Végrendelet szabályai


derill # 2004.06.17. 06:52

Jogszabályilag ez igaz. Viszont láttam már olyan esetet, amikor pont azért támadták meg a végrendeletet, mert ugyan volt folyamatos számozás, de több végrendelet is volt, dátum pedig nem volt egyiken sem, és arra hivatkoztak, hogy oldalcsere történt, egy korábbi végrendelet 2. oldalára lett kicserélve az uj 2. oldala - nem volt összetüzve sem. Tehát ha megirok valamit, jobb ha gondolok arra is, hogy hogyan lehet megtámadni, és ezeket a támadási felületeket megpróbálom kivédeni. Egyébként pont ezért irtam a jogszabályszöveget, mert ott meg lehet nézni mit kér maga a jogszabály, csak az nem mindig elég, néha kell hozzá a gyakorlat is. Ugyanezen okokból irnám rá mindegyik oldalra a végrendeleti minőséget, mert előfordulhat, hogy mondjuk az egyik oldalból nem tünik ki egyértelmüen, hogy végrendeletről szól.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Stalker # 2004.06.16. 19:16

Egy egészen apró megjegyzés:
Végrendelet esetében nem követelmény, hogy a "végrendelet" kifejezést tartalmazza, elég, ha a végrendelkező személye és a végrendeleti minőség kitűnik magából az okiratból. Szintén nem szükséges az sem, hogy a "végrendelet" megjelölés és a dátum minden lapon rajta legyen. A folyamatos oldalszámozás és az aláírás viszont igen!
A saját kezűleg írt és aláírt végrendelethez még tanúk sem szükségesek. Fontos, hogy a dátumnak egyértelműnek kell lenni.

derill # 2004.06.15. 13:32

Elég ha kézzel irják, de elég szigoruak a szabályai. a Polgári Törvénykönyv 627. § szabályozza: annak végrendeleti minősége, keltének helye és ideje az okiratból ki kell tünnie, az elejétől végig a végrendelkező irja és azt aláirja, minden lapját folyamatos sorszámozással kell ellátni, és mindezeknek minden lapjából ki kell derülnie: tehát minden lapon rajta kell lenni, hogy végrendelet, és aláirás, dátum, és hogy ez a végakarata. A biztonság kedvéért egyébként érdemes ügyvédhez fordulni. De azt is lehet, hogy megirja otthon a Polgári Törvénykönyv szabályai alapján, és közjegyzőnél letétbe helyezi - ehhez a közjegyzőnek nem kell megmondania, hogy mit tartalmaz, csak annyit kell közölnie, hogy végrendeletet helyez letétbe.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

elzsé # 2001.08.04. 22:10

kedves hirlev
azt gondolom az otthoni végrendelettel inkább az a baj, hogy nem tudható a létezése ill. ha valakinek nem tetszik annak tartalma egyszerűen letagadhatja, akár meg is semmisitheti.
üdv

  • elzsé-

  • elzsé-
Dred Bíró (törölt felhasználó) # 2001.05.28. 01:08

Szerintem a kézzel írott végrendelet az általánosan elfogadott. Elnézést a morbiditásért, de olyan ez, mint az önéletrajz és a motivációs levél, azt is kézzel írva szeretik.
Egy aláírást könnyebb meghamisítani, mint egy több oldalas kézzel írt dokumentumot.

Bocs, de mi köze vannak ennek a szakirodalom kereséshez egyébként?

hirlev # 2001.05.18. 21:41

Szeretném megtudni, hogy mik a követelményei egy szabályos végrendeletnek.
Mit kell tenni abban az esetben, ha sem ügyvédnél, sem közjegyzőnél nem helyezem el a végrendeletet? Elég-e ha kézzelírott a végrendelet?


én