gyermekláthatás-kérdés Derill-hez

esőcsepp # 2009.11.18. 13:15

Szerintetek egy olyan megoldás alkalmazható lenne, hogy a gyereknek veszünk egy mobiltelefont, amit este (és amikor csak akarja) bekapcsolna? Természetesen mi fizetnénk a számlát, vagy kérnénk egy olyan lehetőséget, hogy anyát és apát ingyen hívhatja és az ezen felüli hívás díja esetleg az anyát terheli?

esőcsepp

honeybear45 # 2009.11.18. 13:31

Esőcsepp! Tudomásom szerint a jogosultnak kell biztosítani a telefonos kapcsolattartáshoz a készüléket és a hozzá tartozó SIM kártyát.
A gyámügy a számla rendezésébe nem fog beleszólni.
Szerintem érdemes feltöltő kártyásat venni, ha az anyuka rosszindulatú, ne hogy túl magas legyen az a telefonszámla. Gyermeknek nem célszerű előfizetéses telefont venni, saját tapasztalat.
Telefonos kapcsolattartásnak minősül az Interneten történő beszélgetés MSN, Skype is.
Érdemes minél több napra megkérni, legfeljebb amit nem tud teljesíteni, azt kimentheti a magát mint pl: éppen életet mentet, sürgős esethez hívták, nem volt térerő stb. Nem hinném, hogy ezért szankcionálná a gyámhivatal.
Úgy hogy bátran kérjen ja, és érdemes leszögezni előre, hogy a telefonos kapcsolattartás ideje alatt a gyermekkel történő beszélgetéskor senki ne legyen jelen. Halottam már sok olyan esetet, ahol az anyuka a jobbik esetben csak hallgatózik, vagy rögzíti a beszélgetést, a betegesebb esetben hátulról irányít... Ha ez a kitétel nem szerepel a telefonos kapcsolattartást szabályzó végzésben, úgy nem lehet érte felelősségre vonni. A telefonkészüléket átadását intézhetik a gyámügyön keresztül is a későbbi "hibás a készülék" gondozó szülői jó akarást megelőzve.
Még valami az idő intervallum lehet például este hattól fél nyolcig, nyolcig, attól függ hány éves a gyermek. Ez alatt a két óra alatt bármikor hívhatja a gyermekét a telefon nála kell hogy legyen, ha nem úgy kérni kell a végrehajtást a telefonos kapcsolattartás elmaradása miatt.

Ritus08 # 2009.11.21. 12:59

Köszönöm szépen a válaszokat.
Közben azért kutakodtam cseppet.Találtam egy ilyen kormányrendeletet:

149/1997. (IX. 10.) Korm. Rendelet:
„3) A folyamatos kapcsolattartás magában foglalja

a. a gyermekkel a gyermek szokásos tartózkodási helyén való személyes találkozást (meglátogatás),
b. a gyermeknek a szokásos tartózkodási helyéről rendszeresen, meghatározott időtartamra – a visszaadás kötelezettségével történő – elvitelét,
c. a gyermekkel személyes érintkezés nélkül történő rendszeres kapcsolattartást, így különösen a levelezést, a telefonkapcsolatot, az ajándékozást, a csomagküldést.”

Ha egy általunk adott telefon napokig, pontosabban hetekig ki van kapcsolva, az nem meríti ki a kapcsolattartás megakadályozását????

Sajnos hiába próbálnánk meg időpontokat egyeztetni az anyával, mert én úgy veszem észre, hogy számára egyáltalán nem a gyermekek normális körülmények között történő kapcsolattartása a lényeg, hanem volt férje tönkretétele.

Lenne egy másik kérdésem is.
Hány éves kortól döntheti el egy gyermek, hogy melyik szülővel szeretne élni?
Sajnos az egyik kisfiú komoly lelki válságban van az apjától való elszakítás miatt, határidőket szab meg, hogy meddig hajlandó anyával maradni, mert ha akkor nem hozza őt el az apja megszökik az iskolából, és ehhez hasonlók. Én komolyan aggódom érte, de senki nem veszi komolyan ezt az anya oldaláról.
A kahavitele komoly cirkusz, mert már idejövet közli, hogy többet nem megy vissza, szinte erőszakkal kell visszavinni anyukájához.
Megjegyzem ez a gyámhatóság által egy tök természetes reakció,nem kell neki nagy jelentőséget tulajdonítani, csak hisztizik. Ezt a gyermeket soha nem is hallgatják meg. Vajon miért?

cicababa # 2009.11.21. 15:06

Megpróbálok ebben is feltenni a kérdéseimet, hátha itt válaszol valaki, mert a másikban nem.
Szeretném megkérdezni, láthatási ügyben. Másfél éve húzzák vonják unokánk láthatását. Az anyuka és élettársa, minden lehető jogi kiskaput kihasznál, hogy a kisgyereket eltávolítsák a családjától.
Soha egyetlenegy gyámügyi dologra sem reagált, nem jött el, becsap mindenkit. Manipulálja a gyámügyet ahogyan csak tudja. Most végre van határozat ami nem jogerős még. Eddig semmilyen levelet nem vett át, pszihológuhoz nem vitte a kisgyereket. A mostani láthatásra azt nyilatkozta hogy ő nem kapott határozatot, illetve elköltözött és a régi címre küldözgetik a gyámügyi leveleket. Közölte, hogy nélküle mivel ő soha nem volt ott, nem születhet határozat, és ezáltal esze ágában sincsen elengedni a kisgyereket.
Kérdésem az lenne, hogy ha elsőfokú határozattal elhozhatom a kisgyereket, vagy ,csak akkor ha jogerőre emelkedik, és tényleg hivatkozhat arra hogy őnélküle hozták, mivel ő egyetlen egy levelet sem látott? -mivel közben elköltözött arról a címről ami a gyámügynek volt.
Holott a határozatban benne van, ....hogy a mindenkori lakhelyén köteles átadani a kisgyereket.
Segít valaki ? köszönöm

monalisa1 # 2009.11.21. 16:29

Majd ha az a határozat jogerőre emelkedik, előbb nem.

Egyébként általában az apa láthatási idejekor adódik lehetőség a nagyszülőnek unokázni, mert az anya nem szabhatja meg, hogy a gyermeket a másik szülő hová vigye vagy hová nem, illetve ki mehet hozzájuk látogatóba. Külön nagyszülői láthatási időt ritkán állapítanak meg mert azt valamelyik szülőtől "csípik" el.

A másfél év alatt az egyik-másik gyámhivatali levél címzett "elköltözött" ill. "ismeretlen helyre költözött" jelzéssel mehetett vissza, erre fel kellett volna figyelniük, ergi a másik szülőtől információt lehetett volna kérni...

Maradjunk annyiban, hogy a nő valóban manipulál, még a hivatalt is...

Külön írva: amikor jogerős lesz a határozat és mennek a gyermekért, az anya nagy valószínűséggel valami ürüggyel nem adja majd ki, pl. "beteg" a kicsi... - utóbb erről orvosi igazolással kell rendelkeznie. Egyben az elmaradt láthatást pótolnia- biztosítania kell saját kárára.

És még annyit: csak úgy nem költözhet az anya ide-vagy oda - tetszőleg, ebben a külön élő szülőnek nem kis szava van. (Hogy sarkítsak: akár még csak a másik utcába sem költözhet ha az apa ill. a gyámhatóság előzetesen nem járult hozzá.)

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.21. 16:30

Majd ha az a határozat jogerőre emelkedik, előbb nem.

Egyébként általában az apa láthatási idejekor adódik lehetőség a nagyszülőnek unokázni, mert az anya nem szabhatja meg, hogy a gyermeket a másik szülő hová vigye vagy hová nem, illetve ki mehet hozzájuk látogatóba. Külön nagyszülői láthatási időt ritkán állapítanak meg mert azt valamelyik szülőtől "csípik" el.

A másfél év alatt az egyik-másik gyámhivatali levél címzett "elköltözött" ill. "ismeretlen helyre költözött" jelzéssel mehetett vissza, erre fel kellett volna figyelniük, ergi a másik szülőtől információt lehetett volna kérni...

Maradjunk annyiban, hogy a nő valóban manipulál, még a hivatalt is...

Külön írva: amikor jogerős lesz a határozat és mennek a gyermekért, az anya nagy valószínűséggel valami ürüggyel nem adja majd ki, pl. "beteg" a kicsi... - utóbb erről orvosi igazolással kell rendelkeznie. Egyben az elmaradt láthatást pótolnia- biztosítania kell saját kárára.

És még annyit: csak úgy nem költözhet az anya ide-vagy oda - tetszőleg, ebben a külön élő szülőnek nem kis szava van. (Hogy sarkítsak: akár még csak a másik utcába sem költözhet ha az apa ill. a gyámhatóság előzetesen nem járult hozzá.)

"Mona"
laikus hozzászóló

esőcsepp # 2009.11.21. 18:48

Tisztelt honeybear45!

Köszönöm a választ. Remélem minden rendben lesz a kapcsolattartás módosításánál.

Üdv:
esőcsepp

cicababa # 2009.11.22. 20:44

Kedves Hozzászólók !

Köszönöm válaszotokat, csak kis félreértés származott, de azért segítettetek. Itt nagyszülői láthatásról van szó, még nem jogerős határozatról. Az anya egyetlen egy megkeresésre sem reagált, nem jelent meg, hazudozott, nem vitte pszihológushoz, orvoshoz a kisgyermeket. Mivel soha nem jelent meg, nem volt hajlandó a másfél év alatt semmilyen együttműködésre a gyámüggyel. Hol betegségre, hivatkozva, hol erre arra, hol semmire. Kihasználta a címváltozásokat, a két város közti magy távolságot, mivel a gyámügy egymással abszolút nem kommunikált.
A másik nagymama lemondott az ő láthatásáról így jobban össze tudtuk vonni az időt. Beteg kisgyerekről van szó, kibújik minden alól jogkövetkezmények nélkül egyenlőre.Az ügy kezdete óta a negyedik ügyintézőnél tartunk. Hát már nem tudom mit is mondhatnék.
Köszönettel

egy család # 2009.11.24. 17:39

Üdvözlet mindenkinek!
Örülök hogy rátaláltam erre a fórumra! Remélem tudtok segíteni.
Olvasgattam a hozzászólásokat, de én egy másik szemszögből szeretnék kérdezni.
Két és fél éve vagyunk házasok, van egy 7 hónapos kisfiúnk és egy 3 éves lányunk aki nem közös hanem a feleségem előző kapcsolatából
van(nem voltak házasok). A kapcsolattartás az apával szabályozva van(bíróság).A hozzáállását nem részletezném, mert tudom hogy nem számít.
A problémánk mindössze annyi hogy jelenleg nincs munkám, de hamarosan lesz, de kb 200km távolságban.
A kérdésem: Hogy esetleg miatta nem költözhetünk el?
Ha nem mehetnénk az számunkra csak azért lenne furcsa, mert igazából nem értjük hogy milyen jogon korlátozhat minket?
Gyakorlatilag szétszedhet egy jól működő családot? Valóban korlátozhatja 4 ember szabadságát?

monalisa1 # 2009.11.24. 18:04

Elköltözni elköltözhettek (...) de a gyermeket láthatásra minden egyes esetben "Maci-Laci" utca 2. sz. alatti eddigi otthona előtt kell átadni, és oda is kell érte menni láthatás végeztével. Vagyis ti utaztok (+ a gyermek) mindenkor 2x200 km-eket...

Ha csak az apa meg nem lágyul irántatok...

Ha netán igen, a láthatást teljes egészében újra kell szabályozni és külön is kitérni a "hozom-hozod ill. visszük-viszed" utazási költségekre, melyeket nem lehet az apára terhelni - ha nem vállal részben-egészben abból magára. Mert hát ti akartok költözni és nem ő...

Javaslom menjetek be a gyámhatósághoz és az ők hozzájárulását kérjétek a dologhoz - részletesen elmondva a dolognak az okát/értelmét, egyben a láthatás újra szabályozása. (Az apát is meg fogják hallgatni.) Végső esetben a bíróság fog dönteni.

"Mona"
laikus hozzászóló

Ritus08 # 2009.11.24. 18:45

Köszönöm mosza.

egy család # 2009.11.24. 19:08

Köszönöm a gyors választ!
Fura egy helyzet!
Ő 3 hónapos magzat korában elhagyta a gyerekét, a szülésnél nem volt ott, az eddigi láthatások csak amikor
kedve volt hozzá. Ezek után még neki kedvez a jog? Én inkább úgy gondolom hogy elhagytad a gyermeked,ha látni
akarod menj utána!
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy mi lenne ha külföldre szeretnénk majd menni.

Köszönöm

monalisa1 # 2009.11.24. 19:23

Egy 7 hónapos kisfiú láthatása vélhetően nemigen dobja fel, vagyis nem "program" neki - ritkán fog élni a lehetőséggel. És a későbbeikben is hiszen alig ismeri a gyermeket...

Az elköltözést ha akadályozná a végső szót a bíróság mondja ki, de nem hiszem hogy számotokra kedvezőtlen döntés születne.

Addig is kérdezd/kérd a gyámhatóságot.

Javaslom keresd vissza és olvasd el az ezen témával kapcsolatos előző beírásokat - kellően kivesézett a dolog már a hasonló című topicokban itt.

Chapman # 2009.12.02. 19:46

Sziasztok!
A telefonos kérdékörhöz kapcsolódok:
Én közös szülői felyügyelet súlyos terhe mellett nevelem a nálam elhelyezett két gyermekemet.
Apuka a megkérdezésem nélkül vett mobilt az épp iskolát kezdett csemetének. Nekem van mobilom, vezetékesem, amit ismer, ha a nagymamáéknál vagyunk, ott is van 3 ismert számú telefon. Apuka mégis csak a gyerek mobilján hajlandó hívni, kikéri magának, hogy az én számomat vagy szüleimét hívja, saját közlése szerint "nem velem óhajt beszélni, nem tart annyira, hogy engem hívjon", holott, ha a számát meglátom a kijelzőn, azonnal nyújtom a telefont a gyereknek. Nem akadályozom a beszélgetésben, ha a gyerekek kérik, felhívhatják őt, vagy akár a szüleit (nagyszülőket) bármikor. Mellesleg a gyerek egyáltalán nem törődik a telefonnal, nem érdeklődik utána, apuka szerint ez is az én dolgom lenne.
Örülnék, ha mondana valaki valami okosat, mert egyre szaporodnak a kisebb-nagyobb, szerintem megalapozatlan vádak, amik szerint én nem tartom be a közös felügyelet szabályait.

monalisa1 # 2009.12.03. 08:27

Véleményem szerint vedd le "a" napirendről a gyerek telefonját - hadd legyen neki és kész. Szóval ne csínálj belőle ügyet, sem vélt vagy valós sérelmet. Tehát ha az apja hívja és/vagy az apjával akar beszélni akkor rendelkezésre áll egy külön készülék saját telefonszámmal.

Hidd el nem állandóan rólad beszélnek, bizonyára van kettőjüknek közös témájuk elég.

Megkockáztatom: időnként te is feltöltheted...

"Mona"
laikus hozzászóló

Chapman # 2009.12.03. 18:49

Félreértettél, Monalisa. Nem vagyok megsértve,nem hiszem, hogy rólam beszélnek, és bármikor beszélhetnek, nincs akadálya.
Egyszerűen azt gondolom, hogy ha a gyerek nem foglalkozik a telefonnal, eszébe sem jut (hiszen a másikon is bármikor beszélhet, nincs kiemelten kezelve a sajátja, pláne nem tiltva), akkor miért kellene azt nekem erőltetnem.

A kérdésem az lenne, hogy követek-e el bármilyen vétséget a kapcsolattartásuk ellen, ha nem 6, csak 5 telefonon biztosítom azt. Mert ártani semmiképp nem szeretnék a kapcsolatuknak, viszont ekkora feneket sem szeretnék keríteni neki.
Vajon a gyerekek mit szólnak, hogy apu anyuval nem hajlandó szóbaállni? Aput ez miért nem érdekli, ha annyira akarta a közös felügyeletet, ami ugye kiváló kommunikációt feltételez?

monalisa1 # 2009.12.03. 20:26

Nem írtad hányadikos a fiu, pedig már az alsósok is szeretnek "villogni" a maszek telefonnal.

Tehát úgy is meg lehet közelíteni a problémát, hogy hiába a családban x számú telcsi, ha az nem a SAJÁT...

A saját készülék ott van az iskolatáskában, ezzel szemben a ti (= felnőttek) készüléke meg nem - csak otthon és alkalmanként a kezében.

Én nem foglalkoznék a témával, annál is inkább mert idővel még a sajátja sem fogja érdekelni...

Zárójelben írom le: eljöhet az idő amikor az apja hívásai is "zavarni" fogják - pl. focizni megy van netán "udvarolni"...

derill # 2009.12.03. 22:37

egy család: meg kell nézni, hogy hogyan van szabályozva a kapcsolattartás. Ha az van benne, hogy az anya lakóhelyén veheti át az apa a gyermeket, akkor ez állandó bejelentett lakóhelyet jelent, tehát ha átjelentkezik az anya, akkor az apának kell odautazni kapcsolattartásra, ahol az anya lakik. Ha nem jelentkezik át, akkor természetesen az állandó lakóhelyen lehet kapcsolatot tartani, tehát tényleg Ti utaztok, ahogyan monalisa1 írta, de lehet kérni a kapcsolattartási szabályok megváltoztatását. Ha a tartózkodási helyre van szabályozva, akkor mindenképpen az apa utazik. A kiskorú végleges külföldre távozásához gyámhivatali engedély kell, anélkül pedig a gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény alapján a gyermeket nagy valószínűséggel visszahozzák, Ti persze mehettek külföldre. Azt kell ilyenkor figyelembe vennetek, hogy mi lenne, ha a helyzet fordított lenne és apuka nevelné a gyermeket, majd külföldre távozna vele. Nyilván Ti sem örülnétek neki.

Chapman: ahogy monalisa1 írta ne foglalkozz vele, de azzal sem kell foglalkoznod, hogy a gyermekek a telefont feltöltsék, ráadásul ha a telefont ellopják az iskolában vagy a gyerek elveszti, természetesen erről sem tehetsz. Azt tudnod kell, hogy pár év múlva a gyermekeknek úgyis lesz önállóan telefonja és nem árt, ha bizonyos helyzetekben el tudják érni a szülőt (pl. cukrosbácsi ügy), tehát érdemes megtanítani nekik, hogy van villámhívó funkció és hogyan kell használni, továbbá a fontos telefonszámokat belementeni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Chapman # 2009.12.04. 08:43

Monalisa: Éppen ez az. Az iskolában alsóban nem lehet használni a telefont, ez benne van a házirendben. Be sem viheti, ha beviszi, be sem kapcsolhatja, amivel teljesen egyetértek, ugyanis a gyekekek alsóban nem hagyhatják el egyedül az iskolát, csak megjelölt szülővel stb., reggel valaki kíséri, baj (rosszullét, betegség) esetén a tanár értesíti a szülőt. Tehát a telefon nem szükséges.
Felső tagozatban persze más a helyzet. Addigra a (most elsős) gyerek is megérik annyira, hogy "odalegyen" a mobilért.
Ha a gyereknek lenne fontos a telcsi, támogatnám. De csak apunak fontos.

Derillnek köszönöm a választ. Vigyázok a telefonra, nem akarjuk "elveszteni".

borsee # 2010.02.06. 15:03

Kedves fórumozók!

Új vagyok itt és szeretnék egy kérdést feltenni.
Elfogadják e a bíróságon gyermekláthatás iránt indított perben bizonyítékként bármilyen netes közösségi oldalon írt levelezést?

Előre is köszönöm a választ/válaszokat.

monalisa1 # 2010.02.06. 15:35

Valószínűleg "átfutják" a tartalmát, de azt hogy elfogadják-e mint bizonyítékot, nem tudni.

Az ember adott esetben egész másképp ír X-nek mint X-nak - ebből indulj ki.

Valamint ne kutakodj!...

Külön írva: a láthatás jár a különélő szülőnek ha csak valami rendkívülit nem tett a gyermekkel (!) szemben. (Azt hogy a volt házaspár netán mindmáig csak vita és veszekedés közt képes a kettőjük kapcsolatára, nos "szeretni" nem kötelező egymást, de a szülő és a gyermek viszonyát ne akadályozzuk!) A gyermeknek szüksége van a másik szülőjére is, az esetleges ellennevelés a gyermekelhelyezés dolgában akár fordítva sülhet el!...

"Mona"
laikus hozzászóló

monaco # 2010.02.08. 10:21

Kedves Derill, nekem is hasonlo a problemam.

Szeretnem eladni a mostani sajat tulajdonu lakasomat es a noveremekkel egyutt venni egy masikat de egy masik keruletben. Ezzel lenyegeben kb 30km-el kozelebb koltoznenk az apa lakasahoz, igy neki meg kevesebb utat is kene megtenni a lathatas miatt. A hatarozatban ugy van hogy az anya lakhelyen kell atadni es atvenni a gyerekeket. Ilyenkor mi a teendo?

Eloszor bejelenteni a gyamon hogy koltozunk, vagy eloszor az apahoz kell fordulni, ugyanis azt mar most tudom boritekolni, hogy nem fog beleegyezni.
Kelle-e kerni ujraszabalyozast? Most vagyunk a kozepen egy ujraszabalyozasnak. Azt viszont nem tudom, hogy mikor tudom eladni a lakast es mikor tudunk egy megfelelo masikat venni.

Elore is koszonom

monalisa1 # 2010.02.09. 15:30

Egy pasasnál a hasán és az autóján keresztül lehet leginkább az "eszéhez" eljutni, vagyis nagy öngólt lőne ha a 2x2x30 km-eket figyelmen kívül hagyná. Vagyis pl. 10 év alatt a többlet oda-vissza mászkálással egy fél autóra való pénz elmenne többlet benzinre, valamint javításra és alkatrészekre stb.

Ha nem ért a szóból akkor fordulj nyugodtan a gyámhatósághoz, mivelhogy a közelebbre kerülés végül is a közös gyermek érdekét is szolgálja: hamarább látja az apját ill. alkalmasint időbelileg többet lehetnek együtt stb.

Az újraszabályozásba legyen benne egy ilyentén változás lehetősége, egyenlőre konkrétumok nélkül.

"Mona"
laikus hozzászóló

monaco # 2010.02.09. 19:31

Kedves monalisa1, koszonom a valaszodat.

A gond az az, hogy az apanak eros rokoni hatszele van (nagyneni gazdasagi vezeto) a mostani GYH-nal, ha elkoltozunk akkor, a torvenyeket is talan be fogjak tartani es nem lesz az, hogy apukanak alapertelmezes szerint mindig igaza van.

Most azert lettunk elmarasztalva a GYH-nal, hogy nem bizonyitottuk hitelterdemloen azt, hogy a gyerekek otthon vartak az apukat, azon a napon ami neki jart es nem lett elozoekben lemondva. Ugyan iskolai nap lett volna, de igazolva lett az iskola fele jo elore.

Az apuka arra hivatkozott, hogy o az iskola weboldalan latta, hogy iskola nap volt es indulas elott dobott egy sms-t, hogy szerinte a gyerekek iskolaba mennek. Ezt csak kesobb lattuk, mert ot vartuk nem az sms-t. Mivel kesve erkezett volna, igy el sem indult.

monaco # 2010.02.09. 19:31

Kedves monalisa1, koszonom a valaszodat.

A gond az az, hogy az apanak eros rokoni hatszele van (nagyneni gazdasagi vezeto) a mostani GYH-nal, ha elkoltozunk akkor, a torvenyeket is talan be fogjak tartani es nem lesz az, hogy apukanak alapertelmezes szerint mindig igaza van.

Most azert lettunk elmarasztalva a GYH-nal, hogy nem bizonyitottuk hitelterdemloen azt, hogy a gyerekek otthon vartak az apukat, azon a napon ami neki jart es nem lett elozoekben lemondva. Ugyan iskolai nap lett volna, de igazolva lett az iskola fele jo elore.

Az apuka arra hivatkozott, hogy o az iskola weboldalan latta, hogy iskola nap volt es indulas elott dobott egy sms-t, hogy szerinte a gyerekek iskolaba mennek. Ezt csak kesobb lattuk, mert ot vartuk nem az sms-t. Mivel kesve erkezett volna, igy el sem indult.