Ami szvsz arra vall, hogy ezen a téren a jog lehetőségei erősen korlátozottak, és még azt is tovább csökkenti a szabályozás nem megfelelő, meghaladott volta.
Gyerektartás és láthatás
Én inkább a fellebbezést és a bírósági felülvizsgálatot tartom relatíve hatékonynak, de kapcsolattartási ügyekben az egyes hatóságok között sajátos hatékonytalansági verseny alakult ki.
Igazad volt obudafan, a jogszabályt vagy alkalmazza a gyámhivatal, vagy nem. A mi esetünkben, nem alkalmazta, hogy mentesítse az anyát eddigi végzésében, uj végzésében meg arra alkalmazta, hogy mentesítse az anyát. Szóval, ha van sapkád mér van, ha nincs mér nincs, verés a vége.
A gyerekek érdekei és jogai elvesztek az eljárás alatt. Kíváncsi vagyok a fellebbezés eredményére.
Az alapjogok biztosa mit tudna elérni az ügyben? Ugy gondoltam hozzá fordulok.
Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!
Az nem lenne pótlás.
Bocsánat,nem fogalmaztam érthetően. Az anyuka az időszakos kapcsolattartásban akarja letudni a rendszeres kapcsolattartás pótlását. Ez nem hiszem,hogy jogos... Tévedek?
Joga van. Mellesleg ahhoz a gyereknek is joga van.
Tisztelt Jogi Fórum!
Kérdésem, hogy amennyiben az apuka nem fizet gyermektartást több, mint fél éve (és még neki áll feljebb), joga van-e a láthatáshoz?
Várom mielőbbi szíves válaszát.
Tisztelettel:
egy nagymama
Segítséget szeretnék! Párom 2 hetente páratlan hétvégenként láthatja gyerekét,ezt az anya megtagadta október 26-tól október 28-ig,arra hivatkozva,hogy őszi szünet lesz,de az csak 29-től!Kérte a szünet felét,jelen esetben csütörtök déltől vasárnap 16óráig.Ebbe úgy ment bele,hogy rendben,de akkor 27-én tanítás lesz,ezt a hétvégét majd pótoljuk.Gyerek telefonált!!!hogy apa,csak pénteken reggel megyek!Joga van ehhez???
Akkor valószínűleg nem is fog menni.
Az apuka sajnos nem szeretne lemondani róla és azt sem szeretné,ha levennénk a nevéről!
Dinus31
A vér szerinti apuka mihez fog hozzájárulni? Mert a puszta vezetéknév-változáshoz is bírói engedély kell, ha ő nem járul hozzá, az örökbefogadáshoz viszont csak akkor nem kell hozzájárulnia, ha megszüntetik a szülői felügyeleti jogát.
Abban kérném a tanácsot,hogy a gyámhivatalnál mire hivatkozhatok,hiszen a törvényben az orvosi kezelés nem szerepel mint a gyermeket érintő lényeges körülmény? mármint szó szerint.
Eddig csak azt szerettük volna,hogy a nevére vehesse,de most hallottunk róla,hogy örökbe is fogadhatja!Mind a 2 megoldás érdekel minket!
Örökbe szeretné fogadni, vagy csak azt szeretné, ha ugyanaz lenne a vezetéknevük? Nem mindegy.
Tisztelt szakértők!
Tanácsot szeretnék kérni egy számomra nagyon fontos kérdésben!Van egy 8 éves fiam,aki 2 hónapos volt amikor az apukája elhagyott bennünket.Én 7 éve újra férjhez mentem és a mostani párom nagyon szeretné a nevére venni a fiamat.Apukája évente egyszer látogatja és idén júliusig fizetett 10.000ft gyerektartást/ezt közösen állapítottuk meg,nincs róla határozat/,de most már nem fizet.A kérdésem az lenne,hogy hogyan veheti a párom a nevére a gyereket?
A segítséget előre is köszönöm!!!
Erős és nem.
Sziasztok!
Lenne még egy kérdésem, egy kismamát az akarata ellenére kényszeríthetik abortuszra? Ha mondjuk pl. az apa nem akarja, de a kismama apa nélkül is vállalni szeretné?
Tisztelt Jogi Fórum!
Azzal a problémával fordulok önhöz/önökhöz, hogy van egy 15hónapos kislányom az édesapjával nem mindig felhőtlen a viszonyunk azzal fenyeget ha már nem leszünk együtt elveszi tőlem a kislányomat.Tudni kell róla, hogy epilepsziás.Szeretném tudni mennyirá az esély, hogy ő kapja meg a kislányunk felett a gyámságot?Továbbá az ő édesanyja eléggé problémás...láthatást akar de én nem szivesen adnék neki, kétszer próbált öngyilkos lenni úgy, hogy beszedett mindenféle gyógyszereket.Smseket küldözgetett nekem és a páromnak hogy miattunk lesz öngyilkos.Ezek után nem szivesen akarom, hogy lássa a kislányunkat.Ő kaphat láthatást így is?A választ előre is köszönöm.
Sziasztok!
Párommal együtt neveljük a 16 hónapos kislányunk, érdeklődnék, hogy az anyósomnak milyen jogai vannak a gyerek láthatásával szemben?
Köszönöm a segítséget
Az a kérelem lényege, hogy "szeretném csökkenteni az 50 %-os gyerektartásdíj levonást, és a tartozásom felfüggesztését, arra hivatkozva, hogy azóta született két gyermekem, nincs munkahelyem és erőmön felül teljesítek, továbbá szeretném kérni 3 gyermekem láthatás szabályozását"
Ezt írta egy hónapja, de van munkahelye. nem tudni miért írta azt, hogy nincs.
Látni kellene a kérelmeit. Végrehajtás felfüggesztése talán nem teljesen irreális, de azért ahhoz valamilyen épkézláb tervvel kellene előjönnie szerintem, hogy miből akarja majd később a tartozását rendezni.
„Milyen indokokkal lehet csökkenteni a gyerektartást?”
ObudaFan!
Az illető úriember Ausztriába dolgozik, jelenleg van tartozása 700 000 FT gyerektartás, ezért van az hogy 50%-ot tiltamak a fizetéséből, na ő ezt az 50 %-ot szeretné csökkenteni illetve felfüggeszteni a végrehajtást.
Üdvözlöm.
A problémám a következő:
Párommal majdnem egy éve vagyunk együtt,van neki egy 2 éves lánya akit szeretnénk elhozni az anyjától,mert nem megfelelő a gyermek fejlődése.
Azon kívül pedig hiába fizet gyerektartást amiben megállapodtak,nem engedi a láthatást csak ahogy az neki kényelmes,ráadásul azt is csak egy játszótéren maximum 1-2 órára ( 2 hetente,vagy ritkábban )
A válóper beadva,de ugye ez idő mire vége van.
Van rá mód hogy ebben az ügyben jó kimenetele legyen az ügynek?
Hova forduljunk,hogy ne kelljen várni a per végéig?
Választ köszönöm.
Jó ezt teszem illetve tettem volna: ortopédia hónapos előjegyzés, ha van beutaló a háziorvostól -nem akkora mikor nálam van!!Belgyógyászat beutaló kell a házi orvostól ugyan úgy a laborba-nehezen kivitelezhető a távolság miatt-megpróbálom:nem kenek semmit senkire csak a felelőtlen szülői hozzáállása bosszant aminek soha nincs következménye!!!!!Mert nincs!!
Tarjani,
vidd el hétvégén ügyeletre a gyereket. Az emésztési problémával a sima gyerekorvosi ügyeletre (ha elmondod a helyzetet, nem hiszem, hogy problémáznának azon, hogy miért az ügyeletre viszed), ortopédiából pedig keress egy olyan orvost, aki pl. sebészeten vagy hasonló helyen ügyel. A gasztroenterológiai osztályokon is szokott hétvégén is orvos lenni. Ezen kívül magánorvoshoz is elviheted hétvégén, csak az többe kerül, illetve remek alkalom jövő héten az őszi szünet, akkor csak lesz Nálad normál munkanapon is. Párom gyerekeivel is hasonló gondok voltak (mármint jogilag, nem orvosilag), és neki is elég sokáig kellett magyarázzam, hogy elég gyenge kifogás az apuka részéről az, hogy a rendelési időben az anyjánál van a gyerek, aki nem hajlandó orvoshoz vinni. A kts. persze más tészta, de a szimplább ügyekben többet használsz a gyereknek, ha megoldod, ahelyett, hogy az anyjára kensz mindent (függetlenül attól, hogy megérdemli-e vagy sem).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02