Ez nem jó hír. :(
Köszönöm a válaszokat!
K.
Ez nem jó hír. :(
Köszönöm a válaszokat!
K.
Viszont az unoka a saját édesapja halálakor kötelesrészre tarthat igényt, ha ebben az időpontban ez a bizonyos ajándékozás még nem volt régebben 15 évnél. A kötelesrész pedig annak a fele, amit akkor kapna az illető unoka, ha örökölt volna.
Az a helyzet, hogy így járt. Az örökös a 3 fiúgyermek, ameddig ők élnek, addig a 2 unokának kvázi semmi köze ahhoz az ingatlanhoz.
Üdvözletem!
Adva van egy 6,5M Ft-s lakóingatlan, amiből kihal a tulajdonos. Marad utána 3 fiúgyermek, és 2 unoka. A 3 fiúgyermek egyöntetűen az egyik unokának ajándékozza a lakást, amiről a másik unokának sem szóban, sem pedig írásban nem tesznek bejelentést. Indok: több éve megállapodtak abban, hogy mivel az egyik testvér felesége gondozta az örökhagyót, cserébe a gyermekük kapja meg annak lakását. Eltartási szerződés nincs, végrendelet sincs. A másik unoka csak jóval a temetés és a hagyatéki eljárás után szerez tudomást a dologról, és arról, hogy az ő apja minden örökségéről lemondott a másik két testvére javára, amikor már rég lejárt a 15 napos fellebbezési határidő.
Kérdésem, hogy a hoppon maradt unoka élhet-e valamiféle panasszal, vagy az "így járás" esete forog fenn? A családdal mindig jó volt a viszonya, apjával is, így értetlenül áll az események előtt.
Köszönettel:
Károlyka
Véleményme szerint pedig a valós értéket kéne, hogy mutassa. Nem tisztem nekem sem és másnak sem eldönteni mi igazságos és mi nem az.
Ha ebben az esetben szóba jöhet, hogy mi igazságos mi nem (mint ahogy nem mindenki tartja meg az örökölt ingatlant) akkor a területileg illetékes közjegyzős dolog sem az. Na mind1.
KÖSZöntem a hozzászólásokat.
bigdady!
Elég egy köszönöm is, ha segítenek, mert a fórumot erre találták ki.
Ahogy KBS írta, nem poénnak szántam az értékmegjelölést, vannak ennél jóval többet érő ingatlanok.
Az aáb azért ilyen "kedvező", mert az öröklési illeték - véleményem szerint - igazságtalan. Aki nem akarja eladni a hagyatéki ingatlant az kifejezetten örül neki, hogy nem a piaci ár után fizeti az illetéket.
Megvan a módja.
1.szerintem az örökösök beszéljék meg és ha nem tudnak közös közjegyzőt pl budapesten akkor ott. Ha nem érkezik ilyen megkeresés az önkormányzathoz akkor záhony.
2. Nem akarom elkerülni az illetéket, de alapterület növelő bberuházást nem tudok végrehajtani. Felfelé meg nem lehet építkezni (tetőtér) Esetleg a gyerek. Bár azt nem tudom neki lehet-e.
1. Bigdady, szerinted melyik közjegyzőnek kellene eljárni az alábbi esetben?
Az elhunyt lakhelye Záhony. Három gyermeke van, akik a törvényes örökösei, így öröklik az örökhagyó tulajdonában lévő ingatlant. A gyermekek lakhelye: Nagyatád, Sopron és Csurgó. (szerencsére már hazaköltöztek a gyermekek Párizsból, Sidney-ből és Buenos Airesből, így némileg egyszerűbb a helyzet). Nos?
2. Látszólag jó megoldás a hagyatéki érték megemelése, de egy dolgot ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni, egyrészt az öröklési illeték - bár a kulcsa alcsonyabb, mint az szja-é - nem kerülhető el és nem csökkenthető. míg az szja fizetést el tudod kerülni vagy legalább tudod csökkenteni, pl. lakáscélú felhasználással.
Szerintem küldenek csekket. Vagy kérd magad, előre a csekket, esetleg a számlaszámot, ahova utalhatsz.
1. 120 M Ft? Hát ez poénnak véltem.
Kérhetem a felemelését akkor szerintetek a piaci árra? Még mindig jobabn járnék az illetékkel, mint a 25% adóval.
2. Végül is ha meghozzák nélkülem akkor nincs is gond. Minek kéne mennem egyátalán? Csak, hogy szedik be a közjegyzői díjat? Biztos ki találnak (tak) rá valamit tuti. Nem mintha nem akarnám kifizetni.
Nem poénkodott, kifejezetten jó tanácsot adott.
Hidd el: az illetékesség intézményét nem hasraütve találta ki valaki, hanem évszázadok célszerűségi tapasztalata csiszolta. Egyébként pedig nem vagy köteles odautazni - meghozzák azt a végzést nélküled is.
Ezzel az a gond, hogy közben mivel ennél jóval nagyobb a piaci érték, amin eladom az ingatlant, mint azon amin megcsinálták az aéb-t, ezért nem plussz illetéket kell fizetnem, a valós érték után hanem 25%-os szja-t mert ahhoz képest hú de nagy jövedelemre tettem szert az az egy "ingatlanszakértő" megállapításához képest. Ez a gond.
„Verseny kéne itt is. ”
Nincs verseny. Egyáltalán. A közjegyző közhatalmi feladatot lát el, ezt az Lb. is kimondta jópárszor. A forma 1-en van verseny. A bíróságot sem az ügyfél választja meg, vannak illetékességi szabályok.
Lehet meglepődni ott, és lehet azt tenni, mint egyébként bármelyik eljárásban. Úgy hívják, hogy iratbetekintés.
Lehet, a hagyatéki eljárásban kérni, hogy az aéb-ben megjelölt értéket az örökösök nem fogadják el, kérik annak felemelését 120.000.000.,-Ft-ra. Ez még nem köti az illetékhivatalt, de nem hiszem, hogy megtagadja, azért mert tudja, hogy eladás esetén jönne a jó kis 25%-os forrásadó.
Most értesítettek amúgy hogy mennem kell a hagyatéki tárgyalásra, de azt sem tudom mennyire becsülte az önkormányzati ingatlanszakértő az ingatlant. Majd ott meglepődök, hogy mennyi illetéket vagy szja-t kell fizetnem? Nem mindegy.
Mert közbe több vevőm is van és tudtommal a piaci ár határozza meg a piaci árat a leginkább, nem? :-)
Ha túl sok vagy kevés akkor mit lehet tenni? Nem fogadom el? És akkor mi történik?
Közokiratotok úgy tudom egyenértékűek bármelyik közjegyző csinálja, ezért nem tartom jogosnak.
Verseny kéne itt is.
Az illeték nem olcsó, azt nézd meg, a közjegyzői hagyatéki eljárás díja az bikfoc ahhot képest.
Közjegyzőkről szóló törvény. Igen, nem olcsó.
És az mennyi? Hol van ez leírva? Megnézném azért. Mert kicsit sokallom. Értékpapír is van benne meg ingatlan is.
Várom válaszod.
És törvényben meghatározott, kötött tarifával dolgoznak.
A területi illetékesség miatti felháborodásodat abszolút jogosnak érzem, hiszen pl. egy záhonyi ügyet sokkal célszerűbbnek tűnik vagy egy zalaegerszegi közjegyzővel végeztetni, vagy Gyurcsók József távgyógyítóval.
Én azon azért fel vagyok háborodva, hogy ilyen hagyatéki ügyekben csak ahhoz a közjegyzőhöz mehet az ember, aki területileg illetékes.
Most mi oda megyünk (150 km). És annyit kér amennyit akar.
Oroklesi illetek es kozjegyzoi dij van.
Kedves Hozzászólók,megörökölt ingatlanrész esetén is van átiratási illeték?Vagy csak az örökösödési illeték létezik,illetve a közjegyzői munkadíj?
Azért nem elképzelhetetlen egy valóságos használati jog. Ha az üzletből várható bevétel nagyjából a haszáló és családja szükségletei kielégítésére mutatkozik alkalmasnak, akkor máris lehetséges.
Az a helyzet, hogy itt trask elsősorban a tulajdonossal szemben próbálhat meg igényt érvényesíteni, mert úgy tűnik, a jogelődjét némileg átverték.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02