öröklés,ingatlan

olli # 2007.05.26. 19:23

Köszönöm a hozzászólásokat. Amennyiben jól értettem, az öröklés, ajándékozás címén a házasság fennállása alatt keletkezett különvagyonomat képező telekre épített házunk közös, és 1/2 értékének arányában a tulajdoni lapra felvezethető feleségem tulajdonjoga. Már csak azt kérdezném, hogy a bejegyzésért milyen címen kell fizetnünk, és mennyit?

ObudaFan # 2007.05.26. 13:12

Ingatlanra nem vonatkozik a házassági vagyonközösség? :) Ki ad ennyire bölcs tanácsokat? Remélem, nem jogvégzett.

Természetesen bejegyzés nélkül is fennáll a feleség tulajdonjoga, akkora értékre, ahogy a közös építésetek értékének fele az ingatlan teljes értékéhez viszonyul. Más kérdés, hogy ha feleséged tulajdonjoga nem lesz bejegyezve továbbiakban sem, vele szemben a jóhiszemű, ellenérték fejében szerző személy hivatkozhat az ingatlan-nyilvántartás adataira.

olli # 2007.05.26. 12:27

Az egyik házastárs által a házasság alatt szerzet ingatlan tekintetében.

olli # 2007.05.26. 12:14

A bejegyzés nélkül is fennálló tulajdon jog tekintetében vannak kétségeink, legalább is az eddig kapott felvilágosítások szerint ingatlanra nem vonatkozik a házassági vagyonközösség.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 11:15

Nincs akadálya annak, hogy ingatlan-nyilvántartáson kívüli szerzésmódra (házastársi közös vagyonra) hivatkozva bejegyeztessék a felesége tulajdonostársi minőségét. (Ami egyébként a törvénynél fogva bejegyzés nélkül is fennáll, bár a bizonyításával adott esetben lehetnének gondok.)
Körültekintően kell eljárni a feleség tulajdoni hányadának meghatározásakor. Figyelembe kell venni a telek és az épület értékét, utóbbin belül a egyik illetve a másik lakás értékének arányát. De ez már legyen az ügyvéd dolga, akit mindenképpen meg kell bízniuk.

olli # 2007.05.26. 10:50

Egy helyrajzi számon.

olli # 2007.05.26. 10:48

Ajándékozás címén 1/2 részt kaptam, majd öröklés címén újabb 1/4 részt. Az általam tulajdonolt részre édesanyámnak haszonélvezeti joga lett bejegyezve. Eszmei megosztású mindkettőnk tulajdonjoga.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 10:39

Mennyi az a megfelelő, és hogyan alakult ki? Jól értem, hogy az egész ingatlan ikerházastul, mindenestül egy helyrajzi számon szerepel, és osztatlan közös tulajdonban áll?

olli # 2007.05.26. 10:36

Jelenleg édesanyám és én vagyunk megfelelő arányban feltüntetve.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 10:34

Mi szerepel most a tulajdoni lapon?
(A földhivatali eljárásban kötelező lesz az ügyvéd közreműködése.)

olli # 2007.05.26. 10:33

Az ajándékozás a tulajdoni lapra fel lett vezetve.

olli # 2007.05.26. 10:29

Feleségemmel 1978-ban kötöttünk házasságot, 1980-ban szüleimtől ingatlanukból ajándék címen telekrészt kaptam házépítésre. A ház, ikresítéssel 1984-re felépült, ezt a tulajdoni lapra rávezették. Építtetőként a feleségemmel együtt szerepeltünk, de ez a tulajdoni lapon nyilván nem szerepel. Kérdésem az lenne, hogy utólag milyen lehetőségek lennének a feleségem tényleges tulajdoni hányadának bejegyzésére, elismerésére? Vegye meg a közösen épített új házrészét, fizessen illetéket stb?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 09:43

Ne kötözködj! Persze, hogy lehet - de itt nem volt. Hozzátettem, hogy "ha jól értem."

ObudaFan # 2007.05.26. 09:06

A gyermeknek attól még lehet saját vagyona, hogy előbb hal el, mint az apja.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 09:02

De, ahogy mondja, a gyermek előbb halt el, mint az apa. Vagyis nem örökölt - öröklés híján pedig neki nem volt vagyona. Ha jól értem. Ha pedig nem volt vagyona, akkor nincs jelentősége a végrendeletének.

Kedves Matias!
Vegyük át mégegyszer! Vázolom a tényállást, javítson ki, ha valamiben tévedek.
Adott egy apa és a fia. A fiú értelmi képességei szellemi leépülés miatt csökkentek, de nincs gondnokság alá helyezve. Néhány évvel ezelőtt ügyvédi ellenjegyzéssel végrendelkezett, a végrendeletben általános örökösül az őt és édesapját gondozó intézményt nevezte általános örökösének. Az apának végrendelete nem ismeretes.
Az apa és a fiú is elhalt, utóbbi korábban. Az apának jelentős vagyona volt - a fiú a várt örökségen kívül nem rendelkezett számottevő vagyonnal.

Ön milyen rokoni kapcsolatban áll velük, és vannak-e más élő rokonok?

ObudaFan # 2007.05.26. 08:49

Az apa után a törvényes öröklés rendje érvényesül, vagyis az apa vagyonát a leszármazó örökli. Erről tehát felesleges is egyezkedni. A gyermeke végrendelete megtámadása már jóval nehezebb ügy.

Matias # 2007.05.26. 08:32

Az otthon arra akar rávenni, hogy fele-fele arányban egyezünk meg.A vagyon összes értéke
bizony nem kevés.
Èn magam Németorsz.-ban élek és így több nehézségek merülnek fel.
Kérdésem az lenne,hogy belemenjek "az üzletbe" az otthonnal vagy bíróság elé menjek a üggyel

Alpári

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 07:34

Ha úgy érti, hogy az apja után, akkor természetesen. Élőnek nincs hagyatéka, és halott nem lehet örökös.

Matias # 2007.05.26. 07:11

Az ügyész természetes ügyvéd volt!!!
Ez a szellemileg beteg személy apjával élt egy nyugdíjas otthonban.Neki mint írtam volt végrendelete az apjának meg nem. viszont a gyerek öt nappal elöbb halt meg mint az apja.A gyerek végrendeletében az otthon van megadva,mint örökös.
Szerintem a gyerek csak akkor örökölhet,ha ö az apját túl éli??

Alpári

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.26. 06:42

Ez épp az ellenkezője. Hiszen itt egy gondnokság alatt nem álló személy végrendeletét szeretnéd érvényteleníttetni a cselekvőképesség Ptk. 17. § szerinti fennállására hivatkozva.
A részletek ismerete nélkül még hozzávetőleges véleményt sem lehet mondani. Általánosságban: mód van rá - de nem gyakori a sikeres eljárás.

(Az az ügyész alighanem közjegyző volt. vagy ügyvéd.)

Matias # 2007.05.25. 18:38

Van ehhez egy kérdésem.
Ha valakit azért nyugdíjaztak, mert szellemileg nem beszámítható és ez a személy kb.6-évvel
késöbb egy üyésznél végrendeletet csinál.
Elfogatható vagy megtámadható ez a végrendelet?

Alpári

ObudaFan # 2007.05.25. 18:09

Ha ez azt jelenti, hogy az illető külföldön őgy élt, hogy abból azért látható, hogy beszámítható, akkor nem feltétlenül lehetetlen a bizonyítás.

deni # 2007.05.25. 10:40

Kösz Béla, Sándor!
Mostmár vavamivel jobban értem, de hát ez a hátránya ha valaki 40 év után jött haza.
üdv.deni

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 21:10

Annyit tesz, hogy ilyen esetekben a cselekvőképesség nem a gondnokságot mesgzüntető határozattal áll vissza, hanem a ténylegességgel. A gyakorlatban azonban nemigen megy a dolog egy ilyen határozat nélkül, mert valahogy mégis csak bizonyítani kell a gondokság alá helyezés okának a megszűnését.

deni # 2007.05.24. 20:54

Tisztelt Szakértök!

Ki tudná a következö mondatot nekem meg magyarázni, hogy magyarul is megértsem.

Törvényfejezet LV 648§

A cselekvöképséget kizáró gondnokság alatt álló személy végrendelete
érvényes, ha a gondnokság alá helyezés oka a
végrendelkezés idején már megszünt.
Elöre ich kösz. deni