öröklés,ingatlan

meshi # 2009.06.23. 18:56

újabb fejlemények vannak az ingóságokkal kapcsolatosan, a 2009.06.21.-i bejegyzésemhez (22:34-kor). A 3 testvér közül a legidősebb teljesen ellenzi, hogy Édesapám megváltsa (illetve én, vagyis az unoka) Nagymamám bútorainak, festményeinek egy részét. A régiségkereskedőnek kikiáltott eddigi vevő állítólag magánszemély, telefonszámát, elérhetőségét megtagadták ideadni. Az egyeztetés nehezen megy, mindenki szétszórva az ország 3 különböző részében, délelőtt még beleegyezik egyikőjük, az árban is megegyezünk, aztán délutánra már ő is ellene van, mert előtte egy órával beszélt a másik testvérrel. A hagyatéki egyeztetésen ma a helyszínen lévő egyik örökös rákérdezett és ott azt az infót kapta, nyugodtan eladhatnak bármit (gondolom nem tette hozzá, hogy a 3 testvér biza nem egyezik), amit gondolnak, még a hagyatéki előtt, sőt a házat is eladhatják, előszerződéssel. Ez most adta alájuk a lovat (pénzt, pénzt, minél hamarabb). Érthetetlen, miért fájna az nekik, ha nálam lenne mondjuk az egyik régi bútor, felújíttatnám (talán irigység, amiért nekik inkább a pénz kell és nem tudják elvinni). emiatt sajnos kizárólag csak valaki idegennek akarják eladni, nem járulnak hozzá a megváltáshoz. Apukám pedig nem szeretné odaadni. Lehet valamit tenni? - igazságot gondolom nem.. Teljesen tanácstalanul állunk a megváltozott hozzáállásukat látva, talán jogi fenyegetés számítana, de már abban sem bízom, mivel más infókat kapnak helyben. előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2009.06.23. 19:22

Pert lehet majd indítani az érték rátok eső részének megtérítése iránt.

Siszi # 2009.06.23. 19:54

Ezúton szeretnék segitséget kérni. Szeretném megtudni, hogy apukám testévére (nevezzük "A" néninek) után ki örököl. Apukám már nem él. "A" néninek a férje nemrég halt meg. Gyermekük soha nem született. Igy "A" néni élő rokonai anyukám, aki ugye a sógornője (gondolom ő nem örökös) ill. én. Nekem is volt testvérem, de már sajnos ő sem él, csak a fia.
"A" néni már közel 90 éves, és csak én segitek neki. Ezért szeretném tudni, hogy én vagyok-e a jogos örökös, vagy ez ebben a helyzetben nem annyira egyértelmű.
Köszönettel

monalisa1 # 2009.06.23. 20:26

Szerintem fele részben te, fele részben az elhunyt testvéred gyermekei - ha voltak neki.

bombázó # 2009.06.24. 07:33

Sziasztok!

A köv. kérdésem lenne.

Első házasságomból három, a másodikból két gyermek született.Jelenleg a második feleségemmel élek meg a két kicsi gyermekemmel.
Vettünk közösen egy ingatlant hitelből fele-fele arányban. Fedezetként a vásárolt ingatlant, és az édesapám után örökölt ingatlant ajánlottuk fel(itt is 1/2-ed részben vagyok tulajdonos)A haszonélvezetről le kellett mondanunk a bank javára mindkét ingatlan esetében.
Hogyan végrendelkezzem, hogy második feleségem és két kicsi gyermekem a közösen vásárolt ingatlanban maradhasson?Szeretném bebiztosítani a "helyüket".
Lehetőségem van arra, hogy az első házasságomból született gyermekeimre az édesapám után örökölt ingatlant hagyjam?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.24. 07:49

A haszonélvezetről le kellett mondanunk a bank javára mindkét ingatlan esetében.” Ugyan már, a haszonélvezetről nem lehet valakinek a "javára" lemondani; ha lemondasz róla, az a tulajdonos javára szolgál, nem a bankéra.

Úgy végrendelkezel, ahogyan akarsz, az akaratod érvényesítését a köteles részre vonatkozó szabályok korlátozzák. De ha a végrendelkezéssel csak az a szándékod, amit írsz, akkor fölösleges. A feleséged egyrészt tulajdonosa az ingatlannak, másrészt a halálod esetén holtig (vagy újabb házasságkötésig) szóló haszonélvezetet kap nem csak ezen ingatlan téged illető tulajdoni hányadán, hanem a teljes hagyatékodon. (Az ági vagyont kivéve, de azt talán most hagyjuk.)

bombázó # 2009.06.24. 08:03

KBS!

A közjegyzői okiratban és a tulajdoni lapon is szerepel a haszonélvezetről való lemondás.A hitelt csak ebben az esetben kaptuk meg.
Az örökölt ingatlanban az édesanyám haszonélvező volt, a testvéremmel fele-fele arányban tulajdonosok.Az édesasnyám lemondott a haszonélvezetről.

Azért szeretnék végrendelkezni, hogy a nagyobb gyerekeim ne rakhassák utcára a feleségemet és a kisebb testvéreiket.(sajnos a volt feleségem mindent elkövet, hogy rossz legyen a viszony a gyerekek között).Ezért gondoltam, hogy a házastársamra és kissebb gyerekeimre hagyom a vásárolt ingatlant, az örököltet pedig csak a két nagyobb kaphatja.
Tudom, hgy három gyerekem van és ennyit is írtam, de a legidősebb gyermekemmel olyannyira megromlott a viszony, hogy évek óta ne beszélünk, és neki a köteles részen kívül nem szeretnék mást adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.24. 08:15

Nos, ha anyád mondott le a haszonélvezetről (nem volt okos dolog), akkor nem "lemondtatok", indokolatlan a T/1. És ebben az esetben sem a "bank javára", hanem éppenséggel a te - és a testvéred - javára mondott le.

A többit már elmondtam. Ha a végrendelet minden örökösnek juttat legalább annyit, mint a köteles rész, akkor nincs további követelni valójuk. Érdemes azonban tekintettel lenni arra, hogy ha valakit teljesen kizársz az örökségből, köteles részre szorítva, akkor éppenséggel kikerüli az özvegyi haszonélvezetet, mert a köteles részre az nem vonatkozik.

bombázó # 2009.06.24. 08:21

"Ha a végrendelet minden örökösnek juttat legalább annyit, mint a köteles rész, akkor nincs további követelni valójuk."

"ha valakit teljesen kizársz az örökségből, köteles részre szorítva, akkor éppenséggel kikerüli az özvegyi haszonélvezetet, mert a köteles részre az nem vonatkozik."

Ez a két mondat nem teljesen világos.Lehet kicsit részletesebben?

_Wasp_ # 2009.06.24. 09:31

mi nem világos? mindkét mondatról könyveket lehetne írni (írtak is)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bombázó # 2009.06.24. 09:52

a gyengébbek kedvéért lehetne akkor?

_Wasp_ # 2009.06.24. 10:07

ÖRÖKLÉSI JOG - Vékás Lajos
A VÉGINTÉZKEDÉSEK - Sőth Lászlóné
CSALÁDJOGI ÉS ÖRÖKLÉSI JOGI IRATMINTATÁR - Bodorné dr. Szűcs Ilona

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.24. 10:08

ha viszont valamelyik szót (szavakat) nem érted, akkor szívesen konkrétan elmagyarázzuk, de olyan kérdést feltételére, hogy "nem világos az öröklési jog" nehéz egy fórumhozzászólásban értelmes választ adni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

bombázó # 2009.06.24. 10:18

Ebben atopicban az előző hozzászólásaimban leírtam a konkrtét esetet kedves wasp és megköszönném ha tudnál tanácsot adni te is

_Wasp_ # 2009.06.24. 10:22

arra már kaptál választ KBS-től

végrendelkezhetsz tetszésed szerint. A végrendelkezési szabadságod korlátja (nagyjából) csak a kötelesrész intézménye. A kötelesrész általában az örökös törvényes örökrészének a fele lenne. Ha kap ennyit (akár más módon) tőled, akkor további követeléssel nem állhat elő.

_Wasp_

és felesleges megoldása

bombázó # 2009.06.24. 11:11

köszönöm a hozzászólásaitokat

katkat # 2009.06.24. 14:05

Sziasztok! Lenne egy kérdésem.édesanyám a házát adóssága miatt átíratta az én nevemre és neki maradt a haszonélvezeti jog.Azóta a kiskórú testvérem nagykorúvá vált és szeretnék ,hogy az egyik fele a testvérem nevére kerüljön, úgy igazságos.Hogy oldható meg és mennyi lehet ennek aköltsége az én és az öcsém részére?

monalisa1 # 2009.06.24. 14:34

A fele tulajdonodat vagy a testvérednek ajándékozod vagy azt megvásárolja tőled, ezen két lehetőség közt lehet választani.

Ajándékozás esetén a lakástulajdon-szerzés illetéke testvér a testvérnek 18 M Ft-ig 8%, míg adásvétel esetén a résztulajdon átadásakor 4 M Ft-ig 2 %, az azt meghaladó rész 6%.

Bármely variáns mellett is döntötök ügyvéd közreműködése jogszabályilag szükséges., a munkadíj megállapodás tárgya és általában 1-2% körüli.

Ha az adásvétel történik akkor aktív banki pénzmozgást "illik" produkálni, továbbá mivel vagyoni értékhez jutsz bevételed/jövedelmed lesz, így szja fizetési kötelezettséged lesz...

Bővebbet http://www.ingatlanjog.hu honlapon, és mindkét esetre van kalkulátor.

Amúgy régen olvastalak...
Üdv.
"Lisa"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.06.24. 15:01

csak jelzem, hogy a nevetekre íratás nem menti meg a vagyont a hitelezők általi végrehajtás alól, ez már a római jog kezdetei óta így van, pedig az nem mostanában történt

_Wasp_

és felesleges megoldása

tigermama # 2009.06.24. 16:21

Üdv !!

Lenne még két kérdésem.A kézzel írott végrendelethez szükséges a két tanú aláírása vagy anélkül is elfogadják ? Valamint ha kiskorú személyre hagyja a végrendelkező a vagyonát akkor kötelező e kifizetni a köteles részt a többi örökösnek ha az örökölt kiskorú benne szeretne maradni az örökölt, ráhagyott lakásban??
A választ előre is köszönöm !!

Siszi # 2009.06.24. 17:07

Sziasztok!

Alább leirtam egy kérdést örökléssel kapcsolatban. Lisa válaszolt rá, köszönöm neki, de jó lenne ha egy jogász hozzáértő megmondaná, hogy tényleg úgy történik meg az öröklés, ahogy ő irta.

Köszi

monalisa1 # 2009.06.24. 19:09

A könnyebb visszakeresés végett Siszi a kérdést 06.23. 21:54-kor tette fel.

_Wasp_ # 2009.06.24. 20:46

jól, a szülői parantéla még teljes. (ha nem jól írta volna, úgyis kijavítaná valaki.)
ha nincs végrendelet, akkor te örökölsz, illetve az unokaöcséd, fele-fele arányban.

_Wasp_

és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.06.24. 21:28

tigermama

Amennyiben a végrendelkező azt végig sajátkezőleg írja és alá is írja és a helyiségnévről + dátumról sem feledkezik meg, akkor nem szükséges két tanú. (A tanú amúgy is csak azt tanúsítja, hogy az okiratot annak készítője előttük írta alá ill. az aláírását előttük a magáénak ismeri el, magát az okirat tartalmát nem kell ismernie.) Ha a végrendelet esetleg több oldalból áll akkor minden egyes oldalt sorszámmal kell ellátni és egyenként is aláírni.

A kötelesrészt elsősorban pénzben kell kiadni és ez független attól, hogy a lakásban visszamarad-e a tulajdonos vagy sem, vagy netán azt eladja.

Siszi # 2009.06.25. 07:41

Köszi Wasp. Csak annyit még, hogy az elhunyt férj családja biztos nem jogosult semmire? Igaz, az ő testvérei sem élnek már, csak a testvérek gyerekei. (A férj halálakor mindent "A" néni örökölt.)

köszi