öröklés,ingatlan

Amcsi # 2008.01.10. 09:11

Sziasztok!
Férjem örökölt fél házat, ami a szüleié volt. Másik felét pedig a testvére, közel 10 éve már. Ebben a házban bent lakik a testvér a családjával. Mi szerettük volna már megszüntetni a közös tulajdont a férjemmel, de ő, a testvér nem hajlandó rá. Szerettük volna kifizetni, neki nem jó úgy, ő nem tudja a férjemet kifizetni, -mert nincs miből mondja ő, na, de kinek van??- és eladni sem akarja.. Mi is hitelt vettünk fel, hogy legyen saját házunk! Az lenne a kérdésem, mit lehetne tenni ilyenkor? Írtunk neki egy levelet, mondván bírósághoz fordulunk, ha nem tesz semmit. Akkor eljött ide sírni.. Párom meg nem tud a sarkára állni egy kicsit sem, ugye megsajnálta. Ez volt másfél éve. Ez évről évre úgy megy, hogy na majd jövőre kifizetlek.. Segítségüket előre is köszönöm!

Üdv: Amcsi

matthiasi # 2008.01.10. 09:59

Árverésre kell vinni !

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 10:02

A kérdésben benne volt a válasz. Úgyhogy ne minket kérdezz, hogy mit lehet tenni, hanem a férjedet, hogy megteszi-e, amit lehet.

Amcsi # 2008.01.10. 10:17

Nyilván a férjemnek is akarnia kell. Tudom. Jogi úton lehetne-e tenni valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 10:40

Azt, amit írtál is: bíróságtól lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését.

esek # 2008.01.10. 14:41

Sziasztok!
Apukam meghalt,es az ö neven volt a haz amit 1986-ban ajandekba kapott.Ekkor mar 8 eve hazasok voltak Anyuval,(utanna meg 21 evig).Ezutan le lett valasztva a telekböl egy resz amire epitett a Nagyapam (Ö meg el)egy nyaralot.Van 2 feltestverem Apu elsö hazassagabol,ök kaptak 1-1 telket Aputol amire szinten a Nagyapam epitett 1-1 hazat a fiuknak.Erröl van papir.Ugy volt hogy a nyaralo pedig az enyem lesz,erröl viszont nincs.Azt szeretnem megtudni,hogy az Anyukamnak csak haszonelvezeti joga van vagy ö is örökölt,es hogy enyem lehet -e igy a nyaralo?
Köszönöm a segitseget!
Esek

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 15:08

Ha van leszármazó, akkor a házastárs nem örököl.
A többi már sokkal bonyolultabb; a konkrét szerződések ismerete nélkül csak találgatni lehetne. Aki találgat, az pedig gyakran téved.

kali # 2008.01.10. 15:17

Van egy lakásom, egyedül vagyok tulajdonos, anyukám a hasznélvező. És van egy gyerekem.
Felmerült családon belül a kérdés hogy ne adj Isten de mi lenne akkor ha én és/vagy a gyerek meghalna, akkor a volt férjemé lenne a köteles rész, aminek nem igazán örülne senki.
Végrendeletet írtam, melyben minden ingó és ingatlan vagyonomat a szüleimre, illetve a testvéremre hagytam, gondolván már erre a lehetőségre, hogy a volt férjem ne tudjon hasznot huzni semmilyen modon, akár még ugy se hogy beköltözik a lakásba.

Milyen lehetőségeim vannak hogy ez ne következzen be? Mit tudok tenni?
Papíron adjam el a lakást, hogy ne legyen az én nevembe/tulajdonomba semmi ingó-ingatlan?

De mint közben megtudtam jár a köteles rész, tehát ha a fiamat papíron megfosztom az örökségét, attól még a köteles rész miatt ugyis ővé lenne a lakás meg minden fele...

ObudaFan # 2008.01.10. 17:35

Felmerült családon belül a kérdés hogy ne adj Isten de mi lenne akkor ha én és/vagy a gyerek meghalna, akkor a volt férjemé lenne a köteles rész

Ezt rosszul tudjátok, volt házastársnak nem lehet köteelsrészi igénye.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 17:43

A szülőnek viszont igen. De ezen töprengeni szerintem is olyan, mint a mese a káposztasavanyító kőről.

kali # 2008.01.10. 17:53

Köszi a válaszokat.
Én se az elvált házastársa értettem a köteles részt hanem a gyerekre...
A töprengéssel kapcsolatban, sajnos muszáj inkább minden eshetőséget számba venni, és utána járni, jobb ha inkább feleslegesen járok utána dolgoknak. Szerintem legalábbis.

monalisa1 # 2008.01.10. 19:48

(A káposztasavanyító kőnek egy prívát történe...
Az egyik nagyanyám zöldséges kufa volt, lakhelyén városzszerte mindig hosszú sorok álltak piaci napon az ízletes savanyúkáposztáért. Otthon 2 db 300 literes hordóban érlelődött a s.káposzta, és mindig korsónyít meritettem a kő alól/mellől az isteni káposztaléből.
Ma sok helyütt árulnak ilyen-olyan s.káposztát, de meg sem közelíti egyik sem annak az ízét amit a mamim kétkezűleg + szíve-, lelke- és tudása.)

Mindenkitől elnézést a jelen beírásomért.

ObudaFan # 2008.01.10. 20:12

A gyermek által örökölt vagyont viszont - ági öröklés folytán - nem az apa fogja örökölni a gyermek esetleges halála esetén, hanem te és felmenőid.

kali # 2008.01.11. 07:09

Köszönöm. Ez azért jó hir, bár az hogy a fiamnak valamilyen öröksége legyen arra még rengeteg évet kell várni:)

Megpróbálm akkor megfogalmazni a kérdésemet másként:)
Mi van akkor ha én halok meg, akkor a gyerekem az örökös, és miután kiskoru így gondolom az apuka kapná meg a gyereket és az örökséget... ha csak vagyonkezelés szempontjából, de akkoris.Erről beszélgettünk családon belül, hogy egy ilyen eshetőség nagyon nem lenne jó, és ez ügyből kifolyolag merült fel a kérdés hogy milyen lehetőségem van arra hogy ez véletlenül se következzen be, és ezért gondoltam arra hogy papíron semmi se legyen a tulajdonomba.
Szóval ilyen esetben hogy lehetne ezt megoldani?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.11. 07:15

Szvsz rossz és veszélyes gondolat. Most legalábbis.
Ha az új Ptk-t elfogadják, és benne lesz a családi alapítvány, akkor már meg lehet oldani úgy, hogy ne hordozza ezt a kockázatot.

kali # 2008.01.11. 07:22

Persze, nem szép gondolat, de gondolhatod hogy oka van hogyha ilyen merült fel. Mármint az apuka hozzáállása miatt. Egy tetűt nem biznék rá:)

mroni # 2008.01.11. 09:45

Szeretném megtudni,hogyha valaki öngyilkos lesz, halála után kiderül, hogy van egy halom adóssága, akkor azt kinek kell visszafizetni. Az illető elvált, van 3 kiskorú gyermeke. Még élnek a szülei, testvérei.Behajtják valakin?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.11. 10:10

Az örökösök a hagyaték tágyaival, ha már nincsenek meg, akkor az örökrészük értékéig felelnek az örökhagyó tartozásaiért.

Mérti # 2008.01.11. 11:18

Sziasztok! Özvegyi joggal kapcsolatban kérdeznék a hozzáértőktől. Ma Magyarországon minden további nélkül megtörténhet az, hogy valaki, akár pár éves házasság után holtig tartó haszonélvezettel terhelje az örökösök tulajdonát? Ezt nagyon méltánytalannak érzem, főképpen akkor, ha arra gondolok, hogy azt a házat stb.. még a nagyszüleim és aztán a szüleim építették, rengeteg munkával, áldozattal stb, családi örökség és most valaki, aki pár évig tartozott a családhoz, vígan él benne. Tudom, hogy lehet korlátozást kérni, de ezesetben ez nem jelent hosszútávú megoldást. Tud valaki segíteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.11. 11:48

Tud valaki segíteni?
Tud. De másvalaki mielőbbi haláláért imádkozni Hozzá nem túl szép dolog...

Mérti # 2008.01.11. 11:53

Köszönöm Béla a választ, remélem a cinizmus nem nekem, hanem a helyzetnek szólt. Én naivan törvényes megoldásra gondoltam, de ezekszerint erre a legkevesebb az esély.

ujvarosinekata # 2008.01.11. 14:02

Szép napot:)!
Nekem is lenne egy kérdésem.Egy testvérem van,édesapánk 25 éve halt meg,utána örököltük a ház felét.Édesanyánk tavaly halt meg,utána a másik felet.8,2 millióra értékelték az ingatlant,melyet idén szeretnénk eladni.
Kérdésem.Melyik fél részért kell adót fizetnünk,illetve hogy az mennyi is kb.8.000.000-val számolva.(Ha jól tudom,csak az anyai rész után kell adóznunk,de az apai részt bármire felhasználhatjuk,vagy csak akkor nem kell adózni utána,ha ingatlanra költjük?)
Nagyon köszönöm a választ.
Kata

Kenderice # 2008.01.11. 15:52

Kezdetnek nézd át ezt:
http://www.apeh.hu/…007/k03.html?…
Természetesen a 15 éven túl szerzett ingatlanrész eladása után nem kell fizetni adót, a tavaly szerzett rész után 25%-ot kell fizetni. De ha ezt a jövedelmet másik lakásra (lehet közeli rokoné is, gyerek, szülő, stb...) költöd, akkor ezután sem kell fizetni adót.
Úgy tudom, hogy költségként elszámolhatóak az ingatlan megszerzésével összefüggő kiadások, mint például, hirdetési és ügyvédi költségek, földhivatali költségek, ingatlanközvetítői jutalékok, stb...

ObudaFan # 2008.01.11. 16:25

Mérti!

Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.
A házastársat a megváltásra kerülő vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne. Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.
A megváltást a hagyatéki eljárás során, ennek hiányában az öröklés megnyílásától számított egy éven belül a hagyatéki eljárásra egyébként illetékes közjegyzőnél kell kérni.

ObudaFan # 2008.01.11. 16:29

ujvarosinekata!

A leendő vételárat meg kell felezni, ebből ki kell vonni azt az összeget, ami a tavaly örökölt ingatlan öröklési illetékének alapjául lett kiszámolva, és ez lesz az adó alapja, az adó pedig 25%.

A lakáscélú kedvezmény (ti. hogy nem kellene adót fizetni, ha a vételárból lakást veszel) az idei évtől már nem vehető igénybe.