Gyerektartás és láthatás

zozo73 # 2008.08.06. 14:48

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni! A páromnak a kedves volt ex nem engedi látni a gyerekét, mindig csak eteti a találkozással kapcsolatban. Már 8-9 éve megy a huza-vona, hogy mikor hol és azóta sem jött össze! Tehát az apa nem ismeri a lányát aki immár 11 éves!Ha egy percet is késünk a gyerektartással, akkor pedig rögtön fenyegetőzik! Azt tudom hogy a gyerektartás és a láthatás nem függ össze! Hogyan tudjuk az anyát kézzel fogható láthatásra bírni?
Merre induljunk el?
Köszi a tanácsot!

zozo73 # 2008.08.06. 14:48

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni! A páromnak a kedves volt ex nem engedi látni a gyerekét, mindig csak eteti a találkozással kapcsolatban. Már 8-9 éve megy a huza-vona, hogy mikor hol és azóta sem jött össze! Tehát az apa nem ismeri a lányát aki immár 11 éves!Ha egy percet is késünk a gyerektartással, akkor pedig rögtön fenyegetőzik! Azt tudom hogy a gyerektartás és a láthatás nem függ össze! Hogyan tudjuk az anyát kézzel fogható láthatásra bírni?
Merre induljunk el?
Köszi a tanácsot!

zozo73 # 2008.08.06. 14:49

Sziasztok!

Merre induljunk el?
Köszi a tanácsot!

kil10 # 2008.08.06. 15:14

Tisztelt Jogi Szakértők!
3 kérdésem lenne, ebből az első viszonylagosan sürgős, a második kettő meg inkább aggasztó.

1. Megegyezés hiányában a gyerektartást fix 3x40000 forintban állapitotta meg a bíróság. Én ezt rendszeresen utalom az ex-nek. Jogerőre emelkedésig az volt a gyakorlat, hogy 50000-et utaltam, és 80-90000-et kézbe adtam. Igy az Ex tudott mindenféle önkormányzati támogatást, iskolai ebéd, zeneoktatéásra kedvezményt kérni. Most egy kérés hangzott el Tőle, hogy augusztusban, szeptemberben utaljam két részletben a gyt-t, hogy most is tudjon igényelni, különben fizethetem én a gyerekek zonogra, tánc tanitását. Megtehetem én, hogy két részletben utalok, nem leszek ezzel "bűnrészes"?
Maximum gesztus lehetne ez a részemről, de ha nem kap támogatást, akkor is kötelessége a gyerek igényeit fenntartani, hogy táncoljon, zenéljen, stb, mint eddig. Ezért kap ennyi gyt?

2. Amióta jogerőre emelkedett a válás, azóta egy dkg rezsit nem fizet. (közös házban élünk) A számlák az én nevemen, fele házat használja, a tulajdoni hányada 20%.
Mit tehetek? Levonhatom a gyt-ből?

3. Minden szó nélkül elmehet, letelepedhet a gyerekekkel Hollandiában? Milyen jogom van, hogy közelben maradjanak?
Ha a gyerek nem akar menni? (12, 10, 8 évesek)

Köszönettel
Egy 3 gyerekes kicsit kétségbe esett apuka

nandy # 2008.08.06. 15:32

kil10:

Mindkét szülőnek kötelessége a gyermekről gondoskodni, nem csak az apukának!

A támogatás akkor járna neki, ha az egy főre jutó jövedelem x forint alatt lenne. Ez nem véletlenül vagy így, hisz nem a "gazdagoknak" szánják ezt a támogatást, hanem a rászorulóknak.

A nejed nem kérhet tőled még többet, hisz épp azért nem jár neki a támogatás, mert te sokat fizetsz.

A másik pedig az, hogy ha már ennyire "cselezős", akkor ne teljesítsd a gy.t. fizetés csúsztatására, halasztására irányuló kéréseit! Mindig utald át, vagy kérj átvételi elismervényt. Ellenkező esetben könnyen lehet, hogy egyszer terád küldi a végrehajtót...

nandy # 2008.08.06. 15:36

zozo:
A Gyámhatósághoz forduljatok.

Ildikekec # 2008.08.06. 16:43

Tisztelt Tanácsadók!
A következő ügyben lenne szükségem segítségre. 7 hónapos kislányom édesapja elhagyott még mielőtt megszültem volna. A kapcsolatunk jó maradt, így a kislányát bármikor láthatja, a pénzügyi dolgokkal kapcsolatosan is megegyeztünk. Viszont az édesanyával soha nem volt jó viszonyom. Kezdetnek pl kijelentette, hogy az én gyermekem neki nem az unokája, hogy ezt igazolja, dns tesztet csináltatott, ami végül csalódást okozott neki. Most a gyámhivatalhoz akar fordulni láthatásért, pedig nem tiltottam meg neki, hogy látogassa az unokáját, csupán ő nem hajlandó egy levegőt szívni velem. Így azzal a követeléssel állt elő, hogy a kislányt az apukája vigye el őhozzá. Természetesen nélkülem. Azt már előrebocsátotta, hogy el fogja mondani a kislánynak, hogy mi összevissza hazudozunk neki, mert véleménye szerint túl sokat találkoznak az apukájával.
Nos a kérdésem az, hogy a gyámhivatal kötelezhet-e engem arra, hogy a 7 hónapos kislányomat kiadjam nekik?

monalisa1 # 2008.08.06. 17:22

Majd úgy 3 éves kor körül szóba jöhet az "elvitel" a nagymamához - az apai láthatás ideje alatt és annak terhére.

A babának jelen idő szerint otthon a helye, illetőleg sokat lenni vele a friss levegőn.

Ha megengeded a volt anyósnak, hogy az otthonodban látogassa az unokáját - az előzmények ellenére -, nos ezt a gesztust nem ártana kedvezően értékelnie.

Azt hogy majd mit mond a gyermeknek vagy mit nem, és ő mit is ért majd majd meg abból, a jövő zenéje még.

zozo73 # 2008.08.06. 18:08

Nandy

A gyámhatóság mit fog tudni lépni ezügyben? Persze a párom szeretné megismerni a lányát, de idegenek egymásnak! Kell nekünk valamit fizetni? Gondolom "megrángatják" (büntetés stb.) egy kicsit az anyukát?
Fontos!
Köszi

nandy # 2008.08.06. 21:36

zozo:

Nézd, én nem vagyok jogász, csak azt tudom mondani, amit itt a fórumon felcsipegettem ill. saját bőrömön tapasztaltam.

A Gyámhatóságnál panaszt tehetsz amiatt, hogy az anya nem engedi ill. akadályozza a láthatást. A Hatóság majd felszólítja az anyát. Ha itt nem történik érdemi változás, akkor érdemes bírósághoz fordulni. Ott nagyon nem szeretik, ha az egyik szülő korlátozza a másik szülő jogait (pl. láthatás), ezért szélsőséges esetben akár meg is vonhatják az anyától a felügyeleti jogot!

De talán "békéssebb" módon is el lehet intézni, elég ha az anyukát felvilágosítjátok a tettei várható következményéről.

P.s. nem lett volna szabad 8-9 évet várni. De talán még mindig nem késő.

nandy # 2008.08.06. 21:49

Ha ennél is szelídebb módszert szeretnél - az is lehet célravezető! -, érdemes lenne megszervezni egy közös találkát. A helyszín legyen semleges, pl. park, állatkert, vidámpark, cukrászda, mindegy, csak a gyerek jól érezze magát. Első alkalommal valószínűleg még oldott a hangulat, de később ez még változhat. Fő a kitartás. (Lehet, hogy így előbb célba értek, mint bíróság által)

nandy # 2008.08.06. 21:50

még oldott a hangulat

jav.: nem lesz oldott a hangulat...

Ildikekec # 2008.08.07. 06:47

Monalisa1, köszönöm a válaszodat. Ez azért mindenképp megnyugtató.
Az utolsó mondatom nem sikerült teljesen egyértelműre. A nagymama szerint, mi hazudunk a 7 hónapos kislányunknak, mert túl sokat látja az édesapját és ezért a gyermek azt hiszi, hogy igazi családban él, pedig nem.
Nos, nem értem, hogy egy csecsmőnek, miért kéne azt érezni, hogy "csonka" családja van. Az én véleményem szerint az többet ártana neki, hisz az a fontos hogy biztonságban érezze magát. Nem az, hogy a nagyi elégedett legyen.
Mellesleg roppant módon szeret engem pocskondiázni a hölgy. Lehet, hogy ha hosszútávon ezt hallgatná a lányom, az szintén csak nem kedvezően befolyásolná a fejlődését.

monalisa1 # 2008.08.07. 14:35

Végül is csak annyit láthatja az unokáját amennyit te megengedsz neki, vagyis ha nemigen - akkor az ellened való nevelés nem fog neki bejönni.

Ildikekec # 2008.08.07. 14:45

Na igen, de 3 éves kortól kötelezhet engem a gyámhatóság a felügyelet nélküli láthatásra. Innentől...veszett ügy, mert nem én határozom meg, hogy mikor mennyit és hogyan.
Vagy utána is kérhetem a felügyelet melletti láthatást?
Ha netán közben az édesapával élettársi kapcsolatba kerülök, de az apuka önszántából továbbra se óhajtja a nagyihoz vinni a kicsit, akkor mi van?

ObudaFan # 2008.08.07. 17:26

Ha nem tudtok megállapodni a nagyszülői kapcsolattartásban, akkor a gyámhatóság fog erről határozni, gyermekpszichológusi szakvélemény beszerzését követően. Függetlenül attól, hogy az apával együtt éltek-e, vagy sem. Hogy mi lesz ennek az eredménye, azt innen lehetetlen megmondani.

Ildikekec # 2008.08.08. 05:45

Gyermekpszihológus egy 7 hós csecsmőnél? Vagy úgy értetted hogy 3 éves kor után?

ObudaFan # 2008.08.08. 12:53

Úgy.

Anita75 # 2008.08.12. 09:47

lajoska32 !

Köszi a válaszod... a rózsaszín postai csekkel nem sokat érünk, mert nyavajog az exe, hogy SOS kell neki a pénz, és ha rózsaszín postai csekken adná fel a párom, akkor mi lennénk a szemetek, hogy nem adtunk oda amikor neki kellett, és persze a gyerekekre hivatkozik állandóan...
Azt meg nem tudom miből gondoltad, hogy sajnálok bármit is a gyerekeitől. Ez nem igaz! Szeretem a gyerekeit. Ha ez nem így lenne, nem vennék nekik meglepiket. Az összeget sem sokallom, hisz 15ezer megy fejenként a gyerekekre...

Az viszont durva, hogy amikor megtudta az ex, hogy vagyok...akkor egyből azzal zsarolta a párom, hogy akkor nem adja neki oda a gyerekeket. Nem hiszem, hogy ebbe bele lehetne szólnia, max akkor ha egy lepukkant nő lennék, aki csak lehúzná a gyerekeit. De anyagilag is 3x jobban állok mint Ő, jó. ..nekem nincs gyerekem (még) és elhiszem, hogy nehéz neki 3 gyereket nevelnie (mert az elöző kapcsijából is van egy kislány) De senki sem kérte tőle, hogy csalja meg egy kocsiban a párom, otthagyva a 3 gyereket, elment sexelni, mert éppen ehhez volt kedve. Párom rájött, hazaköltöztette...és most még Ő akar bosszútállni? Vicces.

Egyszó mint száz, imádom a gyerekeit, pedig nem sokat láttam öket. És közös programokat is terveznék velük, a 3dik kislányt is elvinnénk szívesen, hogy a tesóval legyen, mert Ő aztán nagyon kikapta...az Apukája el sem viszi, nem is érdeklődik felőle...
De ilyen exel, elég nehéz...

lajoska32 # 2008.08.12. 10:05

A postai csekk 2-3 nap alatt odaér.Ha sürgősebb bankszámláról rögtön leveheti,ha nem hajlandó megadni a számlaszámát,akkor nem is fontos annyira az a pénz...soha ,senkinek pénzt csak úgy!Fél évre visszamenőleg kérheti a gyt-t,ha nincs róla papírotok.Elnézést,ha megbántottalak,nem "úgy"gondoltam azt a sajnálást,bár leírva tényleg félreérthető...
Ha felajánlanád neki,hogy szívesen vigyáztok a harmadik gyerekre,mert biztos fáradt-lehet,hogy megtörik a jég,most valószínű féltékeny Rád,a gyerekek miatt.Ez meg valahol érthető.

Mikey™ # 2008.08.12. 15:16

Hello Mindenkinek!

Azt hiszem hosszú lesz a levelem kissé, de talán kapok valami jó és biztató tanácsot.

2002.nov.7.-én született egy lányom.
Kb.2 éves koráig voltunk együtt az anyjával (nem volt esküvő).
A kislány az ő nevén van én mint apa szerepelek az anyakönyvi kivonatában.

szakításunk után nemsokkal összejött a mostmár ex barátjával és ezzel egyidőben előállt egy sztorival miszerint a gyermek nem az enyém és jobb lenne ha nem is találkoznánk.Ez igen mélyen érintett és az sem érdekelt ha nem az én vérem de szerettem volna látni.Ő aztmondta csináltassak egy apasági tesztet (természetesen saját költségen és abban az időben munkanélkül) 120e ft.-ért és utána beszélhetünk róla.
Ekkor eltelt 3 hónap mire rendeződött anyagi helyzetem és sikerült az összeget előteremteni.
Természetesen minden rendben sikerült ahogyan ezt éreztem is (99.9% apa-gyermek kapcsolat).
Ezek után megegyeztünk 17e ft. gyermektartásban amit minden hónapban utaltam neki közlemény rovatban szigorúan feltüntetve a jogcímet és 2 hetente hétvégi láthatásban.
Azóta voltak kisebb-nagyobb súrlódások amikor mindig a "most inkább ne gyere a gyerekért" fenyegetőzés következett, de elsimítottuk az ügyet.
Ha eddig nem derült volna ki bírósági megkeresés nem történt ez ügyben mert úgy gondoltam megoldható e nélkül is!
2007 októbere óta újfent munkanélküli vagyok de ezidáig 1 havi tartásdíj hátralékom van mert ha meg szakadtam is de valahogy kinyögtem neki az összeget.
Most (13.-ától)következne a 2 hét nyári együttlét amit szabotálni látszik ha nem fizetem ki neki az elmaradásomat.Természetesen az augusztus havi tartásdíjat tegnap elutaltam de kevesellte...
Az egészhez hozzátartozik, hogy a láthatásokat adományként kezeli.Tehát az az érzésem, hogy megtiszteltetésnek kell vennem azt, hogy elmehetek 2 hetente a lányomért, aki nem utolsó sorban imád velünk lenni és remegve várja a hétvégét mikor itt lehet.És ha valamilyen oknál fogva itt alhat még 1 éjszakát akkor madarat lehet fogatni vele.:)
Szóval a "történelem" megismétlődni látszik de mostmár nem szeretném annyiban hagyni!
A telefont nem vette fel ma, üzenetekre nem reagált miután megmondtam, hogy nem tudok még 1 hónapot kifizetni per pillanat.
Megírtam neki legvégül, hogy ha holnap reggel nem jöhet el velem a gyerek (biztos ami biztos viszek 2 tanút) akkor azonnal a gyámhivatalhoz fordulok.

Egy-két bátorító szót és útbaigazításért nagyon hálás lennék!

Köszönettel: M.™

monalisa1 # 2008.08.12. 16:09

Jó lenne ha valaki el tudna menni veled és szükség esetén tanúd lenne, ha esetleg nem engedné elhozni a a kislányt. (Vagyis hogy te pontosan megjelentél, csak ő másként...) Ebben a esetben rögvest a gyámhivatalba jegyzőkönyvezteti az esetet.

Az elmaradt havi t.díj nem lehet ultimátum, utólagosan megfizetni akár részleteiben is lehet majd.

monalisa1 # 2008.08.12. 16:11

Szóval a tanúk dolga akkor okés.

Mikey™ # 2008.08.12. 18:13

A tanuk dolga tiszta.A kérdés az, hogy amennyiben nem hozhatom el lányom és elmegyek a gyámhivatalba mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra találkozhassak vele?

reker # 2008.08.12. 18:18

hát szomorú a helyzet, de ügyintézőtől függ,hogy ki milyen ügyesen intézi a dolgát. Nekem rajta ültek 3 hónapig, mire újfent szóltam, hogy ideje lenne már valamit csinálni.
meg ha megnézzük a mindenhol 8 meg 30 napos várakozási időket, akkor beletelik egykis időbe.