Gyerektartás és láthatás

Jupiter # 2008.09.10. 17:28

Reker:

Egy fenékkel két lovat megülni nem lehet. Vagy pénzt akarsz a pasitól, akkor viszont lesznek jogai, amivel bizony élhet, és ha ebben meg akarod akadályozni, annak következményei vannak. Vagy azt akarod, hogy ne legyen joga semmihez, akkor viszont no money. Olyan verzió nincs a magyar (és a nemzetközi) jogban sem, hogy pénz igen, jogok nem.
Arról se felejtkezz el, hogy ezzel emberrel önként szeretkeztél. Félreismerted? Lehet! Akkor viszont nagyon figyelj arra, hogy kikkel teremtesz kapcsolatot, mert másokat is félreismerhetsz pont ugyanígy.
Én elfogadom, hogy nem kedveled ezt az embert, akkor viszont úgy jársz a legjobban, ha semmilyen kapcsolatod nincs vele.

_Wasp_ # 2008.09.11. 13:04

reker:

Jupiter hozzászólását azzal egészíteném (javítanám) ki, hogy ha nem akarsz pénzt kihúzni a pasiból, akkor is lesznek jogai. Viszont ha nem akar élni a jogaival, akkor is jár neked a pénz. nincs (szinte) semmmi összefüggés.

monalisa és zoska:
a tanulmányok megszakítása és az elhelyezkedés megszüntetheti a tartási kötelezettséget.

A kötelezett oldaláról nézve a teljesítőképesség szempontjából vizsgálva a nagykorú gyermek csak akkor és olyan mértékben részesülhet tartásdíjban, ha és amennyiben a kötelezett saját szükséges tartásán felül azt megfizetni képes [Csjt. 66. § (1)].
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége; nem érinti a tanulmányok folyamatosságát annak indokolt megszakítása.
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerűen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a főiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelőzően megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, sorkatonai szolgálat, betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követően hosszabb idő telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a főiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülőktől elvárható-e, vagy a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elő. E vonatkozásban jelentősége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kieső időben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelőzően hosszabb idő alatt akkori életkörülményeinek megfelelően választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülőtől, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az időre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérő vagy magasabb képzettség megszerzését igénylő újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettől elvárható (pl. a megszerzett képesítés az időközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).

Lényeg a lényeg: oda kellene édesapád elé állni, és megkérni, hogy segítsen. Ha a jogi utat választod, akkor jó eséllyel nem nyersz, viszont biztos nem is fog segíteni.

Ne felejtsd el, hogy felnőttként elvárható már tőled, hogy gondoskodj a saját megélhetésedről: levelezőn tanulj munka mellett, ösztöndíjat szerezz, stb.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.09.11. 14:45

Tamás: én csak annyit a feltett jelen kérdésedhez, hogy javaslom vedd fel a kapcsolatot dr. Regász Mária ügyvédnővel: derill@freemail.hu, aki nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik gyámhatósági dolgokban.

Jupiter # 2008.09.11. 16:50

Ez akkor igaz, ha ő a bejegyzett apa. De a pasi egyelőre nem ismerte el a gyereket, ezért megy az apasági. Ha a pasi nem lesz apaként bejegyezve, akkor nem fizet, és jogai sem lesznek. Ha be lesz jegyezve, mert az apasági vizsgálat ezt mutatja, akkor jön a következő lépések sora.
Én mindenesetre egy olyan pasitól nem akarnék semmit, akiről ilyen véleményem van, és akinek nem akarom odaadni a gyereket. A pénzét sem, akármennyire is nehéz lenne.

nandy # 2008.09.11. 18:44

Azt ne feledd, hogy a gyermeknek joga van az apjához is...

A vélemény meg igen szubjektív lehet.

Jupiter # 2008.09.11. 18:50

Mindkettőben egyetértünk. Maximálisan.

Egy szubjektív véleménnyel rendelkező anyuka viszont kellőképpen meg tudja mérgezni ezt a történetet, leginkább a gyereket lelkileg.
Akkor már jobb a lelkileg nyugodtan - ámbátor apa nélkül - nevelkedő gyerek.

pkiki # 2008.09.11. 20:47

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! A volt párommal nem terveztük a babát, megtartottam ő beleegyezett. 7 hónapos terhes voltam mikor azt mondta nem az övé és dns-tesztet akar. Kérdéseim: Mindíg betartják a 3 éves korhatárt a gyámügyesek? Most 21 hónapos a kislányom és még mindíg nem történt semmi, pedig kb 2 hónapos korában leadtam minden papírt a gyámügyön. Ki is jelöltek ügyvédet. Ha kiderül, hogy ő az apa akkor is az én nevemen szeretném hogy maradjon a baba. A névmegtartásnak mi a menete? Ha a kedves apukának nincs bejelentett állása és nincs a nevén semmi akkor mennyi gyerektartásra számíthatok? Nagyon köszi előre is!

nandy # 2008.09.11. 21:24

A gyermek 3 éves koráig rendezni kell a családi jogállását, tehát előbb-utóbb lépni fognak.

Ha már jogi képviselőt kijelöltek, azt jelenti, hogy hamarosan indul a per.
Mindenesetre érdeklődj a kijelölt ügyvédnél.

A gyerektartás általában a másik szülő havi jövedelmének 15-25%-a, lehetőség van minimumösszeg megállapítására (pl. 20%, de min. 15 ezer forint).
Nem jelent semmit az, hogy nincs állása, akkor is vélelmezni lehet azt a jövedelmet, mely az apuka megélhetéséhez kell (ha csak nem a híd alatt lakik). A szülő pedig köteles akár a saját kárára is gondoskodni a kk. gyermek tartásáról.

A gyt. végrehajtással lehet majd gond, hiszen ha nincs vagyona, jövedelme papíron, akkor nincs mit lefoglalni.

anya23 # 2008.09.12. 06:00

Sziasztok!Nemrég szó volt a tv-ben arról,hogy a beadványt nyújtottak be a gyerektartási törvény megváltoztatására.Ha jól emlékszem az van benne hogy ne százalékban legyen a megállapítás hanem fix összegben.Nem tudja valaki hogy a parlament elé került-e már vayg a magyar közlönyben megjelent-e?Azért kérdezem mert én most megyek két hét múlva a tárgyalásra és a férjem minimál bérrel van bejelentve,de persze nem annyit keres.Vagy ha valaki tud segíteni mit tudok tenni kérem segítsen.Köszönöm

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.12. 06:41

A jelenleg hatályos törvény mind a fix összegű tartásdíj, mind a százalékos mérték alkalmazását lehetővé teszi. A bíróság a csatolt bizonyítékok alapján állapítja meg a tartásra kötelezett fél jövedelmét.

vereband # 2008.09.12. 08:05

Sziasztok!

válás esetén nálam maradt a gyermekem, újraházasodom. Apa fizet gyt.-t, gyakorolja jogait két hetente.

Nevére veheti a nevelőapa a gyereket? Vagy kell ehhez a biológiai apa beleegyezése?

köszi a választ,
Andi

ObudaFan # 2008.09.12. 08:45

Ha az apával enm tudtok ebben megegyezni, nemperes eljárásban a bíróság dönt.

vereband # 2008.09.12. 08:48

és ez konkrétan mit jelent? ez a nemperes eljárás és mi alapján dönt?

pkiki # 2008.09.12. 12:42

Nandy köszi a választ! Azért nem értem ezt a dolgot, mert amikor leadtam minden papírt kb 2 hétre rá kijelölték az ügyvédet. Próbáltam felhívni de mindíg csak a titkárnőjével tudtam beszélni. Elmondtam miről van szó és nagyot csodálkozott hogy az ő fönöke lett kijelölve ügyvédnek. Rengetegszer próbálkoztam telefonon utolérni. Nem tudtam elérni soha. Mostanában nem hívtam, mert nem akarok idegeskedni hogy elérem vagy sem. A névmegtartásról azt hallottam, hogy be kell majd adnom 1 kérelmet hogy az én nevemen maradhasson a lányom. Valóban így van? Köszönöm szépen!

monalisa1 # 2008.09.12. 13:42

veraband

Szerintem nem lenne fair, hogy miközben az új párod a nevére veszi a gyermeket, te a volt férjedtől továbbra is elvárod a t.díjat, ehelyett az új párod fogadja örökbe, és a jövőben veled közösen nevelve, a továbbaikban ő legyen köteles gondoskodni róla.

Nemperes eljárás: nincs tárgyalás, a kérdésről a papírok alapján dönt a bíróság.

Monalisa
laikus hozzászóló

Tamás123 # 2008.09.12. 16:21

monalisa1

Köszi. Nagy tisztelője vagyok Dr. Regász Máriának, amikor indult az egész ügy, nagyon készségesen segített nekem telefonon is.

Sajnos anyagilag (is) annyira ellehetetlenített helyzetbe kerültem, hogy nincs pofám személyesen ügyvédet megkeresni.

anya23 # 2008.09.12. 18:21

Kedves Dr.Mohos Gábor ügyvéd úr!Nekem úgy fogalmazta meg az úr a bíróságon amikor beadtam,20-20% de minimum 15-15.000.- vagyis 30.000.-a két gyermekre.Csak nem tudom mivel járok jobban.Nem mellékesen hogy tudnám én azt bizonyítani hogy mannyit is keres?Hiszen /szintén leírtuk/,hogy a havi jövedelme papíron 60-70.000.-de ténylegesen havi 120.000.-vagyis heti /mert hetente kap fizetést/30.000.- a fizetése./persze ennél több/Mivel érvelhetek?Hogy a kettőnk fizetésére lizingeltünk egy autót az én nevemre amire még 8 év tartozás van,vagy a hitelre amit szintén kettőnk fizetésére alapozva vettünk fel szintén az én nevemre/mivel ő BAR listás és nem kaphatott volna/Férjem egy pékségnél szállító 4 órásnak van bejelentve ha jól e,lékszem 800.-os órabérrel tehát az utalt/hivatalos keresete 60-70.000.-.Ha még arra válaszolna mivel járok jobban % vagy fix összeg azt megköszönném.Bár papíron semmilyen más juttatást nem kap.Köszönöm a segítségét.Margit

vereband # 2008.09.12. 19:07

Monalisa1

köszi a választ. Párom gondoskodna is róla, velem együtt természetesen. De a tartásdíj nem fizetése mellett a kapcsolattartásról is le kéne mondani szerintem, úgy lenne a fair. Ez a látogatom a gyereket, de fizetni nem akarok...
Gyerek amúgy annyira kicsi, nem is "érti" ki az apja és ki a nevelőapja.

marcika # 2008.09.12. 19:22

Verband,

Először is kell a gyerek apjának a beleegyezése.
Másodszor, nagyon csúnyán visszaüthet, pl. kamaszkorában.
Harmadszor, ha a mostani párod a nevére veszi a gyereket, akkor apucinak nem kell tovább gyerektartást fizetni, de a kapcsolattartásra továbbra is jogosult.
Nagyon gondold meg. Mi van ha a mostani pároddal szakítasz? Akkor a gyerek visszakapja az apja nevét? Vagy a mostani párod fog gyerektartást fizetni?

vereband # 2008.09.12. 19:44

marcika:
Eddig sem nagyon fizetett a gyerek után, és nem is látogatta. Itt nem a bosszúálló anya típus van képviseltetve általam.
Gondolom a feltett kérdéseid költői jellegűek voltak amúgy is, így és másmi miatt ezek részletezését nem tárnám, fel itt.

köszönöm, megkeresem az ügyvédemet.

marcika # 2008.09.12. 20:06

Vereband,

nem gonoszkodni akartam, bocs ha félreértetted. A kérdéseket komolyan gondoltam.
Mi van ha szakítasz a mostani pároddal?

ObudaFan # 2008.09.15. 09:08

A bíróság az esetleges nemperes eljárásban azt is mérlegelni fogja, hogy a gyermek környezete hogy fogja fogadni azt, hogy a gyermek vezetékneve egyszercsak megváltozik.

nbrigi27 # 2008.09.15. 10:24

Sziasztok!

Van egy olyan problémám, hogy a volt férjemnek ítélt láthatási időt, a „volt” anyósomék gyakorolják. Az exe-m nem igazán törődik a gyerekkel, folyamatosan ígérget neki és folyamatosan átveri. A gyerektartást kénye-kedve szerint fizeti, van hogy heteket csúszik vele. Nem reagál se az sms-ekre, se a hívásaimra. Amikor éppen olyanja van, akkor csettint, és rohanhatok én a pénzért .
Váláskor a szóbeli megállapodásunk az volt, hogy Ő rendesen fizet én pedig nem akadályozom meg, hogy az anyósomék láthassák a gyereket. Eddig ( 3 éven át) én rendesen tartottam magam a megállapodáshoz, ő viszont nem. Most viszont betelt a pohár, meguntam, hogy semmibe veszi a gyereket és a megállapodásunkat is. Szeretném megleckéztetni. Nem adnám oda a szüleinek a gyereket (a gyerek nem is szeret hozzájuk menni, tehát ő még örülne is neki), csak azzal a feltétellel, ha minden hónapban különösebb könyörgés és megalázkodás nélkül pontosan elhozza vagy utalja a pénzt.

Az lenne a kérdésem, hogy ha az apa nem gyakorolja a neki megítélt láthatást (kapcsolattartást), akkor ezt automatikusan gyakorolhatják az Ő szülei? Vagy ez már csak az én jóindulatomtól függ?

Ha valaki tud ezzel kapcsolatban segíteni, akkor légyszi írjon.

Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2008.09.15. 11:06

A nagyszülők kérhetik a gyámhatóságot, hogy részükre is biztosítsa a kapcsolattartás lehetőségét, de amíg erről nincs határozat, addig erre csak az apa jogosult.

monalisa1 # 2008.09.15. 11:07

A gyermektartás és a láthatás egymástól teljesen független., ha az esetenként késedelmes fizetésű t.díj miatt esetleg korlátoznád a láthatást, bejelentésére a gyámhivatal bírságolhat téged - jó tudni.

Ameddig a t.díj így vagy úgy de mégis csak fizetve van, ellene érdemben nemigen tudsz tenni semmi - az eseti bosszankodáson kívül.

Azonban ama bizonyos szóbeli megállapodást át kell váltani írásbeli megállapodásra, pl. minden hó x napján köteles fizetni, valamint legjobb lenne ha letiltatnád a munkahelyén - akkor biztos a határnap.

Ezen kívül fizethet postai úton vagy mindenkor a bankszámládra utaltat, szóval elkerülhető "a" pénzért való eseti szaladgálás.

Vagyis a bírósághoz kellene fordulod a t.díj újra szabályozásá végett, aztán a kezedben a bírói végzéssel már eljárhatsz ha számottevően késne a pénz.

A nagyszülőknek is joguk van az unokához - egyrészt, másrészt az apának "százféle magyarázata" lehet, hogy aktuálisan és esetlegesen miért a szüleire bízza (= passzolja) a láthatáson lévő gyermeket.

Zárójelben: ha nem szítod a gyermeket a nagyszülei ellen (...) egész biztos hogy jól érzi ott (is) magát.

Monalisa
laikus hozzászóló