Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2012.11.20. 10:46

Mennyi az az ottani minimálbér?

Joefee # 2012.11.20. 08:02

Közben próbálok utánanézni néhány dolognak és látom, hogy szerencsére nem muszáj megjelennünk a bíróságon, írhatunk levelet is. De ez vajon nem hátrány hogy meg sem jelenünk? Egyszerűen nem tudok előteremteni ennyi pénzt a hazaútra.

Joefee # 2012.11.20. 07:07

Kedves Válaszoló! Férjem első házasságából született egy leánya, aki 16 éves elmúlt. Nekünk van két picike fiunk, kisebbik 1 éves. Én otthon vagyok vele fizetetlen gyesen (külföldön élünk és itt 6 hónapos koráig fizetik csak.) Férjem keresetéből élünk, ami az itteni minimálbér. Munkahelye nemrég leégett, valószínű hogy heteken belül elbocsátják. Tegnap kaptuk az idézést hogy az exfeleség az eddigi 20.000Ft-ot 40.000Ft-ra kívánja emeltetni. Annak idején az egy gyermekre a bíróság 15e Ft-ot állapított meg, férjem önként vállalta a 20e Ft-ot, plussz iskolai költségeket fizettünk, nyaralást, stb. A lakást minden berendezésével együtt átruházta a volt feleségre, annak fejében hogy később nem tart igényt a gyermektartás összegének módosítására (nem tudom hogy pontosan hogy fogalmazták meg ezt). Soha nem kértük a gyermektartás csökkentését amikor közös gyermekeink megszülettek. Megkaphatja-e Ön szerint ezt az emelést? Nagyobbik fiam 3 éves és tartós betegsége van, kisebbiknek éppen a koponyaműtétére gyűjtünk, de a fele már el is megy a hazaútra a tárgyalás miatt. Válaszát előre is köszönöm.

sagit # 2012.11.20. 06:01

Azt írod hogy férjed előtt már be volt töltve az apai státusz, valaki felvállalta a gyereket ha ez igaz akkor a férjed már nem töltheti be az apai státuszt csak ha megdöntik az előzőt és azt meg miért tennék?

norinácska # 2012.11.19. 18:29

Kedves Obudafan és Kovács Béla Sándor köszönöm a válaszaikat, már is tisztábban látunk!

ObudaFan # 2012.11.19. 15:47

1. A gyermek láthatásának biztosítására költött összeg nem rövidíti meg a többi gyermekre fordítható összeget? És itt most ugye az is közrejátszik, hogy az apa fizujának 50%-a már teljesen ki lesz merítve.

Nyilván a költségek között figyelembe veheti a bíróság, de pusztán erre alapozva egy mérséklési pert nem tanácsolnék.

Kérdés még: Ha bíróságon kívül megegyezik a két fél a gyerektartás összegében, az hivatalossá tehető valamilyen úton módon?

Hivatalossá is kell tenni. Egyezségi kísérletre idézést kell kérni a bíróságtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 15:43

hivatalossá tehető valamilyen úton módon?
Igen. Bár az sem lesz bíróságon kívüli, de nem is kell hozzá per.

norinácska # 2012.11.19. 15:10

1. A gyermek láthatásának biztosítására költött összeg nem rövidíti meg a többi gyermekre fordítható összeget? És itt most ugye az is közrejátszik, hogy az apa fizujának 50%-a már teljesen ki lesz merítve.

Kérdés még: Ha bíróságon kívül megegyezik a két fél a gyerektartás összegében, az hivatalossá tehető valamilyen úton módon?

ObudaFan # 2012.11.19. 14:59
  1. A gyermektartásnak ehhez nem sok köze van.
  2. Kiskorú gyerek esetén gyakorlatilag nem lehet.
norinácska # 2012.11.19. 14:45

Köszönöm gyors válaszát.

1. Ez akkor is így lenne, ha a föld másik felére menne az anya a gyermekével? Ezt nem úgy hívják, hogy a láthatás ellehetetlenítése? Vagy az anyák bármit megtehetnek?
  2. Hm.
  3. Ez előfordulhat a magyar jogban?
  4. Itt csak azt akartam kifejteni, hogy most térjünk el attól, hogy ebben a történetben ki cselekedett jót vagy rosszat, mert azt itt nehéz lenne megvitatni.
Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 14:04

csökkenthető-e, azzal az indokkal, hogy a gyermek 200 km-rel odébb él, és ha a férjem a gyerektartást fizetni fogja, akkor bizony a láthatásért is harcolni fog, és ha utaznia kell, akkor az igencsak nem két forint lesz.
Nem.

Lehet-e bármiféle hivatkozási alap az, hogy anyuka 5 évig nem szólt a gyermek létezéséről.
Nem.

Továbbá a 6 hónapos visszamenőleges gyerektartást fizetést meg lehet-e "úszni" bármilyen indokkal
Persze. Ha egyáltalán nem kötelezik az alperest tartásdíj fizetésére.

Most tekintsünk el attól, hogy az erkölcsök mit diktálnak..
Miért tennénk ilyet?

norinácska # 2012.11.19. 13:36

Kedves Segítők!

A történet a következő: Férjemmel két közös gyermekünk van, férjemnek ezen kívül még 2 gyermeke született 2 korábbi kapcsolatból. Az első gyermekkel a kezdetektől rendezett a kapcsolat (két hetenkénti láthatás, gyerektartás stb.) Ezután megszületett a 2. gyermek egy másik anyukától. A terhességről ugyan tudott a férjem, de a gyerek megszületéséről már nem, mivel az anya elköltözött 200 km-re és megszakították a kapcsolatot egymással. Ezek után következtem én a sorban és azóta 2 gyermeket nevelünk együtt. A második gyerkőc anyukája 5 év elteltével megjelölte férjemet apaként (előtte ismeretlen apát jelölt meg), aki alá is írta, hogy a gyermek az övé, de sem a gyerek, sem a mi életünket nem akarta felborítani, így a láthatás rendezése elmaradt. Eltelt újabb 1 év. Anyuka most a gyerektartást követeli bírósági úton 6 hónapra visszamenőleg is.
Férjem fizetésének az 50%-a 80.000 ft. Az első gyermek 20ezret kap, mivel bekérték férjem fizupapírjait és a gyerekek számát (4). A kérdés az lenne, hogy a 2. gyermeknek "járó" 20 ezer forint csökkenthető-e, azzal az indokkal, hogy a gyermek 200 km-rel odébb él, és ha a férjem a gyerektartást fizetni fogja, akkor bizony a láthatásért is harcolni fog, és ha utaznia kell, akkor az igencsak nem két forint lesz. Lehet-e bármiféle hivatkozási alap az, hogy anyuka 5 évig nem szólt a gyermek létezéséről. (Persze tudtunk mi mindent, de nem anyukától) Továbbá a 6 hónapos visszamenőleges gyerektartást fizetést meg lehet-e "úszni" bármilyen indokkal, a történetet ismerve. (Most tekintsünk el attól, hogy az erkölcsök mit diktálnak..és tudjuk, hogy az apa felel a gyerekért stb, de ez a történet kicsit más, mint egy átlagválás) Előre is köszönöm a segítő válaszokat!

norinácska # 2012.11.19. 13:36

Kedves Segítők!

A történet a következő: Férjemmel két közös gyermekünk van, férjemnek ezen kívül még 2 gyermeke született 2 korábbi kapcsolatból. Az első gyermekkel a kezdetektől rendezett a kapcsolat (két hetenkénti láthatás, gyerektartás stb.) Ezután megszületett a 2. gyermek egy másik anyukától. A terhességről ugyan tudott a férjem, de a gyerek megszületéséről már nem, mivel az anya elköltözött 200 km-re és megszakították a kapcsolatot egymással. Ezek után következtem én a sorban és azóta 2 gyermeket nevelünk együtt. A második gyerkőc anyukája 5 év elteltével megjelölte férjemet apaként (előtte ismeretlen apát jelölt meg), aki alá is írta, hogy a gyermek az övé, de sem a gyerek, sem a mi életünket nem akarta felborítani, így a láthatás rendezése elmaradt. Eltelt újabb 1 év. Anyuka most a gyerektartást követeli bírósági úton 6 hónapra visszamenőleg is.
Férjem fizetésének az 50%-a 80.000 ft. Az első gyermek 20ezret kap, mivel bekérték férjem fizupapírjait és a gyerekek számát (4). A kérdés az lenne, hogy a 2. gyermeknek "járó" 20 ezer forint csökkenthető-e, azzal az indokkal, hogy a gyermek 200 km-rel odébb él, és ha a férjem a gyerektartást fizetni fogja, akkor bizony a láthatásért is harcolni fog, és ha utaznia kell, akkor az igencsak nem két forint lesz. Lehet-e bármiféle hivatkozási alap az, hogy anyuka 5 évig nem szólt a gyermek létezéséről. (Persze tudtunk mi mindent, de nem anyukától) Továbbá a 6 hónapos visszamenőleges gyerektartást fizetést meg lehet-e "úszni" bármilyen indokkal, a történetet ismerve. (Most tekintsünk el attól, hogy az erkölcsök mit diktálnak..és tudjuk, hogy az apa felel a gyerekért stb, de ez a történet kicsit más, mint egy átlagválás) Előre is köszönöm a segítő válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.18. 20:21

akkor mikortól él a láthatás?
Magad írtad: pénteken 16-tól vasárnap 16-ig. De ha gondolod, feljánlhatod, hogy legyen szombaton 16-tól, és a "hosszú" hétvégén négynapos lesz. Szerintem el fogja fogadni az apa.

Dorka77 # 2012.11.18. 19:44

Segítséget kérnék láthatás ügyben!
Volt férjem 7 éves kislányunkat minden páros 7 pénteken 16-tól vasárnap 16-ig viheti el.Kapcsolatunk nagyon megromlott,egyfolytában rágalmaz,pedig már nem is beszélünk egymással.
Kérdésem az lenne, hogy a kötelezően ledolgozandó 7végén,amikor szombaton is iskola van(dec.1 és dec.15 lesz ilyen),akkor mikortól él a láthatás?Elvileg rövid 7vége van,tehát péntek helyett szombaton viheti?Mert a kislánynak iskola van,ahonnan ő nem is hozhatja el.

Köszönöm a választ!

pakóca # 2012.11.18. 14:27

Tisztelt Válaszadó! A kérdésem a következő lenne. 6 éve megegyezés alapján a bírónő 30 ezer Ft-os tartásdíjat hagyott jóvá. Azóta az az összeg változatlan. Emelést szeretnék kérni. A bíróságon kell hivatalossá tennem a dolgot, vagy ha meg tudunk egyezni a volt férjemmel, a bíróság kikerülése nélkül is mehet az emelés? (Havi rendszerességgel bankszámlára utalja a pénzt kezdettől fogva - ez bírósági határozat volt.)
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.18. 11:14

Mi az, hogy "közérdekű munkára szólít fel"?

Mit tudok tenni ?
Fizetni kéne, hogy a gyereked tudjon mit enni.

bandi9499 # 2012.11.18. 01:28

Tisztelt Válaszadó!
Jövedelem hiányából adódóan / alkalmi munka, v . Ft/munkanélküli segély ill. aktív korúak ellátása : 22800 Ft/ miatt nem, illetve részben teljesítettem a gyermektartás fizetését. Az Ügyészség Vádiratban vádol és Közérdekű munkára szólit fel. A mai napig nincs jövedelmem. Mit tudok tenni ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 15:41

A főszabály szerint is lehet az 25% akár, és még ez is csak iránymutatás, nem kötelező norma.

ObudaFan # 2012.11.16. 14:05

Főszabály szerint igen.

Gabyka35 # 2012.11.15. 14:44

Üdvőzlöm!Abban szeretném a segítségét,kérni,hogy páromnak van egy gyermeke ami közös háztartásunkba született 2 közös gyermek.Így keresetének hány % az egy gyermekre jutó gyerektartás?Én úgy tudom max 16,5 % lehet gyermekenként!Válaszát elöre is köszönöm!!

ObudaFan # 2012.11.13. 11:19

Létezne, hogy ezek után is 80000 Ft után fizetné a gyerektartást??

Esélyes, hogy a bíróság nem így fogja gondolni.

Maradhatnék-e a gyermekkel ketten a lakásban, mivel az apa folyton azt hangoztatja, hogy az ő pénzéből épült fel a ház. Így nekem kell elmennem. Hogyan maradhatnánk a lakásban?

Ha az együttélés alatt épült, akkor az közös tulajdon, más kérdés, hogy nyilván perben lehet ezt megállapítani, ha vita van. Abban a perben viszont épp neked lesz az az érdeked, hogy az eltitkolt keresetére ne derüljön fény, neki meg az, hogy bizonyítható legyen, hogy többet keresett.
Úgyhogy nem árt ügyesen taktikázni már a gyermektartás perben is.

twixy # 2012.11.12. 19:54

Szeretném a segítségét,tanácsát kérni!
Párommal élettársi kapcsolatban élünk 12 éve, 1 közös gyermekünk van. Sajnos kapcsolatunk megromlott. Gyermektartás összegét 80 000 Ft után akarja fizetni, mondván erről az összegről van bejelentve. Több ingatlan, 30 milliós nyaraló, több milliós autó is a név szerinti saját tulajdonában van. Létezne, hogy ezek után is 80000 Ft után fizetné a gyerektartást??
A családi ház, amiben élünk gyermekünk nevén van, mi szülők 50-50%-ban vagyunk haszonélvezők. Maradhatnék-e a gyermekkel ketten a lakásban, mivel az apa folyton azt hangoztatja, hogy az ő pénzéből épült fel a ház. Így nekem kell elmennem. Hogyan maradhatnánk a lakásban?( Hozzáteszem, hogy évekig a gyermekemmel voltam otthon, majd a párom cégénél voltam bejelentve, most a gyermek miatt, aki tartósan beteg 4 órában vagyok kénytelen dolgozni, de már nem az apa cégénél)
Bocsánat ha kicsit hosszú voltam.
Előre is köszönöm a válaszát.

zebracsiko # 2012.11.12. 19:42

Kedves Kovács Béla Sándor! Köszönöm a válaszát! Akkor várok...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.12. 18:17

Belefér. Pláne a fővárosban illetve Pest megyében.