Egy családjogi témában a bíróság elutasította a beadványomat, amit én azonnal megfellebbeztem. A fellebbezést a Budapest Környéki Törvényszéknek címezve a bíróságra kellett elküldenem. Ez szeptember 24-én történt, mármint a postára adás.
Tud rá valaki válaszolni, hogy rendben van-e, hogy ma, november 12-én még nem kaptam választ? Várjak türelemmel, vagy érdeklődjek a bíróságon?
Előre is köszönöm a választ!
Gyerektartás és láthatás
madar86
Nézd, ha nem indítasz pert, eleve elvesznek részletek, mert 6 hónapnál régebbre érvényesíteni ilyen követelést nem lehet. Ha indítasz, akkor kérj ideiglenes intézkedést is, az hamar megvan és végrehajtható. Ha ez megvan, akkor már meg lehet próbálkozni a végrehajtással, és ebben az esetben ha bármilyen vagyona fellelhető, akkor hozzájutsz valamekkora összeghez. Megelőlegezésnek úgyis csak ez után lehet helye, ez után lehet vizsgálni, hogy a feltételei fennállnak-e.
Kisdi
Amit leírsz, az legfeljebb féligazság. A különélő szülő élettársának tartási kötelezettsége nincs, de nyilván nem mindegy, hogy hogyan alakul a különélő szülőnél az egy főre eső jövedelem.
pl. azért, hogy miből él az alperes...
Már bocsánat, de egy-két szóból elintéztek mindent, mintha mindenki a jogtudományok doktora lenne...
Most nem az alperes a szemét, hanem fordítva, pláne engem, mint alperes élettársát is belerángat a dolgaikba.
Nem írtam le az egész 13 éves történetet, hogy jobban átlássátok, de engem már nagyon zavar, hogy nincs családi békém, nyugtom a saját házamban egy harmadik hulladék miatt, holott ez alaptörvénybe leírt emberi jogom.
Szeretnék jogi tanácsot kérni az alábbi gyerektartási ügyben!
2010 tavaszán a akkor még férjem aki nigériai állampolgár bár 3 éves korától az usában élt elutazott vízum/útlevél problémák miatt. Akkor voltam 6 hónapos terhes a lányommal. Hazaérkezése után,úgy döntött nincs szüksége sem rám sem a születendő gyerekre és nem jön vissza hozzánk. Semmilyen anyagi támogatást vagy egyéb támogatást nem nyújtott .
Kapcsolatot nem tartjuk,ö tudja minden elérhetőségem én csak az emailcímét.
2012. augusztus végével lett jogerős a házasságbontásunk. Természetesen ö erről sem vett tudomást, emailben jeleztem neki. semmi. közöltem a gyerektartás díj összegét és kértem tényleg segítsen mert már feléltem minden tartalékomat a gyerekkel. Böcsli nálunk nincs,3 éves korági nem lehet oviba feladni. Így természetesen dolgozni sem tudok.Természetesen az apa nem hajlandó segíteni. Kint munkája,saját lakása, jó élete van. Közép-felső osztály szintnek számít.
Ha bírósághoz fordulok, akkor sem tudják ugye megelőlegezni a gyerektartást mivel nem érhetik itt utol a gyámügytől?
Ha beperelem milyen bevándorlás jogi következményei lesznek ennek számára?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Akkor minek vizsgálnák?
Köszönöm,
..olvastam, hogy (mint tartásdíjra kötelezett) élettársának (nem bejegyzett) a vagyoni viszonyait vizsgálhatják, de a tartásdíj összegének megállapításakor azt nem vehetik figyelembe, mint releváns tényezőt.
Ez így van?
Nem.
Köszönöm a választ, de az indítványra sem akartak meghallgatni, de az első tárgyalás fele rólam szólt:)
Kérhetem-e a környezettanulmány és vagyonvizsgálat zártan történő kezelését, csak a bírónő láthassa?
Tekintettel arra, hogy a per végeredménye az élettársadat érinti, nem téged, így ő jelezheti, ah valami nem úgy van. Téged meg tanúként meghallgatni indítványozhat az élettársad, aztán akkor elmondhatod.
Hmm...érdekes nevelési módszer, ehhez társul, hogy nem engedi a gyereket az anyjához a láthatási időkre.Telefonon sem tarthat vele kapcsolatot.
Az igen választ úgy értsem, hogy mint élettársnak, turkálhatnak a zsebemben? Bejöhetnek a lakásomba, de a tárgyalásra nem mehetek be, hogy a szemébe mondjam a szutykának, hogy hazudik?
Nyomozhatnak utánam, hol dolgozok? Mi a franc közöm van nekem ehhez???
Mi két gyermekkorú gyereket tartunk el, a felperes egy 16 évest és még nálunk vizsgálódnak?
Ezt a "zsarolást" msáhol 'nevelésnek' hívják. Egyébként igen, igen.
...és még...
Gyerektartás ügyben indult bírósági eljárás során, vizsgálhatják-e az alperes perben kívülálló élettársa vagyoni viszonyait?
Köteles-e beengedni a kívülálló élettárs a vizsgálatot folytatókat a lakásba, amely az Ő nevén van?
Szép napot!
Az apánál "elhelyezett", lassan 17 éves fiú gyermeket, miután hazatér a kollégiumból péntekenként, "zsarolással" arra kényszeríti az apa, hogy mosogassa el az egy hét alatt összegyűlt mosatlant, mossa ki a ruhákat és főzzön is valamit. A "zsarolás" tárgya, - utána mehet edzésre-.
Mit tehet a rendezett körülmények között élő anya az apa ellen?
borsodi
Az a szóbeli megállapodás érvénytelen, sőt, bírói, vagy gyámhatósági jóváhagyás nélkül érvénytelen lenne ez így írásban is. Szerintem előbb azt mérd fel, hogy lenne-e vevő, ha ezt így fenntartani nem tudod.
A mesterfokozatig kell fizetni, de ebben az esetben esetleg felmerülhet a tanulmányok folyamatosságának a hiánya és esetleg az érdemtelenség is, mind a kettő megszüntetési ok.
Tisztelt Jogászok!
2005-ben váltam el. Azóta rendszeresen fizetem a gyermektartást. Tudomásomra jutott, hogy nagyobbik gyermekem (22éves) főiskolai ösztöndíjjal Lengyelországban tanul, előtte pedig a tudakozóban dolgozott. 3 éve nem tartja velem a kapcsolatot. A másik két gyermekem (19, 17 évesek) jönnek láthatásra. Azt szerettem volna megtudni:
1., meddig kell fizetnem a nagyobbik gyermekem utána a tartásdíjat? Olyasmit mondtak nekem, hoyg az első diploma ill. szakma megszerzéséig. Mi számít első diplomának a BSc vagy az MsC?
2., Mivel a nagyobbik gyermeket 3 éve nem láttam, a külföldi ösztöndíhoz legalább 4,5-s tanulmányi átlag kell, tehát más ösztöndíjra is jogosult + diákként dolgozik = kérhetem-e a rá vonatkozó összeg törlését.
Válaszukat előre is köszönöm!
SoLasz
Tisztelt Jogi Fórum!
4 éve közös megegyezéssel váltunk el férjemmel,13 éves gyermekünk van.Szóban megegyeztünk,h a jelzálog letelése után (2013.febr.vége)volt férjem a gyermekre íratja házunk fele tulajdonrészét,ennek fejében nem fog gyt.díjat fizetni.Sajnos tavaly ősszel munkanélküli lettem.2011.szeptemberétől a jelz.tartozás rám eső részét -havi 10.000 Ft- ő fizeti.Volt férjemnek márciusban megszűnt a munkahelye,júliustól Németországban dolgozik menyasszonyával.Mivel végkielégítést kapott gyt.díjat ennek megfelelően a munkanélküli ellátásából kapunk júliustól.Külföldi jövedelméből gyt.díjat nem fizet,amiről szót sem ejt.Fizetéséből 30 e, mnélküliből 20-15 e Ft-ot kaptunk, kapunk.Sajnos a lakást (90 m2)így fenntartani nem tudom, szeretném eladni. Tanácsukat szeretném kérni a fentiek miatt, mi lenne a megoldás, mihez van jogom? Nem szeretnék pereskedni, haragos viszonyt. A lakás eladása mikor célszerűbb: a gyerekre való átíratás előtt vagy után? Egyáltalán melyik célszerűbb, megfelezni a lakás árát vagy a gyermekre íratni az apai részt gyt.díj fejében?
Köszönettel várom mielőbbi válaszukat.
Ez nem ilyen egyszerű. Amíg az apai jogállás be van töltve, addig nem indíthatsz apaság vélelmének megállapítása iránti pert. Arra viszont nem vagy jogosult, hogy te indíts per a most vélelmezett apa apaságának megdöntése iránt. A gyámhatóság jogosult arra, hogy kirendeljen eseti gondnokot a perindításra, ezt megpróbálhatod kérni, de a gyámhatóság aligha fogja ezt megtenni, ha a gyermek rendezett családi körülmények között él.
Tisztelt fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy az alábbi esetben mit javasolnának, hova, illetve milyen nyomtatványokkal kéne fordulnom segítségért, a gyerekem láthatósága ügyében:
A volt menyasszonyommal van egy közös gyermekünk, de ő még a gyermek születése előtt elhagyott, és férjhez ment egy másik férfihez. Így a gyermek automatikusan a férje nevét kapta. A gyermek születése óta (1hónapja) nem "tudhatok" semmit a gyermekemről. Nem láthatom, nem kerülhetek a közelébe. Az apaság vélelmét nem tagadja szóban, de nem hajlandó láthatást biztosítani. Ilyenkor mi a teendő? Az igaz, hogy csak akkor lesz a gyerekhez jogilag "közöm", ha egy dns-teszttel bebizonyítom, hogy én vagyok az édesapja? Ez milyen költségekkel jár? Hol tudom kezdeményezni? Ha az anya írásban nem ismeri el, az apaságomat, de viszont rengeteg bizonyíték van rá, hogy az én gyerekem, akkor is kell a teszt? Vagy polgári peres út? Kérem segítsenek, mert látni szeretném a lányomat! Üdv: Egy elkeseredett apuka
Köszönöm a válaszát. Én is így gondolom. Most már elárulhatom: A hölgyek oldalán állok.
Addig, amíg máshogy nem szabályozza a kapcsolattartást a gyámhatóság/bíróság, addig oda kell adni. Ha anyuka újraszabályozást szeretne, akkor eljárást kell indítania. De az anyós elleni agresszió azért nem jelenti biztosan azt, hogy a gyermekre is veszélyes apuka. Szerintem.
Tisztelt Fórumozók!
Szándékosan nem írom le, hogy melyik fél áll közel hozzám az elfogultság elkerülése végett.
Adott egy válás. A gyermek láthatás a következőképpen szabályozva: Az apa 2 hetente 2 napot viszi a gyerkőcöket. Ezenkívül a rendkívüli kapcsolattartás: ünnepnapok és iskolai szünetek megfelezve.
Tegnapi nap folyamán: A volt férj megy (abba a házba ahol lakott)a bútorokért, kipakol, közben a volt anyósa szóvá teszi sérelmeit, fájdalmait. Hangnem emelkedett. Volt férjnek elborul az agya, és lefejeli az anyóst. Orr törés, homlok repedés. Orvos hivatalból feljelentést tesz. Gyerekek végig nézték (4-7-7 évesek)
A volt feleség reakciója:
Ilyen "állatnak" nem merem odaadni a gyereket, mert a felelőséggel tartozok értük.
Kérdés: elviheti továbbra is az Apa őket? Anya mit tehet? Korlátozhatja-e a kapcsolattartást?
Felfüggesztést nem kérhet, mérséklést esetleg. Ha nem fizet, a minimumösszegre mindenképpen lehet végrehajtást kérni a bíróságon. Ezzel nem árt sietni, mert a 6 hónapnál régebbi részletek főszabály szerint nem hajthatók végre.
Tisztelt Jogi Fórum!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy volt férjem most jelentette be, hogy kirúgták a munkahelyéről ismételten, és csak 2 ezer forint gyerektartást fog utalni. Sajnos ez máskor is előfordult, hogy egy évig nem fizetett gyerektartást és a bíróság kötelezte visszamenőleg az elmaradás 50%-át.
Azt szeretném megkérdezni, hogy kérheti-e a gyerektartás díj összegének felfüggesztését addig amíg nem talál munkát? Meddig kell fizetnie a tartásdíjat? Ameddig nincsen másik bírósági végzés? Mit tehetek, hogy meg is kapjam?
Ez azért is érint rosszul, mert a bíróság úgy határozott, hogy 80km-re lakunk egymástól és a fele úton kell találkoznunk 2 hetente az átadás miatt.
Nekem nem igazán sok a fizetésem és a láthatásokkal még kevesebb. A gyerektartás meg amit kapok tőle elmaradással együtt 20 e Ft. Több esetben előfordult már, hogy feketén dolgozik csak hogy ne kelljen tartásdíjat fizetnie.
Válaszát előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02