Gyerektartás és láthatás

Lisall # 2008.03.11. 17:36

Partus # e-mail 2008.03.04. 13:07
üzenetéről beszélek, 35 percet késett és nem kapta meg a gyereket, a gyámhatóság a mamának adott igazat (nem köteels rá várni) , plusz itt egy kommentelő is.

Akkor ez hogy van?

a mama a lakásán nem köteles várni, mert van magánélete is, nekem meg kötelező a parkolóban, mert csak?

vagy én is eljátszhatom a félórás késéseket hogy észlelje milyen az, és semmi következmény nem várható?

ObudaFan # 2008.03.11. 17:37

Nem. Te azt kérdezted, hogy a jövőre is kihat-e ez, és többet nem is kell vinned a gyermeket. Nem hat ki.

Lisall # 2008.03.11. 21:00

Jó akkor ahhoz jogom van hogy visszaforduljak a parkolóból mondjuk egy óra várakozás után és ne adjam át a gyereket?
vagy ne várjak egy bizonyos idő után, hazaautózzak nélkülük?

Lisall # 2008.03.11. 21:01

egyébként azt hogy néhány késés után ne vigyem a gyereket, az ügyvédem tanácsolta.

_Wasp_ # 2008.03.11. 21:09

ha van olyan ügyvéded, akiben megbízol, akkor ne ismeretlen fórumozókat kérdezgess. Azért fizeted, hogy válaszoljon, és jó választ adjon. Ő ismeri a körülményeket, neki van felelőssége.

Egyébként nem értek vele egyet. A kapcsolattartás megvéltoztatásáról nem dönthetsz egyoldalúan. Viszont várnod sem kell rá többet, mint amennyi az adott helyzetben általában elvárható. (pl ha jelzi, hogy ennyit és ennyit késik az egy dolog, ha egyszerűen nem ér oda fél óra késéssel sem, az meg egy másik.) Ilyen esetben szerintem hazamehetsz, és kérheted a költségeid megtérítését.

De erről is jobb, ha az ügyvéded kérded meg...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Lisall # 2008.03.14. 08:27

olyan tipus vagyok aki szeret minél több véleményt meghallgatni.
Az pl. hogy Magyarországon a háromgyerekes teljes munkaidöben dolgozó elvált anyák jelentös részének fizikailag be kell segítenie a gyerekek messzire fuvarozásában ha már a papa messzire költözött, az ügyvédem szerint nem általános jelenség, én sem ismerek rá egyetlen példát sem, de Ti majdnem meggyöztetek róla hogy ez a normális :-) (Azóta beszéltem másik ügyvéddel aki szintén alátámasztotta ezt)

monalisa1 # 2008.03.14. 10:51

Az ismétlődő "késéseket" javasolt minden egyes esetben a gyámhatóságnál jegyzőkönyveztetni - azt hogy ezt hogyan oldod meg a munkaidődben, arra vonatkozóan a megoldást csak te tudhatod...

Abba meg külön is nem megyek bele, hogy ő költözött és mégis neked kell transzportálni a gyermekeket (...), ez egy alapból rossz egyezség és/vagy bírói döntés volt. (Volt ügyvéded, miért nem "kiabált" ellene, netán te magad., fellebbezni csak lehetett volna....) Mondom: nem megyek bele., rád nézve jogerős bírói a kötelezés - ez van.)

Otthon sem lennél köteles ki tudja meddig várakozni az ex megérkezésére, nem, hanem a gyermekek megszokott napirendje szerint elkezdeni a fürdetést, vacsoráztatást stb.

Ha a késések miatti eredménytelen átadás utóbb jegyzőkönyvezésre került, annak alapján - mint bizonyíték - követelheted a közelekedési költség megtéritését., egyébiránt majd még letagadja a dolgot...

Lisall # 2008.03.14. 14:17

nincs jogerös döntés, megfellebbeztük most várunk a másodfokra. A bírói döntés nem születhetett volna meg ha ott vagyok a tárgyaláson tehát nyilván magamnak is köszönhetem a trutyit.

jegyzökönyvezni bajos egy másik országból.... annyit tudok tenni hogy frissiben valami emilt kicsikarok töle amiben magyarázatot kérek a miértre.
(tudom le lett fikázva az emil mint "bizonyíték" de jobb ötletem nincs, tanúm a késésre a gyerekeken kívül nincs 150 kilométerre a lakásomtól a szomszéd vagy a bébiszitter sincs ott)

Lisall # 2008.03.14. 14:22

ugyanazon a tárgyaláson beadott egy másik kérelmet amit szintén megítélt neki a bírónö: a nem létezö számítógépes kapacitáson hetente háromszor egy órát kellene a gyerekeknek kamerával chatelni az apjukkal.

Ez annyira tragikomikus hogy már csak röhögni tudok rajta. behazudta hogy a nagyszülökkel kamerás chat van naponta, de a gonosz anya nem engedi hogy az apjukkal kamerázzanak a gyerekei, szív megszakad......
Fellebbeztünk, természetesen.
vesz egy laptopot a gyerekeknek, karbantartja, és ebben az esetben napi 16 órát kamerázhatnak a gyerekek vele, nem vagyok én semmi jónak elrontója.... ;)
a szélessávot fizetem....

monalisa1 # 2008.03.14. 21:04

Hmmm
A kamerán keresztüli tetszőleges kapcsolattartásról még nem hallottam, legalább is a különélő szülőre vonatkoztatva. Le vagyok maradva (...) vagyis miért is ne?!

De ha már ekként, akkor akár nem is kellene transzportálni a gyermekeket (...) hanem akkor a kontakt/csevely az apjukkal amikor csak akarják.

Erre alapozva esetlegesen módosítani lehetne a játhatás gyakoriságát...

A mobilodon az sms-eket tárold el, szerintem jobb mint az emil "rögzitése".

Lisall # 2008.03.19. 10:14

no, akkor a mai problémám.

A biróság szerint a gyerekekt péntek este 6-kor kell átadnom. A teljes jövö hetet az apjuknál töltik elözetes megegyezés szerint (tavaszi szünet lesz)

Az apuka MA kívánja átvenni a gyerekeket félúton, persze megírtam neki hogy ezt felejtse el.

MIt tehetek ha ma este csönget a lakás ajtaján a gyerekekért? Nyilván dulakodni nem fogok vele, de ezen kívül? Gyámhatóság? Vagy ha egy ex gondol egyet, akármikor kikérheti a gyerekeket a suliból és elviheti mert szabit vett ki?
(nem utaznak sehová, egy repjegy vagy egy lefoglalt üdülés esetleg megfelelö magyarázat lenne az eljárására)

48 órával hamarabb vinné el a gyerekeket mint a bírósági döntés szól, a gyerekek a szünet elötti utolsó napon nem tudnak részt venni a programokon: úgymint a lányom egy színielöadásban királynöt játszana holnap, a kicsinek húsvéti maszkabál lenne ahol tojásnak szeretne öltözni....

Az csak hab a tortán hogy itt erösen havazik most tart 25 centinél itt nálunk, éjjel hófúvás is lehet, kérik hogy aki teheti ne üljön autóba.

Lisall # 2008.03.19. 10:30

Monalisa: én béna vagyok az SMS rögzítéséhez, 10-nél többet nem hagy tárolni a mobilom. Egyébként sem kaptam töle sosem SMS-t, csak a sajátjaimat tudnám tárolni.

biga77 # 2008.03.19. 11:05

Szia Mindenkinek!
Rövid történetem:Teherbe estem,megbeszéltük,hogy megtartjuk,közös otthont kerestünk,majd a volt párom,4 hónapos terhesen ott hagyott,mindenféle indoklás nélkül.(Őszintén szólva,kislánykoromban,nem igazán arról álmodoztam,hogy egyedülálló anyaként fogom felnevelni a gyermekemet.Nem hiszem,hogyha ezt előre tudom,vállaltam volna egyedül is,de választási lehetőségem már nem maradt...)Majd a kislányunk születése után,néhány hónappal a Gyámhatóság kezdeményezte az apaság megállapítását,a gyermek nevében,mert a volt párom a Gyámhatóság megkeresésére sem ismerte el a lányát.Bírósági eljárás során megtörtént a DNS vizsgálat is,ami igazolta azt,amit mindketten tudtunk.A Gytd.megállapítása megtörtént,azóta is rendszeresen vonják tőle,de a gyermekelhelyezési per nem,az egy külön eljárás útján kérhető.Szóban megállapodtunk,hogy havonta kétszer eljöhet meglátogatni,majd a gyermekünk 3.élet évét betöltve,elviheti kéthetente hétvégére.Időközben mindkettönknek új kapcsolata lett.A volt párom anyja és az új felesége,viszont mindenbe beleköt és beleavatkozik,azzal a címszóval,hogy "ők puszta jóindulatból"csak segíteni szeretnének.Soha nem kértem tőlük segítséget,mégis a tudtom nélkül,170km-es távolságból végigtelefonálták az összes környékbeli óvodát,hogy hol van még hely,és,hogy valóban voltam-e bent náluk én is érdeklődni.Van ehhez egyáltalán joguk?!Meddig folyhatnak bele ezekbe az ügyekbe is?!Hol a határ?!És kitudja,hogy miket mondtak még?!
A volt párom és felesége elszámolták magukat egy nagyobb hitefelvétellel és szó szerint,hónapról-hónapra élnek,ezért a volt párom szüleit kérték meg arra,hogy kéthetente hétvégén ők vigyék el a kislányunkat hozzájuk,mert anyagi körülményeik miatt,sajnos másképp nem találkozna a gyermekével.Így a nagyszülökkel való találkozás számomra elkerülhetetlen,ha azt akarom ,hogy a kislányom kapcsolata fennmaradhasson az apjával.Eközben a nagyszülők minden találkozásnál sértegetnek engem és a jelenlegi páromat,(akinek ezúton is köszönöm a türelmét).

biga77 # 2008.03.19. 11:17

Mit tehetek én???
Megtilthatom a látogatást???
Nincs róla semmilyen végzés!!!
Ráadásul a kislányom 2 évesen látta őket először (mire a bírósági per lezárult)és nem tudja őket hova tenni,de még az apját is idegennek tartja,mert a kéthetes láthatás kevés ahhoz,hogy bármilyen mélyebb kapcsolat is kialakuljon köztük,így a kislányom nem érti miért kell neki máshol aludnia néha,ÉS A SZIVEM SZAKAD MEG,AMIKOR SÍRVA VISZIK EL MINDIG!!! Milyen jogaim vannak nekem???És milyen jogai vannak az apának???Kérlek segítsetek!!!

_Wasp_ # 2008.03.19. 12:02

Lisall # e-mail 2008.03.19. 11:14

Ezt felejtse el nagyon gyorsan. Ha rendes akarsz vele lenni, akkor mondd meg, hogy nem tudod odaadni ma a gyerekeket, jöjjön értük pénteken, ha ki akarsz vele tolni, akkor csak akkor közlöd vele, ha már eljött a gyerekekért.

Az ítéletben foglaltak mindkettőtökre vonatkoznak, nem csak rád. Ha el akartok térni, akkor viszont a minimumkövetelmény a közös megegyezés.

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.03.19. 12:05

biga77

Nem a Te és az apa jogai állnak legelső sorban a (hatóságok által is) vizsgálandó jogok körében, hanem a gyermek jogai, és a ti kötelezettségeitek.

_Wasp_

és felesleges megoldása

biga77 # 2008.03.20. 08:13

Wasp

Hidd el én a gyermekem mellett vagyok és nem ellene.
Bármit megtennék azért,hogy örömmel,szivesen menjen az apjához,és ne traumaként élje meg ezt a kéthetes elmenetelt.Tudod,borzasztó érzés az,amikor pakolom össze az apjával töltendő hétvégére a kisruháit és a 3éves kislányom rám néz..,patakokban folynak a könnyei.., megfogja a táskát és elkezdi csendesen mondogatni,hogy:

• Nem pakolsz..,anya nem pakolsz..!-majd hang nélkül ül és csak potyognak a könnyei... Nem hisztizik,nem kiabál csak ücsörög...

Amikor meglátja a házelőtt a nagyszülők autóját,már sírva rohan felém,szorítja a lábamat és könyörög,hogy: -Nem,nem..,anya nem...
Majd a nagymama fogja,kitépi a kezemből és viszi..,a gyerek sír..,én még tartom magam..,megpróbálom nyugtatgatni és azt mondogatni neki,hogy milyen jó lesz majd..,aztán az autó elhajt,én pedig végigbőgöm az egész hétvégét...
Amikor hazahozzák nem is ismerek rá..,nem beszél,nem szól egy szót sem csak felugrik az ölembe és szorítja a nyakamat..,hiába kérdezgetem..,több mint egy óra kell ahoz,hogy újra megszólaljon.Ő nem ilyen.., könnyen barátkozik,mindig táncol,énekel,bohóckodik és egyfolytában beszél,szeret a középpontban lenni..!
Nem a láthatás ellen vagyok,hanem a kislányom mellett!
Hiába szerettem volna valami megoldást keresni az Apjával együtt,Ő nem volt rá hajlandó.Azt mondja,"hogy az úton már nem sír,mindig abba hagyja..." (vagy csak beletörődött,szegényke...)
Kétségbe vagyok esve,sajnolom a kislányomat..,és nem ismerem a jogokat...Borzasztó ez a tehetetlenség...

_Wasp_ # 2008.03.20. 10:50

a gyerekek általában akkor viselkednek így, ha érzik a nevelő szülő ellenérzését a láthatással kapcsolatban.
Ilyenkor tényleg nagyon valószínű, hogy amikor már nem látod, sokkal jobb kedvű, és felszabadultabb.
A rossz kedvvel neked akar ilyenkor megfelelni, mert fél a szereteted elvesztésétől.

Ennek a problémának a megoldására jogi út nincs, illetve ami van, vélem ez esetben nem jöhet számításba.
(mármint:

1. a kapcsolattartást megszüntetni/ szüneteltetni
  2. a gyermeket a másik szülőnél elhelyezni, a Te kapcsolattartásod korlátozásával)

szerintem jobb lenne, ha felvennéd a vasálarcot amikor jönnek a kicsiért, és felkészítenéd őt előre a kapcsolattartásra (mutatva, hogy te is örülsz, mert tudod, hogy jól fogja magát érezni, és addig pl el tudsz menni valahova felnőtt programra). Feltehetően gyorsan oldódik a feszültsége. Reméljük.

_Wasp_

és felesleges megoldása

biga77 # 2008.03.20. 12:34

Eddig is ezt tettem.Folyamatosan mosolyogva mondogatom neki mielőtt elviszik,hogy milyen jó lesz neki majd ott,-elmentek a játszótérre,sokat fogtok játszani stb.
A nagyszülők sértegetéseire sem reagálok,szerintem az ilyen dolgokat nem a gyerek előtt kell megbeszélni.., és sosem sírok előtte,azt hiszem,hogy ezzel csak megijeszteném...
Azt viszont valószínű,hogy érzi,hogy feszült vagyok és szorongok bármennyire is szeretném ezt titkolni...
Akkor csak várjak továbbra is arra,hogy majd megoldódik magától minden és bízva abban,hogy a gyerek is átvészeli ezt az "összeszokós időszakot" lelki sérülések nélkül?!

_Wasp_ # 2008.03.20. 19:33

Szerintem semmiképpen ne "csak várj". Nálad jobban nemigen ismeri senki a gyermeked, így neked van a legjobb esélyed arra, hogy kitaláld, mit lehet kezdeni ezzel a problémájával. Lehet, hogy érdemes lenne az exeddel is beszélned, és ha a kicsi látná pl hogy együtt jól elbeszélgettek, akkor nem érezné úgy, hogy két haragban álló ember között kell választania.
nem tudom...

_Wasp_

és felesleges megoldása

macskusz # 2008.03.20. 20:44

Szép estét mindenkinek!
Aki tud érdemben, hozászólásával segítsen nekünk. Esetünkben mindenki tisztában van azzal, hogy a gyerektartás és a láthatás/kapcsolattartás között nincs összefüggés. Teljesen függetlenül kell a két témát kezelni. A férjem ex-e mostanában folyamatosan azokra a hétvégégkre szervez programot a gyermekkel, amelyek a férjemet, mint apát illetnék meg kapcsolattartás szempontjából. Ha nem program akkor korlátozza a bíróság által meghatározott időintervallumot....
A férjem közölte vele, hogy tanukkal fog menni a gyerekért, mire az Ex : -Nyugodtan, mehetnek mert úgysem lesznek otthon....
Sajnos az a harci helyzet, hogy nem egyezik a lakóhelyünk, ott nincsenek ismerősök itt pedig -hát- elég nehezen találnánk valakit, aki szombat kora reggel hajlandó lenne tanuként elmenni a férjemmel a kisfiáért.
Segíthet- e a helyi illetékes gyámügyi hivatal/családsegítő szolgálat vagy egyéb más bevonásával, biztosíthatnak-e úgymond hatósági tanut ilyen esetre. Ez csak azért lenne olyan fontos, mert másképp nem tudja igazoli a bíróság felé a kapcsolattartás akadályozását. Továbbá az ex már előre kijelenetette, hogy két hét múlva cirkuszba viszi a gyereket /megint csak azon a hétvégén, ami jogszerint az apát illeti meg -hozzá tette, ha nem teszik vegyen apuka drága jegyet és vigye el ő a gyereket/ A probléma az, hogy két héttel ezelőtt szintén egy "cirkuszlátogtás miatt" maradt el a láthatás. Most ott tartunk, hogy hat hete nem látták egymást, és most is csak vasárnapra akarja elengedni Mit tehetünk? Lehet például a rendőrséget bevonni ebbe, mint hatósági tanut? Már mindenre elszántak vagyunk, nem tudunk elnézni semmit, " a gyerekre való tekintettel" sem!!! Főleg, hogy itt Róla van szó az Ő érdekeiről. Aki tud segítsen! S.O.S. Köszönöm!

_Wasp_ # 2008.03.20. 21:46

Elég, ha te tanúskodsz. Minden esetben menjetek el láthatásra, (akkor is, ha cirkusz van), ha nincs otthon senki, akkor MINDEN esetben a következő munkanap gyámhatósági bejelentés.

Hamar leszoktatják az majd anyukát ezekről a kisstílű húzásokról.

(ne reménykedjetek: nem fogja feladni, csak a fegyvertár finomodik minden lépésben. a következő várhatóan az lesz, hogy a gyerek nem akar majd veletek menni. -> "nem baj" megfogni a fülét és vinni. Hosszú távon jobban megéri, mint "megértőnek" lenni és (végeredményben véglegesen) megszakítani a kapcsolatot a gyerekkel)

tehát még egyszer: akkor is oda kell mennetek a gyerekért, ha az anyuka előre bejelenti, hogy más programot szervezett!

_Wasp_

és felesleges megoldása

Tamás123 # 2008.03.21. 02:19

Sziasztok!

Ez a fiam és saját történetem:

http://bontoperem.mlap.hu/

biga77 # 2008.03.21. 09:51

Wasp

Köszönöm,hogy mindezeket megoszthattam veled,azt hiszem,már az is sokat segített,hogy egyszerűen csak ki írtam magamból...
Tudod..,ha az ember a közvetlen hozzátartózóihoz vagy barátaihoz fordul segítségért,általában csak az "ellenfél" támadási pontjaihoz kap "ötleteket"..!
Én nem egy ellenfelet szeretnék magamnak,hanem egy felet,egy partnert..,akinek remélhetőleg legalább olyan fontos a kislánya boldog és kiegyensúlyozott kis élete,mint amilyen nekem...

Ígérem,hogy jelentkezni fogok ismét,ha pozitív változások lesznek a kislányom ügyében..,
mindenesetre én azon leszek...

Köszönöm.
Üdv.:Biga...

_Wasp_ # 2008.03.21. 11:07

drukkolok, és várom a fejleményeket....

_Wasp_

és felesleges megoldása