öröklés,ingatlan

Jutka70 # 2009.11.12. 16:31

Köszönöm válaszát.
Lenne még egy kérdésem.
A hagyatéki tárgyalás után kérhetjük egyböl a részét, hogy fizessék ki? Vagy majd csak ö ha betölti a 18 éves kort. üdv Jutka

ObudaFan # 2009.11.12. 11:02

Az az övé. Nem csak a 18. életéve betöltése után, hanem már most. Más kérdés, hogy te vagy a törvényes képviselője, így a kiskorú nevében tehetsz az ingatlannal kapcsolatos jognyilatkozatokat, de átruházni már csak a gyámhatóság engedélyével ruházhatod át.

Jutka70 # 2009.11.11. 18:28

Jó estét!

Van egy hat hetes kislányom meghal az édesapja a fele ház az apjáé volt de 2 gyermek van öröklik az apai részt.
Azt szeretném kérdezni kérhetem e a kislány részét vagy csak ö ha betölti a 18 éves kort.

Köszönöm válaszát.

üdv Jutka

ObudaFan # 2009.11.11. 17:35

Az nem derül ki, hogy édesanyja és édesapja között mik voltak a tulajdoni viszonyok, mi volt külön vagyon, mi volt közös vagyon. Ami biztos: ha nem volt végrendelet, akkor féltestére és Ön 16"-1/2 arányban örököl. Az ingatlanon keletkező közös tulajdon tekintetében mindenki csak a saját tulajdoni hányadát értékesítheti. Az egész ingatlan értékesítéséről vagy megállapodnak, vagy a közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani.

stenczel # 2009.11.11. 13:53

Üdvözlöm!
Szeretnék segítéget kérni. Édesapán két hete hirtelen elhunyt. Van egy gyereke az első házasságából, a jelenlegiből pedig én. Édesanyámmal 35 éve éltek házasságban, ugyanabban az ingatlanban.Hogy fognak a tulajdoni viszonyok változni? A féltestvérem és én is öröklünk tulajdonjogot? Ha szeretnénk eladni hogy édesanyámnak vegyünk egy kisebb házat, milyen következményei vannak? (A városhoz közel lévő külterületről van szó, nagy házzal de sajnos így is csak annyit kapnánk érte, amennyibe egy kis ház kerülne a városban. Nincs sok félretett pénzük, mivel szüleim mindketten nyugdíjasok voltak.) Mikor lehet eladni az ingatlant?Elvileg édesanyámnak ki kellene a mi örökrészünket fizetni eladás után?
Előre is köszönöm válaszát, mert nézegettem én már törvényeket, de nem nagyon tiszta számomra.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.09. 08:20

Visszavonható-e a meghatalmazás,

Éppen vissza. De ha közokiratba foglaltátok a meghatalmazást, akkor a visszavonást is abba kell. Ráadásul a vevő nem köteles tudni a visszavonásról, ha jóhiszeműen vásárol, akkor vele szemben hatálytalan lesz.

amyris # 2009.11.09. 08:15

Jó napot kívánok!

2 hónapja meghalt a nagypapám(a nagymamám már régebben).Van 2 lánya(sajnos az anyukám már nem él,édesapám sem)A másik lány él ,természetesen vannak gyerekei.Egy városban élt a papa egy családi házban egyedül,ami teljesen az övé volt.Anyukám halálakor a tulajdonrész a házból rám szállt,át is lett irva.
A Kérdésem az,hogy mikor lesz a hagyatéki eljárás?Úgy tudom,hogy a nagynéném se intézkedett ez ügyben.Én,mint elméletileg 50%-os örökös,nekem is ott kell lennem?Mik a jogaim?
Milyen jogszabály van érvényben,ha el akarom adni a házat,de a nagynéni nem,de nem is tud kifizetni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Csillus.85 # 2009.11.08. 21:35

Jó napot kívánok!

Nemrég meghalt az apukám, akivel nem tartottam a kapcsolatot, még pici koromban elváltak a szüleim, apám a láthatásról is lemondott akkor. Úgyhogy nem tudok róla semmit, ezért azt sem, hogy mit hagyott maga után. Annyit tudunk, hogy Romániában volt régen egy birtok, aminek egy része az övé volt (a többi a két testvéréjé), feltételezzük, hogy arról nem mondott le,de viszont lehet, hogy itt Magyarországon (mert Ő is itt élt, magyar állampolgár) meg talán adósságot halmozott fel. A kérdésem az lenne, hogy örökölhetem-e úgy az adósságot, hogy a birtok nem a magyar államhoz tartozik, vagy az is fedezetnek számít, és ki lehet belőle fizetni? Meg egyáltalán az adósság örökölhető-e, vagy ha nincs örökség rá, akkor nem is kell kifizetni?

A választ előre is köszönöm, Csilla

Desiderate # 2009.11.08. 17:49

A közjegyzőnél 2 éve aláírt megbízás (meghatalmazás) jellegére sajnos már nem emlékszünk, sajnos túl naívak voltunk, saját példányt pedig nem kaptunk. Visszavonható-e a meghatalmazás, illetve megtámadható-e az esetlegesen létrejött szerződés?
Az ingatlanra másfél éve került jelzálog. Tudomásunk szerint a bátyám már megegyezett a vevővel aki a banki tartozást kifizeti.
A fennmaradó árat már kifizette a testvéremnek aki ezt egyenlőre nem kívánja megosztani velünk.
A bátyámmal egyébként közöltem kb fél éve, hogy én inkább megtartanám az ingatlant ill. megvásárolnám a részüket.
A mostani ügylében HIVATALOSAN az örökösödési iratokon szereplőnél jóval alacsonyabb áron akarja az ingatlant a vevő kezére játszani, amit persze velünk szintén nem egyeztetett.......

zinerit # 2009.11.08. 16:52

köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.07. 22:42

Ha az a megbízás meghatalmazás is, akkor eladhatja egyedül. De azért egy kissé zavaros vagy: a jelzálogkölcsön meg az eladás egyszerre aligha megy. Vagy vagy.

Desiderate # 2009.11.07. 19:17

Örökléssel kapcsolatos kérdésem a következő;
2 éve egy termőföldet örököltünk testvéreimmel 1/3 arányban.A bátyám abban a faluban lakik ahol a föld található így őt írásban megbíztuk, hogy keressen rá vevőt. Most megtudtam, hogy jelzáloghitelt vett fel a földre és egy lehetséges vevőtől az általa megállapított, velem nem egyeztetett vételár nagy részét is átvette.
Visszavonható-e a megbízás részemről, hogy eljárhasson helyettem, illetve eladhatja-e az ingatlant az én aláírásom nélkül?

ObudaFan # 2009.11.06. 19:25

Általában úgy 30 napig szokták elfogadni.

zinerit # 2009.11.06. 14:35

Még egy kérdésem lenne: ha pert indítanék közös tulajdon megszüntetésére, meddig jó a tuladoni lap?
A napokban kértem ki ugyanis, de közben úgy néz ki, meg tudunk állapodni peren kívül. De ha mégsem jön össze, akkor sem szeretnék erre még egyszer költeni.

ObudaFan # 2009.11.04. 18:27

A közös vagyon - külön vagyon kérdésében nem a hitel kifizetésének időpontja, hanem a tulajdonszerzés dátuma a lényeg, a hitel kifizetésének dátuma folytán legfeljebb kötelmi igény merülhet fel.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Hogy szükségetek van-e segítségre, vagy boldogultok, azt nektek kell eldönteni.

Hkinga # 2009.11.04. 15:26

Jó napot kívánok!
Nem sokára megyek anyuval szemben egy örökösödési perre,és ezzel kapcsolatosan lenne egy-két kérdésem.Mivel apu meghalt egy évvel ezelőtt,és volt egy közös tulajdonban levő ingatlanuk anyuval,aminek a fele hivatalosan a három gyermekét(minket)illetne meg,de anyu perre vitte az ügyet,és ragaszkodik hozzá,hogy az övé legyen az egész tulajdonjog,hivatkozva arra,hogy évtizedekkel ezelőtt történő válásuk után a házon lévő hitelt teljes egészében ő,és az élettársa fizette ki.De ezzel mi nem értünk egyet,mivel édesanyánk munkanélküli volt éveken keresztül,és a kiadásokat mi fizettük,és úgy gondoljuk,hogy az apai rész az minket illet meg.Milyen esélyünk lenne a peren,kell-e ügyvédet fogadnunk,és ha igen,milyen költségeket vonna ez maga után?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.10.30. 12:50

Attól függ. Ha még nem volt hagyatéki tárgyalás, akkor ott is lehet osztályos egyezséget kötni. Ha már volt, akkor ügyvéd közreműködése lesz szükséges.

zinerit # 2009.10.30. 12:07

milyen okiratot kell kiállítani, ha az egyik örökös magához váltja a másik örökös részét? szükséges ügyvéd?

ObudaFan # 2009.10.16. 11:14

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.Közös tulajdon megszüntetése|3
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

_kendermag_ # 2009.10.16. 09:58

Tisztelt ObudaFan!

Közös tulajdon megszüntetése iránti per és a többlethasználati díj mit jelent tömören?
Csalni nem szeretnék. Csak mihamarabb pénzt látni az eladásra szánt ingatlanból.

Köszönettel, kendermag

ObudaFan # 2009.10.16. 09:25

Közös tulajdon megszüntetése iránti pert kell indítani, és kérni a többlethasználati díjat is. A bankos megoldás, amit szeretnél, csalás lehet.

kibo49 # 2009.10.16. 09:22

Jónapot kivánok,

segitségre lenne szükségem.
Nem tudom mit tehetek. Hajléktalan vagyok. Jelenleg befogadott valaki, de nem maradhatok sokáig.

Örököltem édesányám halála után fél lakást, másik fele a hugomé. Lemondattak róla, ajándékozás cimén lett megirva a papir, annak fejében hogy ott lakom náluk halálomig. Az együttlakás nem sikerült, nem egyztünk, igy felajánlott pénzt hogy életem végéig fizeti az örökség fejében.(irásban nincs lefektetve, ha a hugomat éri valami akkor tovább ez sem jár)
Nekem 25000 ft nyugdijam van, az utcára kerültem.
Szeretném ezt az ajándékozást visszavenni, és a lakás értékének a felét megkapni, amiből magamnak sajátot tudok venni.
Pénzem nincs ügyvédre, nem tudok sehova fordulni.
Kérem a szives választ, mit tudok tenni, hogy visszakaphassam a nekem járó részt.

köszönöm
üdv. K.J.

_kendermag_ # 2009.10.16. 08:46

Szép jó napot!

Év elején nagymamám után örököltem 1/4 házrészt. Mivel a mama egyedül lakott, és halála után a ház üres lett, megegyeztünk tulajdonosok, hogy minél hamarabb eladjuk. Ez a minél hamarabb különböző okokból nem jött össze (a többiek túl sokra tartották a házat, stb.) Sajnos az egyik örökös, a nagynéném kvázi hajléktalan csavargó, jelenlegi férje cigány. Szegény mama utolsó éveit rettegésben élte, mivel állandóan fenyegette őt a cigány, és még életében attól félt, hogy odaköltöznek a házába. És ez most így is lett. Gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk mi hárman - legalábbis így érezzük. Szerintünk jogtalanul foglalták el a házat - de legalábbis beleegyezésünk nélkül. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel a házat mi 3an minél hamarabb szeretnénk eladni, így az esélyek is csökkenek, hisz a szomszédok szerint már most kezd egy putrihoz hasonlítani :-(. Arról nem is beszélve, hogy teljesen biztos vagyok benne, hogy a közüzemi számlákat nem fogják fizetni. Ilyenkor az kit terhel? Gondolom a 4 tulajdonost egyenes arányban... Vagy ráterhelik a házra?
Két dolog fordult meg a fejemben. Valahogy visszamondani az örökséget (vállalva a további ezzel járó költségeket), vagy valahogy kényszer úton elad(at)ni a házat. Gondolok itt árverezésre, stb....
Ha pl. jelzálogalapú személyi kölcsönt vennék fel, aminek a záloga az 1/4 házrész, és "hagyom" hogy a banké legyen a részem, az működhet? Én valamicske pénzhez jutnék, és sikerülne kiszállnom ebből a reménytelennek tűnő ügyből.

Előre is köszönöm a tanácsot, kendermag.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.08. 10:38

Ja, hogy nem volt tulajdonostárs. Szóval az eladással jönne létre a közös tulajdon. Mert azt tudni kell, hogy ha a megmaradó telek kisebb lenne a helyi szabályzatban megengedettnél, akkor nincs mód a természetbeni megosztásra.
Így valóban indíthatsz pert, hogy a bíróság pótolja az örökösök hozzájáruló nyilatkozatát. De ők meg kérhetik az így létrejövő közös tulajdon megszüntetését, akár úgy, hogy magukhoz váltják a hányadodat. Én legalábbis ezt tenném a helyükben.

ObudaFan # 2009.10.08. 10:30

De, írtam, hogy ér, az alapján hozhatja létre a bíróság a szerződést.