Gyerektartás és láthatás

halkan # 2008.02.28. 18:04

A volt feleseégem a gyermek születésétől kezdve nem dolgozik semmit (10éve). Én a váláskor 50e-t kerestem és vállaltam a 14e Ft-t és ott hagytam neki a lakást, bútorokat. Akkor azt választotta az "ex"hogy fix 14e-t fizessek, nem %-ot. Ma már 2 éve 150e-t keresek, végre kicsit összetudnám szedni magam és most születik közös babánk az új feleségemmel, erre az "ex" jön ezzel az emeléssel. Pedig a 14e Ft-on felül ruháztatjuk, gyógyszereket egyebeket fizetjük neki.

halkan # 2008.02.28. 18:06

Ja és az iskolakezdésekhez is hozzájárulunk minden évben

telly # 2008.02.28. 18:19

Üdv! Pár napja arról írtam,h az exnejem elköltözik az ország másik végébe a kislányunkkal, albérletbe. Akkor azt tudtam meg, hogy ehhez a beleegyezésemet kell kérje. Ha a Csjt. 72/B. § (1) alapján nem egyezem bele, hogy a kislány lakhelye megváltozzon, mit tehet az exnejem? Ha elköltözik, a nullára csökken a láthatás.

Szebievi # 2008.02.28. 18:33

Sziasztok!

11 éve váltam el a férjemtől, aki eleinte (kb.2évig) rendszeresen fizetett gyerektartást 20e ft-ot. Azóta volt olyan év amikor egyáltalán nem fizetett, mostanában meg 10e ft-ot fizet és hallani sem akar arról, hogy többet adjon.Ebben a hónapban is csak 5 ezret adott 25.én. Még a határidőket sem tartja be pedig megállapodás volt arról is, hogy 10.-ig mindig ideadja.Úgy tudom, hogy a keresete kb.nettó 100 e ft, de van egy másik gyereke is akivel egy háztartásban él.
Szeretném megkérdezni, hogy van-e rá esélyem ha bírósághoz fordulok, hogy többet kapjak mint 10 ezer?

Előre is köszi a választ!

monalisa1 # 2008.02.28. 18:34

Egymaga költözik...

Ha mégis elviszi a gyermeket, kérd a bíróságtól, hogy nálad helyezze el a kislányt - láthatás okán ingázzon az ex.

monalisa1 # 2008.02.28. 18:39

Szebievi

Már rég bírósághoz kellett volna fordulnod a t.díj újbóli megállapítása végett. Ezen kívül a régről kezedben lévő bírói itélet alapján végrehajtást kérhettél volna a férjed ellen. Így most már csak 6 hónapra visszamenőleg kérheted az elmaradt t.díj megfizetését - a különbözeti pénzt leírhatod...

telly # 2008.02.28. 18:40

Köszönöm a választ. Tulajdonképpen nem értem az exnejemet, mert teljesen az ismeretlenbe megy egy másfél éves gyerekkel, állása nincs, és sose volt. Felelőtlennek tartom. Fordulhat a gyámhatósághoz, h mindenképp vinné a gyermeket?

monalisa1 # 2008.02.28. 18:43

Meg te is fordulj a gyámhatósághoz, hogy vinni akarja a gyereket a nagy bizonytalanságba. A gyámhatóság előbb/gyorsabban hozhat rendelkezést, mint adott esetben egy bíróság.

monalisa1 # 2008.02.28. 18:46

Próbáld visszakeresni ObudaFan ezen témában közelmúltban írt hozzászólását.

Szebievi # 2008.02.28. 19:26

monalisa1

Köszönöm a választ, gondolod, hogy emelnek rajta így is , hogy másik gyereke van?

monalisa1 # 2008.02.28. 20:29

Elvileg van rá lehetőség. Két gyermekről való gondoskodás esetén, gyermekenként a jövedelem 15-25 százaléka vehető figyelembe. Kérni kell, hogy a bíróság kötelezze jövedelemkimutatásra. Aztán vizsgálják majd azt, hogy az egyik-másik gyereknek életkora szerint mennyi a valós/reális/mértéktartó igénye, és ennek alapján a fenti százalékos arányok közt némi differenciáltság bekövetkezhet.

A bírói itélet alapján a munkáltatótól kérd a t.díj mindenkori levonását, ha ezt nem teszik, ők maguk felelnek érte. (Amíg a bíróság dönt a t.díj módosítása iránti kérelmedben, a régi itélettel már így is megkeresheted a munkáltatójót., ajánlott-tértivevényes levelet írján nekik és fénymásolatban csatold a t.díj megállapító birói végzést.) A bankszámládra kérd a mindenkori folyósítást. Elmaradt t.díj 6 hónapra visszamenőleg követelhető.

monalisa1 # 2008.02.28. 20:33

A t.díj felemelése iránti peres eljárás tárgyi költségmentes, a bíróság ügyfélnapján segitenek a keresetlevél megfogalmazásában. Vidd magaddal az előző itéletet, valamint rendelkezz pontos adatokkal a volt férjed jelenlegi munkáltatójáról. Ügyvéd nem szükséges.

monalisa1 # 2008.02.28. 20:35

A t.díjra vonatkozóan a jogalapot az előző perben a bíróság már megállapította, az új eljárásban csak annak összegszerűsége vizsgálandó.

Szebievi # 2008.02.28. 20:50

monalisa1

Nagyon szépen köszönöm!!!

monalisa1 # 2008.02.28. 20:53

Ha már "elcseszted" a több évi nemfizetésének dolgát (...), most végre legyél következetes és határozott.

Kívánok minden jót.

monalisa1 # 2008.02.28. 20:59

Jut még eszembe: mivel most "ráküldöd" a bíróságot, ha netán természetéből eredően veled ki akar(na) cseszni, előfordulhat, hogy a továbbiakban csak illegális munkát vállal., neked majd lesz egy újabb itélet a kezedben: nesze semmi fog meg jól...

Sajnos nem egy panaszkodó esetről lehet itt olvasni, hogy a t.díjra kötelezett apa a fizetési kötelezettség alól ekként bújik ki.

monalisa1 # 2008.02.29. 09:08

telly

A volt feleséged a közös szülői felügyelet alá helyett kiskorú gyermek lakhelyét önkényesen nem változtathatja meg, ha ezt megteszi, számíthat arra, hogy bírósági rendelkezésre kötelezhetik a kislányt visszavinni.

A szülői felügyeletről általában

Csjt. 71. § (1) - (4)
72. § (1) - (4)
72/A. § (1) - (4)
72/B. § (1) - (4)

Különösen is a 72/A. § (2) bekezdés.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdések: gondviselésről, iskoláztatásról, lakhelyváltoztatásról, esetleges vagyonáról vojatkozó közös szülői döntések.

Mindezt megtalálod itt balra a "szolgáltatások" menűsor Törvénytár-ban, azon belül jobbra fent "a" legfontosabbaknál, a Családjogi Törvény (rövidítve csjt) alatt.

Tehát csakis egy újabb bírósági döntés alapján költöztethetné másik városba a közös gyermeket, de ezen lényeges kérdésben a bíróság téged is meg fog hallgatni.

Ha mégis elviheti (...), akkor meg kérni kell a bíróságtól, hogy a továbbiakban a láthatás/kapcsolattartás az anya hátrányaként történjék: kötelezzék arra, hogy vagy minden egyes esetben valahol félútun az átadás-átvétel, vagy egészen az apa lakásáig legyen köteles a kislányt vinni, illetőle érte menni.

Persze egy másfél éves kislány esetében ez a "mobilitás" nem tudom hogyan valósulhatna meg...

Ebben az esetben az anya legyen köteles minden esetben megtériteni az apa felmerűlő jelentős közlekedési többletköltségét., nem mindegy hogy a város egyik kerületéből a másikba kelljen menni a gyermeket látogatni, vagy 2x300 km-eket lenyomni ehhez...

brigitta9 # 2008.02.29. 09:40

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Férjem 2004-ben vált el a feleségétől. Van 2 gyermekük, akik az anyánál lettek elhelyezve. Férjem rendszeresen utalja a gyerektartást és tartja a kapcsolatot a gyerekekkel.A volt feleség viszont semmilyen beleszólást nem enged a gyerekek életében (pl. melyik iskolába járjanak stb..) A volt feleség újra férjhez ment és mi is összeházasodtunk. A volt feleség férje nagyon jómódú, olyan dolgokat tud megadni a gyerekeknek amit mi sosem.
A férjem kapott egy telefont az új férjtől, hogy fizessen több gyerektartást, mert sokba kerülnek a gyerekek. Mondta a férjem, hogy nem tud, mert nekünk is meg kell élni.
Ekkor mondta az új férj , hogy ő szivesen eltartja őket, nem tartanak igényt a gyerektartásra, viszont a lányok kerüljenek át az ő vezetéknevére. Közokiratba foglalnák, hogy a férjem nem mondd le az apai jogairól, csak az új férj nevére kerülnek és ő tartja el őket.

Szeretném megkérdezni, hogy ez lehetséges-e? Ebben az esetben jogilag tényleg megmarad a férjem apai joga? Vagy így lemond róla jogilag?

A válaszokat nagyon köszönöm.

Brigi

bernadett 1978 # 2008.02.29. 09:43

Sziasztok.Csak bekukk.Megszületett Marcell Milán.
2008.02.12. 14:44p 3650g,56cm.

Kb 2 hét mulva,én is intézkedem a lányom ügyében.

Szép napot nektek.Sziasztok.

monalisa1 # 2008.02.29. 09:47

Szívből a gratuláció a babához, és további minden jót! (Nagyon vigyázz a gyerkőcre, mert az évek során annyi baj, betegség leselkedik...)

Ster # 2008.02.29. 13:59

A válási procedúra alatt miért nem lehet elköltözni egy másik településre?
Miért kell egy fedél alatt maradni azzal, akitől válni akar az ember???
A gyerek érdekeit sem az "egyfedél alatt tartás" szolgálja?!

_Wasp_ # 2008.02.29. 14:49

el lehet költözni.
Miért ne lehetne?

Viszont a gyermek lakóhelyének megváltozásához kell a különélő szülő hozzájárulása, vagy az azt pótló hatósági döntés.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.02.29. 19:22

Ha a gyermek érdekeit valóban a költözés szolgálja, akkor a bíróság hozzá fog járulni.

norc # 2008.02.29. 20:38

Sziasztok!

24 éves egyedülálló anyuka vagyok válás előtt. A férjem egyedül hagyott egy 11 hónapos kislánnyal. Érdekelne, hogy a láthatás hogyan érvényesíthető egy ilyen pici gyereknél? Én úgy olvastam, hogy 18 hónapos korig az anya lakásán. De anyukám szerint a gyerek 4 éves koráig van így.
Alapból nagyon jó apa a férjem és talán önzés lenne ezt olyan szigorúan venni, csak mert haragszom rá. De alapvető dolgokat nem tud a gyerekről. Elfelejti bepelenkázni, felöltöztetni...stb.
A másik pedig az anyagi kérdés. Én az ő kifejezett kérésére halasztottam az egyetemen, vállaltam gyereket a karrier helyett. Ő sokkal többet keres nálam. A közös lakás amiben éltünk az én szüleimtől van, az ő nevükön. Ez marad az enyém. Ő fizetné tovább a kocsim részletét valamint a rezsit. Emellé még ígérget fűt, fát hogy lakást vesz a lányomnak, fizeti az iskoláját, ilyesmiket!
De ha arra kérem, hogy írjuk le egy papírra, akkor kikel magából, hogy mit "cigánykodok"?
Hogy érné meg jobban (de hülye kérdés is ez) ha havi fix összeget kérnék tőle, vagy ha kifejezetten megegyeznénk abban, hogy a rezsit meg a kocsit ő fizeti?

Előre is köszönöm a választ!!!

ObudaFan # 2008.02.29. 20:44

3 éves korig általában.
Ha nem tudtok megegyezni, akkor marad a gyermektartás követelése, ami a jövedelmének 15-25%-a. Házastársi tartást erre a tényállásra még nemigen. Így számolj, hogy inkább megegyezel vele, vagy sem.