Gyerektartás és láthatás

Anita75 # 2008.08.25. 08:51

lajoska32!

A találkáknál nem vagyok jelen. 2 gyerek van, egy kislány, és egy kisfiú. A 30ezret a párom nem akarja oda adni az exnek, mert nem arra költi amire kell. A kislány most megy majd oviba, és oda vett a párom cuccokat.

Félő, hogy nem lábalunk ki a dolgokból, mert az ex építetett házat, felvett szocpolt a 3 gyerek végett. Csakhogy az építettő, nem tartotta be a szabályt, és nem vezette be a gázt sem. Szinte összecsapta a házat. Azt várja, hogy a párom intézze a dolgait, de amikor segített volna akkor elhárította. Zsarolja, és lelkiismeret furdalást csinál, hogy meg fognak fagyni a gyerekek. Jelenleg, a ex szüleinél laknak. Attól tartok, hogy mindig be fog tartani, mert Ő egy olyan tipusú nő, aki a párom 3x megcsalta, a 3diknál már nem engedett a sírásból a megbánásból, megunta a párom, és haza költöztette, és még neki áll feljebb, hogy Ő nem volt hibás. A gyerekekkel zsarolja, mert tudja, hogy imádja Őket a párom.

reker # 2008.08.25. 19:35

Szép jó napot mindenkinek!
e
azt szeretném kérdezni, hogy mivel márnálunk gyerektartás megállapítása a gyerek 1 éves kora után lesz, így a babakelengye pénzt számlákkal követelhetem csak. A számla egyenlő a fizetési blokkal ezen esetben? Mert én készpénzfizetési számlát sehol sem kértem. Blokkok vannak csak, amin ugye nem szerepel, hogy mi került annyiba, vagyis hogy mit vettem annyiért. Mert nekem a fürdőkádam is 6 ezer volt. Nem apróztam el :)
Szóval blokk elég?

Köszi a választ akárkinek előre is

kalamalyka # 2008.08.26. 05:04

Szerintem elég............

De a T,Bíróság nem valószínű, hogy figyelembe veszi a "nem elaprózott" babakelengyét.
Valószínű, hogy egy reális, átlagos árat állapít meg. Nem biztos, hogy az apának is módjában áll (mint a legtöbb embernek sem általában) mindenből a legdrágábbat megvenni....

Én úgy tudom azonban, hogy a babakelengyét 1 évig lehet kérni.......

Gyöngyusz # 2008.08.26. 09:29

Sziasztok,

lenne ismét egy kérdésem. Gyermektartási dij végrehajtás a téma.
azt szeretném megtudni, hogy ha Bíróságra került a végrehajtási kérelem, mi törénik utána ?
hivatalosan értesítettek arról hogy az első fokú bíróság fogja majd kiállítani a végrehajtási lapot, de gondolom ehhez lefolytat egy eljárást hogy valóban tartozik e apuka a gyermektartási dijjal ugye? én arra lennék kiváncsi hogy ez hogyan történik a gyakorlatban?
Gy.

atrask # 2008.08.29. 15:50

Szép napot!
Csak azt kérdezném, ha az első tárgyaláson (szerintem) részrehajló volt a bíró, mert még szóbeli figyelmeztetést sem adott a felperesnek hamistanúzásért, ill azóta a felperes megváltoztatta a lakhelyét így nem tudom látni a fiamat, (ebből persze megint azt vonják majd le, hogy nem fizetek, nade hova?!) akkor jobban járok ha a következő tárgyalásra inkább ügyvéddel megyek? Gondolom elötte már nem tesz olyat a bíró amit múltkor.

atrask # 2008.08.29. 16:07

Bocsánat!
még 1 kérdés.
Ha valaki NYILVÁNOSAN azt állítja mindekinek és mindenhol, hogy a szóban forgó gyermek az Ő fia.
Ez ellen mit tudok lépni, mert tulajdonképpen akkor hazugságban nevelik a fiam. Van valami módja amivel rákényszeríthetem, hogy mindenhol ismerje el, hogy ő csak a neveltgyermeke.

esőcsepp # 2008.08.30. 10:44

Tisztelt Mindenki!

Már jártam itt 2008.07.24.-én és monalisa1 próbált nekem segíteni.
Ismét szükségem lenne néhány okos gondolatra.
Alaptörténet:
Élettársi kapcsolatból 2001 márciusában született egy gyermek. Az apa 2003 februárban elköltözött, abban az évben az anya kezdeményezésére gyermekelhelyezés indult. Nagy nagy nehézségek árán tartották a szabályokat. A sorozatos problémák miatt (anya hibájából) a gyámhivatal újraszabályozta a láthatást (kevesebb kiskapu az anyának).
Közben az anya újra élettársi kapcsolatot kezdett. Ismét született egy gyermek, ez az apa is elment. Ott most született júniusban bírósági döntés.
Az édesanya nem hajlandó semmilyen kommunikációra egyik féllel sem. Sorozatosan jelentget, majd veszít. Még a gy.h-t is többszörösen feljelentette. Nehéz, összeférhetetlen személyiség.
Most elköltözik az ország másik csücskébe. Egyértelműen a kapcsolattartás nehezítésére.
Az interneten nézelődve a következőket találtuk:
1-ha a bíróság az anya gondozásában helyezte el a gyermeket, akkor ez nem jelenti automatikusan az apa felügyeletének a megvonását.
2- az apának beleszólása van, többek között, a gyermek tartózkodási helyének a megválasztásában, tehát hogy hol fog lakni
3- eseteket olvasva lehetséges, hogy az anya hozza-vigye a gyereket a láthatásokra .
4-számunkra ez a kapcsolattrtás korlátozása

A gyh ezzel szemben azt mondta:
1-ilyen esetekben az apai felügyelet fel van függesztve
2-csak abba van beleszólása, hogy majd milyen kollégiumba lakjon ideiglenesen a gyerek. A lakhelyébe nincs.
3- csak akkor lehetséges, ha az anya beleegyezik.
4-az apa kapcsolattartása nem csorbul, beszélgessenek az utazás ideje alatt a kocsiban. Ez a láthatás része (sok-sok órás út)

A kapcsolattartás anyagi költségei (utazás, szállás), csak a jogosultat , jelen esetben az apát terheli.

Nekünk ez havonta csak az út, kb. 80 000 Ft-ba pluszköltségbe kerül. 12 órával "rövidül" a láthatás.

Mit tegyünk? Merre induljunk segítségért? Érdemes, vagy a gyh-nak van igaza, és nyeljük le a békát?

Még egy csepp adalék. Véleményünk szerint a gyh-nak annyira elege van az anya dolgaiból, hogy már nagyon szeretnék, ha az anya új lakóhelye szeinti gyh foglalkozna az üggyel.

Köszönettel!
esőcsepp

ObudaFan # 2008.08.30. 11:10

Nincs a gyámhatóságnak igaza. A gyermek lakóhelyének megváltozásához vagy mindkét szülő hozzájárulása szükséges, vagy ennek hiányában a vitában bíróság dönt, nemperes eljárásban.

esőcsepp # 2008.08.30. 11:57

Kedves ObudaFan!

A gyh. "lesöpört minket" az asztalról. Legközelebb ügyvéddel menjünk? Milyen jogszabályra hivatkozhatok?
Még nem jelentkezett ki a lakóhelyéről az anya,de sms-ben már közölte az apával a döntését.
Jegyzőkönyveztettük, hogy ragaszkodik az apa az előző szabályozáshoz , mind idő mind hely tekintetében. Mondta a gyh, hogy szivesen leírja, de ez nem jelent semmit, mert az anya kérni fogja az újraszabályoztatást és, ha az apa nem egyezik bele, akkaor a gyh dönt. És ők nem fognak úgy dönteni, hogy az anya utazzon.

Köszönöm!
esőcsepp

esőcsepp # 2008.08.30. 13:59

Kedves ObudaFan!
Lehet, hogy a gyh erre gondolt?

Vr. 34. § A gyermek tartózkodási helyének kijelölése kérdésében - a különélő szülők közötti vita esetén - a bíróság akkor dönt, ha a szülői felügyeletet gyakorló szülő a kiskorút tartósan állandó lakásán kívül más személynél (intézményben) vagy tartósan (egy évet meghaladóan) külföldön kívánja elhelyezni.
Köszönöm!
esőcsepp

esőcsepp # 2008.08.30. 14:11

Kedves ObudaFan!

Ajajaj!
Ezt is találtam:
(3) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben való döntés kivételével szünetel a szülői felügyelete annak a szülőnek, akinek gyermeke a különélő másik szülőnél van elhelyezve, de szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg. Nem szünetel a szülői felügyelet, ha a szülők vagy a bíróság a közös szülői felügyeletről döntött.157

Merre tovább?

esőcsepp

HKriszta3 # 2008.08.31. 06:04

Üdvözlöm a fórum látogatóit.
Segítséget szeretnék kérni. Férjemmel 15 éve váltunk el.Házasságunkból 2 gyermekem született. /A fiam akkor volt 3 éves a kislányom 8 hónapos./Akkor az exemnek a munkahelye az édesanyja fodrászüzletében volt. A Bíróság mivel a fodrászat borravalós szakma 6000 ft. gyerektartást ítélt meg. A vagyont 60-40%-lékban osztottuk, mivel a házasságba vagyont én vittem. Édesanyáméktól kaptunk közös névre egy telket.
A láthatást 3 éves korában a fiamnak elkeztük,de mivel a gyereket sok negatív dolog érte a férjemnél való tartózkodás alatt, /a gyerek elkezdett dadogni és újra bekakilt ,bepisilt./ Gyermekorvosom tanácsára a gyermek elvitelét ekkor szüneteltettük. A láthatás nálunk továbbra is biztosítva volt számára. Ő havonta 2 havonta látogatta meg a gyerekeket. kislányunkat sosem akarta elvinni. Fiam 10 évesen cukorbeteg lett.
Rengeteget feküdt kórházban sajnos. A kórházi költségekbe volt férjem egyszeri 2000 forinttal szállt be. Fiam betegsége miatt én gyesen voltam, mivel folyamatos felügyeletre volt és sajnos még a mai napig is szüksége van./Azóta Ő is megnősült és én is férjhezmentem. Mindkettőnknek az új házasságból született egy-egy gyermekünk./
A gyermektartást nagy veszekedések árán 1 éve 20000 forintra felemeltük,de szerintem ez közel sem annyi amennyi a gyerekeimnek járna. Ő állítólagosan kötött egy életbiztosítást kb 10 éve ahol a 2 gyerek a kedvezményezett. Ezt szerződést mi sosem láttuk.
Fiam diabétesze sajnos elég összetett. Nehezen kezelhető. 18 évessen 42 kiló. A nappali tagozatos iskolát nem bírta /mivel a napi 4-szeri inzulint és időhöz kötött étkezést az iskolában nem tudták megoldani/,így beirattam egy fizetős számítógépes iskolába ami havi 30000ft.-ba került. /Az iskola 1 éves volt./ Most esti gimnáziumba jár. Lányom középiskolai tanuló. Gyermekeinket soha a gyerektartáson kívűl semmivel sem támogatta.
Válásunk óta exem megkapta édesanyjától a fodrászüzletet és vállalkozó lett, természetesen a lehető legkisebb összeggel van bejelenve.Üzletében több rész is bérbe van adva. Jelenleg emellett csepelen egy 40 milliót érő háza van, tehát vagyonososdása igen jelentős.
Kérdésem a következő: Kérhetem-e bíróságon a gyermektartás emelését és ha igen mik a kilátásaim?
Visszamenőleg tudtommal jelenleg fél évet kapnék,de ha jól tudom ezt 5 évre emelik.
Előre is köszönöm segítségüket, és elnézést a hosszú levélért.
Üdv: Kriszta

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.31. 07:15

Igen, bírósághoz kell fordulni.

Lindi76 # 2008.09.01. 07:21

Jogi tanácsot szeretnék kérni!

Férjemmel válófélben vagyunk. Kapcsolatunk több mint fél éve romlott meg, a papirokat már beadtuk, de válóper még nem volt. Eleinte úgy indult, hogy közös megegyezéssel szépen elválunk, és természetesen a 3,5 éves gyermekünk nálam marad. Viszont kb. egy hónapja megismerkedtem egy férfival, aki sokat segít nekem lelkileg. Mellette végre boldog vagyok. Mivel még a válás nem zajlott le, és férjemmel egy házban lakunk, így az új párommal ritkán találkozunk csak. Viszont férjem bejelentette, hogy azért mert van új barátom el akarja perelni tőlem a gyereket. Hozzá kell tennem, hogy ő az elmúlt pár évben folyamatosan váltogatta a munkahelyeit, és ha jól tudom most sincs bejelentve sehova. Én a GYES óta fix munkahelyen dolgozom, és előtte is 9 évig egy munkahelyen dolgoztam. Kérdésem az lenne, hogy csak azért van-e rá esélye, hogy elperelje tőlem a gyereket, mert van új kapcsolatom?

kalamalyka # 2008.09.01. 08:00

Csak azért nincs esélye.......sőt! Ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben vagy, mert lelkileg-anyagilag könnyebb, s okosan türelmesen, szeretettel, fokozatosan a gyermeketek egy uj, nem csonka családban fejlődik/nő tovább.
A lényeg, hogy az apja mindíg az apja marad, ezt tiszteletben kell tartani, és a hétköznapokban is lesz egy apaminta előtte.
Ez nem hátrány egy gyermekelhelyezési pernél, sőt!

Csak ezért nem - még 1x

Lindi76 # 2008.09.01. 13:10

Köszönöm a válaszod, kezdek megnyugodni, bár tudtam nincs esélye, hogy elvegye, azért a bogarat beleültette a fülembe.

kalamalyka # 2008.09.01. 13:53

óvatosan!!! van esélye........ minden apának van esélye, és egyre gyakoribbak az apáknál való elhelyezések. természetesen nem a túlnyomó többség esetében, nem azt mondom.
De megvan rá az esélye, nem szabad soha lebecsülni az ellenfelet................ (és itt lehetne mesélni széről/csúnyáról, igazságos és hazug eszközökről - a lényeg, hogy sok apa elérte már célját )

én csak azt mondtam: ezen okra hivatkozva csupán.......miszerint neked barátod van.......

Lindi76 # 2008.09.02. 05:55

Tegnap kikérdeztem, még mindig nincs bejelentett munkahelye és az elmúlt fél évben nem is volt. Szerintem ez eléggé nyomós ok, hogy ne ítéljék neki. Én nem iszom, nem dohányzom, nem drogozok, nem tud mit felhozni ellenem, csak azt, hogy van barátom.

Kovandi # 2008.09.02. 11:58

Üdvözlök mindenkit!

2005-ben váltam el a férjemtől,én költöztem másik váérosba.Akkor 11 éves gyermekem édesapjával maradt.Semmi veszekedés,vádaskodás nem volt a válópernél.Megegyeztünk az anyagiakban is békésen.Eszerint:A ház ahol éltünk 14 évig, a volt férjem tulajdona,melyet hitel segítségével felújítottunk.Mikor elköltöztem lemondtam mindenféle jogomról a gyermekem javára.Minden ingóságot ott hagytam,miatta-érte! A hitel összege 17.000 ft havonta,mivel a gyerektartás összege 20.000 ft volt ,megállapodtunk,hogy a hiteltörlesztést én fizetem+havonta 3000 ft-ot adok még készpénzben.Na és persze alkalmanként vettem ruhát ,cipőt stb..és pénzt is adtam a gyermekemnek-ezt természetesem minden "hátsó gondolat,szemrehányás nélkül mondom).rendszeresen hetente-kéthetente találkoztunk,mivel a válóper során erre vonatkozólag sem volt semmilyen korlátozás.Ha valami nagyobb kiadás pl.iskolakezdés vol
  • a költségeket elfeleztük.Ezzel eddig nem is volt probléma,ettől a tanévtől egy középiskolában tanul a gyermekem más városban,velem.Édesapjával beszéltem és természetesen ő is úgy gondolta,hogy felezzük a tanévkezdésnél felmerülő költségeket.De ő nem akar most gyerektartást fizetni,hanem csak a havi felmerülő költségek (bérlet,étkezés..)felét.Én úgy gondoltam,hogy ettől kezdve nekem jár a gyerektartás,mert már velem él a gyermekem.Ő ezt nem így látja,szerinte semmi plusz költség nem merül fel azzal,hogy hozzám költözött?!Másik pedig a családi pótlék kérdése:jogos,hogy továbbra is ő kapja havonta?Vagy azt is kérhetem tőle?
Természetesen,ha csak a költségek felét fedezi akkor is el tudom látni a gyermekemet,de ami jár az já
  • szerintem

Ebben a bonyolult ügyben kérek segítséget!

Köszönettel
Kérdésem:jogosan

ObudaFan # 2008.09.02. 12:54

Ha a gyermekelhelyezés megváltoztatása kérdésében meg tudtok állapodni, vagy - az iskolaváltozásra tekintettel - a bíróság nálad helyezi el a gyermeket, akkor járni fog a tartásdíj.

Kovandi # 2008.09.03. 08:16

T.ObudaFan!

A gyermekelhelyezéssel nincs semmi gond,ebben megegyeztünk.Tartásdíjjal az a probléma,hogy a volt férjem nem akar fizetni,csak a havonta felmerülő költségek felét,holott én eddig,míg gyermekünk vele lakott fizettem havi 20.000 Ft.Nekem logikusnak tűnt,hogy most ezután ő is így tesz!Bíróságra nem szertnénk vinni az ügyet!

A

ObudaFan # 2008.09.03. 18:30

Bíróságra nem szertnénk vinni az ügyet!

Akkor meg kell egyezni valamiben.

Ster # 2008.09.04. 11:07

sziasztok!
Válás után mennyi idővel kezdődik a tartásdíj "letiltásos" módja? Meg volt a válás, jogerőre is emelkedett, de a tdíjat még mindig külön kell utalni. A letiltásról nem a bíróság értesíti a munkáltatót?
Vagy van amit külön kell kérni, igényelni?

ObudaFan # 2008.09.04. 14:48

Ha volt közvetlen bírói felhívás az ítéletben, akkor a következő munkabértől. Ha nem volt, akkor a jogosult kérheti a letiltást, ha enélkül nem teljesít a kötelezett.

Ster # 2008.09.05. 06:29

Köszi ObudaFan!

A fizteséssel nincsen gond...már olyan értelemben, hogy fizetni fizet, de nem lehet tudni, hogy annyit-e amennyit kell. Mert a fizetés mértékéről, ill. az esetleges jutalmak,...stb-ről semmi információ nincs... Szóval ezt így nem lehet ellenőrizni.
Ezért is lett kérve a letiltás. A bíró erre rákérdezett, és azt mondta, hogy a következő hónaptól ez fog történni. Aztán ezek szerint még sem....
Ez akkor a bíróság "sara"?