Ha emlékszel, azzal kezdtem, hogy nem nagyon értem, egy vagyonmegosztás ügyében mit lehetne viszontkeresetbe írni.
öröklés,ingatlan
Köszi a választ ObudaFan,
ez azt jelenti, hogy ha lassú az ügyintézés, megjelenhet nálam a végrehajtó, hogy a jelzáloghitelt behajtsa? (megterheli a terhelt házamat vagy elviszi a tévémet?) És ezt majd az örökségből rendezhetem? Netán levonja a fizetésemből?
Nem túl biztató...-ráadásul, gondolom, ezeket a költségeket is nekünk kell viselni.
És ha lemondunk az örökségről? a fiunk örököl és így nem tudunk kibújni alóla?
És mikor kellene lemondani? előre vagy utólag?
köszi
otacs
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Nem, nem tudná bizonyítani. Az 5 Mft-os vételár 4,5 Mft a férj korábbi házának eladásából származik és 500 EFt, pedig az édesanyám része.
Mégis mi a teendő, hogy elkerüljék a kellemetlenségeket? Az itt sokat emlegett házassági vagyonszerződés megoldás?
Kedves Mindenki!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy Önkormányzati lakásunk ahol most jelenleg édesanyám és én vagyunk bejelentve (állandó lakcím).
A kérdésem az lenne ha esetleg vele történne valami akkor Én maradhatnék a lakásban? Rám szállna, vagy az Önkormányzatra? Engem automatikusan kiraknának onnan?
Ha nem raknának ki onnan akkor megvehetném?
Azért kérdezem, mert én most jelenleg máshol lakom, de én fizetek mindent, és lehet, hogy fel is szeretném újítani az ingatlant, de ha édesanyám után nem rám száll az ingatlan bérleti joga akkor nem szívesen költenék többet a lakásra.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
kitti
otacs!
Nem lesz olyan lassú a hagyatéki eljárás, mint mondjuk a zálogjog érvényesítése. Egyébként az örökséget visszautasítani a hagyatéki tárgyaláson lehet, és ekkor ha a gyermeked lenne az örökös, neki is vissza kell utasítania, illetve, ha kiskorú, akkor a gyámhatóságnak kell hozzájárulnia ehhez.
kitti000!
Önkormányzati lakás esetén az, akit a törvény alapján a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül fogadhat be a lakásba, a lakásbérleti jog folytatására jogosult, ha a bérlő a lakásba befogadta és a bérlő halálakor életvitelszerűen a lakásban lakott.
Bővebben: http://members.chello.hu/…y/berlet.pdf
Kedves kdardr!
Köszönöm szépen(az anya valszín lemond erről fiai javára)
Tisztelt Fórumozók!
Örökösödéssel kapcsolatos lenne a kérdésem,kérem valaki legyen szives válaszoljon ha tud!Az édesapám 2 hónapja elhunyt,végrendeletet tudomásunk szerint nem hagyott.Az elhunyt nevén van egy családi ház illetve a testvéreivel(az elhunty plussz 3 testvér) egy kisebb ház.
Tehát az édesanyám nevén nincs semmi,az elhunytnak van két gyermeke,valamint a házat terheli jelzálog hitel.A hagyatéki tárgyalásra már minden papirt beadtunk,a házat felértékelték,de a tárgyalás időpontjárol még nem kaptunk időpontot.A kérdés ki mire tarthat igényt és milyen részben örökli a családi házat illetve az 1/4 részbeni háztulajdont.Illetve milyen adót ill.illetékeket kell majd fizetnünk?A temetésről valamint az ezzel járó kiadásokról a számlák csatolva a beadott papirokhoz,ezek a költségek majd levonásra kerülnek a végén?Előre is köszönöm a választ!!
A ház bár csak édesapátok nevén "futott", de ettől még édesanyátok fele részben tulajdonosa volt: ingatlannyílvántartáson kívüli tulajdonlás fogalma.
Köszönöm a választ.Tehát anyukám kapja az 50%,a két gyermek pedig 25-25%
Igen. Persze most a mamának utána kell járnia, hogy a fele ház utólagosan a nevére kerüljön. A testvéreddel közösen megörökölt másik fele tulajdonrészre meg életet végéig haszonélvezeti jog illeti meg.
Tehát, és sarkitva: ha az édesanyátok netán úgy dönt, akkor élete végéig akár egymaga lakja az egész házat - egyben viseli annak rezsi költségeit is. (Ha a házon kell valami javítás stb. a költségek hármótok közt a tulajdoni arány szerint osztódik.)
A temetés költsége, a hagyatéki eljárás költsége stb. a tesóddal közösen fizetendő öröklési illetékból levonásba helyezhető. A számlákat be kell küldeni az illetékhivatalba = adóhivatalba, és azok figyelembe vételével számolják ki "a" haláladót.
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ ! :-)
Tudod, azzal hogy az édesanyátok előavenzsál a ház fele tulajdonosává, csak az öröklési illeték "másik" - majdani - felének megfizetésére kaptok most időbeli haladékot a testvéreddel. (Éljen sokáig a mamátok, hátha időközben eltörlik "a" haláladót.)
Van még az a kisebbik ház dolga. Az édesapátok tulajdoni hányadát is közösen örököltétek meg a tesóddal, de - remélve nem írom rosszul - arra is az anyukátok haszonélvezeti joga vonatkozik.
Ha netán a rokonok el akarják adni a házat, kell a te és a testvéred beleegyezése - mint apukátok helyetti újdonsült tulajdonostársak -, valamint a mamátoknak is le kell akkor mondania a haszonélvezetről, és jogszerűen jár neki ezért némi pénz a vételárból, az össz tulajdonostól.
A hagyatékátadó közjegyző majd kibogarássza az egészet, lévén ő is jogász.
Hogy a túlélő házastárs az 50% tulajdonjogra igényt tarthat-e, attól függ, hogy nem volt-e az ingatlan az örökhagyó különvagyona. ez nem derül ki a leírtakból. De az tény, hogy vélelmezni a közös vagyonhoz tartozást kell.
Közösen épitették a házat,de minden az apu nevén volt,tehát a telek a ház ill a házon lévő jelzálog is.Ha az ingatlan eladásra kerül azzal mi lesz?Most én (az egyik gyermek fizetem),de anyukám aggodik az miatt is,hogy a jelzálog miatt nem tudja majd eladni,de sajnos nincs annyi pénzünk hogy egyben kifizessük :-((
Ha közösen építették, az közös vagyon lesz valószínűleg.
Kedves Fórumozók!
Az alábbi problémámban szeretném segítségetek kérni,
szüleimmel eggyütt élünk az Ö 1/2-1/2 tulajdonukban levő 1971-ben épűlt családi házukban. (Értéke kb 15 millió) Ők szeretnék ezt részünkre (férjem és én 1/2 -1/2 arányban) átadni, de én szeretném nekik fenntartani a hszonélvezeti jogot.
- Kérdésem az lenne, hogy illetékek és költségek szempontjából az ajándékozás vagy az adás-vételi szerződés előnyösebb számomra?
- Kérdésem, hogyha bérleti szerződést kötnénk az milyen költségekkel jár nekünk?
Várom válaszotokat!
Köszi Terzsó
- Az attól függ, milyen értékű az ingatlan. Valószínűleg az ajándékozás, ami csak úgy mellesleg megfelel a felek ügyleti akaratának is.
- Szja-t kell fizetni.
Olyan problémám lenne,hogy apukám meghalt és maradtak közüzemi tartozások.A közös költséggel lenne bajom,apu sokszor nem fizetett,sokáig,de mama elég sokszot kifizette.A lényeg,h jelzálohjog van a lakáson,a közös költség miatt.Na most van olyan,ami úgy néz ki,h ugyanaz a tartozás van többször rátéve,pontosabban háromszor van rátéve egy helyett,de mindig több kamattal és végül,többször nincs rátéve.Azt mondták,h lehetséges,h az van,h rátette egyszer,aztán azt hitte nincs rátéve és mégegyszer,és mégegyszer,de minidg több kamattal.Viszont minden egyezik a bejegyzsé,meg minden ügyiratszám,viszont a másik ettől teljesen független közös költség tartozás,más számmmal és időponttal is van rátéve.Emiatt is gondoltuk,h egy van többször rátéve.Hogy tudom ezt kideríteni,és levetetni ha valóban így van?A közös képviselő,azt mondta,h nem tud visszanyúlni 7 évet,mert jb ennyi idősek ezek a jelzálogterhelések.És az előző képvieselő azt mondja mind,h ők mindig mindent átadnak a következő képviselőnek,vagyis neki kell erről mindent tudni.De ő azt mondja,h fizessem ami a tulajdoni lapon van.De a tulajdoni lapon nem tudja mennyi van.Nem is tudja megmondani,h melyik év melyik hónap van tartozás alatt.Mit lehet tenni ilyenkor?Neki meg kéne mondania,h melyikkel tartozunk pontosan igaz?
A földhivatalba ott meg tudják mondani,h milyen év,hónap alapján vannak ezek rátéve?Ha nem lettem 7 éve felszólítva ezzel kapcsoltaban nem évűl el,így h a lakáson van?
Előre is köszönöm a segítséget!
A földhivatalban iratbetekintésen kell, hogy tudjanak adni másolatot az összes bejegyzés alapjául szolgáló határozatról. Viszont nagy kupleráj lehet egy társasházban, amelynek követelései vannak, csak nem tudja, hogy miből eredően.
A földhivatalba kaptunk papírt,hogy mi alapján lett bejegyezve,de ott csak az összeg van és ráadásul úgy,hogy igaz,h megkérték,de aki megkérte,az azt állítja,h ő csak egyszer kérte,az akkori közös képviselő is azt mondja,és a ház ügyvédje is azt mondja,h csak eygszer kért bejegyzést,ennek ellenére háromszor van kérve,de úgy,hogy ott is van az ellenjeyzés és az aláírásuk.De ők egyszer akarták ,de mivel 9-10 éves dologról van szó,így senki se emlékszik. A földhivatal jogosan jegyezte be,mert ott van a kérelem,de csak az egyiken van okmánybélyeg,nem tudom,h a másik kelltő h lehet így érvényes.A másik baj,h a mostani közös képviselő azt mondja,h ő nem akpott erről az egészről felvilágosítást.Neki tudni a kéne h mennyi tartozáunk van a ház felé,de azzal együtt ami a tulajdoni lapon van.De csak az akkori tényleges,ami még nem volt tulajdoni lapon(jelzálogjog)csak azt kapta meg hiányként.Még az ügyvéd is töri a fejét.
Meg van rajta egy 99-es bejegyzés tartozás,és utána meg bejegyzetek 2000-re egy 99ezer,104ezer,144ezer Ftos bejeygzés,ugyanazon ügyiratszámon,és azt nem értem 99től 2000ig,hogy lehet 350ezer Ft bejyegzés ,350ezer Ft=hat évnek megfeleő közösköltség lett volna.Segítsetek kérlek!
Akkor viszont kijavítást kell kérni a földhivataltól.
Jó napot! Apum,halála után a hagyatéki tárgyaláson a nagybátyám kijelentette,hogy rám hagyja a ráeső részét,ez a szerződésben is benne foglalatatik,mivel megromlott köztünk a viszony erős kétségek merültek fel bennem azt illetően,hogy valaha is a részemre fogja bocsájtani.Jogi uton mit tudok tenni az ellen,hogy ez bekövetzezhessen?Állítólágosan befektette a fundamentához ezt az összeget (a lehető leghosszabb időre) de ezt nem igazolja semmiféle dokumentummal.Ezen tényállások ismeretében nagyon valószínűnek tartom,hogy ez a "befektetés" fiktív.legyen szives dióhéjban ismertesse a jogaimat,előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02