öröklés,ingatlan

monalisa1 # 2009.07.06. 16:58

Végrendelet, lehetőleg saját kezűleg írva az elejétől a végéig - akkor nem szükséges a két tanú az aláírás tanúsításához.

(Ha esetleg valakit mint örököst kizárnak egy végrendeletből akkor a kötelesrész jár neki - mindannak a fele amit egyébként örökölne.)

Iratmintát találsz itt balra az "Adattárban".

Egyébként pedig: http://www.vegrendelet.lap.hu

Külön írom: a repülés messze a legbiztonságosabb utazás bármivel is hasonlítjuk össze, bár néha ott is történik tragédia.

"Lisa"
laikus hozzászóló

petymeg # 2009.07.07. 07:55

megint én:

az ingósági leltár elmarad, mert akinek kulcsa lenne az ingatlanhoz (de semmi köze az örökséghez) közölte hogy szabadságon van.

kérdés meddig tudja ezt húzni? (most szabi, aztán beteg, aztán mit tudom én...)

mit tehetek? csak várhatok, hetekig hónapokig hogy meggátolja az inósági leltár megtörténtét?

kösz a választ előre is

OKOSKA1 # 2009.07.08. 16:51

Egy kényes témában szeretnék kérdezni.
Házasságkötésünkkor ketten vettünk a férjemmel egy lakást .
Később örököltem édesapámtól egy lakást, melyet eladtam és vettünk rajta egy lakást, amely az én nevemre került, mivel az én örökségemből vettük

A régi lakásunkat később eladtuk és feléltük a pénzt.

Férjem egy banknál felhalmozott mitegy 1 mill ft-s tartozást egy hitelkártyán. Ennek a hitelnek a felvételéről én nem tudtam.
Nem fizeti a hitelt és a bank most fenyegetőzik.
Férjem nem dolgozik, így a munkabéréből sem fogják tudni levonni a tartozást.
Szeretném tudni, hogy az én nevemen levő lakáshoz hozzányúlhat-e a bank???
Ingóságokat elvihet-e a bank?? Semmiféle nygértékű ingóságunk nincs, csak a szokásos lakásberendezés.
A segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.07.08. 20:12

Az örökölt lakáshoz nem, az ingókhoz igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.08. 20:28

Az örökölt lakáshoz miért nem? Hiába különvagyon, ha egyszer ő is adós. Márpedig az. Ha csak be nem bizonyítja, hogy a bank tudott arról, hogy ő nem járult hozzá a kölcsönszerződés megkötéséhez. Nem sok esélyt adok neki.

ObudaFan # 2009.07.08. 20:38

Csjt. 30. § (1) A vagyonközösség fennállása alatt, továbbá a házassági életközösség megszűnésétől a közös vagyon megosztásáig terjedő időben csak a házastársak közös egyetértésével lehet a vagyonközösséghez tartozó tárgyakat elidegeníteni vagy általában olyan vagyonjogi rendelkezést tenni, amely nem a házastársak különvagyonára vonatkozik.
(2) Bármelyik házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt kötött, az előbbi rendelkezés alá tartozó visszterhes ügyletét a másik házastárs hozzájárulásával kötött ügyletnek kell tekinteni, kivéve, ha az ügyletkötő harmadik tudott, vagy a körülményekből tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs az ügylethez nem járult hozzá. Ha azonban a házastárs az ügyletet a mindennapi élet szükségleteinek fedezése körében kötötte, a másik házastárs csak akkor hivatkozhat hozzájárulásának hiányára, ha az ügylet megkötése ellen az ügyletkötő harmadik személynél előzőleg kifejezetten tiltakozott.
(3) Az előbbi rendelkezések alapján a másik házastárs felelőssége a házastársa által kötött ügyletért harmadik személlyel szemben a közös vagyonból reá eső rész erejéig áll fenn.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.09. 06:49

Köszönöm.

szafi # 2009.07.09. 19:18

A kérdésem a következő lenne:
Édesapám után megörököltem egy ingatlan 1/4 részét, ill. az ingatlant terhelő jelzálog kölcsön 1/4 részét. Ezt a hagyatéki eljárás során el is fogadtam. Szóbeli megállapodásunk volt a túlélő házastárssal, hogy ezeket a hiteleket ő továbbra is fizeti, hiszen felhasználásra valójában nem kerültek, tartaléknak szánták, a hagyatékba sem került be ennek okán a pozitív bankszámla. Most, nyolc év után követeli a hitelek azon részét, melyeket megörököltem és ő helyettem fizetett meg (a mai napig fennálló kamatokkal terhelten). Ez jogszerű, megteheti? Ez esetben nincs elévülés?
Előre is köszönöm a választ.
S.

OKOSKA1 # 2009.07.09. 19:41

Köszönöm a válaszokat.
Én nem tudtam,hogy a férjem felvette ( ez egy ugynevezett gyors kölcsön vol) állítólag ezt telefonon kötötte, semmiféle írást én erről nem láttam.
Magán a lakáson ami az én nevemen van és az én örökségemből vettem, nem lett jelzálog téve a férjem köcsöne miatt.Nem is egyeztem volna bele ebbe.
A lakáson OTP jelzálogom van amit én a fizetésemből fizetek. A bankszámlára is évek óta csak az én bérem megy ebből fizetem a lakáshitelt.
Az ingósághoz hozzányúlhatnak??
Mi számít ilyen ingóságnak?? Sem gépkocsink,sem egyéb a napi életvitelen kívüli nagyobb ingóságunk nincs.
Én úgy értelmezem, hogy a lakás az én külön vagyonom, ahhoz nem nyúlhatnak hozzá.

Köszönöm ha tudnak még mit tudnék tenni, hogy a férjem költekezése miatt ne a gyerek és én járjunk pórul.

ObudaFan # 2009.07.10. 08:20

Ami közös vagyon, azt vonhatják végrehajtás alá, függetlenül attól, hogy ingó, vagy ingatlan. Az örökölt vagyontárgy viszont különvagyon.

ObudaFan # 2009.07.10. 08:22

szafi

Elévülés van, az egyes részletekre akkor kezdődött, amikor ő azokat megfizette.

gergelyanikó # 2009.07.20. 12:13

Kedves hozzáértők!

Anyám arra készül, hogy azt az ingatlant, amiben él, és aminek az egyedüli tulajdonosa (édesapám évekkel ezelőtt meghalt), az élettársa nevére írassa, magának pedig haszonélvezetet tetet a lakásra. Így akar kizárni az örökségből engem, ugyanis nem vagyunk túl jó viszonyban. Ha esetleg ezt megteszi, akkor én örökség nélkül maradok, vagy tudok valami részhez jutni az ingatlanból, akár per útján? És ha nem ajándékozza az ingatlant el, de esetleg végrendelkezik az élettársa részére, akkor is ki vagyok zárva a rám eső részből?
Nem vagyok pénzéhes, de ami rosszakat velem tett egész életében, azok után legalább ennyi jó járna tőle. Köszönöm

_Wasp_ # 2009.07.20. 12:20

kötelesrészre lehetsz jogosult a más részére ingyenesen juttatott dolgok vonatkozásában is, ugyanez vonatkozik a végrendelkezésre is, a köteles rész a törvényes örökrészed fele.

(Kizárásra természetesen joga van a végrendelkezőnek)1

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

anda100 # 2009.07.20. 13:09

Kedves Anikó!
Nálam hasonló helyzet alakult ki, a szüleim a lakásukat hugom gyermekére iratták,(neki ajándékozták, de ajándékozási szerződés nem irodott!) igy kizárták a hugomat és engem is az örökségből. Apám meghalt most perelem az apai köteles részem. Bár ajándékozási szerződés nincs, lényegében mégis ajándékozás történt. Fontos tudnod, ha nem végrendelkezik az édesanyád hanem ajándékozás történik akkor:Ptk.667. § (1) Nem tartozik a kötelesrész alapjához

1. az örökhagyó által a halálát megelőző tizenöt évnél régebben bárkinek juttatott adomány értéke!

Te jobban járnál ha végrendelkezne az anyukád.

Én már az anyai köteles részemért valószinűleg nem mehetek perre, mivel az ingatlant 11 éve iratták az akkor 4 éves unokahugom nevére. Még 4 év eltelik és ha édesanyám nem hal meg (amit nem kivánok, bárhogy is cselekedtek ellenem) akkor az anyai részről lemondhatok. Legalábbis ha jól értelmezem a paragrafusokat laikusként.
Anda100

anda100 # 2009.07.20. 13:30

Kedves ObufaFan!
Lenti történetemhez kapcsolódóan szeretném kérni véleményét, ha a biróság meg is itéi a köteles rész kiadását részemre, az nálam hogyan fog realizálódni készpénzben? Az ingatlant a most még kiskorú unokahúgom biztos nem fogja eladni, a gyámja jelenleg az elvált húgom. Neki kellene kifizetni engem?
Előre is megköszömöm visszajelzését!
Anda100

ObudaFan # 2009.07.21. 09:15

Természetesen nem a gyámnak kell kifizetnie a gyámolt tartozását a magánvagyonából, hanem a gyámolt vagyonából kell azt rendezni.

anda100 # 2009.07.22. 07:58

Kedves ObudaFan,
köszönöm tájékoztatást. Viszont még egy kérdés : az ingatlanban jelenleg az anyám mint holtig tartó haszonélvező lakik, ráadásul az ingatlanra folyamatosan pénzt költ, felújit ( milliós nagyságrendben) ennek a hasznát is az gyámolt élvezi majd. Ez nem pénzbeli adomány, hanem értéknövelő tényező a lakásban, viszont a lakás most kb 12 milliót ér ettől a lakás értéke nem lesz 1 millióval több.
Van lehetőség arra hogy azon összeg egy részére is számot tartsak amiket felújitások során hozzá tesz a lakása értékéhez?
Folyamatosan költi a pénzét, nagyon magas a nyugdija és ezzel a hugom és a lánya vissza is él. (Én nem vagyok pénzsóvár, de nekem is van két lányom aki szintén az anyám két unokája és őket soha semmivel nem támogatták. (Főként lányaim miatt érzem igazságtalannak a helyzetet)Köszönöm visszajelzését.
anda100

anda100 # 2009.07.22. 08:12

Ezt találtam a paragrafusok között:
Ha a kötelesrész pénzben való kiadása akár a jogosultra, akár a kötelezettre sérelmes, a bíróság az összes körülmények mérlegelése alapján elrendelheti a kötelesrésznek egészben vagy részben természetben való kiadását (Ptk. 672. §.).
Mit jelent a természetben való kiadás?

ObudaFan # 2009.07.22. 08:19

Ha ezek ingyenesen történtek, a kötelesrész alapjához hozzá kell őket számítani.

anda100 # 2009.07.22. 13:00

Amennyiben a örökös megörökölt vagyonából nem tudja kifizetni pénzben a köteles részt (mivel az ingatlant nem akarja eladni) a kizárt örökös kérheti-e az ingatlan valahanyad (1/8?) részére történő tulajdoni bejegyzést? ez jelentené a köteles rész természetben történő kiadását?
igy viszont pénzhez csak akkor jutna ha az örökös eladná az ingatlant vagy ez egy újabb per tárgya lenne?

ObudaFan # 2009.07.22. 16:50

Azt nem igazán, végrehajtést lehet kérni.

anda100 # 2009.07.23. 13:06

Köszönöm!
anda100

ObudaFan # 2009.07.23. 17:48

Nincs mit.

szerencsés_dániel # 2009.07.24. 17:09

Tisztelt Fórumozók!

Abban a nagy szerencsében van részem, hogy a bátyám, aki meggazdagodott, nekem szeretné juttatni a családi örökségből származó közös lakásunk neki jutott részét, mert neki már nem lesz rá szüksége. Csak az a probléma, hogy az ingatlant 10 éve örököltük. Lemondhat-e javamra még ma is örökségéről?

monalisa1 # 2009.07.24. 19:28

Ajándékozási szerződést kell készíteni, 18 M Ft értékig 5% az illeték. Ügyvédre szükség lesz.

"Lisa"
laikus hozzászóló