Kedves _Wasp_!
Köszönöm a hozzászólást. Sajnos egéssz délelőtt felváltva próbáltuk elérni az illetékes gyámhivatalt, sikertelenül. Holnap reggel nincs más mint menni, bár tudjuk hogy felesleges. Ha jól tudom az ilyenkor felmerülő költségeket bíróság útján lehet az exen követelni, jelenleg tartásdíjjal kapcsolatosan amúgyis perben állunk, úgyhogy majd ezt is bedobjuk...jut eszembe ehez is elég az én tanuvallomásom? Illetve, hogyan is értelmezzük ezt a tanuskodást a láthatással kapcsolatosan?? Hiszen úgymond a mi szavunk áll majd az övével szemben, mennyire számít tanuként az én személyem ill. nyilatkozatom? Továbbá a gyámügy felé csak személyesen lehet beadni az előző láthatásra vonatkozó észrevételt, vagy írásban is lehet? egyenlőre elég lesz ennyi kérdés....nagyon várom a válaszokat! Előre is köszönöm mindenkinek!
Gyerektartás és láthatás
sziasztok
szeretném megkérdezni,hogy én úgy tudom,hogy a vérvételt a gyermeknél megtagadhatja az anya.(mivel fájdalmat okoznak vele) igaz ez?
apasági perem van folyamatban,és a bíróség rendelte el a vércsoport általi dns-t.
azt viszont tudom hogy ezt a vizsgálatot 1 éves kor alatt nem végzik el,mert nem ad pontos eredményt,csak 1 éves kor felett.
én állok elébe a dns-nek,de nem szeretném ha vérvételes lenne.
van a szájnyálkahártya kaparék minta,ami fájdalommentes,és sokkal biztosabb eredményt ad.
aki tud nekem segíteni ebben a kérdésben,azt nagyon megköszönném.
minden válasz szívesen fogadok.
köszönöm.
Üdv Trigi!
Talán tudok segíteni..,a volt párom is szájból levehető DNS minta alapján végeztette el az apasági tesztet,a bíróság is elfogadta.Tényleg "baba barát" módszer és nem utolsó sorban azért ajánlom ezt a labort,mert akkor Ők végezték el ezt a legolcsóbban.
Talán az anyagi része majd elegendő érv lesz a volt párodnak ahoz,hogy ezt a humánusabb módszert válassza...
Bár,ha már a bíróság a vérvételes apasági vizsgálatot kérte be,akkor nem tudom,
hogy megváltoztatható-e ez egyáltalán?!Őszintén szólva..,
ehez a részéhez nem tudok érdemben hozzászólni,mindenesetre a labor címe a következő:
Remélem,azért segítettem...
Üdv.:Biga
„szeretném megkérdezni,hogy én úgy tudom,hogy a vérvételt a gyermeknél megtagadhatja az anya.(mivel fájdalmat okoznak vele) igaz ez?”
Nem igaz. Ez egyébként nem dns-vizsgálat, hanem vércsoportvizsgálat, ami jóval olcsóbb, és ami csak arra alkalmas, hogy bizonyos esetekben kimutassa, hogy valaki biztosan nem apa, arra meg nem, hogy biztosan az-e.
A szakértői vizsgálatban való részvétel megtagadását viszont bírságolja a bíróság.
biga77
köszönöm a válaszodat.
igen,ez a nagy problémám,hogy a bíróság kérte így.
már azon is gondolkodtam,hogy a bírónőnek írnék,vagy felhívnám,hogy válasszon másik módszert a dns-re,de nem tudom ennek a jogi oldalát.
az a baj,hogy a volt párom minden lépésembe belekapaszkodik,hogy piszkálni tudjon engem.
azt sem akarom,hogy "nem fogadom el" a bíróság rendelkezését,és ezzel majd az exem visszaél valamilyen formában.
a másik gondolatom meg az,hogy még csak a bíróság értesített a majdani dns vizsgálatról,de a dns labor még nem értesített az időpontról.
arra gondoltam,hogyha majd kapok tőlük levelet az időpontról,akkor felhívom őket hogy ők mit mondanak ezzel kapcsolatban,de ez majdnem olyan,mintha a bíróságot kerülném meg.
nem tudom hogy mit tegyek.
obudafan
köszönöm válaszodat.
én úgy tudom,hogy egy sima vérvizsgálathoz (kórházi körülmények között) is beleegyező nyilatkozatot kell kérni az anyától,hogy levehessék a vért.
ez sem így van?
obudafan
azt írtad hogy ez a vércsoportos dns arra nem jó hogy kimutassa hogy ő az apa,csak arra hogy nem ő az?
akkor miért ezt kérte a bíróság?hiszen ő az apa,és ezt a bíróságon is elmondtam.
apaság megállapítása a kérdés.
bocsánat ha ilyeneket kérdezek,de ezt most nem igazán értem.
trigi,
a bíróságon te azt állítod, ő az apa, de ő az ellenkezőjét állítja.
Ha a vérvételes eljárás sokkal olcsóbb, mint a DNS teszt, logikus, hogy először ezt veszik igénybe, hiszen az apa állításának igazolására alkalmas lehetne.
Ha az apa állítását igazolja, nem kell a drága DNS teszt, ha nem igazolja, jöhet a köv. vizsgálat, amelyik már esetleg a te állításodat bizonyítja.
köszönöm a választ kaméleon.
Kellemes ünnepeket minden kedves fórumozónak!!!
Trigi
A jogi kérdésekben sajnos,nem vagyok valami járatos,de remélem ezen az oldalon majd Te is találsz egy hozzáértő segítséget...
Most az ünnepekre elutazunk,nem leszek gépközelbe,de mindenképp kívánok nektek is kellemes húsvéti ünnepeket!!!
Üdv.:Biga
kedves biga77
neked is kellemes ünnepeket kívánok
köszönök mindent
trigi
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumokat.Nem értem hogy az anya nem költözhet el a gyerekekkel máshova ha az apa nem adja a hozzájárulását?Ez km-ben meg van szabva,vagy egyáltalán nem mehet el a bejelentett lakcímről lakni?Ahol most lakunk,ez a ház árverés alá kerül, a faluban lehetetlen albérletet na meg munkát találni.Akkor a városba se mehetek vissza,csak ha beleegyezik?Mi van akkor ha az anyaának lesz egy kapcsolata és az éppen 200 km-re vagy az ország másik felén van?
Írj a bíróságnak egy levelet - pontosan megadva a válóper ügyiratszámát -, és röviden add elő miért is szeretnél máshová költözni. Kérd a bíróság hozzájárulását. (A levelet ajánlott-tértivevényként add fel.)
Messze nincs az, hogy valaki röghözkötött legyen a gyermekkel, mert a saját élete valamely okból a későbbiekben alakulhat másként.
Arra azért figyelemmel kell lenned, hogy más dolog a szomszéd faluba és/vagy a közeli városba költözni, mintsem esetleg többszáz km-rel odébb, mert ebben az esetben az apa: 1. kérheti, hogy minden egyes esetben feleútra köteles legyél a gyermeket odavinni/értemenni, 2. az ő többlet közlekedési költségét megtérítened.
Jó kis viták szoktak ezen két pont miatt kialakulni az ex-el, de ezt is tisztázni kell, mert értelemszerűen beletartozik a láthatás/kapcsolattartás dolgába.
Monalisa: és akkor is ilyen "egyszerű" ha a gyerekeket még nem helyezte el a bíróság? Vagy akkor anya költözése ok-ürügy lehet apához költöztetésre?
Nálunk lassan három éve semmi döntés a gyerekek elhelyezéséről, és ahogy elnézem a per még akár évekig tarthat.
Lisall
A te esetedet ne keverjük ide, mert nálatok mások az okok.
janika04 feltett egy kérdést, melyre - mível senki más - hát bátorkodtam én választ adni.
Ennyi.
Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!
Sajnos egéssz péntek délelőtt felváltva próbáltuk elérni az illetékes gyámhivatalt, sikertelenül. Ha jól tudom az ilyenkor felmerülő költségeket bíróság útján lehet az exen követelni, jelenleg tartásdíjjal kapcsolatosan amúgyis perben állunk, úgyhogy majd ezt is bedobjuk...jut eszembe ehez is elég az én tanuvallomásom? Illetve, hogyan is értelmezzük ezt a tanuskodást a láthatással kapcsolatosan?? Hiszen úgymond a mi szavunk áll majd az övével szemben, mennyire számít tanuként az én személyem ill. nyilatkozatom? Továbbá a gyámügy felé csak személyesen lehet beadni az előző láthatásra vonatkozó észrevételt, vagy írásban is lehet? egyenlőre elég lesz ennyi kérdés....nagyon várom a válaszokat! Előre is köszönöm mindenkinek!
Monalisa: függetlenül kérdezem, és komolyan.
Na nem..., nem vagyok sem válóperes bíró v. válóperekre specializálódott ügyvéd, hogy érdemben válaszolni tudjak neked, nem, hanem csak egy laikus hozzászóló - mondhatni kéretlenül...
Ahány eset annyiféle az ok és a megoldás.
A válást követően pl. van amikor valaki a saját magánélete (= reménye) miatt költözik tova, míg másik talál egy jobb munkahelyet, netá a lakhatás igérkezik jobbnak a másik helyen - és viszi magával az övéit.
Majd a ti jelen jogvitátokra is pont kerül valamikor., sablon: tőletek függ hogy mikor...
hát erre had' ne mondjam hogy volt hogy a bíróság hónapokig nem továbbította a fellebbezést... "ja, elfelejtettem" az ellenérdekű fél taktikáit ne is említsem :-)
Szóval hogy konkrétan megfogalmazzam (hátha más tud rá válaszolni): mi a menete ha folyik a válóper, nincs ideiglenes elhelyezésről döntés - ezt kettőször kértük eddig, kettőször utasította el a bírónő- és mondjuk el akarok költözni, azért mert másik munkahelyet kapok?
A bíróságtól kell kérnem hogy járuljon hozzá a gyerekek költözéséhez?
két elméleti eset van:
1. mondjuk a gyerekek nem kerülnének messzebb apjuktól.
2 jelentősen messzebb költöznék: a jelenlegi 300 km helyett több mint 500 km lenne a távolság.
Alapból a válófélben lévő férjjel próbálni megállapodni a gyermekek "tova" költözéséhez, és ha megérti- elfogadja az érveket a költözés okára, akkor miért is ne járulna hozzá. (A másikkal való kitolás lehetőségét itt most mellőzzük.)
És ha van megállapodás, és ezt mindketten aláírták, a bíróság bizonyára rábólint.
Kb. két hete volt az egyik topicban arról szó, hogy az anyuka Ausztráliába költözött - és vitte- vihette magával a gyermeket is. Ha jól emlékszem ObudaFan szólt hozzá a témához.
A távoli kontinensről a láthatás/kapcsolattartás dolga nem veti fel a kéthetenkénti transzportálás gondját - ezzel együtt bizonyára valahogyan megegyeztek az apával.
Nálatok az "ehely" távolság- a pár száz kilométer miatt van min törni a fejet, és valamiként kölcsönösen elfogadható megegyezésre jutni, külön is figyelemmel az egyes láthatás költségvonzatára.
Közös gyermekek, közös kell(ne) legyen a szülői erőfeszítés az ő érdekükben.
Vagy pl. csak havi egy hosszú hétvégén a láthatás, ezzel szemben minden iskolai szünet többé-kevésbé az apánál, már ha igényt tart rá...
Megpróbálom ObudaFan beírását visszakeresni és beidézem majd.
Nagy hírtelen ezeket találtam itt balra az Adattár "keresőben":
"Gyermek külföldön" c. topic
2008.03.21. 18:18
2007.07.23. 19:15.
2. oldalon az olvasnivaló
"Gyermekelhelyezés megváltoztatása"
Wasp, 1008.02.11. 10:56.
10. oldal
Az az ausztrál dolog max két hete íródott valamelyik témaazonos topicban, és tényleg ObudaFan adott a kérdezőnek tájékoztatást, de már este van (...) nem találom. Próbáljad te is a kutakodást.
Ha a gyermek már el van helyezve, és a szülők nem tudnak megállapodni a lakóhely megváltoztatásában, akkor a bíróság dönt. Ez nemperes eljárás, így a bontóper ügyszámára utalni szükségtelen.
Ha a gyermek nincs még elhelyezve, a gyámhatóság dönt.
Köszönet a jogászi kisegítésért.
egy kérdés,ha az anya vitte el a gyereket,és még nem volt tárgyalás akkor az anyánál is marad amikor az elsö tárgyalás is lesz vagy nem.vagy itt hogyvan,idéglenesnél.az elsönél mit néznek,vagy kit,amikor csak a papir van.
http://www.jogiforum.hu/forum/35/2750
Javaslom olvassad el amit ObudaFan írt a hozzászólásának második részében.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02