öröklés,ingatlan

ObudaFan # 2010.03.03. 20:01

Te sehogy, édesapád végrendeletben hagyhatja másra az örökséget. De a kötelesrész akkor is megilleti.

Almafi # 2010.03.03. 19:49

Üdvözlöm !
Egy örökléssel kapcsolatban kérném a tanácsát.
Édesapám első házasságából is született gyermeke.Ő amíg kellet fizette a tartásdíjat és mindent amit kellett.Kb.30 éve nem is tartják a kapcsolatot.Most megkeresték,hogy ha tudja már most fizesse ki az örökrészét.Ez az ember nem élt velünk soha közös háztartásban.Amit az utolsó tíz évben végre hajtottunk felújítást a lakásban az java részt az én pénzemből történt.
A kérdésem az lenne,hogy ez az ember örökölhet-e,illetve ha igen,hogy tudom megtámadni az örökösödési jogát ?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.01. 13:26

Az élettárs nem törvényes örökös. Még a házastárs is csak akkor, ha nincsenek leszármazói az örökhagyónak.

Mimóza77 # 2010.03.01. 12:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem az lenne ön felé,hogy párom elvált,két gyermeke született a házasságából.Mi már 15 éve élünk élettársi kapcsolatban (nem bejegyzett)és van egy közös gyermekünk.Sajnálatos módon a testvére elhunyt és utána örökölt egy fél ingatlant.Ha netán az én párommal történne valami akkor esetleg én is vagy csak a 3 gyermek örökölne abból a részből?
Köszönettel:Mimóza77

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.27. 11:32

Igen, a te visszautasításod folytán ők örökölnének, az ő nevükben pedig csak a gyámhatóság hozzájárulásával mondhatsz le.
Miért nem köttök olyan osztályos egyezséget, hogy te a föld helyett más vagyontárgyakból kapsz kielégítést?

sz.betti # 2010.02.27. 08:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azt szeretném megkérdezni, hogy örökök egy földrészt, de azt visszutasítom, mert nem foglalkozom hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel, viszont vannak gyermekeim.
Ezért be kell vonni a gyámügyet a lebonyolításba?

ObudaFan # 2010.02.04. 14:36

Nincs mit.

monalisa1 # 2010.02.04. 14:36

susuka

A földhivatalban kikért tulajdoni lapot vidd el egy ügyvédhez és ő abból látni fogja a dolgok jelenlegi állását - mi az ami ebből nem érthető?!

Vagyis az hogy tudtoddal (...) egy rokonod tartási szerződést kötött a nagymamával, azt innen senki nem tudja igen - nem alapon sem megerősíteni sem megcáfolni.

Üdv.

ObudaFan # 2010.02.04. 14:35

Nincs mit.

zizgő # 2010.02.04. 14:27

Köszönöm a választ!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.04. 13:00

:))) fejet csóvál. Ez a Béla!

susuka # 2010.02.04. 12:50

Béla!Erre is irányult a kérdésem, de úgy látszik megint nem olvastad el figyelmesen. És az eredeti kérdésre még mindig nem kaptam választ. Mindegy. Azért köszönöm, h. segíteni próbáltatok!
Üdv.

ObudaFan # 2010.02.04. 12:48

A beköltözhető érték az a nem lakott érték.

zizgő # 2010.02.04. 12:39

Van végrendelet, így mi kötelest részt kapunk. A tulajdon 1/2 része volt az édeaspámé. Ennek a fele az élettársáé, így mi 1/8-1/8 részt öröklünk.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.02.04. 11:34

Élettársat írtál, ezért csak végrendelettel kaphatott haszonélvezeti jogot, de ez a kérdés még mindig függőben van ahhoz, hogy te is megfelelő választ kaphass.

zizgő # 2010.02.04. 10:54

Köszönöm a gyors válaszát!
A beköltözhető érték ebben az esetben a lakott érték? Sajnos nagyon nem vagyok jártas ebben a témában. Nem lenne vita, ha tudnám, hogy az adó értékbizonylat alapján melyiket kell figyelembe vennem.
Logikusan úgy gondoltam, hogy, mivel édeasapám meghalt így az Ő része lakatlan, bár ez lehet nagy baromság.

ObudaFan # 2010.02.04. 10:29

A beköltözhető érték alapján. Ha az érték tekintetében vita van, akkor polgári perben a bíróság rendel ki szakértőt az eldöntésére.

ObudaFan # 2010.02.04. 10:29

A beköltözhető érték alapján. Ha az érték tekintetében vita van, akkor polgári perben a bíróság rendel ki szakértőt az eldöntésére.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.04. 10:28

Itt nem számít, hogy lakott vagy lakatlan az ingatlan. Az számít, hogy van-e valakinek haszonélvezete rajta.

zizgő # 2010.02.04. 10:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy édesapám után kötelest részt öröklünk a testvéremmel. Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanról készítettek adó értékbizonylatot, aminek lakatlan értékét vagy a lakott értékét kell Nekünk figyelembe venni? Mivel 20 millió forint alatt van az örökség, így nem kell illetéket fizetnünk, csak az élettársának. Minket, melyik alapján kell kifizetnie az élettársának a lakott érték vagy lakatlan érték alapján? Erre melyik jogszabály vonatkozik?
Köszönettel:

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.04. 09:33

az azért volt,mert az eltartási szerződés megkötésével egyidejüleg az unokahugra szált a ház tulajdonjoga? Vagy egyszerűen a mama még életében ráiratta?

Hát nem teljesen mindegy?

susuka # 2010.02.04. 08:40

"Mona" ! Köszönöm a tanácsokat!
üdv: susuka :)

monalisa1 # 2010.02.03. 22:16

A földhivatalban -a kérdéses ingatlan pontos helyrajzi száma ismeretében- betekinthetsz a tulajdoni lapba, visszamenőleg is. (Az ott található adatokat papír/ceruza akár ki is írhatod magadnak.)Azon fehéren-feketén fel van jegyezve a mindenkori jogosultság a földről, a házról.

Annak alapján reális képet látsz a dolgokról. Ha kell pár ezer forintért másolatot kérhetsz a tul.lapról.

Külön írva: azt ne várd, hogy az okmányok tartalmának ismeret nélkül valaki itt neked érdemi választ fog tudni adni, nem.

Ha kell egy ügyvéd a papírok alapján majd segít eligazodni a dolgokon és ha reális akkor javaslatot tesz a peres eljárás - de itt nem tudhatjuk.

"Mona"
laikus hozzászóló

susuka # 2010.02.03. 21:06

Béla!Köszönöm a válaszod, de a kérdésemre igazából nem kaptam meg a megfelelőt. A mamámnak volt egy családiháza. Ha a hagyatéki eljáráson(amin ,mivel én kiskorú voltam, édesanyám vett részt), nem került elő az ingatlan elosztása, az azért volt,mert az eltartási szerződés megkötésével egyidejüleg az unokahugra szált a ház tulajdonjoga? Vagy egyszerűen a mama még életében ráiratta? Jogilag van e különbség a két tulajdoni joghoz jutás között és meg lehet támadni?Ha igen, meddig?Lehet,h.értelmetlnnek tűnnek a kérdéseim, de nagyon nem vagyok tisztában a jogi dolgokkal. Aki tud valami hasznosat kérem írjon! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.03. 20:45

Mert én csak egy értéktelen szántóföldet örököltem, pedig a nagymama pénzbeli vagyonnal és egy nagy családiházzal is rendelkezett.
Pénzt még csak el lehet titkolni, de családi házat nem. Ergo, a nagymamának nem volt a halála időpontjában családi háza.
Ha volt hagyatéki eljárás - márpedig, ha a szántót átadták neked, akkor volt -, akkor már megkaptad, ami járt.
Ennyi idő alatt az esetleges köteles részi igényed is elévült.