újabb fejlemények vannak az ingóságokkal kapcsolatosan, a 2009.06.21.-i bejegyzésemhez (22:34-kor). A 3 testvér közül a legidősebb teljesen ellenzi, hogy Édesapám megváltsa (illetve én, vagyis az unoka) Nagymamám bútorainak, festményeinek egy részét. A régiségkereskedőnek kikiáltott eddigi vevő állítólag magánszemély, telefonszámát, elérhetőségét megtagadták ideadni. Az egyeztetés nehezen megy, mindenki szétszórva az ország 3 különböző részében, délelőtt még beleegyezik egyikőjük, az árban is megegyezünk, aztán délutánra már ő is ellene van, mert előtte egy órával beszélt a másik testvérrel. A hagyatéki egyeztetésen ma a helyszínen lévő egyik örökös rákérdezett és ott azt az infót kapta, nyugodtan eladhatnak bármit (gondolom nem tette hozzá, hogy a 3 testvér biza nem egyezik), amit gondolnak, még a hagyatéki előtt, sőt a házat is eladhatják, előszerződéssel. Ez most adta alájuk a lovat (pénzt, pénzt, minél hamarabb). Érthetetlen, miért fájna az nekik, ha nálam lenne mondjuk az egyik régi bútor, felújíttatnám (talán irigység, amiért nekik inkább a pénz kell és nem tudják elvinni). emiatt sajnos kizárólag csak valaki idegennek akarják eladni, nem járulnak hozzá a megváltáshoz. Apukám pedig nem szeretné odaadni. Lehet valamit tenni? - igazságot gondolom nem.. Teljesen tanácstalanul állunk a megváltozott hozzáállásukat látva, talán jogi fenyegetés számítana, de már abban sem bízom, mivel más infókat kapnak helyben. előre is köszönöm a válaszokat.
öröklés,ingatlan
Pert lehet majd indítani az érték rátok eső részének megtérítése iránt.
Ezúton szeretnék segitséget kérni. Szeretném megtudni, hogy apukám testévére (nevezzük "A" néninek) után ki örököl. Apukám már nem él. "A" néninek a férje nemrég halt meg. Gyermekük soha nem született. Igy "A" néni élő rokonai anyukám, aki ugye a sógornője (gondolom ő nem örökös) ill. én. Nekem is volt testvérem, de már sajnos ő sem él, csak a fia.
"A" néni már közel 90 éves, és csak én segitek neki. Ezért szeretném tudni, hogy én vagyok-e a jogos örökös, vagy ez ebben a helyzetben nem annyira egyértelmű.
Köszönettel
Szerintem fele részben te, fele részben az elhunyt testvéred gyermekei - ha voltak neki.
Sziasztok!
A köv. kérdésem lenne.
Első házasságomból három, a másodikból két gyermek született.Jelenleg a második feleségemmel élek meg a két kicsi gyermekemmel.
Vettünk közösen egy ingatlant hitelből fele-fele arányban. Fedezetként a vásárolt ingatlant, és az édesapám után örökölt ingatlant ajánlottuk fel(itt is 1/2-ed részben vagyok tulajdonos)A haszonélvezetről le kellett mondanunk a bank javára mindkét ingatlan esetében.
Hogyan végrendelkezzem, hogy második feleségem és két kicsi gyermekem a közösen vásárolt ingatlanban maradhasson?Szeretném bebiztosítani a "helyüket".
Lehetőségem van arra, hogy az első házasságomból született gyermekeimre az édesapám után örökölt ingatlant hagyjam?
„A haszonélvezetről le kellett mondanunk a bank javára mindkét ingatlan esetében.” Ugyan már, a haszonélvezetről nem lehet valakinek a "javára" lemondani; ha lemondasz róla, az a tulajdonos javára szolgál, nem a bankéra.
Úgy végrendelkezel, ahogyan akarsz, az akaratod érvényesítését a köteles részre vonatkozó szabályok korlátozzák. De ha a végrendelkezéssel csak az a szándékod, amit írsz, akkor fölösleges. A feleséged egyrészt tulajdonosa az ingatlannak, másrészt a halálod esetén holtig (vagy újabb házasságkötésig) szóló haszonélvezetet kap nem csak ezen ingatlan téged illető tulajdoni hányadán, hanem a teljes hagyatékodon. (Az ági vagyont kivéve, de azt talán most hagyjuk.)
KBS!
A közjegyzői okiratban és a tulajdoni lapon is szerepel a haszonélvezetről való lemondás.A hitelt csak ebben az esetben kaptuk meg.
Az örökölt ingatlanban az édesanyám haszonélvező volt, a testvéremmel fele-fele arányban tulajdonosok.Az édesasnyám lemondott a haszonélvezetről.
Azért szeretnék végrendelkezni, hogy a nagyobb gyerekeim ne rakhassák utcára a feleségemet és a kisebb testvéreiket.(sajnos a volt feleségem mindent elkövet, hogy rossz legyen a viszony a gyerekek között).Ezért gondoltam, hogy a házastársamra és kissebb gyerekeimre hagyom a vásárolt ingatlant, az örököltet pedig csak a két nagyobb kaphatja.
Tudom, hgy három gyerekem van és ennyit is írtam, de a legidősebb gyermekemmel olyannyira megromlott a viszony, hogy évek óta ne beszélünk, és neki a köteles részen kívül nem szeretnék mást adni.
Nos, ha anyád mondott le a haszonélvezetről (nem volt okos dolog), akkor nem "lemondtatok", indokolatlan a T/1. És ebben az esetben sem a "bank javára", hanem éppenséggel a te - és a testvéred - javára mondott le.
A többit már elmondtam. Ha a végrendelet minden örökösnek juttat legalább annyit, mint a köteles rész, akkor nincs további követelni valójuk. Érdemes azonban tekintettel lenni arra, hogy ha valakit teljesen kizársz az örökségből, köteles részre szorítva, akkor éppenséggel kikerüli az özvegyi haszonélvezetet, mert a köteles részre az nem vonatkozik.
"Ha a végrendelet minden örökösnek juttat legalább annyit, mint a köteles rész, akkor nincs további követelni valójuk."
"ha valakit teljesen kizársz az örökségből, köteles részre szorítva, akkor éppenséggel kikerüli az özvegyi haszonélvezetet, mert a köteles részre az nem vonatkozik."
Ez a két mondat nem teljesen világos.Lehet kicsit részletesebben?
mi nem világos? mindkét mondatról könyveket lehetne írni (írtak is)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
a gyengébbek kedvéért lehetne akkor?
ÖRÖKLÉSI JOG - Vékás Lajos
A VÉGINTÉZKEDÉSEK - Sőth Lászlóné
CSALÁDJOGI ÉS ÖRÖKLÉSI JOGI IRATMINTATÁR - Bodorné dr. Szűcs Ilona
_Wasp_
és felesleges megoldása
ha viszont valamelyik szót (szavakat) nem érted, akkor szívesen konkrétan elmagyarázzuk, de olyan kérdést feltételére, hogy "nem világos az öröklési jog" nehéz egy fórumhozzászólásban értelmes választ adni.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Ebben atopicban az előző hozzászólásaimban leírtam a konkrtét esetet kedves wasp és megköszönném ha tudnál tanácsot adni te is
arra már kaptál választ KBS-től
végrendelkezhetsz tetszésed szerint. A végrendelkezési szabadságod korlátja (nagyjából) csak a kötelesrész intézménye. A kötelesrész általában az örökös törvényes örökrészének a fele lenne. Ha kap ennyit (akár más módon) tőled, akkor további követeléssel nem állhat elő.
_Wasp_
és felesleges megoldása
köszönöm a hozzászólásaitokat
Sziasztok! Lenne egy kérdésem.édesanyám a házát adóssága miatt átíratta az én nevemre és neki maradt a haszonélvezeti jog.Azóta a kiskórú testvérem nagykorúvá vált és szeretnék ,hogy az egyik fele a testvérem nevére kerüljön, úgy igazságos.Hogy oldható meg és mennyi lehet ennek aköltsége az én és az öcsém részére?
A fele tulajdonodat vagy a testvérednek ajándékozod vagy azt megvásárolja tőled, ezen két lehetőség közt lehet választani.
Ajándékozás esetén a lakástulajdon-szerzés illetéke testvér a testvérnek 18 M Ft-ig 8%, míg adásvétel esetén a résztulajdon átadásakor 4 M Ft-ig 2 %, az azt meghaladó rész 6%.
Bármely variáns mellett is döntötök ügyvéd közreműködése jogszabályilag szükséges., a munkadíj megállapodás tárgya és általában 1-2% körüli.
Ha az adásvétel történik akkor aktív banki pénzmozgást "illik" produkálni, továbbá mivel vagyoni értékhez jutsz bevételed/jövedelmed lesz, így szja fizetési kötelezettséged lesz...
Bővebbet http://www.ingatlanjog.hu honlapon, és mindkét esetre van kalkulátor.
Amúgy régen olvastalak...
Üdv.
"Lisa"
laikus hozzászóló
csak jelzem, hogy a nevetekre íratás nem menti meg a vagyont a hitelezők általi végrehajtás alól, ez már a római jog kezdetei óta így van, pedig az nem mostanában történt
_Wasp_
és felesleges megoldása
Üdv !!
Lenne még két kérdésem.A kézzel írott végrendelethez szükséges a két tanú aláírása vagy anélkül is elfogadják ? Valamint ha kiskorú személyre hagyja a végrendelkező a vagyonát akkor kötelező e kifizetni a köteles részt a többi örökösnek ha az örökölt kiskorú benne szeretne maradni az örökölt, ráhagyott lakásban??
A választ előre is köszönöm !!
Sziasztok!
Alább leirtam egy kérdést örökléssel kapcsolatban. Lisa válaszolt rá, köszönöm neki, de jó lenne ha egy jogász hozzáértő megmondaná, hogy tényleg úgy történik meg az öröklés, ahogy ő irta.
Köszi
A könnyebb visszakeresés végett Siszi a kérdést 06.23. 21:54-kor tette fel.
jól, a szülői parantéla még teljes. (ha nem jól írta volna, úgyis kijavítaná valaki.)
ha nincs végrendelet, akkor te örökölsz, illetve az unokaöcséd, fele-fele arányban.
_Wasp_
és felesleges megoldása
tigermama
Amennyiben a végrendelkező azt végig sajátkezőleg írja és alá is írja és a helyiségnévről + dátumról sem feledkezik meg, akkor nem szükséges két tanú. (A tanú amúgy is csak azt tanúsítja, hogy az okiratot annak készítője előttük írta alá ill. az aláírását előttük a magáénak ismeri el, magát az okirat tartalmát nem kell ismernie.) Ha a végrendelet esetleg több oldalból áll akkor minden egyes oldalt sorszámmal kell ellátni és egyenként is aláírni.
A kötelesrészt elsősorban pénzben kell kiadni és ez független attól, hogy a lakásban visszamarad-e a tulajdonos vagy sem, vagy netán azt eladja.
Köszi Wasp. Csak annyit még, hogy az elhunyt férj családja biztos nem jogosult semmire? Igaz, az ő testvérei sem élnek már, csak a testvérek gyerekei. (A férj halálakor mindent "A" néni örökölt.)
köszi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02