öröklés,ingatlan

Lili2006 # 2008.01.28. 18:25

Örököl-e a nem vérszerinti gyermek a mostoha után?

Apuka első felesége meghalt 1 kislányuk van. Újranősül, 1 fiú születik. Apuka és újanyuka ingatlant vásárol 50-50%os tulhányaddal. Gyerekek felnőnek. Apuka meghal.Hagyatéki tárgyalás. Lány kap apuka 50%-ból felet (25%), fiú szintén (25%). Mostohaanyuka is meghal. Újabb hagyatéki tárgyalás következik. Mire számíthat a lány?
És hol vagyon ez megírva?
Előre is köszönöm. :-)

monalisa1 # 2008.01.28. 18:52

A törvényes öröklési jog
http://www.magyarorszag.hu/…gyleirasjogi

monalisa1 # 2008.01.28. 18:57

A megjelenő nemleges válaszú oldalon, az "Állampolgár" szó alatti "keresés a portálon"-ba kell beírni a "törvényes öröklési jog" kifejezést.

monalisa1 # 2008.01.28. 19:03

Szerintem a lány a mostohaanyja után nem örököl, ellenben örököl a mostoha esetleg még élő testvére v. annak a gyerekei.

monalisa1 # 2008.01.28. 19:09

Bocs, a lány mostohájának van egy vérszerinti fia, tehát ő megörökli az édesanyja után az ingatlannak ama bizonyos további 50%-át.

monalisa1 # 2008.01.28. 19:11

Fiu 75% míg a lány 25% a vagyoni megosztás.

Lili2006 # 2008.01.28. 19:22

Köszi.
Ez úgy tűnik valóban így van. A lány az én nagyim, a tesója sajnos már nem él és van egy rakás keselyű. Az ingatlannal az a gáz, hogy 1959 óta a nagyszüleim viselik gondját, rendszeresen kaszáltatták...stb. (Szóban persze nagyanyámnak ígérte a földet a mostohaanyja-ennek tudatában viselték gondját- de ugye a szó elszáll... )
Hamarosan póthagyatéki tárgyalás lesz. Valahogy követelhetik a föld gondozására költött pénz 75%-át a törvényes örökösökön? (hasznot belőle nem láttak)

ObudaFan # 2008.01.28. 19:33

"Mostoh" után törvényes öröklés akkor van, ha a mostoha örökbe is fogadta a gyermeket.

monalisa1 # 2008.01.28. 19:35

Ember legyen a talpán aki 'majd négy évtized szorgoskodásának munkadíját - és az ezzel járó költségeket, kiadásokat - összegszerűsíteni tudja. Szerintem a nagyszüleid vélelmezzenek/kérjenek egy összeget amely fele - fele alapon azért mindenképpen megáll.

winthropp # 2008.02.04. 19:35

ObudaFan

talán kicsit merészen fogalmaztál a megszerezd az ingatlant kifejezéssel. jogi tanácsot reméltem, és nem bújtatott kérdést tettem fel, h "nyerészkedésem" leplezhető lesz-e azon az ingatlanon, ami egyszer úgyis az enyém lesz, de akkor valahogy mégse tudok majd örülni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.04. 19:39

Kissé félreértetted. A "megszerez" jogi terminus technicusként nem bír semmiféle rosszaló jelentésárnmyalattal.

A jogi tanácsot pedig megkaptad, a te dolgod, tudod-e használni.

ObudaFan # 2008.02.04. 20:15

Sőt, a köznyelvben sem feltétlenül pejoratív szó. Rossz az, aki rosszra gondol. :)

Abiondi # 2008.02.05. 18:09

Üdv mindenkinek!

Segítséget kérnék az alábbi ügyben.A feleségem és a huga nagyszülői örökségként egy vidéki ház 1/8-1/8-ad részét örökölte meg.A többi rész a mostoha nagymama tulajdona lett, aki egy harmadik személynek odaajándékozta a saját részét haszonélvezetért.Ez a harmadik fél megkereste a feleségemet és a hugát is egy ajánlattal(jelzáloghitelből kifizetné a részüket), amit a feleségem elfogadott, de a huga keveselvén a felajánlott összeget, megmakacsolta magát és kijelentette, nem egyezik bele abba sem, hogy a testvére részére kínált összegről jelzálogot jegyezzenek be az ingatlanra.

Kérdésem a következő.Meg tudja akadályozni a harmadik fél és a feleségem közötti adás-vételt(hitelből jelzálogra történő ügylet)a huga avval, hogy nem engedélyezi az ingatlanra történő terhelést?
A haszonélvező nagymamával nincs ilyen probléma, ő nem ellenzi ezt.
Várom értékes hozzászólásaitokat.

Üdv. Abiondi

Abiondi # 2008.02.06. 14:02

Segítene valaki?
Please!

monalisa1 # 2008.02.06. 14:57

A haszonélvező nagymamának persze hogy tök mindegy van-e jelzálog vagy sem, hiszen nem tulajdonos(társ). A feleséged a saját 1/8-ad részét eladhatja, ebbe a testvére nem szólhat bele. A jelzálogot elsősorban ama harmadik személy tulajdoni hányadára jegyzik majd be.

A tesója ha nagyobb vételárat tud kiharcolni a saját részére, ám tegye, de előfordulhat, hogy a vevő(jelölt) mostani ajánlata később őfeléje már kedvezőtlenebb lesz - figyelemmel arra hogy a mostani vétellel az egész házra vetített tulajdoni hányad nagyobb részét buthatja majd magáénak.

monalisa1 # 2008.02.06. 14:58

... tudhatja majd...

ObudaFan # 2008.02.06. 18:02

A jelzálogjogot be lehet jegyezni így édeasanyád 1/8-ára, meg a harmadik személy 6/8-ára. Viszont a harmadik személynek azzal lesz gondja, hogy édesanyád húgának a részét csak per után válthatja magához, ha nem sikerül megállapodni.

Tibi79 # 2008.02.07. 15:55

HALI MINDENKI!
egy kérdést szeretnék feltenni! olyan problémám lenne hogy az a telek ahol most lakunk a szüleimmel és a tesvéremmel az eddig az apuék nevén volt és most az öcsém aláíratott velük egy papírt amin az szerpelt hogy ő meg vette a házat de a szülem ebből nem kaptak semmit! íGY A TELEK AZ Ő NEVÉRE KERÜLT! Mivel 50-50% százalékban osztoznánk,ha az anyuék meghalnak...de mivel én szeretnék már most elköltözni (végleg) így az öcsém kötelezhető e arra,hogy kifizesse a részem vagy már nem tudok semmit tenni? Ő azt mondta,hogy megkapom a részem,ha anyuék meghalnak! De mivel már az ő nevén van igy anyuéknak semmi köze hozzá! Ebben szeretnék tanácsot kérni,hogy jogos e a követelésem!?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2008.02.07. 19:46

Kötelesrészi igényed lehet, amikor a szüleid meghalnak. De ekkor is neked kell majd bizonyítani, hogy valóban a szüleid vették ezt az ingatlant, és így neki ajándékozták.

Átvert ember # 2008.02.07. 20:16

Üdvözlet mindenkinek!

Volna egy kérdésem, aki tud kérem segítsen.
Nagyon nagyon dióhéjban az ügy.

Az édesanyám örökölt a nagymama után egy falusi ház 1/2-ed részét.
Nekünk van egy panel lakásunk 1/2 -1/2 részben a párommal. Építeni szeretnénk egy családi házat és a szocpolt 2 gyermekre igénybe szertnénk venni rá. Az idén ősszel leszek 40 éves. Édesanyám az örökölt ház részét nekünk adja hogy segítsen most, a majdani örökrészemből ezt levonjuk mert van 2 nem vérszerinti "testvérem" és egy féltestvérem. ( nálunk amíg gyerekek voltunk, előfordúlhatott, hogy a szülők elmondhatták rólunk, hogy az én gyerekem meg a te gyereked veri a mi gyerekünket... )
A kérdés az lenne hogy hogy járunk jobban hogy eladják a fél házat és a pénzt kapom ajándékba vagy egyébb módon vagy a házrészt kapom ajándékba és azt nekem kellene eladnom, majd a pénzt az építkezésbe visszaforgathatom saját részre?? Hogy jövünk ki jobban adó és illeték szempontjából???

Köszönöm a segítséget! Üdv!

ObudaFan # 2008.02.07. 20:34

Ha ajándékba kapod az ingatlant, akkor ajándékozási illetéket kell fizetned, ami azért drága. Ha a pénzt kapod meg, akkor elvileg ajándékozási illetéket kell fizetned, ami elvileg még drágább, de ha ezt nem teszed meg, akkor legfeljebb a vagyonosodási vizsgálat találja ezt meg.

Átvert ember # 2008.02.07. 20:51

Köszönöm szépen!

Ha esetleg a szülőnek 1 vagy x %-a van az új házban tulajdonjogon cserébe a fél házrészért, és névleg így segít, mert így neki nem kellene adóznia utánna ha lakásvásárlásba fordítja vissza, és nekem nem lesz ajándék és így nekem sem kell fizetni?? Nem tudom.....

Tibi79 # 2008.02.08. 07:25

Köszi a választ! Akkor most nekem így nem jár semmi ha az öcsém nevén van? Beszéltem vele és azt mondta,hogy kifizett ha ide akar építkezni! (de itt lakik és mégis csak akkor ha ide építkezik) A telken külön házakban élünk! ÉS én szeretnék végleg elmenni....Kb.2 hónappal ezelőtt még azt hangoztatta,hogy ha elakarok menni akkor kifizett! Most pedig amikor kész tények elé állította és meghátrált..mindig talál valami kifogást! "Kötelesrészi igényed lehet, amikor a szüleid meghalnak. De ekkor is neked kell majd bizonyítani, hogy valóban a szüleid vették ezt az ingatlant, és így neki ajándékozták."

polly5 # 2008.02.08. 20:05

Üdvözlet mindenkinek!

Örökléssel és végrendelettel kapcsolatos a kérdésem. Első házasságomból a vagyonmegosztás után maradt egy lakásom. Nem lakom benne, a lakás kiadásából befolyt összeget és a nyugdíjam egy részét bankszámlán gyüjtöm. Időközben újra férjhez mentem. Második férjem házában lakunk. Gyermekem nincs, csak két testvérem. Ha végrendelet nélkül halok meg, ki örökli a lakásom és a bankszámlám? Ha végrendelkezek testvéreim javára kell-e a második férjem beleegyezése, hogy mindent a testvéreimre kívánok hagyni?
Köszönök minden választ: Polly

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.08. 20:21

Leszármazók hiányában a házastárs a törvényes örökös. A házastársat haszonélvezet illeti meg mindazokra a vagyontárgyakra, amelyeket nem ő örököl.
A végrendelkezéshez természetesen senki másnak a jóváhagyására nincs szükség. (Annyira nincs, hogy még a cselekvőképességet korlátozó gondokság alatt álló személy is önállóan végrendelkezhet, ha ezt közokiratba foglalva teszi.)