Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2012.12.12. 14:59

Tulipán

Nem számítják be, hanem figyelembe veszik. NEm ugyanaz.

Jasmine01 # 2012.12.11. 17:36

Őszintén köszönöm a segítséget! Remélem jobbra fordulnak a dolgok mindenkinek!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.11. 17:02

Én még ilyet nem hallottam
Mert még nem váltál.

Tulipán # 2012.12.11. 16:27

Tisztelt fórum
Segitséget és tanácsot kérek. Válofélbe vagyok a feleségemtől. Már a nyár óta folyamatba van. Az ingóságokba ugy ahogy megegyeztünk /szinte minden fontos a lakásba maradt/ de a gyerektartásba nem tudunk megegyezni.Egy gyermek van. AZT akarja hogy fizessek 30000 frt tartásdijat. Jelenleg 4 órás minimálbéres állásom van. Szülői segitséggel élek.Az ő segitségükkel fölajánlottam havi 20000 frt tartásdijra.Van barátnőm akivel nem élek közös háztartásba de időnként hosszabb rövidebb ideig egyutt vagyok az Ő általa bérelt lakásába. A nejem azt mondja tanukkal fogja igazolni hogy én mennyit keresek.Meg a válóperes birónő azt mondta vigyek keresetigazolást én is meg a barátnőm is, és majd Ő megállapitja a tartásdijat. Én még ilyet nem hallottam hogy mi köze a barátnőmnek az én tartásdijamhoz hogyan számolhatják be az ő keresetét ilyen esetbe.Nincs ügyvédre pénzem mit tudok tenni Köszönöm előre is a segitséget

valoapa # 2012.12.11. 15:45

Ja igen, a gyermekjólétinél csak tanácsadás szokott lenni, képviselet nem!

valoapa # 2012.12.11. 15:44

Hidd el, hogy tudom, hogy mit érzel.

Azt viszont fontos tudnod, hogy ennek a jogi kérdésekben semmi jelentősége. Az, hogy mit érzel, illetve milyen félelmeid vannak, az az égvilágon semmit nem alapoz meg.

Azt javaslom, próbálj legalább pártfogó ügyvédet keresni, aki egyszerre tud szakszerű, valamint higgadt, érzelemmentes módon rálátni a helyzetre.

A gyermekjóléti szolgálatoknál is szokott lenni ingyenes jogi segítség, érdeklődj ott is.

Jasmine01 # 2012.12.11. 11:57

Az elszenvedett fájdalmat és cserbenhagyást senki nem fogja nekem kárpótolni... Azt szerettem volna,ha családban nő fel... Ehelyett az apuka eliszkol és rám hárít minden felelősséget aztán meg ide jön fenyegetőzni. Az egyetlen dolgát is elmulasztja, az egyetlen dolgot... A gyermeke anyjával lenni a várandóság alatt és figyelni minden pillanatban a pocaklakót amikor rúg egyet,felkészülni az apaságra és megteremteni a környezetet a babának, elkísérni az orvosi vizsgálatokra és együtt tervezgetni... Az egyetlen örömöm és vigaszom a gyermekem, akit a szívem alatt hordok.

Jasmine01 # 2012.12.11. 09:56

Kedves valoapa!
Igen,értem az amit írtál. Nem mertem többet leírni. A békés megoldásokon és beszélgetéseken már túl vagyunk. Sajnos hiába próbáltam bármi megoldást találni, neki semmi nem tetszett és nem volt hajlandó kompromisszumot kötni. Nehéz egy ilyen féllel egyezkedni aki köti az ebet a karóhoz. Tanúm sajnos nem volt amikor megtörtént az eset,de azóta igyekszem nem egyedül kimozdulni a házból. Rettegek szülni,mert félek,hogy valahogy megtudja és a kórházból fog eltűnni a babám... Csak egy kicsit érezd magad a helyembe. Elhagynak,bár a csillagos eget leígérték neked,ez annyira felzaklat,hogy a vérnyomásod az egekben és pszichológushoz küldenek. Aztán jön a fenyegetés és ennyi pénzből élj meg úgy,hogy meg kell venni a vitaminokat,telefonszámlát kell fizetni,az autódat szervizelni kell és persze tankolni, be kell rendezni a szobádat úgy hogy a baba ne szenvedjen hiányt semmiben és egyél sok gyümölcsöt meg zöldséget. És persze meg is fenyegetnek a nyílt utcán. Esküszöm,hogy nem így terveztem a dolgokat és mégis én küszködök egyedül. Ha a szüleim nem lennének nem tudom,hogy mihez kezdenék. Nem sajnáltatni szeretném magam,de ezek után félek a jövőtől. A főnököm a tudtom nélkül jelentett át 4 órába és aláírást hamisított amit megint nem tudok bebizonyítani és kénytelen vagyok ennyiből megélni. Tanultam a dolgokból,hidd el. Pontosan emiatt a dolgok miatt nem szeretném hagyni magam.

ObudaFan # 2012.12.11. 09:26

Ez így van, gyermektartás akkor jár, ha megállapítja a bíróság, hogy ő az apa. Akkor viszont kapcsolattartás is jár. Azért amíg a gyerek kicsi, addig elvitel nélkül.

Jasmine01 # 2012.12.11. 09:21

A kis történetemhez hozzá tartozik az is,hogy ez egy 4 éves párkapcsolat volt. Nem házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat. Az eljegyzés megvolt,de végül le mondta az esküvőt annak ellenére,hogy a kapcsolatunk alatt ő volt az aki csak erről tudott beszélni. Biztosított engem és a családomat,hogy semmiben nem fogok hiányt szenvedni a várandóság alatt és után,de amint írtam ez nem így lett. Nagyot csalódtam és most még félek is.

valoapa # 2012.12.11. 09:04

Kedves Jasmine01!

A fenyegetésnek addig nincs semmilyen szempontból relevanciája, amíg nem igazolod. Ennyi erővel mondhatja ő is, hogy Te fenyegetted meg.

A gyerektartás-díjnak semmi köze ahhoz, hogy van-e joga kapcsolatot tartani a gyerekkel. Akkor is van joga, ha nem teljesíti tartási kötelezettségét, illetve akkor is köteles a tartásról gondoskodni, ha nem biztosítják a kapcsolattartást.

Igazából itt valami nem gömbölyű nekem, hiszen ha nem vállalja az apaságot, akkor mégis hogyan kerülne hozzá a gyerek, ha Veled bármi történik?

Ami pedig a gyermek elvitelét illeti: net.jogtar.hu/gyer
27. § (6) A gyermek érdekét veszélyeztető körülmény, illetve felróható magatartás hiányában a kapcsolattartásra jogosulttól az elvitel jogát is magában foglaló kapcsolattartás nem vonható meg.

Magyarul Neked kell bizonyítanod, hogy a gyerek érdekét veszélyeztetné, ha az apja elvinné kapcsolattartásra. Talán jobb lenne megbeszélni vele, hogy egy pár hónapig ne vigye el, de utána fokozatosan - egy két órára - már igen.

Ami a fenyegetéseket illeti, Te vajon mennyire lennél elkeseredett, ha ő szülné meg a közös gyereketeket és ő közölné veled, hogy egy percre sem viheted el? Mennyire merészkednél messzire?

Próbálj kicsit empatikusan állni a helyzethez, lehet, hogy sikerül tisztázni néhány félreértést...

Jasmine01 # 2012.12.10. 18:27

Jó estét!
Jogi tanácsért fordulok önökhöz.
Jelenleg 28 hetes kismama vagyok. 14 hetes voltam amikor az apuka elmaradozott és megtagadott tőlem minden támogatást. Hozzáteszem veszélyeztetett terhes vagyok, így nem dolgozhatok a táppénzem meg alig éri el a 17 ezer forintot. A szüleimnél lakom,mivel a már volt párom végül nem vett el és a kapcsolatunk megromlott. Ez a rossz kapcsolat sem nekem sem a babának nem tett jót, így pszichológushoz küldtek,hogy könnyítsek magamon és csökkenjen a vérnyomásom. Mostanáig nyugodtan éltem az életemet és felkészültem arra,hogy egyedül fogom felnevelni a picit. Sajnos felkeresett a volt párom és kijelentette,hogy csak akkor hajlandó aláírni az apaságit,ha az ő nevén lesz a gyermek és el is viheti majd minden héten hétvégére a szüleihez vagy én viszem oda a picit majd a szülés után.Csak ebben az esetben hajlandó gyerektartást fizetni. Természetesen nem fogadtam el az ajánlatát és ennek következtében megfenyegetett szóban,hogy elintézi,hogy bajom essen a szülés után és a gyermek hozzá kerüljön. Sajnos nem tudom,hogy mit szerettem benne,de soha nem mutatta ezt az oldalát meg nekem és nem hittem a fülemnek. Sok kése ill. más fegyverei vannak pl.: Nyílpuska,reflex íj lézerrel engedély nélkül és félek,hogy nekem vagy a családomnak baja eshet. Szeretnék ellene pert indítani a gyerektartás miatt,de nem szeretném ha a közelünkben lenne és az ő vezetéknevét viselné,mert félek tőle. Kifordult magából és rendkívül agresszív volt velem.A munkatársai nem tudják ezeket és mégis én vagyok a rossz,mert megszakítottam vele minden kapcsolatot. Nem egy megyében lakunk,de minden héten felbukkan a lakóhelyemen. Mitévő legyek,hogyan tovább jogilag?

valoapa # 2012.12.10. 12:41

Ez az "előterjesztéstől visszamenőleg" igen érdekes sztori. A mi perünk bő másfél éve húzódik, a gyerekek tökéletesen el vannak látva. Csak hogy éreztessem a helyzetet: anyuka részmunkaidőben dolgozik, de az általam küldött pénz annyira bőséges, hogy a gyerekek maszek gyógytornászhoz járnak belőle meg fejenként hatféle(!) különórára.

Anyuka több, mint 3x ennyit akarna kapni.

Ha kitalálja egyszer majd a bíróság, hogy az anyuka horribilis igénye jogos, akkor nem tudom, honnan fogok két évre visszamenőleg egy zsák pénzt előteremteni.

Van kérdés?

(azon kívül, hogy hogy lehetek olyan barom, hogy így nősültem?)

Dóra59 # 2012.12.07. 13:30

köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2012.12.07. 09:08

Nem muszáj a hátralékot növelni, lehet előre teljesíteni. Ha nem emel a bíróság, vagy nem annyival, akkor a későbbi részletekbe a túlfizetést be lehet számítani. Viszont az ilyen előre fizetést igazolni kell a bíróságnak minden alkalommal és azzal a nyilatkozattal, hogy ez elismerést nem jelent.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.07. 06:26

A kereset előterjesztésétől számítva.

Dóra59 # 2012.12.07. 06:21

Sziasztok! A felperes ez év februárjában beadott gyermektartás emelésre keresetet alperes (férjem) ellen. Már 2 tárgyalás volt, általunk ajánlott összeget nem fogadja el, majdnem a dupláját akarja, hivatkozva hogy a gyermek beteg. A bíróság bekérte a gyermek orvosi papirjait (már az előző tárgyalásra is) amit egyik tárgyalásra sem hozott magával.(hozzáteszem hogy van ügyvédje) A tárgyalást újra elnapolták jövőév februárra. Tehát 1 éve húzódó ügy lesz, viszont visszamenőleges 6 hónapos emelést is kér. A kérdésem a következő lenne, a jogerős döntéstől számított 6 hónapra visszamenőleg vagy a keresetlevél beadásától számított 6 hónapra visszamenőleg kötelezhetnek emelt tartásdíj fizetésre? Mi minden papirt csatoltunk, tehát nem miattunk húzódik az ügy. Viszont igy egyre több lesz a hátralékunk, mert a bíróság nem tud dönteni. Emelni fognak biztos csak nem tudjuk mennyit. Az időhúzással csak bennünket terhel anyagilag jobban. Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2012.12.06. 21:34

Miért kellene előre fizetni a nagykorú gyerekekre?
Az ellen kell megindítani a pert, akinek most fizetsz.

Sly2009 # 2012.12.06. 21:23

Sziasztok,

Ma azt hallottam, hogy a végkielégítésemből a köv.képpen fognak levonni gyerek és rokontartást.

A gyerektartást a "szokások módon" (16%), mint rendszeres jövedelemből, viszont a rokontartásnál adnak egy papírt, hogy előre kifizettem x hónapot a 2 felnőtt gyerekemre.
Viszont ha januártól új helyre mennék, akkor a 16% továbbra is vonnák, viszont a fix összegű rokontartást már nem, mert azt előre már kifizettem a végkielégítésből.

A kérdésem az, hogy

1. ez így jogszerű (a bérszámfejtéstől jött az infó)
  2. a rokontartás megszüntetésénél a gyerekemet kell perbe fogni, vagy az anyját aki a pénzt kapja?

Köszönöm a választ!

MrTP # 2012.12.05. 11:17

Koszonom a felvilagositast!

ObudaFan # 2012.12.03. 21:07

Ez alapján szerintem nálad van a gyerek 24-én, de tényleg elég félreérthető a szabályozás.
Erről az osztott felügyeletről amennyire én látom a pszichológusok sem tudnak megegyezni, van, aki szerint hatalmas károkat okoz, van aki szerint ez az ideális.

MrTP # 2012.12.03. 20:29

Tisztelt Forum,

Azert fordulok tanacsert, mert sajnos a gyamugyon ugyan hoztak egy hatarozatot, de hiaba nem ertem, nem kepesek megmagyarazni, sajnos a gyamugyi ugyintezok sem ertik a sajat jogszabalyaikat. szoval a standard torvenyhez igazodva az apanak jar a teli szunet elso fele es a paros unnepek 2. napja,erre meg a masodik oldalon belecsempesztek egy olyan mondatot, hogy minden paratlan evben az apat illeti dec 24-en 13 oratol 25-en reggel 9-ig Tehat mivel iden Dec 22-tol kezdodik a szunet en ugy hiszem, hogy a biologiai fiam nalunk (felesegem es en) lehet a gyermek 22,23-en aztan 24,25 en vissza a mutterjahoz utanna pedig 26,27,28,29 ismet nalunk utana pedig az anyjanal jan. 3-ig. A gyamugyes azt mondta a 24-e is nalunk van (pedig paros ev van) es 28-ra kell vissza vinni este 18:00 ra. En mar nem ertem. irnak valamit az egyik oldalon a masik oldalon meg utik egy masik mondattal? Persze ez mar akkor is feltunt, de nem mertem megfellebbezni, mert akkor meg iden karacsonykor sem lathatnam a fiamat 7 ev pereskedes utan. Mas szerencsetlen apukanal, akiknel nincs benne a vegzesben ez a 24-es zaradek, ott, hogy alakul a dec 24-e? Itt Mo-on a 24-e nem Karacsonyi unnep, hivatalosan munkanapnak szamit es nem szamit bele a paros unnepbe, akkor most mas apukak megkapjak a 24-et es 25-en reggel viszik vissza a gyereket a mutterjahoz? annyira bonyolult szerintem sokkal jobb lenne, ha vegre Mo-on is bevezetnek a megosztott szuloi felugyeletet, mint mas civilizalt es nem sexista ferfi ellenes orszagban, ahol 6 ho itt 6 ho ott es nem kellene itt gyerektartast fizetni meg rangatni szegeny gyerekeket 2 hetente....annyira elavult ami itt van es erthetetlen a system.:(:( elore is koszonom ha valaki fel tud vilagositani, mert sajnos a gyamugy nem tud semmit megmagyarazni.

jerena # 2012.11.21. 06:51

Jó napot kívánok!

Jogi tanácsukat szeretném kérni. Élettársam 2008 szeptemberében elvált, volt nejével 80 e Ft gyerektartásdíjban egyezett meg két gyerekük után 40-40 e gyerekenként, ez szereel a megállaodásban. Szóban ezt úgy kötötték ki, hogy ebből 30 e ft a volt feleség könyvelési díja, amit élettársam egyéni vállalkozásában végzett, és 50 e Ft-ot fizet gyerektartásként de az egyezségben 80 e ft gyerektartást írtak le. Időközben párom vállakozása nagyon rossz helyzetbe került, volt egy alkalmazottja, akit el kellett engednie, mert nem bírta kifizetni a járulékait, emiatt Apeh végrehajtás is került az ingatlanára, közel 1,5 m ft adótartozást halmozott fel járulékokból. Hogy anyagi helyzetén javítson, a könyvelést elhozta volt nejétől, hiszen 30 e Ft helyett töredékéért elvégezte ezt egy vadidegen, és telefonon egyeztettek, hogy ezentúl csak az 50 e Ft-ot fogja fizetni a gyerekek után. Én mivel láttam párom rossz anyagi helyzetét, kifizettem az adótartozását és a közel 2,1 M ft összegű lakáshitelét, és a 47 m2 lakásának fele a nevemre került adásvétel jogcímén. A párom ugyanis a vagyonközösség megszüntetésből származő 4 M ft-jából + 3 M ft lakáshitelből ill. szülői segítséggel vásárolt a válás után egy új építésű társasházi ingatlant, ennek a fele része lett az enyém. A lakáshitel 60 e Ft volt havonta, a válság után már 100 ezres nagyságrendre rúgott, ennek fizetésébe minden második hónaban besegítettem, én fizettem a lakáshitel törlesztést is a végtörlesztés idejéig, emellett 2009 októberétől a havi 50 e ft gyerektartást is a volt feleségnek. Mivel már az én megtakarításaimat is teljesen felemésztette a dolog, ezért kértük a bíróságtól a 80 e Ft gyerektartás mérséklését. Párom egyéni vállalkozásából származó havi nettó jövedelme 100 e Ft körüli. Minden ügyletről, arról hogy a lakáshitelt és a gyerektartást én fizettem, az adótartozást én egyenlítettem ki bankszámlakivonatot csatoltunk, az ingatlan adásvételéről is közjegyzői okiratot csatoltunk a bíróság részére. A Kisvárdai Városi Bíróság elutasította elsőfokon kérelmünket, miszerint egyéni vállalkozóként a páromnak nem ennyi a jövedelme. Hozzá teszem a volt felesége a váláskor banki ügyintőként dolkozott 160 e Ft havi jövedelemmel, mostanra fiókvezetőként dolgozik 300 e Ft-os jövedelemmel, a tárgyaláson lenyilatkozta hogy külföldre, ill. a Balatonra járnak nyaralni, a gyerekeknek 80 e Ft-os bicikliről küldött be számlát a bíróságra. Persze a könyvelési díjat tagadta, de az elismerte, hogy az 50 e Ft-os csökkentett gyerektartási díjat elfogadta (vajon miért?) Tudtuk, hogy több millió forintja van a volt feleségnek a bankszámláján, de a bíróság általi lekérdezéshez nem járult hozzá.

Általunk felhozott érveket a Bíróság nem minősítette tartósnak és jelentősnek.

A volt feleségével volt egy 50 %.os készültségű közös ingatlanuk, amelyet idén májusban értékesítettek fejenként 7,5-7,5 M ft-ért. Ebből párommal közösen építkezésbe kezdünk (mivel már babát vártam és egy egy szobás lakásban éltünk) (nekem volt 5 M ft megtakarításom + vettem fel 3 M ft munkáltatói kölcsönt + a párom 7,5 M ftja)

A döntést megfellebbeztük. Időközben idén októberben született egy közös gyerekünk, erre való tekintettel másodfokon a Nyíregyházai Megyei Bíróság 10 e Ft-ot csökkentett a tartásdíjból, így 35-35 e Ft-ot ítélt meg a két gyerekre. Mivel én GYES-en vagyon, párom dolgozik egyedül nem fogok tudni neki segíteni, és ráadásul nem az 50 e Ft, hanem a 70 e Ft fizetését képtelenek leszünk teljesíteni. Kérdezem Önöket hol az igazság? Én értem, hogy a gyerekeket védi a törvény, de a közös gyerekünket ki védi? Hogy fogjuk így tudni felnevelni? Tudnak e tanácsot adni hová fordulhatnák, mit tehetnék egy teljesíthetőbb tartásdíj érdekében?
Esetleg az újabb nyomós körülmény lenne, ha én beadnék egy gyerektartás megállaítási kérelmet a közös gyerekre, mert megromlott a kapcsolatunk? Vagy már ez sem érdekelné a Bíróságot?

Joefee # 2012.11.20. 11:14

Jelenleg havi szinten nettóban 840fontot hoz haza a férjem. Azaz 294e Ft-nak megfelelő összeget. Szóval ha százalékra nézzük megkaphatná, csakhogy ebből két másik gyermeket is eltart akiket ezzel az emeléssel nagymértékben veszélyeztetne. Mivel az itteni élet kicsit másként megy mint otthon. Értem, hogy a fizetése arányában járna, de akkor ugyanennyi járna a másik kettőnek is. Effektíve itt kint ennyiből az egy heti oviját nem fogom tudni fizetni az egyik gyermeknek. Illetve az egy gyermekre eső rezsi illetve élelmiszer is drágább mint otthon. Akkor ez olyan, mintha a kislánynak több pénzt adnánk mint a fiúknak, mert értékét tekintve ő többmindent vehet belőle mint a fiúk itt kint. Nem tudom érthető-e. A kisfiam műtétje 1millió720ezer forintot tenne ki, ha lenne rá annyink. Erre most kivesznek az ő szájából még többet, holott a kislány megélhetése nem került veszélybe, nem állt be változás az életkörülményeiben ami indokolná, hogy emeljünk az összegen. Számla ellenében egyébként minden plusszköltég felét fizettük eddig is, és mint említettem a lakás az összes ingósággal ott lett hagyva a javukra annak fejében, hogy további emelést nem fog kérni. Nem sajnálom a kislánytól a pénzt, csak a fiaimat féltem hogy még lehetetlenebb lesz a helyzetük. Hogy lehetne már a két országbeli fizetést élethelyzetet így összekuszálni? Hogy lehetne igazságosan elosztani a férjem fizetésének 50%át úgy elosztani, hogy senkinek ne legyen rosszabb? Ráadásul jogilag ez... Gondolom nem megoldható

moto32 # 2012.11.20. 11:10

Gyerektartás ügyben kérnék tanácsot!
Férjemmel elváltunk válásnál a bíróság 16.6% minimum 10ezer FT gyerektartást
ítélt meg a 3 gyerekre fejenként!
Amikor megnősült és gyereke született kérte a gyerektartás csökkentését amit
a bíróság 12.2%_ra csökkentett.Tudni kell azt is,hogy sokáig nem
fizetett.Most ebben az évben a nagy fiam befejezte az iskolát a volt férjem
kérte a gyerektartás megszüntetését,ezzel nincs is gondom,de ő kéri tőlem
visszamenőleg amit júliustól levontak a nagyra is.
azt szeretném most tudni,hogy mivel a nagyra már nem fizet és így gyerekkel
kevesebbről kell gondoskodnia én kérhetem a gyerektartás megemelését a két
gyerekre??
És nem szeptemberig jár a nagyra a gyerektartás?Megvolt hétfőn a bírósági per.A bírónő csak szeptembertől tartja jogosnak a gyerektartás visszatérítését a volt férjemnek,de ebbe én nem mente bele.Ebben még nem hozott ítéletet...Én kértem a gyerektartás megemelését másik két gyerekünkre.Amibe a férjem nem ment bele.Így semmi döntés nem lett nekem bizonyítanom kell,hogy a gyerekekre költöm a gyerektartást.Ezt a bírónő szerint dokumentummal igazoljam.Na most azt nem tudom milyen dokumentummal,mivel az élelmiszerre ruhákra és rezsire is megy a gyerektartás.Tudna nekem ebben tanácsot adni?Előre is köszönöm Molnár Mónika