Adókedvezmény meg már lakásra sincs.
öröklés,ingatlan
tanácsot szeretnék kérni újból:
a hagyatéki tárgyalás nem zárult még le ( de én vagyok az egyedüli örökös) mivel kértem az ingósági leltárt, ami nem történt meg az örökhagyó elhalálozása után.
az ingatlanhoz nincs kulcsom, egy olyan személynek van csak hozzá aki résztulajdonos ( de idegen), mint ami én is leszek.
neki nem érdeke, hogy bejussunk a lakásba, be sem enged, mi van ha nem biztosítja a bejutást?
tudom el lehet napolni, de meddig?
mit lehet tenni, hogy ne húzhassa végletekig?
a másik: egy autó is az örökség tárgya (egyedüli kizárólagos örökös vagyok), de mivel ez az idegen jutott be először a lakásba, és azóta senkit nem enged be magához vette a forgalmit és a kulcsot, azóta is használja az autót.
a közjegyző többszöri kérése ellenére sem vitte be a forgalmit - mit tehetek ill. mit tehet a közjegyző.
köszönöm a választ előre is
Kedves Petymeg!
Mivel a közös tulajdont egy másik tulajdonsotárs használja ezek szerint kizárólagosan, az autót szintén, én ilyenkor az ügyfeleim képviseletében fel szoktam szólítani, hogy vagy fizessen havi x forint többlethasználati díjat, vagy bocsássa az ügyfelemet is birtokba. Nem nagyon tud ebből az ellenfél jól kijönni. Ha nem adja, ráutaló magatartással belemegy a többlethasználati díjba. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Az a rossz hírem van, hogy ha nem tudsz az illetővel megegyezni, csak polgári peres úton fog menni a dolog, mert a közjegyző ugyan megállapíthatja valamiről, hogy azt te örökölted, de a kiadására csak a bíróság fogja kötelezni az illetőt.
Tisztelt Mindenki!
Fontos kérdésekre várok válaszokat, ugyanis pár éve édesanyám meghalt de édesapám még élt így négyen testvérek örököltük a ház felét. Később édesapám az egyik testvéremmel tartási szerződés kötött az apai részre, amit bejelentett de mi soha nem láttunk róla semmi papírt. 2 hónapja meghalt édesapám és a testvérem anélkül, hogy szólt volna nekem, illetve a testvéreimnek kipakolta a házat /csak neki van hozzá kulcsa/ és elkezdte árulni /bár erről a többieknek szólt/. Mikor a fülébe jutott, hogy én nem akarom eladni a házat akkor küldött egy ügyvédi levelet, melyben nyilatkoznom kellett, hogy el akarom-e adni vagy sem?Én nemmel válaszoltam.Azóta jelezték a testvéreim, hogy küldött nekik levelet, hogy perelni fog engem, mert nemmel válaszoltam és talán lenne is egy vevő a házra.
A kérdéseim:
Van-e jogom betekinteni a tartási szerződésbe?
Jogos-e, hogy nem adott kulcsot a házhoz hiába kértem?
Ilyen esetben mért nincs hagyatéki tárgyalás?
Hibáztam-e jogilag, hogy nemmel válaszoltam az eladást illetőleg, illetve milyen pert varrhat a nyakamba, van-e jogilag valami lehetőségem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Tisztelt Jogi Fórum!
Problémám a következő: A férjem bátyja, tavaly elvált, és rögtön (még mielőtt az ex-felesége őt kifizette volna) egy kevéske induló tőkével akart venni egy lakást hitelre. Ahhoz, hogy a lakást megvegye a bank csak úgy adott neki hitelt, hogy az idős szülők lakását jelzáloggal terhelte meg. A szülőknek a kétszobás egyébként 10-11 milliót érő lakását az értékbecslő 8 millióra becsülte fel, és így a férjem bátyja kapott 6 millió Ft hitelt 20 évre. Ha jól tudom az öregek aláírták, hogy adóstársak is lesznek, tehát ha a sógorom nem tud fizetni, akkor jönnek ők.
A sógorom tehát megvásárolta a lakást. (Azonban egy hónappal ezelőtt sikerült a volt feleségnek őt kifizetni, amely összeg kb.6 millóra tehető, de a sógornak esze ágában sincs rendezni a a felvett hitelt és levetetni a jelzálogot a szülei lakásáról. Azt mondja, majd a kapott 6 millióval tőzsdézik, vagy megforgatja és majd ha kedvező lesz e helyzete akkor rendezi a dolgot, addig pedig fizeti a törlesztőrészleteket.) Én azonban nem bízom benne.
Azon aggódom, hogy a férjem bátyja tulajdonképpen már ki is forgatta a férjemet a szülői örökségből? Hiszen mi garantálja azt hogy az egyébként is idős szülők még élnek 20 évet? Ha idő közben meghalnak, akkor a férjemnek nem jár semmi, max. pár millió hiteltörlesztés a kedves bátyjától? Egyáltalán férjem megörökölheti a szülők által aláírt adóstársi viszonyt? Magyarul mi lesz a jelzáloggal terhelt szülői örökség férjemre eső részével?( Ez ugye a lakás fele.)
Kíváncsian várom a választ!
köszönöm, a nem jó hírt,
erre nem kaptam választ, ha valakinek lenne használható ötlete:
a" hagyatéki tárgyalás nem zárult még le ( de én vagyok az egyedüli örökös) mivel kértem az ingósági leltárt, ami nem történt meg az örökhagyó elhalálozása után.
az ingatlanhoz nincs kulcsom, egy olyan személynek van csak hozzá aki résztulajdonos ( de idegen), mint ami én is leszek.
neki nem érdeke, hogy bejussunk a lakásba, be sem enged, mi van ha nem biztosítja a bejutást?
tudom el lehet napolni, de meddig?
mit lehet tenni, hogy ne húzhassa végletekig?"
köszönöm
kedves "Obudafan" - köszönöm, de nem tudom felfogni, ha a közjegyző felszólítására nem adja le a forgalmit, és nem enged be a lakásba, akkor a bírósági végzésre sem fog....és akkor mi a teendő?
köszönöm
az ingósági leltárnál, ha nem enged be bennünket, mi van akkor ha felnyittatom a lakást, hogy be tudjunk jutni?
a kocsi témában, lehet e kérni a rendőrségtől, hogy vonja be a kocsi forgalmiját?
köszönöm
Ha valaki nem hajtja végre a bíróság ítéletét, akkor végrehajtják rajta állami erőszakkal.
petymeg
Az ingósági leltáról ne várj sokat - a társtulajdonos széthordhatott már mindent... (Ha csak fényképpel-, videóval- vagy tanukkal nem tudod bizonyítani, hogy az elhunytnak életében mi minden értékes ingósága volt a lakásban.)
Az autóval kapcsolatban: mível egyedüli örököse te vagy a járműnek az a halál pillanatában a tulajdonodba került - csak még nincs a bírtokodban. Szerintem jelentsd be a rendőrségen hogy illetéktelen személy használja, egyben kérd a forgalomból történő ideiglenes kivonását. (Ha másképp nem egy rutinellenőrzéskor horogra akadhat az illető, és akkor helyben levetetik vele a rendszámot.)
Arra külön készülj fel, hogy valószínűleg egy lehasznált kocsit fogsz majdan megkapni...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Tisztelt Jogi Fórum!
Problémám a következő: A férjem bátyja, tavaly elvált, és rögtön (még mielőtt az ex-felesége őt kifizette volna) egy kevéske induló tőkével akart venni egy lakást hitelre. Ahhoz, hogy a lakást megvegye a bank csak úgy adott neki hitelt, hogy az idős szülők lakását jelzáloggal terhelte meg. A szülőknek a kétszobás egyébként 10-11 milliót érő lakását az értékbecslő 8 millióra becsülte fel, és így a férjem bátyja kapott 6 millió Ft hitelt 20 évre. Ha jól tudom az öregek aláírták, hogy adóstársak is lesznek, tehát ha a sógorom nem tud fizetni, akkor jönnek ők.
A sógorom tehát megvásárolta a lakást. (Azonban egy hónappal ezelőtt sikerült a volt feleségnek őt kifizetni, amely összeg kb.6 millóra tehető, de a sógornak esze ágában sincs rendezni a a felvett hitelt és levetetni a jelzálogot a szülei lakásáról. Azt mondja, majd a kapott 6 millióval tőzsdézik, vagy megforgatja és majd ha kedvező lesz e helyzete akkor rendezi a dolgot, addig pedig fizeti a törlesztőrészleteket.) Én azonban nem bízom benne.
Azon aggódom, hogy a férjem bátyja tulajdonképpen már ki is forgatta a férjemet a szülői örökségből? Hiszen mi garantálja azt hogy az egyébként is idős szülők még élnek 20 évet? Ha idő közben meghalnak, akkor a férjemnek nem jár semmi, max. pár millió hiteltörlesztés a kedves bátyjától? Egyáltalán férjem megörökölheti a szülők által aláírt adóstársi viszonyt? Magyarul mi lesz a jelzáloggal terhelt szülői örökség férjemre eső részével?( Ez ugye a lakás fele.)
Kíváncsian várom a választ!
Minden félelmed jogos.
A férjed adósságot nem örököl, legfeljebb az adósság miatt semmit sem, mert a ház lesz a tartozásokra a fedezet.
Kedves Immaculata!
Köszönöm a gyors választ, sejtettem, hogy ez lesz, csak reménykedtem, hogy van valami kiskapu, és hogy megvédjük a férjem örökségét. De ezek szerint nincs.
Tisztelt Mindenki!
Fontos kérdésekre várok válaszokat, ugyanis pár éve édesanyám meghalt de édesapám még élt így négyen testvérek örököltük a ház felét. Később édesapám az egyik testvéremmel tartási szerződés kötött az apai részre, amit bejelentett de mi soha nem láttunk róla semmi papírt. 2 hónapja meghalt édesapám és a testvérem anélkül, hogy szólt volna nekem, illetve a testvéreimnek kipakolta a házat /csak neki van hozzá kulcsa/ és elkezdte árulni /bár erről a többieknek szólt/. Mikor a fülébe jutott, hogy én nem akarom eladni a házat akkor küldött egy ügyvédi levelet, melyben nyilatkoznom kellett, hogy el akarom-e adni vagy sem?Én nemmel válaszoltam.Azóta jelezték a testvéreim, hogy küldött nekik levelet, hogy perelni fog engem, mert nemmel válaszoltam és talán lenne is egy vevő a házra.
A kérdéseim:
Van-e jogom betekinteni a tartási szerződésbe?
Jogos-e, hogy nem adott kulcsot a házhoz hiába kértem?
Ilyen esetben mért nincs hagyatéki tárgyalás?
Hibáztam-e jogilag, hogy nemmel válaszoltam az eladást illetőleg, illetve milyen pert varrhat a nyakamba, van-e jogilag valami lehetőségem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
- Naná, hogy van jogod. Még meg sem volt a hagyatéki, mi alapon pakolta ki a lakást? A tartási szerződés létrejöhetett kizárólag az ingatlan megszerzésére, nem biztos, hogy az ingóságokra is kiterjed.
- Nem jogos. Tulajdonosa vagy annak az ingatlannak, bármikor beköltözhetsz, ha nem engedi, akkor többlethasználati díjat kérhetsz a testvéredtől attól a naptól, amikortól kulcsot kértél tőle és ő megtagadta.
- Kell, hogy legyen, kivéve ha a tartási szerződés fejében minden apai rész a testvéredet illeti. Akkor titeket nem fognak behívni.
- Nem hibáztál. Tulajdonosa vagy annak az ingatlannak. Rendelkezel vele, akár így, akár úgy. Elővásárlási jogod is van. Ha a testvéred el kívánja adni az 5/8-d tulajdoni hányadát, neked elővásárlási jogod van.
Amivel riogat az az, hogy a bíróságtól kérni fogja a közös tulajdon megszüntetését. Ettől te ne rémülj meg, mert neked fel sem kínálta megvételre az ingatlant, egyszerűen csak fenyeget. Sokba fog neki a bírósági eljárás kerülni, ezért meg sem fogja indítani.
Ha megindítja, kérd a bíróságot, hogy állapítsa meg neked a többlethasználati díjat, mert a testvéred elzárt az ingatlan használatától, sőt eladta a titeket megillető ingóságokat.
Kedves Immaculata, köszönöm a választ, sokat segített.
Azonban lenne még egy kérdésem, ha ő elindítja a közös tulajdon megszüntetéséről a bírósági eljárást, akkor mivel számolhatok? Lesz-e számomra anyagi vonzata a perköltséget illetőleg, vagy ilyenkor mi történik, történhet?Sajnos megvan az érzelmi okom arra, hogy mért nem szeretném eladni az 1/8-omat, ugyanis ármánykodással jutott a testvérem az 4/8-hoz, de ez nagyon hosszú lenne leírni.Előre is köszönöm a válaszát.
Kedves Immaculata, köszönöm a választ, sokat segített.
Azonban lenne még egy kérdésem, ha ő elindítja a közös tulajdon megszüntetéséről a bírósági eljárást, akkor mivel számolhatok? Lesz-e számomra anyagi vonzata a perköltséget illetőleg, vagy ilyenkor mi történik, történhet?Sajnos megvan az érzelmi okom arra, hogy mért nem szeretném eladni az 1/8-omat, ugyanis ármánykodással jutott a testvérem az 4/8-hoz, de ez nagyon hosszú lenne leírni.Előre is köszönöm a válaszát.
Közös tulajdon megszüntetésére irányuló perekben általában megosztják a felek között a perköltséget. Lehet, hogy mégis csak jobb lenne megegyezni; akár úgy is, hogy eladod a részedet egy elfogadható összegért. A "sérelmeidért" legfeljebb némi felárat próbálhatsz kicsikarni, de attól tartok a felemlegetésük nem fogja segíteni az egyezkedést.
Számtalan esetben fordul elő, hogy valaki előre megcsínáltatja a sírhelyét., vélhetően apukád is ekként járt el és bizonyára kifizette a sírkövest.
Azt hogy a nagybátyád előállt most egy számlával, melyet elmondása szerint meghitelezett a majdani örökséged terhére, nos ezzel kapcsolatban mint hiteles tanú a sírkövest kellene megkérdezni. (Anélkül a nagybátyád csak állít valamit...)
A nem megfelelő vallás szerinti eltemettetést módod lett volna leállítani - botrány, de másnapra gondoskodhattál volna a megfelelő eltemetéséről.
A bankbetét egyes egyedül téged illet., a hagyaték átadó közjegyző hivatalos számlakivonatot kér a banktól és ami pénzzel megrövidített a nagybátyád azt követelheted tőle. (Ha nem fizet lopás miatt feljelentést tehetsz a rendőrségen.)
Ami az ingatlan dolgát illeti, ha örökséged (= tulajdonrészed)van abban is, akkor csakis a te aláírásoddal történhet az adás-vétel az ügyvéd közreműködésével.
És végezetül: semmiféle újabb számlát "ne fogadj be".
"Lisa"
laikus hozzászóló
Ügyvéd... És több összeszedettség, mert őszintén szólva nem sokat lehet érteni a szövegedből. (Monalisa érti, persze, de ő mindig mindent ért.)
A családom tulajdonában van egy régi építésű lakóház már közel 50 éve.
Az épület L alakban épült. Az épület köré építettek régen egy mellék útvonalat, amely két falut köt össze.
Az épület és az úttest közötti távolság 40 cm. Csak egy útpadka választja el egymástól.
Az útszakaszon az elmúlt években, jelentősen megnövekedett az autóbusz és a kamionforgalom.
Nem egyszer előfordult az elmúlt években, hogy egy közlekedő kamion megrongálta az épület sarok részét, két hónappal ez előtt pedig a csúszós út miatt egy tartálykocsi csúszott a ház oldalának. Az úttest és az épület rövid távolsága miatt történt a baleset.
Az évek során az épület falai, vakolata elkezdett repedezni az útszakaszon közlekedő teherautók által okozott rezonancia hatására. Napról napra romlik az épület állapota.
Megkerestem a megyei közútkezelőt, hogy felajánlom minimális összegért kisajátításra az épületet, de az üggyel nem foglalkoznak. A helyi önkormányzatnál szintén nem tudnak segíteni. A folyamatos állagromlás az úton közlekedő nagy tehergépjárművek miatt van. Ugyanis, először épült a ház és köré az út. De, akkoriban ezt az utat, nem ilyen közlekedésre tervezték.
A ház három út kereszteződésében fekszik, balesetveszélyes a kilencven fokos beláthatatlan kanyar miatt.
Mit tegyek? Hová forduljak amiatt, hogy a tulajdonom egy tőlem független dolog miatt megy tönkre.
Félek, ha egyszer összeomlik, akkor valaki megsérül. Pénzem nincs a felújítására, de mért is újítanám fel ha nem én okozom a gyors állapotromlását. Egyébként, jelenleg nem lakják.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy kihez forduljak!
Esetleg a TV ügyvédje vagy valami más?
Már megjártam a Közlekedési Minisztériumot is, de ott sem segítettek.
Köszönöm a segítséget előre is.
Üdv.midenkinek,lehet, hogy rossz helyen járok, de próbáljuk meg.Van egy barátnőm,aki a volt férjével megy külföldre nyaralni és szeretnének valamilyen formában ajándékozási szerződést csinálni,ha Isten őrizz,leesik a gép.Kérdésem,milyen formában irjanak le egy ilyen megállapodást,vagy valami hasonlót,hogy a gépkocsit xy-ra,az ékszereket másik xy-ra stb. szeretnék hagyni?, kell-e ehhez esetleg tanu?
Meg tudják-e oldani ügyvéd nélkül?
Előre is köszönöm a segitségeket.
Ennek nem éppen az ajándékozási szerződés az adekvát formája.
Bocsi,de akkor mi a helyes formula,mert sajnos nem vagyok túl jártas jogi kérdésekben,ezért is kértem segitséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02