Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy örökléssel kapcsolatos kérdésem lenne. Apai nagymamám 2002-ben hunyt el.Ekkor én még kiskorú voltam. Édesapám volt az egyetlen gyermeke(ő már 1992-ben elhunyt),neki pedig én voltam az egyetlen gyermeke, tehát elvileg az egyetlen jogos örökös. Viszont tudtommal a nagymamám eltartási szerződést kötött az unokahugával. Nekem alapjába véve nem volt túl jó a kapcsolatom sem a nagymamámmal, sem az ő unokahugával(édesapám unokatestvére), ezért konkrétumokat nem igazán tudok, és nem tudom merre indulhatnék el. Az, hogy ők eltartási szerződést kötöttek, egyben azt is jelenti, hogy ő örökli az egész vagyont? Mert én csak egy értéktelen szántóföldet örököltem, pedig a nagymama pénzbeli vagyonnal és egy nagy családiházzal is rendelkezett. Én jelenleg 21 éves vagyok,albérletben élek édesanyámmal,ezért gondoltam,h.utánajárok a dolognak.Lehet,hogy esetleg mégis járna nekem valami?Kérem ha tud segítsen, azzal,hogy tanácsot ad, merre indulhatnék el, vagy hogyan járhatnék az ügy végére!
Köszönöm!
öröklés,ingatlan
Igen.
Sziasztok!
Öröklési illeték témakörben szeretnék kérdezni.
Bankban, értékpapír számlán levő pénzpiaci alap és kötvény (nem befektetési jegy) öröklése illetékmentes-e?
„A nagyszülő az egyik él.”
Csak sajnos nem az a nagyszülő, akitől az ági vagyon származik.
... 2x1/4-ed tulajdonrészt.
A sors pintoraként nem csak a gyermek örökölhet a szülőtől hanem a szülő is a gyermektől. Az anya a halálával kiesett hogy a fia után örökölhessen, így a házaspár túlélő tagja az apa egymaga örökölte a fiuk utáni 2x1/2-ed tulajdonrészt.
A fiatalember halálának pillanatától az apa a tulajdonosa a fél házrésznek, az örökség kiadása a hagyatéki eljárás.
A közjegyző a második kinyílatkozása előtt valószínűleg megkérdezte egy jogász kollegája véleményét - ha netán időközben saját magától nem jött volna rá az előszőr adott információ korrigálásának szükségességére.
"Mona"
laikus hozzászóló
Monalisa, ObudaFan!
Köszönöm mindkettőjük válaszát.
ObudaFan
„Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő nincs,”
Lehet nem értelmezem jól a válaszát, ezért rákérdeznék. A nagyszülő az egyik él. A férje halt meg, aki volt az eredeti örökhagyó. És a ház fele most is a tulajdonában van a nagymamának és az egész házon özvegyi jog van jelenleg. A hagyatéki tárgyalás csak február 8.-án lesz, de a közjegyző először azt mondta, hogy ez ági vagyon és visszaszáll a nagymamára, de később meg azt mondta, hogy a gyerek apja lesz az örökös. Azért érdeklődtem, mert ha nincs arra esély, hogy bírósági úton visszaperelje a nagymama a ház másik felét, akkor feleslegesen nem mennek a bíróságra miután a hagyaték meglesz.
További munkájukhoz sok sikert!
kicsiméhecske
Nekem ez az ide-oda öröklés - és annak leírása már kinai, de ha ObudaFan szól hozzá egy kérdéshez akkor ő érti és tudja is - tehát tanácsos válaszát elfogadni, és beletörődni hogy a ködből előbukkant apa örökölte a ház felét a meghalt fia után.
Azt nem írtad, hogy a fiatalember sajnálatos halála után a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző végül is kinek adtad ki ama fél ház tulajdonjogát.
A közjegyző is bár jogász, de ezek szerint tévedett...
"Mona"
laikus hozzászóló
kicsiméhecske
A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek. Ha sem az ági vagyontárgyak öröklésére jogosult szülő, sem szülői leszármazó nincs, a nagyszülő, ha nagyszülő nincs, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.
Sajnos tehát a másik nagyszülő sem örökölheti azt, ami nem tőle jött, sem az eredeti örökhagyó nagyszülő leszármazója. Így marad a férj.
Köszi Monalisa!Üdv.
Monalisa
Ez egy szülői ház. Két gyerek van, illetve volt. A sógorom és a nővére. Az apjuk halála után a két gyerek örökölte a ház felét, 1/4 a sógornak, 1/4 a nővérének. A sógor lemondott a nővérének a javára, így a nővéréé lett a ház fele a másik fele az anyjuké maradt. Amikor ezt a házat megörökölte a sógor nővére akkor már 3 éve el volt válva a férjétől és a gyereket egyedűl nevelte. A nő meghalt a gyereke örökölt az anyja után. Vagyis az unokáé lett a fél ház. A gyerek halála után bukkant fel a gyerek apja és mondja, hogy ő a gyerek örököse és igényt tart a ház felére. Visszaszállt a nagymamára vagy nem az unoka öröksége? Ebben nem értenek egyett az ügyvédek és a közjegyző.
Üdv. Köszönöm
Itt balra a "Szolgáltatások" menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatba röviden írd le a problémádat - és nem elképzelhetetlen hogy néhány napon belül jelentkezik egy ügyvéd.
"Mona"
laikus hozzászóló
Üdv.Segítségeteket szeretném kérni,az a helyzet hogy hagyaték újratárgyalásához kerersek ügyvédet,aki viszonylag korrekt áron,tisztességesen tudna segíteni,és meghatalmazottamként eljárni.Jelenlegi ügyvédem nem veszi komolyan az ügyet/vagy nem érdekli/az alperes ügyvédje viszont kibulizza magának így az elsőbbséget mindenben.Felperesként nekem áll fenn követelésem,de ezáltal kezdenek nem ugy alakulni a dolgok,ahogy kellene.
Kezdeti stádiumban van az ügy,ütőképes jogi képviselő/tanácsadó kellene...(Budapest-Hatvan)Köszönöm.
Részben kijavítom magamat: a fél házrész különvagyona volt az anyának - a házasságától függetlenül. Aztán meghalt a nő és később meghalt az egyetlen gyermek is. Az apa nem örökölt semmit (!) hanem az 1/2-ed házrész tulajdonjoga visszaszállt a nagymamára.
Továbbra is hogy a sógor hogyan passzolhatta át a két gyermek örökségét?...
kicsiméhecske
Itt valami nem kerek - már éreztem én ezt az este is...
A második sorban említett két gyermek 1/2-ed háznyi örökségét a sógorod hogyan adhatta át a nővérének hiszen NEM ő örökölt!! Neki éppen az lett volna a feledata/kötelessége hogy a két gyermek örökségét minimum nagykorúságukig őrizze, vigyázza, nem pedig az átpasszolás. A gyámhivatal semmit sem szólt ellene? És hol van a gyerekek édesanyja?!
Az hogy te és a sógorod miként vélekedted az elhunyt gyermek anyja és apja házasságáról stb. az magánügy, de jogilag a férfi öröklése megáll, hiszen nem csak "felfelé" lehet örökölni hanem "lefelé" is - ha sors így hozza.
Ügyvédnél voltál-e már?
(Egyébként nem az számít mit mondanak a jogi fórumon hanem hogy a saját ügyvéd -aki az egész ügyet átlátja és az összes papír a kezében van- mit mond, mit javasol.)
"Mona"
laikus hozzászóló
Ha nincs végrendelet, akkor leszármazók hiányában a törvényes örökös a házastárs.
Tisztelt fórumozók!
A következő kérdésem lenne.Az örökhagyó halála esetén ki az örökös,ha csak házastársa és testvérei vannak?
Monalisa1!
Először is köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltál a kérdésemre. A ház magyarországon van. Ez a sógorom szüleié. Az apa halála után a fél ház az anyukájáé a felét a két gyerek örökölte volna, de a sógorom átadta a részét a nővérének. Így a ház fele a sógorom anyukájáé a másik fele a nővéréé lett. A nővére halála után az egyedüli gyerek örökölte a nagyszülői ház felét.A gyerek halála után jelentkezett a gyerek apja, hogy a gyerek örököse ő. De amikor a gyerek anyja örökölt akkor ők már el voltak válva 3 éve. És a sógorom is és mi is úgy érezzük, hogy mivel rossz kapcsolatban éltek, e miatt elváltak, a volt férjnek az ő családi vagyonukhoz(házukhoz) nincs köze. A gyereke 18 éves volt amikor meghalt , de nem laktak együtt az apjával az anya halála után sem, mert nem tartotta az apa a kapcsolatot a gyerekkel. A sógorom (volt)a gyerek keresztapja ő gondoskodott a keresztgyerekéről a testvére halála után. A ház egészén özvegyi jog van jelenleg.
Nem csak a gyermek örökölhet a szülőtől hanem ez fordítva is megáll, valamint a tulajdonjognak nincs köze a házaspár válásához.
Amelyik országban van a ház ott kell pert indítani, illetve ha Mo.-i a ház akkor póthagyatéki eljárást kezdeményezni az ügyben akkor eljárt közjegyzőnél.
Egy tulajdoni igény soha nem évül el.
Külön írom: biztosan mindent leírtál, de én nem tudtam kikövetkeztetni hogy a gyermek tulajdoni hányadát ki kapta meg, vagyis ki ellen kell a ködből előbukkant apának az eljárást kezdeményeznie.
"Mona"
laikus hozzászóló
Bocsánat, hogy egymásután többször megjelent, de nekem a gép azt írta ki, hogy technikai hiba.
Tisztelt Fórumozók!
A sógorom Németországban lakik. Az anyukája Siófokon. A sógoromnak volt egy nővére, akinek egy fiú gyermeke. A nő házassága megromlott és elvállt. Időközben meghalt a sógorom apukája. A ház 1/4 apai részét a sógorom a nővérének adta, bár a hagyatéknál az lett beírva, hogy a sógorom ki lett fizetve. Így a fele ház az anyukáé a másik a sógorom nővéréé. Sajnos a nővére meghalt, így a gyereke örökölte a ház felét. A kegyetlen sors úgy hozta, hogy sajnos a fiú is meghalt. A sógorom nővére halála előtt már 3 évvel elvált, nagyon rossz kapcsolata volt a volt férjével, aki a közös gyerekükről sem gondoskodott. A gyerek halála után jelentkezett az apa, hogy ő a gyerek örököse. Mit lehet ilyenkor tenni? Vissza lehet-e perelni a ház felét, hiszen el voltak válva. Ők Hollandiában laktak, bár az apuka magyar állampolgár. Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelt Fórumozók!
A sógorom Németországban lakik. Az anyukája Siófokon. A sógoromnak volt egy nővére, akinek egy fiú gyermeke. A nő házassága megromlott és elvállt. Időközben meghalt a sógorom apukája. A ház 1/4 apai részét a sógorom a nővérének adta, bár a hagyatéknál az lett beírva, hogy a sógorom ki lett fizetve. Így a fele ház az anyukáé a másik a sógorom nővéréé. Sajnos a nővére meghalt, így a gyereke örökölte a ház felét. A kegyetlen sors úgy hozta, hogy sajnos a fiú is meghalt. A sógorom nővére halála előtt már 3 évvel elvált, nagyon rossz kapcsolata volt a volt férjével, aki a közös gyerekükről sem gondoskodott. A gyerek halála után jelentkezett az apa, hogy ő a gyerek örököse. Mit lehet ilyenkor tenni? Vissza lehet-e perelni a ház felét, hiszen el voltak válva. Ők Hollandiában laktak, bár az apuka magyar állampolgár. Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelt Fórumozók!
A sógorom Németországban lakik. Az anyukája Siófokon. A sógoromnak volt egy nővére, akinek egy fiú gyermeke. A nő házassága megromlott és elvállt. Időközben meghalt a sógorom apukája. A ház 1/4 apai részét a sógorom a nővérének adta, bár a hagyatéknál az lett beírva, hogy a sógorom ki lett fizetve. Így a fele ház az anyukáé a másik a sógorom nővéréé. Sajnos a nővére meghalt, így a gyereke örökölte a ház felét. A kegyetlen sors úgy hozta, hogy sajnos a fiú is meghalt. A sógorom nővére, halála előtt már 3 évvel elvált, nagyon rossz kapcsolata volt a volt férjével, aki a közös gyerekükről sem gondoskodott. A gyerek halála után jelentkezett az apa, hogy ő a gyerek örököse. Mit lehet ilyenkor tenni? Vissza lehet-e perelni a ház felét, hiszen el voltak válva. Ők Hollandiában laktak, bár az apuka magyar állampolgár. Segítségüket előre is köszönöm.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Milyen indokkal indíthatnék polgári pert, ha semmilyen papír nincs a kezemben? A kórházi papírokat és a bocolási jegyzőkönyvet szintén az említett hölgy vitte el.
Az is érdekelne, hogy egy eltartási szerződés minden vagyontárgyra kiterjed? Például a bankszámlára és az ingó vagyonra is?
Köszönöm, de...
Javasoltam fogyadjon ügyvédet, valamint a perfeljegyzést nehogy a nő eladhassa a házat a pénzt meg "eltapsolja". (Egy peres eljárás 1-2 évig is eltarthat, ugyanakkor egy ingatant "bagóért" akár egy hét alatt is el lehet adni...)
A bíróság biztosan vizsgálni fogja hogy ama tartási szerződés a beteg milyen szellemi/fizikai állapotában történt, és erre vonatkozóan a beteg kezelőorvosa hívatott véleményt mondani.
Ha mindezen kívül ráutalnál "a" tévedésemre, köszönettel veszem - mindig tanul az ember.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02