összeházasodtak, tehát a házastársa. Te öröklöd, a házastárs haszonélvezetével.
öröklés,ingatlan
tehát én öröklöm Apu részét így a ház 3/4-e lesz az enyém és a mostani felesége lesz a haszonélvező. jól értem?
Öröklés szempontjából mindegy, hogy vérszerinti gyermek vagy, avagy örökbefogadot. Ha leszármazók vannak, a törvény szerint ők örökölnek a túlélő házastárssal szemben.
Ha a féltestvéred édesapád gyermeke, a hagyaték felét ő örökli.
Jó estét mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni. A nagynéném 1983-tól élt együtt a későbbi férjével, akivel 1990-ben összeházasodtak. 1996-ban a nagynéném férje meghalt, egyedüli örököse az előző házasságából született fia volt. Idén meghalt a nagynéném is, és a végrendeletében engem nevezett meg örökösének. Nénémék hagyatékát együtt tárgyalják, mert az összhagyaték a néném tulajdonában levő ingatlan (100% ban az övé). A néni a házat 2000-ben vásárolta, még hitelt is felvett. A bácsi fia most a részét követeli, azt mondja, hogy jár neki az ingatlan fele. Én peren kívül szeretném elintézni, de nem tudom, hogy jogos-e egyáltalán a kérése.
Előre is köszönöm!
Elég valószínű, hogy igen.
No, ezt elkapkodtam. Késő van...
Elég nehezen lehet közös szerzemény egy olyan vagyontárgy, amelyet a feleség a házassági vagyonközösség megszűnése után szerzett. Persze, nem kizárt.
Örökléssel kapcsolatban érdeklődnék.
Férjem négy hónappal ezelőtt váratlanul elhunyt, végrendelet és utód nélkül. Apósom és férjem testvére a hagyaték során nagyon segítőkésznek bizonyultak. Még az önkormányzathoz sem kellett bemennem. Mindent ők intéztek ők nyilatkoztak mindenről, amely a férjem tulajdonában volt. Férjem vagyonának egy részét az édesanyja után örökölte. A hagyatéki tárgyalás után derült ki, hogy a férjemnek egy külföldi ingatlanban is volt tulajdonrésze az édesanyja után. Valamint egy bankkártyát is találtam, de ezen semmiféle azonosító nincs, csak egy sorszám. Erről azt sem tudom honnan van, vagy melyik pénzintézethez tartozik. Kérdésem az lenne, hogy a hagyatéki tárgyalás lezárása után milyen lehetőségeim vannak? Honnan tudhatnám meg egyáltalán, hogy milyen bankkártyáról van szó, mert az apósom semmit sem hajlandó mondani.
Onnan fogod megtudni, hogy a hagyatéki eljárást intéző közjegyző idézni fog a hagyatéki tárgyalásra.
Segítséget vagy valami jogi tippet szeretnék kérni az alábbiakban.
Két éve húzodik egy örökösödési mizéria, végre most szeptemberben megszületett a végzés. Adott 5 örökös (1/8, 1/8, 1/8, 2/8, 3/8 rész) van egy ingatlan amit el szeretnének adni, de az egyik örökös akinek a tulajdona 1/8 közismerten, de "papír nélkül" zavart elméjű nem akar beleegyezni az eladásba nem lehet vele semmit megbeszélni, csak húzza az időt, a többi örökös pedig mielőbb le szeretné zárni ezt az egész ügyet.Mit lehet tenni jogilag, mi a formája ennek, hogy mielőbb eladhassák az ingatlant?
Minden tippet szívesen veszek. Előre is köszönöm.
Eladhatják a saját 7/8 részüket, ha valaki így is megveszi. Ha nem, kérhetik a közös tulajdon megszüntetését.
A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.
A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a hozzászolást, de nem teljesen értem a közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatban leírtakat.
Az ingatlanban senki nem lakik teljesen "külső" személy hunyt el, oldalági örökösödés van. Az a gáz, hogy nem tudnak semmilyen formában nyilakozatot kierőszakolni az 1/8-os tulajdonosból a többiek, se pro se kontra. Arra gondoltam hogy jogilag lehet-e kényszeríteni az 1/8-ost arra, hogy ha a többi tulajdonos megeggyezik az eladásban és megtörténne az adásvétel akkor letétbe helyezik az ő részét.
És pontosan erre válaszoltam:
"Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell"
Így, a közös tulajdon megszüntetése iránt indított perben lehet őt kötelezni arra, hogy a saját hányadát is értékesítse. Az értékesítés módja pedig az ingatlanárverés. Ennek semmi köze ahhoz, hogy lakik-e ott most valaki.
ObudaFan!
Nagyon szépen köszönöm, és bocs az értetlenkedésemért.
Nincs mit.
T. fórumozók, jogi szakértők !
Egy társasházi lakás 1/6-od részének örököseként terhel-e engem a tulajdoni hányadomra eső társasházi közös költség, stb. illetve az esetleges ingatlanadó (ami vagy van, vagy lesz a jövőben), ha özvegyi jogon ennek a tulajdoni részemnek a haszonélvezője az özvegy. ( Nem lakok a lakásban és erre esély sincs.)A kérdés tehát az, ha a hasznait nem élvezhetem, a terheit viselnem kell-e az özvegy helyett ? Van-e jogi megoldás, ha megegyezésre nincs esély ?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne: édesanyám múlt év októberében meghalt. Bejelentett lakcíme az volt, ahol én is lakom, de a tartózkodási helye nem. Nálunk sosem lakott. Ahol lakott, az a ház a nagymamám nevén van. Ebből illet e engem valamilyen örökség. Nem magára az ingatlanra gondolok, hanem ingóságokra (pl. festmény, ékszerek, amik tudva levően édesanyáméi voltak). Mi a helyzet akkor, ha ezt a házat időközben a nagymamám a bátyámnak ajándékozta, vagyis már ő a tulajdonos.
Illetve van még egy nyaralónk, ami a bátyám nevén van. Ebből én ingóságokra tarthatok igényt? Válaszát előre is köszönöm!
Ha volt hagyatéki eljárás és az ingóságok leltárba lettek véve, akkor mint édesanyad örököse azokat meg kell kapnod.
Batmen
Az özvegy a haszonélvezeti jog alapján élvezi annak használatát és viseli annak terheit. Az ingatlandót ellenben neked kell fizetned - amennyiben bevezetésre kerül -, lévén az a tulajdonláshoz kapcsolódik.
Nem, a közterheket a haszonélvező fizeti.
„Mi a helyzet akkor, ha ezt a házat időközben a nagymamám a bátyámnak ajándékozta, vagyis már ő a tulajdonos.
Illetve van még egy nyaralónk, ami a bátyám nevén van. Ebből én ingóságokra tarthatok igényt? ”
Az ingóságok tulajdonjoga és az ingatlan tulajdonjoga között nem feltétlenül van összefüggés, de vita esetén Önnek kell bizonyítania, hogy édesanyja tulajdona volt a kérdéses ingóság.
Nem volt hagyatéki eljárás, mondván, nem volt anyu nevén ingatlan. Tehát nem volt hagyatéki leltár sem. Pedig szerintem az ingóságainak az értéke eléri a 300.000 Ft-ot. Én értesítést arról sem kaptam, hogy nem lesz hagyatéki eljárás. Most tervezem, hogy bejelentem, hogy igenis volt annyi ingósága, és kérem a hagyatéki leltárt. Ezt megtehetem, ugye? Hogy úgymond eltitkolták a hatóságok (közjegyző?) előtt, hogy volt neki ingósága, tehetek feljelentést?
Köszönöm előre is a válaszát!
Igen, megteheted. Írj a jegyzőnek egy tértivevényes levelet melyben kéred, hogy rendeljen el újabb hagyatéki eljárást, aztán ott majd előadod az ingóságokkal kapcsolatos álláspontodat. Neked kell majd tudni bizonyítani, hogy édesanyádnak tényleges volt ez meg az, melyekre örökösként igényt tartasz. Félő, hogy a rokonság letagadja azokat majd...
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy ha az öcsémmel ketten örökölünk egy ingatlant - 1/4-e az övé -,akkor ő
önkényesen beköltözhet a barátnőjével együtt?
Csak megegyezés során lehet az ingatlant eladni, vagy marad a pereskedés?
Neki nincs jövedelme, a rezsit sem tudná fizetni, sajnos ha van pénze elég sok problémát okoz az ital miatt.
A barátnője csak akkor keresi, ha az öcsém megkapja a járadékot, és addig van vele, míg pénze van. Anyukám tartja el, ő is tanácstalan, hogy mit kellene csinálni. Kitúrni nem akarja - nem is hagynám -, de függeni sem akarok tőle. Az apai 1/4 rész fejében megkapta a nagyszülői házat, de oda nem akar menni, még akkor sem, ha megüresedik a ház.
Én nem szeretném az adósságok miatt megterhelni a lakást,
eltartani pedig nem tudnám.
Arra törekszem, hogy közös vagyonunk ne legyen.
Anyuval megbeszéltük, hogy megpróbálok utána járni.
Beköltözhet akár az élettársával együtt, és az nem lesz önkényes, hiszen tulajdonos. (Megjegyzem, ha valakinek haszonélvezete van az ingatlanon, akkor viszont senki nem költözhet be a haszonélvező engedélye nélkül.
El lehet adni egyezséggel, de perben bíróságtól is kérhető a közös tulajdon ily módon történő megosztása.
Egyebekben pedig Naszredin Hodzsa azt mondta: akkor kell átgázolni a folyón, ha odaértünk. Isten éltesse a kedves édesanyjukat az emberi kor legvégső határáig!
Köszönöm! Remélem sokáig velünk lesz, és meg tudom őt is nyugtatni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02