öröklés,ingatlan

anett021 # 2008.12.09. 17:59

Segítséget szeretnék kiírni tőletek!
Én örököltem egy ingatlant, és örökösödési adót kell fizetnem.Arra lennék kíváncsi hogy ha én részletfizetést kérek rá addig amíg ki nem fizetem a az adót nem adhatom el az ingatlant??:???

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.09. 18:08

Ezt ki mondta magának?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.12.09. 18:08

Ezt ki mondta magának?

anett021 # 2008.12.09. 18:58

Ezt nekem senki nem mondta, én csak érdeklődök!!!

Ounce # 2008.12.09. 19:12

Tisztelt Jogászok!
Lenne néhány kérdésem. Édesapám meghalt, a lakás amiben élt 1/3 részben az enyém,2/3 részben az ővé volt ezt én öröklöm de a közüzemi számlákat is ebből az Elmű tartozás (1 évig nem volt rendesen fizetve) és 546.000ezer ft.Létezik az, hogy ennyi áramot fogyasztott volna egy ember aki szinte sosincs otthon?Akkor még volt az egyik mobil szolgáltóval előfizetése amit 15000ft-ért kötött valakinek,nem ő használta!(180.000ft)Azt is nekem kell kifizetni amit egy vadidegen eltelefonálgatott?És még kötelező gépjárműfelelőség biztosítást is követeltek tőle 36ezer.ft-ot... 9 évvel ezelőtt be lett zúzva az az autó ami miatt már hatósági eljárást indítottak ellene idén.Ezt követelhetik tőlem?

doflinger # 2008.12.09. 19:38

Tisztelt Jogászok!

Megpróbálom a röviden leírni a helyzetem.

Édesanyám 3 éve hunyt el.
Édesanyám rám hagyott ingósáról lemondtam az apám javára...,közjegyző előtt a hagyatékin.
Vállalkozó vagyok,még nincs apeh és köztartozás problémám,de soha nem lehet tudni mit hoz az élet.
Tehát a nevemen nincs semmi, (mindenem amim van,az az apám és a párom nevén van ) úgy gondoltam,hogy az apám hátralévő éveit nem akarom nyugtalanná tenni,így édesanyám után örökölt ingóságról lemondtam az ő javára...
Közjegyző nem javasolta,hogy legalább haszonélvező legyek...,ott abban az állapotban mi sem gondoltunk rá.
Teltek a hónapok...apám megismerkedett egy nővel,akinek önálló új építésű lakása van elég magas törlesztő részlettel...
Sztem valahogy megfűzte az apámat,hogy hadd költözzön hozzá a lakásba,ő meg kiadja a lakását,hogy könnyebben tudja törleszteni....
Tajtékoztam,hogy hogy gondolja a barátnője...,ha kiadja a lakást akkor apámnak is jár az albérleti díjból,ahogy közös a kiadás,úgy közös a bevétel...,
Költözés nem lett,csak heti 2-3 ott alvás...,ha hazamegyek, akkor nincs ott a nő....(egyszer találkoztam vele,elég is volt...)
Apámnak elég magas nyugdíja van....,biztos besegít a nőnek,ezzel nem foglalkozom,az ő nyugdíja oda költi ahová akarja...

Kérdésem a következő,haszonélvezetet rá rakatom a lakásra mennyire biztosítom be magam?
Vagy mit tegyek,hogy ne legyek "kiforgatva".
Sajnos az apámat meghülyítette ez a nő...,rossz érzéseim vannak.
Nem szeretném,ha a hagyatékin a nővel kellene farkasszemet néznem...,ráadásul úgy,hogy én lemondtam az Édesanyámtól örökölt tulajdonrészről...

Köszönöm.

timartimea # 2008.12.09. 20:30

Tisztelt jogászok,
Két kérdésem volna:

1. ha valakinek tartozása van (személyi hitel) kezessel, de a kezesnek se ingtlana, se jövedelme, akkor kit vesznek elő a törlesztő részletek nemfizetése esetén? Vagyis előfordulhat, hogy a kölcsön felvevőjének ingatlanát terhelik meg???
  2. Öröklés estén, ha az első ági örökös már nem él (az illető gyermeke), akkor a másodágiak örökölne (unokák). Ebben az esetben kell fizetniük (2009-től, 20millió alatti ingatlan) az "unokáknak" örökösödési adót???

Még egy extra kérdés: tudnátok javasolni egy olyan internetes oldalt, ahol az örökléssel, haszonélvezeti joggal, tulajdonjoggal kapcsolatos törvényeket megtalálom?

Köszönöm a segítséget!
Timi

ObudaFan # 2008.12.09. 20:38
  1. Igen.
  2. Az unokáknak már kell.
kerekferko # 2008.12.09. 20:42

T. Timartimea!

Nem vagyok jogász. Az öcsém felesége meghalt. A feleségének a szülei tavaly haltak meg néhány hónap különbséggel. Az öcsém fia örökölte anyai jogon a nagyszülők hagyatékát. Összegszerűen és százalékban nem tudom, de azt igen, hogy többet fizetett, mintha a mamája élne, és ő kapta volna meg, mivel egyeneságon, de "második fokon" örökölt. Állítólag az új törvény szerint (január 1-jétől), ha nem haladja meg az érték a 10 milliót, akkor nincs illeték.

timartimea # 2008.12.09. 20:46

És, ha egy ingatlanon a tulajdonos mellett valakinek 100%-os haszonélvezeti joga van, akkor is meg terhelheti a bank a tulajdonos tartozása miatt?

ObudaFan # 2008.12.09. 20:49

Akkor is, de csak haszonélvezettel terhelten lehet értékesíteni.

timartimea # 2008.12.09. 21:06

Hol lehet intézni hogy bejegyezzennek egy ingatlanra haszonélvezeti jogot? Kinek kell kezdeményezni/intézni?
Mekkora költsége van ennek?

timartimea # 2008.12.09. 21:13

Még egy kérdés az előzőhöz:
Mindegy, hogy végrendelet útján kerül rá a haszonélvezeti joga valakinek az ingatlanra, vagy úgy általába intézi az illető a haszonélvezeti jogot?
Pl költség szempontjából van különbség?
Köszönöm a választ előre is!
Timi

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.10. 08:26

Szvsz ebbe ne menjünk bele: azt mondd, mit szeretnél? Haszonélvezetet szeretnél alapítani egy ingatlanon, mert attól tartasz, hogy el fogják árverezni?

timartimea # 2008.12.10. 08:49

szóval a nagymamám be szeretne venni engem a végrendeletébe de csak mint haszonélvező (anyukám a tulajdonos, de mivel közösen ápoljuk és anyunak van tartozása, ezért akarjuk hogy haszonélvezeti jogom legyen). Az érdekel, hogy a közjegyzőnél kell ezt elintéznem mindenképpen, hogy legyen haszonélvezeti jogom (így az ő díját is ki kell fizetnem), vagy máshol is elintézhetem, hogy rákerüljön? Ha máshol intézem és díja van, akkor azt most kell kifizetnem. Ha meg a végrendelet alapján leszek majd haszonélvező akkor most csak a közjegyző díját kell fizetnem.
Ezért érdekel, hogy van-e díja, és ebben a két esetben különbözik-e a díja (a közjegyzőn kívül)?
Meg persze, hogy hol tudom intézni?
Köszi a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.10. 09:10

Haszonélvezeti jogot nem csak végrendeletben, hanem szerződéssel is lehet alapítani. Az előbbiért értelemszerűen öröklési illetéket kell fizetni (ez nem azonos a közjegyző díjával); a szerződéssel alapított haszonélvezetért pedig visszterhes vagy ajándékozási illetéket.
Plusz a szerződést készítő, ellenjegyző ügyvéd munkadíja.

timartimea # 2008.12.10. 09:13

Ezt nem értem:
"Az előbbiért értelemszerűen öröklési illetéket kell fizetni" Mármint a végrendelet útján intézett haszonélvezeti jogért kell ezt fizetni?

anett021 # 2008.12.10. 09:55

Segítséget szeretnék kérni! Ha az örökösödési adóra részletfizetést kérek, eladhatom közben az ingatlant????? A segítséget előre is nagyon köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ObudaFan # 2008.12.10. 13:43

El.

doflinger # 2008.12.10. 19:07

Elnézést,kaphatnék én is egy kis segítséget a tegnap esti kérdésemre.

Köszönöm szépen.

ObudaFan # 2008.12.11. 13:46

A haszonélvezettel már csak édesapád hozzájárulásával terhelheted meg az ingatlant.
Esetleg az ajándék visszakövetelésében lehetne gondolkodni, de nagyon abban sem bíznék.

doflinger # 2008.12.11. 22:05

Tisztelettel köszönöm!

ObudaFan # 2008.12.12. 09:10

Nincs mit.

looserlooser # 2008.12.22. 16:13

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvéd Nő!
(illetve bárki, aki érdemi válasszal tud szolgálni)

Több mint egy éve halt meg édesapám, és jelen pillanatig nem kaptam értesitést hagyatéki tárgyalásról. Az aktuális jegyző, hónapokkal ezelőttre igért tárgyalást, de jelen pillanatig erről engem nem értesitettek. Az ügy vidéken van, én bp i, illetve az aktuális városban is rendelkezem lakcimmel, illetve ügyvédem is van. A közjegyző hónapokkal ezelőttre igért tárgyalást, de én semmilyen értesitést erről nem kaptam. Első körben a kérdésem a következő lenne: elképzelhető, hogy nem értesitenek ki a lakcimemre? ha kiértesitenek, milyen formában? elképzelhető, hogy csak az ügyvédemet értesitik? Tehát, megteheti e, az aktuális közjegyző, hogy nem értesit ki, a tárgyalás időpontjáról, ha a kérdéses helyen is rendelkezem bejelentett lakcimmel?illetve elképzelhető e, hogy, "jófej" a jegyző, és csupán a örökösödési illeték eltörlése miatt húzódik az ügy? e
egyelőre ennyi kérdésem lenne, köszönöm. (a rövid i kért elnézést , ilyen a billentyűzet,:) valamint a paranoid feltételezésekért, de elég hosszú idő telt el, kicsit félek, hogy egyszerűen lement nélkülem a tárgyalás, és mivel nem jelentem meg, igy tulajdonképpen úgy veszi(k) , hogy én nem tartok igényt a részemre (3-an vagyunk gyermekek) köszönöm!

monalisa1 # 2008.12.22. 16:40

És a testvéreid kaptak bármiféle "papírt" a közjegyzőtől? Valamint tuti, hogy te örököltél bármit is???

Az elsőre biztos meg tudsz válaszolni, a másodikat legfeljebb feltételezheted...

Monalisa
laikus hozzászóló