Vásárlási előjog örökölt ingatlanra


ObudaFan # 2006.05.01. 16:36

Polgári pert lehet indítani az iránt, hogy a bíróság a beleegyezést pótolja.

H.Attila # 2006.05.01. 12:21

Üdvözlet!
Az utolsó kérdésem óta megállapodtunk, írtunk egy megállapodást, hogy megveszem a részét. Azonban azóta egy lépést nem tudok tenni, mert nem hajlandó együttműködni. Minden lehetőséggel él, hogy húzza az ügyet. Sajnos megteheti, ezért tehetetlen vagyok. Szeretném megkérdezni, hogy van mód arra, hogy a megállapodásban foglaltakat végre hajtassam vele? Vagy csak felszólító levéllel élhetek, és ennyi? (csak hogy érzékeltessem: ő megvárja, amíg kértesíti a földhiovatal a tulajdon jog bejegyzésről, mert a tulajdoni lap neki smafu... no comment.)

Nefer.hu # 2005.08.04. 18:07

Kedves Mindenki! Köszönöm szépen a válaszokat. Az elővásárlási jog is már jó hír nekem, és eszembe nem jut bíróságig menni, élettárssal szeretnék megegyezni.

köszönöm szépen mégegyszer.

derill # 2005.08.03. 12:04

a.w.h. Amennyiben ő nem járul hozzá ahhoz, hogy megváltsd a részét, akkor csak a közös tulajdon megszüntetése marad. Semmiféle előjoggal nem rendelkezel, azt leszámitva, hogy amennyiben el akarja majd adni (vagy Te a saját részedet), a másik félnek elővásárlási joga van, azonban az eladásra kényszeriteni nem lehet egyik felet sem. Egyetlen lehetőség ez esetben a közös tulajdon megszüntetése iránti kérelem, ami mindkettőtök számára hátrányos. Fizethetitek az ügyvédet ami nem olcsó, és a perköltséget, aztán majd elárverezik jóval áron alul. Tehát érdemesebb megegyezni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.08.02. 18:55

Természetesen megválthatod, az ő részét.

Õ megváltja a te részed, a pénzből és hitelből megoldhatod.

Senki nem váltja meg a másik tulajdonrészét, és kiadjátok albérletbe. Feleztek.

Ha ő ott lakik (ami elképzelhető), használati díjat kérsz.

Bíróságon kéred a közös tulajdon megváltással történő megszüntetését.

a.w.h # 2005.08.02. 16:43

Tisztelt Szakértők!

Édesapám 2005. márciusában elhunyt, ezzel kapcsolatosan több segítséget is kaptam innen, amit ezúton is köszönök. Most újabb segítségre volna szükségem.

Édesapám végrendeletben nevezett meg örökösnek engem és élettársát. A hagyaték között szerepel egy ingatlan is, aminek elvileg 1/2-1/2 részben lettünk tulajdonosai - a végrendelet alapján. Azonban én az élettárs részét szeretném megvásárolni. Van-e valamilyen jogi előnyöm, jogi lehetőségem arra, hogy én vegyem meg az ő részét, mert

  • jelenleg -nem hivatalosan, vagyis nem ez a bejelentett címem- albérletben lakom édesanyámmal, saját tulajdonú ingatlannal nem rendelkezem
  • a bejelentett címen édeanyám ingatlanában élek 5-öd magammal 45 nm-en (talán érthető miért vagyok albérletben)
  • egy keresetből (az enyémből) élünk.

Én nem kisemmizni vagy kifúrni szeretném az élettársat, hanem én ennél kedvezőbb feltételekkel, mint egy meglévő fél tulajdon mellé, egy másik fél tulajdont vegyek, nem nyújt nekem az élet.

Köszönöm a segítséget előre is!