az, hogy a különélő szülővel legyen. Ha a különélő szülőolyankor viszi el a gyereket, amikor nem is tud vele lenni, az rendeltetésellenes joggyakorlás. (Az új élettársat nem illeti meg a kapcsolattartás.)

Scales # 2012.12.17. 08:07

Igazából nem tudom megérteni laikus hozzászólóként azt, amikor arra panaszkodnak, hogy a kapcsolattartó szülő dolgozik a láthatás alatt.Feltételezem a gyerektatást is abból a jövedelméből fizeti, amit munkával keres. El lehet várni, hogy minden percben a gyermekkel legyen, de akkor nem kell panaszkodni, amikor a munkanélküli segélyből jön pá hónapig valamennyi és aztán pedig...Feltételezem a gondozó szülő is dolgozik és esetenként másra bízza a gyerekek felügyeletét (bölcsi, ovi, nagymama, akárki...) A szabadság egy részével a munkáltató rendelkezik és a mai világ már nem arról szól, hogy a munkáltató úgy ugrál, ahogy a beosztott fütyül. Persze nem tudhatom hogy az említett Úr kötött vagy kötetlen munkaidőben dolgozik, esetleg a maga ura, de folyamatos munkarend esetén bizony akár hétvégén is menni kell. És szerintem az, hogy az új párja ellátja a gyermekeket az ottléte alatt külön egy jó dolog. Írom mindezeket úgy hogy nem ismerem teljes mértékben a hátteret, csak a kiragadott "problémára" reflektáltam. Senkit megbántani nem célom csupán próbáltam rávilágítani egy másik aspektusra.

ObudaFan # 2012.12.16. 17:35

A gyámhatóság határozata ellen azért fellebbezésnek is van helye.

pegy # 2012.12.16. 16:08

Köszönöm.Engem a mi viszonyunk nem érdekel,de ha már ragaszkodik a láthatáshoz,akkor Ő legyen ott és ne más.
A gyámhatóság nem biztos,hogy fog ez ügyben tenni,mert már érdeklődtem az írányában,hogy együtt alszanak 3-an(ex,barátnő,kislány 8 éves),a másik gyerek meg matracon.Erre azt válaszolták,hoogy amig életveszélyben nincsenek addig ők nem igazán tudnak csinálni semmit.
Köszönöm a tanácsot,és megpróbálom még egyszer hátha sikerül,de most valószínűleg levél formájában,hogy nyoma is legyen

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.16. 11:07

A különélő szülőnek a kapcsolattartás kötelessége is nem csak joga. Ha nem gyakorolja vagy nem megfelelő módon gyakorolja, akkor a gyámhatóságnál lehet bejelenteni. (Mondjuk, a viszonyotokon ez aligha fog javítani.)

pegy # 2012.12.16. 10:59

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni,ill. tanácsot , hogy hova tudnék fordulni a következő ügyben.
A férjemtől elváltam,de kb. fél éve élünk külön.A gyerekek láthatását biztosítom,ahogy a bíróság megszabta.A következő kérdésem az lenne,hogy az exem nem magának viszi a gyerekeket,hanem akivel együtt él,mert ő szépen elmegy dolgozni.Mire én ez miatt kérdőre vontam,hogy mért dolgozik,akkor vagy mért nem csinálja,úgy,hogy ott legyen amikor a gyerekek ott vannak,azt válaszolta,hogy az "élettársa" is tud rájuk vigyázni,ad nekik enni meg stb.Kiderült az is,hogy a gyerek nem akart időben -16 órakor -menni hanem később este 17 óra felé,közölte vele az apja,hogy takarodjon ,mert ő neki a 16 óra van előírva,később közölte velem a gyerek ,hogy nincs is otthon,akkor minek menjen 16 órakor.
Ebben szeretném a segítséget kérni,hogy tudnék e ez ellen valamit csinálni?Én úgy gondolom,hogy a gyerekeket az apjának kéne látni és foglalkozni velük nem pedig a barátnőnek, DE LEHET ROSSZUL GONDOLOM:(

Előre is köszönöm a segítséget várom mielőbbi válaszukat!!

ObudaFan # 2012.12.15. 12:08

Érdemes egyezségi kísérletre idézést kérni a bíróságtól, az a biztos.

mandarin2012 # 2012.12.15. 10:24

Tisztelt Tanácsadók!
Külföldön tartózkodó magyar állampolgárok vagyunk. Az élettársammal az ő felelőtlensége miatt megromlott a kapcsolatunk. Én haza szeretnék költözni a három éves kisfiammal.Azt szeretném kérdezni, hogy a gyermekelhelyezéshez mindenképp kell bírósági döntés, vagy az lehet közös megegyezés egy ügyvéd előtt.Még azt szeretném megtudni, több olyan döntés lenne amit gyorsan kellene meghozni, de mivel ő kinn marad itthon egy közjegyző előtt lehet-e olyan nyilatkozatot tenni hogy a gyermek dolgaiba dönthetek egyedül is. Amennyiben bírósági döntésre van szükség akkor az milyen hosszadalmas?
A tanácsot előre is köszönöm.