Azt megteheti-e, hogy már most ráíratja ingó-és ingatlan vagyonát csak a másik 2 gyerekre? Nagykorúak tudommal.
öröklés,ingatlan
Ha az édesapjuk előbb hal meg, mint önök, akkor vagy örökölni fogják a vagyonát, vagy köteles részként igényelhetik mindannak a felét, amit törvényesen örökölnének. Ha azonban halálakor házassági életközösségben él, akkor a feleség haszonélvezetet kap mindazon, amit nem ő örököl - tehát ahhoz, hogy ténylegesen birtokába jussanak az örökségnek, ahhoz őt is túl kell élniük. (Ebből a szempontból a köteles rész még jobb is, azt lehetőleg pénzben és tehermentesen kell kiadni.)
(Annyit azért hozzátennék, hogy amiről itt most beszélünk, abban pillanatnyilag önnek nincs "része" - az mind az apjáé.)
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Szeretném megtudni, hogy mit tehetek akkor, ha az apám a gyerektarást letudva, immáron 20 éve nem törődik velem, illetve mondhatni kisemmiz. Szüleim 2 éves koromban váltak el, tizenegynéhány évesen én kerestem meg, a ballagásomra eljött és kaptam tőle egy barométert, egy ékszerdobozt és egy csokor virágot:) Azóta kilépett az életemből. Van 2 féltestvérem, de már az a család is szétesett. Nagyszüleim házát eladta vidéken, abból sem kaptam semmit. Jelenleg Recsken él és tudom a címét, hiszen nagymamámnak megírta, hogy vett ott egy házat és rengeteg lovat tart…Egyről sem tudok, ami az enyém lenne!
Kérdezem, hogy mit mond ki a törvény az ilyen „kívül rekesztett” gyerekkel kapcsolatosan. Igazán az érzelmeket már pótolni nem tudja, az anyagiakkal kapcsolatban érdekelne, hogy miképpen juthatnék a részemhez úgy, akárcsak féltestvéreim.
Válaszát előre is köszönöm!
Nagy Katalin
A hagyaték megnyíltakori érték lesz az alap, de a négyévi késedelmi kamat sem lesz semmi. Uszkve 40%. Plusz a perköltség.
A per 2003-ban kezdődött tartási sszerződés érvénytelensége és hagyatéki igény érvényesítése iránt. Most ott járunk, hogy kötelesrész jár, csak az összeg a kérdés. És nagyon nem mindegy, hogy az akkori vagy a mostani érték számít.
Ítélethozatal? Per lesz?
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy kötelesrész esetén ingatlan öröklésénél a hagyaték megnyiltakori vagy az ítélethozatkori érték számít és ez melyik jogszabályban van benne?
Akkor örökölne, ha az eredeti lakás maradt volna meg, nem annak az árából egy új.
Nem. A házassági szerződés nem változtatja meg a törvényes öröklés rendjét.
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor !
Én nem mennék bele a vitába, mert természetesen Ön a jogász és én vagyok a kérdező. :) Mindössze az igazságérzetem bántja az egész. Kérdés, ha lett volna házassági szerződés, akkor a szülő örökölné-e a lakást mindenféle kötelezettség (házastársi köteles rész és -haszonélvezet) nélkül ?
Köszönettel: ErdeiS.
Vitatkozhatnánk, hogy ki a közelebbi hozzátartozó, a szülő-e, akit készen kap az ember, vagy a házastárs, akit maga választ(főszabályként) egy életre - de minek? Az öröklési jog egyértelmű: a tövényes öröklési rendben a házastárs megelőzi a szülőt.
Jut eszembe: az első az öröklési sorban a gyermek. Õ mit tett az öröklendő vagyon megszerzése érdekében?
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor !
Ismételten köszönöm válaszát.
Csak annyit értettem az "esetleg felmerülő problémák" alatt, hogy egy olyan személy (jelen esetben a férj) örökölhet egy ingatlanrészt, akinek ehhez soha semmi köze nem volt, neki ezért egy fillért sem kellett fizetnie, mindössze annyit tett, hogy feleségül vette a húgomat. És még csak nem is a házasságkötés után került a húgom tulajdonába az ingatlan. Ennek az igazságossághoz nem sok köze van.
Tisztelettel ErdeiS.
Persze, ez csak akkor tiszta, ha a húg is így szeretné rendezni a kérdést. :)
Attól függ, mire keresnek megoldást. :)
A legtisztább megoldás az, ha végrendelkezik a húg.
Leszármazó hiányában a törvényes örökös a házastárs. A törvényes öröklés rendje nem érvényesül, ha az örökhagyónak érvényes és hatályos végrendelete ismert. A házastárs azonban ekkor is köteles részre jogosult, és még haszonélvezetet is kap azon, amit nem ő örökölt.
Itt már az ági vagyonra való hivatkozásnak sincs helye. [Ptk. 613. (1) b.)]
De melyek is azok az "esetleg felmerülő problémák", amelyeket el kellene kerülni?
Tisztelt Szakértők !
A tényállás a következő: Tavaly húgom férjhez ment. Előtte 50 %-ban már tulajdonosa volt egy lakásnak (a másik 50 % az én tulajdonomban van), amelyben édesanyánk él és neki holtig tartó haszonélvezeti joga van. Házassági szerződés nem készült. A lakáshoz férjének semmilyen formában nem volt köze, ugyanis a lakás azelőtt édesanyánké volt, csak az 3 éve a mi nevünkre került. Idén eladtuk ezt a lakást és annak árából vettünk egy másikat, hasonló tulajdonosi felosztással és édesanyánk haszonélvezeti joga sem változott.
Kérdésem: Ha a húgom esetleg hamarabb halálozik el, mint édesanyánk, akkor az ő részét ki örökli ? És ha esetleg a férjére szállna, akkor, milyen lehetőségek (pl: utólagos szerződés, lemondó nyilatkozat a férj részéről,
végrendelet, ... stb.) vannak, hogy az esetlegesen így felmerülő problémákat elkerüljük ? Továbbá, egy per esetén milyen esélyünk lenne ?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Erdei Sándor
Ne feledkezzünk meg arról a nagyon is valószínű lehetőségről, hogy annak a nagylánynak az apasága jogilag rendezett. Ez esetben az anya nem is indíthat apasági pert - ahhoz ugyanis előbb meg kellene dönteni a fennálló apasági vélelmet.
Vélem előszőr is a 14 éves gyermek anyjának kell egy apaság megállapítása iránti pert indítani a férjed ellen, és csak azt követően jöhet szóba az öröklés esetlegessége. (Rossz esetben aztán még a tartásdíj fizetési kötelezettsége is felmerülhet...)
Én csak mint egy laikus hozzászóló.
Férjemmel 50-50 %-os tulajdonban van egy ingatlanunk. Közös gyermekünk még nincs.
Férjemnek viszont van egy gyermeke ( állítólag), de nincs a nevén ( ugyanis most "került elő" 14 év után).
Kérdésem az volna, hogy férjem halála esetén a gyermeke örökössé válik-e az ingatlanban?
köszönöm
Zsuzsa
2000? Nem, 4000. Csak hiteles másolat fogadható el ugyanis.
Azért kicsit bosszantó, hogy a saját tulajdona után milyen + költségei támadnak az embernek a fiatalos tudatlansága miatt.
Meg ki kell kérni egy tulajdoni lap kivonatot. 2000?
Az meg olyan 1% körül.
Eljárási illeték 6000. Vagyonszerzésit nem kell fizetni. Az ügyvéd munkaidíja lesz még a legtöbb.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02