öröklés,ingatlan

sysike # 2009.01.27. 19:23

Párommal 4 éve élettársi kapcsolatban élünk,mindketten elváltunk és előző kapcsolatunkból "saját" gyermekeink vannak,de közös nincs.Jelenleg családi házat építünk,melynek 1/2 ,1/2 tulajdoni hányadával rendelkezünk.Kérdésem a következő lenne: hogyan történik az öröklés esetlegesen bármelyikünk halála esetén?Illetve a legfontosabb: használhatja-e (lakhat-e a házban) továbbra is az ingatlant a másik fél?A válaszokat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.01.27. 21:43

Mindenkinek a tulajdoni hányadát a saját gyermekei egymás között egyenlő arányban öröklik. A túlélő élettárs a jelenlegi szabályok szerint ezen haszonélvezetet nem szerez, hogy az új Ptk. erről hogy fog rendelkezni, az még kétséges. Ha összeházasodnátok, akkor a túlélő házastárs haszonélvezetet szerezne. Enélkül a túlélő élettárs az ingatlan felét használhatja.

uzsika # 2009.01.29. 13:15

Üdvözlök Mindenkit!
A segítségeteket szeretném kérni,főleg Kovács Sándorét.
Édesanyám 2004. évben halt meg, a fele házat a testvéremmel ketten örököltük 1/4 - 1/4 arányban.
Az illetékhivataltól ezidáig nem kaptuk meg még hogy mennyi illetéket kell fizetnünk.
Közben 2007. évben meghalt édesapánk is, igy a mienk lett a ház. /Ez csak egy több lakásból álló házrész,
öten laknak egy ingatlanon./
A hagyatéki tárgyalás 2008. juliusban volt, de még erre sem kaptunk az illetékhivataltól semmi papirt, hogy mennyi illetéket kell fizetnünk.
Amikor édesanyánk elhunyt, a hagyatéki végzésben az ingatlan értéke: 3,400.000,- Ft. volt.A temetési költséget édesapánk, a közjegyzői dijat pedig hárman fizettük meg, ami 36.000,- Ft volt.
Az édesapánk hagyatékátadó végzésében az ingatlan értéke 1,160.000,- Ft, hagyatéki teher: 282.520,- Ft
a közjegyzői dij és költség cimen 23.2oo,- Ft-ot fizettünk közösen. A takarékszövetkezetnél volt egy 5o.ooo,- Ft-os részjegye és egy 15.ooo,- Ft értékü kismotor, és 192.146,- Ft volt a lakossági folyószámláján, amely a hagyatéki végzésben is szerepel.Az ingatlant 2008. évben 5,500.000,- Ft-ért értékesitettük, amit december 17-ig ki is fizettek.
Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi adót kell fizetnünk? Az illetékhivatalnak pedig kell-e majd még
illetéket fizetni, mivel eziádig még nem jelentkeztek.
A választ előre is köszönöm.
Szép napot mindenkinek: Zsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.29. 14:51

Az elsőként örökölt hányad illetéke lassan elévül.

Az értékekkel valami nem stimmel. Hogy lehetséges az, hogy 2004-ben a haszonélvezettel terhel 1/2 hányad kétszer annyit ért, mint 2008-ban ugyanakkora hányad tehermentesen.

Egyébként az adásvételben közreműködő ügyvédnek elvileg az adózás szabályairól is részletes tájékoztatást kellett volna adnia.

mazsola11 # 2009.01.29. 15:06

Tisztelt Hozzáértők!
Az alábbiakban kérném segítségüket.
2 éves kapcsolat után édesapánk közös házat vett párjával(élettársával), melyben édesapánk 1/4 részben tulajdonos. A házat 14MFt-ért vették, melyhez 7 MFt hitelt vettek fel. Édesapám a hitelben adóstárs volt. Édesapánk sajnos meghalt, hagyatéki tárgyalás még nem volt. Kaptunk egy levelet a közjegyzőtől, melyben az élettárs követeli rajtunk a törlesztések felének, illetve a lakás biztosításának fizetését. Az élettárs azt kéri, hogy mondjunk le az örökségről a javára, és a fizetéstől eltekint. Mi nem szeretnénk lemondani, mivel apunak van nyugdíjpénztári megtakarítása, - ami nem szerepel a hagyatéki leltárban - melyben sajnos nem hagyott meg kedvezményezetteket, illetve még egy motor is. Mit javasol, mit tegyünk ebben a helyzetben? Mivel mindketten fizetjük saját jelzáloghitelünket, így ez is elég megterhelő. Testvérem kismama. Ha visszautasítjuk az örökséget, a pocaklakó törvényes örökösnek számít-e?

uzsika # 2009.01.29. 17:00

Na ezt sem értem én sem. Most akkor nekem hogy kell adóznom, mert az ügyvéd aki ott volt az annak az ügyvédje volt, akinek eladtuk a lakást. Igy minket nem világositottak fel. A hagyatékátadó végzésben egyébként
ugy szerepel, hogy az ingatlan 2/4 része, melynek értéke az adó és értékbizonyitvány szerint 1,16o.ooo,-Ft.
Most akkor hogy fizessem be az adómat?

uzsika # 2009.01.29. 17:18

Bocsi! Megint én vagyok. Beszéltem a tesómmal telefonon és azt mondja, hogy 1,16o.ooo,-Ft volt az anyunak is a hagyatéki tárgyalásán az ingatlan értéke. Mivel én azon nem voltam ott, mivel elég messze költöztem,apukámat biztam meg hogy járjon el helyettem.
Igy akkor megtudja valaki mondani, hogy mennyi adót fizessek?
Köszi mindenkinek

ObudaFan # 2009.01.29. 18:15

mazsola11!

Mondjuk ebben az esetben meg is örököltök annyit, amennyi a hagyatéki teher. Ezzel együtt visszautasíthatjátok az öröklést. A már megfogant de még meg nem született gyermek azonban ezzel örökössé válna, így a gyámhatósággal konzultáljatok, hogy a gyámhatóság hozzájárulásával az ő nevében is lehetőség lesz-e a visszautasításra.

mazsola11 # 2009.01.29. 19:37

Köszönöm a gyors választ.
Amennyiben nem utasítjuk vissza az örökséget, úgy a hitel "megosztása" (és törlesztése) is a tulajdoni hányad arányában történik, vagy fele-fele arányban?
Mivel az élettárs lakik a lakásban, így nekünk nem lehet követelésünk vele szemben? (lakbér, vagy ilyesmi, ha már az eladásba nem akar belemenni.)

ObudaFan # 2009.01.29. 20:18

Egymás között az örökrész arányában, de a hitelező felé egyetemlegesen, azzal , hogy a hitelező felé is mindenki legfeljebb a saját örökrésze erejéig. Elsősorban nem pénz fizetésére köteles a voltélettárs, hanem az örökrészetek arányában a beköltözést lehetővé tenni számotokra. Ha erre nem hajlandó, akkor követelhettek többlethasználati díjat. Ugyanakkor a legcélszerűbb ilyenkor a közös tulajdon minél előbbi megszüntetése.

zbalazs28 # 2009.01.30. 15:41

Üdvözlök Mindenkit.

Nekem az a problémám,hogy kaptam egy idézést hagyatéki eljárásról.Az elhunyt az édesapám (ő is sajnos meghalt már) anyukája.Ők kötöttek egy öröklési szerződést az elhunyt nagymamám testvérének az unokájával,aki a keresztgyermekük és saját unokájukként szerettek.
Az örökségben van egy ingatlan is.
Erről az eljárásról 4-en kaptunk idézést.(akivel öröklési szerződést kötöttek,a 2 húgom,én)
Azt szeretném megtudni,hogy:
Milyen lehetőségem van,ha igényt tartok az örökségre?és igényt tarthatok-e rá?
És ha tarthatok,akkor milyen címen?
Ki milyen részben részesül a hagyatékból?
A köteles rész vonatkozik-e rám?
Válaszát előre is köszönöm
További kellemes,szép napot

ObudaFan # 2009.01.30. 17:31

Kötelesrészre akkor tarthatsz igényt, ha bizonyítani tudod, hogy érvénytelen volt az öröklési szerződés, egyébként nem.

peti7604 # 2009.01.30. 17:43

Üdvözlök Mindenkit!
Én a özvegyi joggal kapcsolatban érdeklődnék. 2008-ban a közjegyző hagyatékátadó végzésében egy autó is szerepelt, amelynek én 100%-os haszonélvezetet kaptam, özvegyi jog alapján. Ezt a hagyatékátadó végzést megfellebbezték, de a Megyei Bíróság helybenhagyta a közjegyző hagyatékátadó végzését és 2008. decemberében ez jogerőre is emelkedett. Kaptam egy értesítést az önkormányzattól, hogy a leendő tulajdonossal együtt irassuk át az autót. Tájékoztatásomra az önkormányzati ügyintéző azt mondta, az új tulajdonos nem hajlandó addig a nevére iratni az autót, amíg én haszonélvező vagyok. Mit tehetek ebben az esetben? Azt hittem a tulajdonosnak kötelessége biztosítani, hogy haszonélvezeti jogomat gyakorolhassam. Az önkormányzat azt mondja kivonatja az autót a forgalomból. Segítségüket előre is köszönöm.

anita48 # 2009.01.31. 14:45

2008 májusában meghalt nagynéném és 2/8-ad arányban örököltem lakást és kézpénzt.Kérdésem hogy mennyi örökösödési adót kell ezután fizetnem , a lakás eladása folyamatba van.

monalisa1 # 2009.01.31. 16:02

peti7604

Az örökös helyében én sem íratnám az autót a nevemre, mert egy haszonélvezettel - jelen esetben üzembentartói joggal terhelt kocsi akár az első használatkor leamortizálódhat (= értsd összetörhet), és mint ilyen bár örököltem, de tőlem független okból roncshalmaz lett belőle...

Javaslom váltsa meg a haszonélvezeti jogodat, vagyis fizessen egy kölcsönösen kialkudott- de nem túl nagy összeget, aztán legyen az autó jogtisztán az övé.

Egy lakás és/vagy ház öröklésekor még csak ki lehet várni a haszonélvező jobb létre szendülését (...), miközben szerencsés esetben az ingatlan értéke az évek/évtizedek alatt tán szépen feljebb araszol, ezzel szemben egy autó melyet másvalaki használ, x év múltával - még törés nélkül is - "0" Ft-nál nemigen érhet többet...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.01.31. 16:17

anita48

Nagyszülőtől történő lakásingatlan öröklése esetén 18M Ft-ig 6%, az azon felüli rész 35M Ft-ig 8% az illeték. A 2/8-ad aránynak megfelelően tessék számolni.

Monalisa
laikus hozzászóló

puspokkenyer # 2009.01.31. 16:49

Kedves Fórumozók!

Szeretném véleményeteket, tanácsotokat kérni. Édesapám utáni hagyatéki ügyünk egy éve húzódik. Egyezség során már minden lehető dologban beadtuk a derekunkat az özveggyel szemben, mire az utolsó fázisban előrukkoltak azzal, hogy az illetéktörvényre hivatkozva az özvegyi jog megváltását a szorzó szerinti 40%-ért tartják megoldhatónak(pl. 10 e ftból 4 e ft ot fizetünk neki). Természetesen ezt úgy értve, hogy a felét alapból viszi a házastárs jogán. Megjegyzem, hogy számos földterület kapcsán a legjobbakat kérte magának, és nem volt vitaalap csere részükről. Ráadásul a nagyszüleim után kárpótlási földeket kéri alapból magának, mert apukám azt adásvételivel vette át (megjegyzem, kifizetve nem lett).
Igazából az érdekelne, milyen jogon hivatkozhatnak ők illetéktörvényre, amikor mindenhol gyerekrész a mérvadó? Ha beadjuk az egyoldalú megváltást, mik a kilátások? Per során mire számíthatunk? Egyáltalán vita esetén a közjegyző átadja ideiglenesen, és utána pert kell indítanunk? Olvastam azt is, hogy a megváltás elutasítható; ha az özvegy fél vagyon által közel 50 millióhoz jut, nekünk maximum kb 5 millió jut ehhez képest fejenként, jelentheti ez hogy szegény nem tudna eztán boldogulni?
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.31. 18:15

Hány örökös van?

puspokkenyer # 2009.01.31. 19:44

4 gyerek (egy a közös, három előző házasságból)

uzsika # 2009.02.01. 08:32

Sziasztok! Már megint én vagyok.
Jól gondolom? Ha a lakást eladtuk 5,5oo.ooo,- Ft értékben és a fél lakás 1,16o.ooo,- Ft volt a hagyatéki végzésben, akkor a különbözet után kell nekünk a 25 %-os
adót befizetnünk? És az anyukám részét nem kell beszámitani?

peti7604 # 2009.02.01. 09:00

Üdvözlök Mindenkit!

Köszönöm az előző válasz.
A kérdésem az lenne az üggyel kapcsolatban:

1. A jogerős és végrehajtható hagyatékátadó végzésre hivatkozva 501-es számú végrehajtási lapot (meghatározott cselekmény végrehajtásához) be lehet adni a törvényes örökös ellen?
Ha jól tudom a törvényben az is szerepel, hogy az özvegyi jog jogosultjának biztosítani kell azt, hogy használni tudja az autót.

2. Nem lehet arra hivatkozi, hogy amikor elfogadta az örökséget tisztában volt azzal, ki lesz az özvegyi jog jogosultja? Ennek ellenére a hagyatékátadó végzés ezen része nem lett megfellebezve.

Segítségüket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.01. 09:36

Püspökkenyér: akkor a haszonélvezet megváltásáért adandó gyerekrész 1/5 lenne. Persze, ha a teljes vagyon közös, akkor a felének az 1/5-e. Viszont nem lehet megváltást kérni arra az ingatlanra, amelyben a haszonélvező lakik.

ObudaFan # 2009.02.01. 10:17

peti7604!

A hagyatékátadó végzésre alapozva vh lapot nem lehet benyújtani, ahhoz előbb pert kell indítani.

puspokkenyer # 2009.02.01. 10:34

KBS:

Igen, gyerek résszel így lenne, hogy felének 1/5 része. Most az egyezség keretében ők e helyett fejenként 40% ot éreznek jogosnak. Jelenleg erről nem lehet őket meggyőzni, hogy peres úton ez nem az illetéktörvény szerint 40%ban lesz elosztva, hanem gyerekrészben. Létezik olyan fórum, vagy pl Ügyvédi Kamara, aki hivatalosan nyilatkozna arról, hogy egyoldalú megváltás beadása után a gyerekrészes verziót veszi alapul a bíróság? Mire alapozhatja a vidéki ügyvéd, hogy bíróság előtt is megállja a helyét, hogy ők az illetéktrv. szerinti leosztást akarják? (A ház esetében 40%-ban állapodtunk meg, tudjuk, hogy ott ez a járható út)

puspokkenyer # 2009.02.01. 11:24

A városi bíróság ügyfélfogadási időben adhat felvilágosítást a törvényes eljárás, jogi értelmezés kapcsán?