a testvéreméket nem tudom, mivel nem jó a viszony, igy elképzelhető, hogy letagadják , vagy tagadják, hogy kaptak, vagy nem kaptak. előkerült egy végrendelet, amiről senki nem tudott, de előkerült, amit ők a közjegyzőnek leadtak. köteles részt hagyott rám apám. a kérdésem elsődlegesen csak arra irányul (mert az ügy elég bonyolult sajnos) , hogy kiértesitenek mindenképpen, vagy elképzelhető, hogy nem értesitenek ki. egyébként ha, nem hagyott volna rám semmit, akkor nem kötelesek kiértesiteni, mint gyermekét? úgy értem, ha esetleg "előkerül" egy újabbb , frissebb végrendelet, amiben esetleg engem kizár, vagy inkább kitagad a végrendeletből, akkor engem nem is értesitenének? bár erről nem tudok, én ami végrendelet fénymásolatot láttam, abban én köteles részre vagyok jogosult, és ezt konkrétan meg is nevezte, hogy ezt hagyja rám.
öröklés,ingatlan
Tisztelt Jogi Fórum!
Három családtagommal közös tulajdonunkban van egy ingatlan; egy családi ház és a hozzá tartozó kert.
Édasányámmal közösen gyakoroljuk a tulajdonosi jogokat( állagmegóvás, karbantartás stb.) valamint csak mi ketten vagyunk bejelentve erre a lakcímre.
Azt a helyzetet szeretnénk elkerülni, hogy a harmadik tulajdonos a tulajdoni hányadát tudtunk és beleegyezésünk nélkül eladja, vagy jelzáloggal terhelje meg.
Elbirtoklásról még nem lehet szó, mivel csak 10 éve van tulajdonunkban az ingatlan.
Nem tudom, hogy az elidegenítési és terhelés tilalom ilyen helyzetben alkalmazható-e.
Illetve tudna-e valami olyan jogi lépést ajánlani, amit ilyen helyzetben érdemes alkalmazni?
Válaszát előre is köszönöm!
A tudtotok nélkül eladni nem fogja tudni a hányadát, mert elővásárlási jogotok van, megterhelni igen. Elidegenítési és terhelési tilalmat csak úgy még a hozzájárulásával sem lehet kikötni olyan jog nélkül, amit az biztosíthat. Vegyétek meg a részét.
looserlooser
Amennyiben az a végrendelet érvényes te nem örököltél semmit, vagyis a hagyatéki tárgyaláson nem volt szükséges a jelenléted. A kötelesrészt a testvéreid kötelesek kiadni részedre, ha nem teszik fordulj bírósághoz.
Az egészről bizonyosságot úgy tudsz szerezni, hogy megpróbálod irásban és/vagy személyesen felvenni a kapcsolatot a közjegyzővel.
Laikusként írtam a fentieket.
igen. ez logikusan hangzik, hogyha nem örökölem semmit. de... egyelőre én egy olyan végrendeletről tudok, hogy KÖTELES rész megvan nevezve részemre, tehát, ebben az esetben, köteles értesiteni a közjegyző, a tárgyalásról? és ha igen, akkor milyen formában? másrészt, ha időközben ne adja isten előkerült volna másik végrendelet, akkor arról nem köteles értesiteni engem, illetve legalább az ügyvédemet, hogy hoppá, kicsiny butus srác, most az van, hogy mégsem örököltél, semmit sem?? + ki vizsgálja meg a végrendeletet, hogy érvényes avagy sem? gondolok itt arra, hogy eredeti e az aláirás, vagy bármi eredeti e.ezt hivatalból a közjegyző megteszi, úgy értem szakértővel köteles megvizsgáltatni? formailag helyes a végrendelet (aminek fénymásolata áll csak rendelkezésre és köteles részt nevezett meg apám a részemre) , de arra, hogy én és jogi képviselőm ezt ellenőrizhessük, nem kaptam lehetőséget, illetve engem nem értesitett senki semmilyen úton erről. ha valaki tudna erről irni, köszönöm. nyilván, az ünnepek alatt közjegyző nem dolgozik, igy ennek megtudatala, telefonon például a közjegyzőtől, már januárra marad. a vész az, hogy már több mint egy év eltelt a haláleset óta. tudom, hogy a jegyző hatáskörébe tartozik, hogy mikor tűzi ki a tárgyalást satöbbi. én csak érdeklődöm, hogy mik a lehetőségek. köszönöm.
Az ügyvéded vegye fel a kapcsolatot a közjegyzővel és ne te "partizánkodj" - már elnézést a szóért. Vagyis ha már jogi képviselőd van dolgozzon..., másrészt őt nehezebben rázza le a közjegyző - ha netán.
Abban igazad van: amíg nem láttátok a végrendeletet - amiben név szerint te is meg vagy említve - addig annak valódiságáról véleményt mondani nem tudtok, se te se az ügyvéd.
A január már nincs is olyan messze.
ok. thx.
Bölcs döntés, és minden jót!
Annyit még: a kötelesrész mindannak a fele amit egyébként örököltél volna. És mivel nem örököltél illetéket nem kell majd fizetned...
tehát: a köteles rész, ugye ha ezt örököltem (azzal tisztában vagyok, hogy jelen esetben a törvényes öröklésnek a fele a köteles rész(em) ) nem vonz illetékfizetési kötelezettséget?
De, illetékköteles.
Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy 2003 januárjában megszakatt élettársi kapcsolat után, hogyan kell fizetni a lakásfenntartás költségeit az édesapának (90 % anya- 10% apa a lakástulajdonos)?
Visszamenőleg ez bármilyen szinten behajtható az apán, aki azóta be sem tette a lábát a lakásba?
Köszönettel:
esőcsepp
Szeretném, ha mielőbb választ kaphatnék a következőkre: Édesanyám halálát követően a lakásrészét két testvéremmel együtt 1/6 - 1/6 1/6 részt örököltük. Az örökrészre a lakásban egyedül élő nevelőapánk haszonélvezeti jogát bejegyezték. Bátyám később meghalt, akinek a lakásrészét 3 gyermeke egyenlő arányban örökölte. Nevelőapánkat ezután én láttam el, ápoltam, gondoskodtam róla, ezért végrendeletet készített, melyben általános örökössé egyedül engem jelölt, így halálát követően az említett lakásban én 12/18, öcsémnek 3/18, unokatestvéreimnek pedig 1/18 - 1/18 - 1/18 arányban lettünk tulajdonosok. A nagyon rossz állapotú lakást egyedül felújíttattam, korszerűsítettem és lakásba beköltöztem. Most szeretné a többi tulajdonos, ha kifizetném őket a lakásból, pénzem viszont elfogyott a temetésre és a lakásfelújításra, amibe nem fizettek be.
Szeretném tudni, hogy mi lenne a megoldás?
esőcsepp
„lakásfenntartás költségeit ”
A fenntartásit nem tudod követelni, mert nem lakik ott. Közös költségre gondolsz? Ott a 10%-nyi részét neki kellene fizetnie, de te annyival többet használsz a lakásban, úgyhogy ez akár így ki is egyenlítődik.
Nagyobb felújításnál viszont a beleegyezését és a %-os hozzájárulását is kérheted.
A számlákkal igazolható költségek/kiadások arányos részét a tulajdonostársaktól követelheted, a nagyobbrész téged terhel mint "fő" örökös.
Ha nem tudsz hitelt felvenni amiből a részüket magadhoz váltanád akkor közösen adjátok el a lakást - a százalékos arányú pénzével mindenki azt csínál amit tud ill. akar.
Sajnos akár bírósági úton is eljárhatnak veled szemben, mert végtelen időkig nem ülhetsz a vagyoni értékükön - a pénzükön.
Monalisa
laikus hozzászóló
bettinoi
A temetési költség az örökösök között oszlik meg, számolj el velük.
A lakásfelújítást, ha a hagyaték után intézted, akkor próbálj a hagyatékban megállapított érték alapján megegyezni velük. Ugyanis a felújításba nekik is bele kellett volna egyezniük és természetesen a tulajdoni arányok szerint viselni a költségeket.
Üdvözlök mindenkit!
Mivel változások voltak, ezért szeretném megkérdezni, hogy a haszonélvezeti jog miben változott.
Mert minden félét beszélnek, a rádióban.
Én úgy tudom, örökölhető, a legközelebbi hozzátartozó, azaz a feleség és utódai.
A fontosabb kérdésem ezzel kapcsolatos:
Örökölheti -e a haszonélvezetet az előző házasságból születet gyermek?
Egy életre meg lenne kötve a keze az ingatlan tulajdonosának ha a haszonélvezet örökölhető lenne, tehát a kérdésedre a válasz nemleges - mondom én a laikus hozzászóló.
Amúgy a rádióban beszélnek mindenfélét...
A gyermek majd a tulajdonjogot örökli meg - többé-kevésbé, jószerencsével.
A tulajdoni jog, személy szerint az enyém. Édesapámé a haszonélvezeti jog.
Az előző házasságából születet egy fiú, már 30 éve nem tartják a kapcsolatot.
Tehát a válasz nem túl bizalomgerjesztő. A haszonélvezet akkor tiszta,nem örökölhető, de az, hogy örökölheti a tulajdonjogot, az enyhén szólva erősen hangzik!
Már ha ez tényleg lehetséges?
A törvényes örökös elsősorban az örökhagyó gyermeke. Több gyermek esetén az örökség megoszlik. Az örökségből valakit esetlegesen kitagadni csak nagyon kivételes esetben lehet. Azonban ha valaki eladja és/vagy elajándékozza a tulajdonában lévő ingatlant, akkor nem lesz mit örökölni...
Köszönöm a válaszokat! Igy már minden tiszta...
Örömömre szolgált.
Annyit még, ha Isten ne adja idejekorán jobb létre szenderülnél a házastársad megörökli a jelen haszonélvezet felét - haláláig. (Ha később apukád is elmegy akkor az ingatlant már csak a házastárs fél haszonélvezete terheli tovább.) Haszonélvezetet "elvenni" nem lehet, arról vagy lemondanak ingyen vagy térités ellenében megváltható.
A haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál, tehát mindenkor a haszonélvező "a" kakas a dombon.
A haszonélvezetet személyhez kötött jog, nem lehet örökölni. (Arról nem is bezsélve, hogy nincs neki "fele".)
Kedves Immaculata!
Köszönöm a válaszodat. Nem engem érint közvetelnül, én az apuka oldalán állok. :)
A törvénynek utánanéztem és én is így értelmeztem.
Még egyszer köszönöm!
esőcsepp
„törvénynek utánanéztem ”
Ügyes vagy, de kérdezhettél volna is.
Ha az anyuka kötözködik, kérni kell az egyösszegű használati díj értékét.
A közös tulajdontól érdemes lenne megszabadulni.
Üdv. I.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02