Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2012.06.26. 08:59

Ha nagykorú lesz, azonnal lehet a megszüntetés iránt pert indítani, addig pedig a mérséklés iránt.

lawiloz # 2012.06.25. 20:42

Tisztelt szakértők!

17 éve folyamatosan fizetem a gyermektartást nagyfiam után, akit anyukája 6 éve elidegenített tőlünk. Akkor kérte fiam tőlünk, hogy velünk akar élni. Bíróságra mentünk, de félidőben fiam meggondolta magát, azalatt nem jött láthatásra, már szüleimet sem látogatja 2 éve.Akkoriban gond volt fiammal az iskolában. Anyukája, mint kiderült fiam 11 éves koráig 1 szülői értekezleten sem jelent meg, viszont igazolta fiam csavargásait, sokszor a kis hugára kellett vigyáznia. Magatartásával is gondok adódtak, kisebb gyerekektől pénzt vett el és megfenyegette őket, hogy megveri, ha szól a tanárnak. A családsegítő megírta a bíróságnak, hogy anyuka nem műkődik együtt. Fiamnak jobban tetszett már a csavargó életmód, mint a atanulás. Sajnos most 17 évesen végre végez a 8 általánossal, de ballagásra meg sem hívott.
Tavaly munkanélküli lettem, és a munkaügyi kp kevesebb tartásdíjat utalt exnejemnek, aki végrehajtóhoz fordult. A befizetéseket- köztünk, azt is amit a MKP utalt elküdtem a végrehajtónak. Ennek már 2 hónapja. Nem kellene, hogy értesítést kapjak, hogy hogy áll az ügyem?
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és várom mielőbbi válaszukat.

ObudaFan # 2012.06.24. 06:32

Ha már 28 hónapos, akkor, ha ott alvás még valószínűleg nem is lesz, de az elvitel már lehetséges.

reggel # 2012.06.24. 04:26

Szeretnék tanácsot kérni gyerektartás ügyben:
13 éve elváltam, két fiam van. Az egyiket eltanácsolták az egyetemről,2 év kihagyás után most folytatni fogja, fizetem a taníttatását. A kisebbik 19 és fél éves, már sokadik középiskolába jár, mert mindenhol megbukott. Jelenleg 10. osztályos, és nem nappalira jár. Köteles vagyok eltartani? A válaszokat előre is köszönöm.

rolo31 # 2012.06.24. 03:33

Tisztelettem mindenkinek!

Nekem az lenne a kérdésem,hogy a kislányom 28 hónapos,
hétvégente látom vasárnaponként,ott a anyukájánál.
De,én már szeretném elhozni,mert ott náluk,nem tudok kettesbe lenni a picikémmel.
Egyszerűen,mindig ott lóg az anyukája meg a nagymama a nyakamba.
Amugy sincs,jo kapcsolatom az anyával,meg a családjával.
Ők vihetik mindenhova,én meg sehova.
Hogy müködik ez igy?
Vele nem lehet megállapodni szóba.
Mindig azt mondja,hogy még kicsi,meg hogy nélküle nem mehet a kislány sehova.
Ezt nem értem,ő neki mindent szabad?
Most,eljutottam arra a szintre,hogy benyujtom a kérelmeimet,hivatalos úton,mert neki és a családjának nem lehet hinni.
Nincs hivatalos papirunk semmiről,ezért akarok jogi útat.
Önöknek mi a véleménye?
Válaszukat,előre is köszönöm!

Roland

MaciLaci15 # 2012.06.22. 19:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Beadtam a tartásdíj megszüntetésére a kérelmemet a bíróságra, mint felperes és júliusi időpontra kitűzte a bíróság a tárgyalást, melyről a volt feleségemet, mint alperest is tájékoztatta. Ezt követően Ő bement a bíróságra és szintén kérte a tartásdíj megszüntetését.
Kérdésem az, hogy mivel meg van a közös megegyezés a tartásdíj megszüntetése ügyében (gyermekem már 6 éve jár egyetemre, januárban lesz 25 éves), tárgyalás megtartása nélkül megszüntetheti -e a bíróság a tartásdíjfizetési kötelezettségemet, illetve, hogy ezt külön levélben kell -e kérelmeznem. Válaszát előre is köszönöm.

Tercsi83 # 2012.06.20. 08:06

Üdvözlök mindenkit!
Most találtam meg ezt a fórumot.Segítséget szeretnék kérni.8 hónapos kismama voltam mikor férjem megcsalt, és megfenyegetett, hogy születendő gyermekünket elrabolja a kórházból, külföldre viszi és soha nem fogom látni ha most elzavarom és beadom a válást.
Ezek után elindítottam a válást , közben megszületett a gyermekünk.Ő a kórházban próbálta intézni a papírjait, anyakönyvi kivonatát az Ő lakcímére, amit sikerült megakadályoznom.
Közben elváltunk a Bíróság a gyermeket nekem ítélte, apa 2 hetente látogathatja 3 éves koráig , utána elviheti, 2 hetente szombaton reggel 9 órától- vasárnap este 18 óráig a jogszabály szerint.
3 évig nem érdeklődött , nem jött.A pici betöltötte a 3. életévét, apuka megjelent , hogy elviszi, mert neki joga van és nem számít ha a gyerek sír, nem számít ha pszichológushoz kell majd vinni, nem számít ha sérül, de engem tönkre tesz. Mondta.
Gyámhivatalhoz fordultam , korlátozásért.Nincs ellenemre, hogy megismerje az apját fokozatosan, de nem rögtöni elvitellel.
Idegen helyre, idegen környezetbe, idegen emberek közé, hiszen számára apuka is idegen.
Gyámhivatal felszólított, hogy köteles vagyok oda adni a gyermeket mivel az apának jogerős végzése van az elvitelre.
Addig is amíg az ügyet ki nem vizsgálják.Ha nem adom oda pénzbírsággal sújtanak.
SOS!!!!
Valaki tud ebben segíteni mit tehetek?
Addig nem vagyok hajlandó oda adni a gyermeket amíg egy bizonyos kapcsolat nem alakul ki közöttük.
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel.

ikres anyu # 2012.06.18. 13:12

Üdvözlök mindenkit!
Még új vagyok ezen a fórumon .Segítségeteket illetve tanácsotokat szeretném kérni. Válófélben vagyok már a harmadik tárgyalás is megvolt .Amíg együtt voltunk nem nagyon törte magát ,hogy dolgozzon ,hiszen egy egész családot kellett volna eltartania.A közös ingatlanunkat ő használja én a gyerekekkel albérletben lakom. Amióta külön vagyunk érdekes módon rögtön talált munkát külföldön.Itthon be van jelentve minimálbérre és külföldön meg kiküldetési díjat kap. A bíróságon elismerte mindkét jövedelmét még kereset igazolást is hozott.Amit ő nagy lelkűen felajánlott az havi 30.000ft a két gyerekre.Két kiskorú gyermekről van szó és az egyik gyermek tartósan beteg.Amióta külön vagyunk egyszer sem jutott eszébe születésnap,névnap, ünnepek ,stb.Látogatni is nagyon ritkán jön akkor is minden alkalmat megragad ,hogy veszekedjen és mindezt a gyerekek előtt.A legutóbbi alkalommal amikor beszéltünk annyit mondott ,hogy felmond a munkahelyén elmegy munkanélkülire ,de akkor sem hajlandó többet adni a gyerekeknek.Kérdéseim,hogy megteheti-e,hogy azért felmond ,hogy kevesebbet kelljen adnia? Mennyi tartásdíjra számíthatok?Ilyen esetben mi az általános bírói gyakorlat?

MajorDomus # 2012.06.12. 21:14

Dobjátok el a lerágott csontot.

valoapa # 2012.06.12. 20:28

Ekrisztika, valószínűleg valaki más írta akkor ezt, ugye?

"Azt szeretném kérdezni, hogy az óvodai szünidőt hogy számolják? Ugyanúgy, mint az iskolait? mert nekünk július 20-ig tart az ovi, én csak onnan számolnám a megosztást, de a férjem az iskolai szünidőtől számolja, vagyis június 15-től...Külön van, vagy egyforma?"

Ezt elég nehéz máshogy magyarázni, mint hogy te kevesebb nyaralást akarsz engedni a gyerekkel az apukának, mint amennyit ő szeretne és tudna a gyerekkel tölteni.

Szerencséd van, mert a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen, ezért jó eséllyel el tudod érni, hogy neked legyen igazad, és csak három hetet lehessen a gyerek az apjával.

Valószínűleg jó okod is van rá, és a gyereked is nagyon megértő lesz, mikor kamaszkorában lázadni kezd, és kicsit sem fog elgondolkozni, hogy otthagyjon egy olyan anyát, aki képes volt jogi fórumon segítséget kérni, ahelyett, hogy azt mondaná: rendben, örülök, hogy a különválásunk ellenére a gyerek életében azért minél komolyabb szerepet akarsz vállalni!

monalisa1 # 2012.06.12. 15:01

(A munkahelyed papírját azért se add a kezébe mert elkezdhet ott téged ócsárolni stb., és egy idő után a cégnek elege lehet belőled - őmiatta...)

monalisa1 # 2012.06.12. 14:47

A láthatás elmaradásának okát hivatalosan igazolni a gyámhatóság felé vagy köteles, az exet elég volt tájékoztatnod hogy rendkívüli elfoglaltság jött közbe., bepótlod majd. (Nehogy má' esetleg elveszítse az apa a munkahelyét mert nem tesz eleget a munkáltató utasításának.)

Az ex a gyámhatósági büntetés meg nem fizetése miatt vétséget követ el, és egy évig terjedő börtön járhat érte.

A hétvégén menj el a gyermekért és vigyél magaddal tanút, aztán ha nem adja ki hétfőn jegyzőkönyveztesd a gyámhatóságon.

monaluis
laikus hozzászóló

Bodzza # 2012.06.12. 13:47

Tisztelt Hölgyek/Urak!

A hétvégi láthatást (8 hónap alatt először)lemondtam levélben 37 órával előtte céges elfoglaltságom miatt. Az anya ( akit egyébként az utóbbi évben majd 2 millió forintra büntettek másodfokon a láthatás akadályoztatása miatt) ingerült stílusban azt írta, hogy csak akkor fogadja el a lemondást ha:" az előírásoknak megfelelően, elküldöd céged hivatalos igazolását is"

Kérdésem, hogy bár én beszereztem, de nem küldtem el neki, megteheti-e, hogy nem adja oda most hétvégén?
(Ő rendszeresen lemondta anno és az orvosi igazolást csak a gyámnak mutatták meg)

Köszönettel,
Bodzza

ekrisztika # 2012.06.12. 11:08

De még mindig nem értem miről beszélünk. Én nem akarom senkitől elvenni a gyerekeket, sem zsarolni. Ki beszélt itt erről? Ezt nem lehet a sorok közt olvasni.
Te támadtál le, én csak megvédtem magam. Nincs értelem olyanról vitázni, ami nem létezik.
Ez a fórum nem arról szól, hogy egymást kritizáljuk, mindenki tanácsért jön ide.

MajorDomus # 2012.06.11. 21:55

Hja, ez a nők örök fegyvere,a gyerekkel való zsarolás.
Tisztelet a kivételnek persze.

valoapa # 2012.06.11. 20:45

hátrább az agarakkal.

nem én akarok jogászkodni, hogy minél kisebb legyen az, aminek a felét az másik szülő megkapja, hanem te, ha jól olvasom szavaidat.

ez nem nemekről szól, lehetnél te apuka is tőlem.

ha a másik szülő tudja vállalni a gyereket az iskolás szünet felében, nem csak az óvodásban, akkor miért akarod megakadályozni benne, és csak a hat hetes ovis szünet felében elengedni a csemetét?

ha oviban lesz ezekben a plusz hetekben a gyerek, akkor biztos-e, hogy jobb ott neki, mint az apjánál?

ha veled lesz és nem oviban, akkor annak a fele miért is nem jár az apukának? hiszen az is szünet, nem?

ne nekem válaszolj, hanem magadnak...

ekrisztika # 2012.06.11. 19:45

Kedves obudafan!
Én semmit nem akarok végrehajtani, pusztán érdeklődtem, hogy tudjam, ha valahogy nem tudnánk megállapodni, tudjak erre hivatkozni.

Kedves valoapa?
Én sem értem a te hozzáállásodat!

"nekiállsz naptárazni, csak hogy minél kevesebbet kelljen odaadni neki. kinek jó ez?"

Nem értem hogy jutottál erre a következtetésre, hogy a kérdésemmel az apától venném el a gyereket? Ki beszélt itt erről? És miért vonsz felelősségre? Talán ismerjük egymást?Talán neked jó, hogy ezt most leírhattad. Én csak érdeklődtem a nyári kapcsolattartásról, hogy is szokott ez lenni, mert máskor zár az ovi és az iskola is. Nem?

"a gyereknek nem, az apjának nem."

És ki beszélt itt több gyerekről? Talán ismered az apukát?

"a gyerek APJÁRÓL beszélsz"

Igen a gyerek APJÁRÓL beszélek, aki ugyanolyan mint az ANYJA,semmivel nem több. Vagy nem? És a gyerek ugyanúgy szereti az apját és az anyját is. Ezért igazságosan szeretném beosztani a szünidőt. És ehhez bizony naptár kell. Attól még hogy APA, ugyanannyi nap illeti meg őt is, mint az anyát is.

ObudaFan # 2012.06.11. 16:07

Feljelentést lehet tenni tartás elmulasztása miatt.

valoapa # 2012.06.11. 15:50

ekrisztika, csak jobb lenne a gyereknek, ha minél többet lenne az apjánál és minél kevesebbet az oviban a nevelés nélküli napokon, nemde?

nem teljesen értem ezt a hozzáállást...

a gyerek APJÁRÓL beszélsz, és nekiállsz naptárazni, csak hogy minél kevesebbet kelljen odaadni neki. kinek jó ez?

a gyereknek nem, az apjának nem.

ezek szerint neked igen?

mentaldr. # 2012.06.11. 08:21

Tisztelt Szakértők!
Volt férjemnek -rehabilitációs ellátás címen-190000ft-ot folyósít a Nyufig, mint az ma kiderült a személyes ügyfélszolgálaton. ( kértem erről-mármint a jogcímről- igazolást írásban is, jövő héten talán megérkezik.)
A bíróságon is kértem új rendelvényt jún. elején gyerm, tart. letiltásra, melyre elutasító végzést adtak ki, múlt hét pénteken postázva, még nem kaptam meg ( én iratbetekintésen olvastam). Azzal az indokkal, hogy "nevezett nem rendelkezik letiltás alá vonható jövedelemmel."Viszont van lehetőségem végrehajtási lap kibocsátására ( ezzel mire megyek, he nincs ingó, ingatlan vagyona, számlája, nyakig ül viszont mindenféle adósságban) Végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.
Telefonon ma azt mondták, " megmondtam múlt héten is magának, hogy hogyan kell eljárni. Ha nem jön be személyes panasznapra, ahol jogászok vannak, elmondják mit kell tenni, addig nem lesz az ügy elintézve"
A szerdai panasznapokon millióan vannak, hetekre előre nincs sorszám,80km-et kéne ezért utaznom...stb és nem vagyok analfabéta, szerintem érthetően fogalmaztam, hogy továbbra is vonatni szeretném a gyerektartást,önként nem ad semmit, a telefont se veszi fel.
Mit tudok tenni?

ObudaFan # 2012.06.11. 07:30

Ha még csak ideiglenes intézkedésben sincs szabályozva, akkor egyikőtök sem hivatkozhat egyelőre semmire. Végrehajtani csak azt a kapcsolattartást lehet, ami szabályozva van már valahogyan.

ekrisztika # 2012.06.10. 20:29

A szabályzatban semmi nincs, mert a legutóbbi jegyzőkönyvben nem szerepel. Azt kérte a bírónő, hogy állapodjunk meg június 15-ig, és küldjük be, addig semmit nem ír.... ezért kérdezem, hogy végül is hogy szól a szabályzat... mire hivatkozhatok..

Nagyon köszi!

Kriszti

ObudaFan # 2012.06.10. 20:19

Mi van a kapcsolattartást szabályozó határozatban?

ekrisztika # 2012.06.10. 19:55

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy az óvodai szünidőt hogy számolják? Ugyanúgy, mint az iskolait? mert nekünk július 20-ig tart az ovi, én csak onnan számolnám a megosztást, de a férjem az iskolai szünidőtől számolja, vagyis június 15-től...Külön van, vagy egyforma?

Várom válaszotokat!
Köszi!

Gabicsek # 2012.06.10. 12:33

perdy!
Nem teheti meg.
Ha megakadályozza, nem a rendőrséghez, hanem a gyámhatósághoz kell fordulni.
A gyámhatóság bírságolni fog.
Ha megbírságolta, és után is megakadályozza a láthatást, ezután lehet a rendőrségen feljelentést tenni kiskorú veszélyeztetésének vétsége miatt.

Btk.
Kiskorú veszélyeztetése
195. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) Aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.