A rokonságot anyakönyvi kivonatokkal lehet igazolni. Azt nem neked kell ugyanakkor igazolni, hogy nincs más élő rokon. Hivatkoznod kell arra, hogy a férj megölte az örökhagyót, ennek hiányában a férj lett volna legalábbis a nem ági vagyon örököse, és utána az ő rokonsága, de így ő érdemtelen volt. Ha az a szülőd, aki a nagymama gyermeke volt, nem él, akkor valamilyen mértékben örökös leszel.
öröklés,ingatlan
Már nem élnek a felmenőim.Én is idősebb vagyok.
Házacska
Kedves Kovács Béla Sándor
Most már értem, amit irtál és köszönöm a választ.
Tisztelt fórumozók!
Néhány szóban leírom az életemet. 1,5 éves koromban elváltak és 1985-ben meghalt édesapám akit nem ismertem. 1 évre intézetbe kerültem 8 éves koromban. Anyám olyan életet élt hogy elvettek tőle. Ezután az anyai nagyszülők neveltek. Anyámról idáig nem tudtam semmit mostanáig, jött egy rosszkinézetű koma és mondta hogy meghalt. Azt szeretném kérdezni hogy ilyenkor milyen kötelezettségeim vannak? (temetés, közjegyzői díj, ha van adóssága neki)Én nem akarom eltemettetni, se örökölni. Válaszokat előre is köszönöm.
Ui: Ezt a témát találtam a legközelebbinek a gondomra.
Üdv: Tojo
Köztemetés csak annak akinek nincs senkije, ezzel szemben téged most "megtaláltak"... Így teszik nem tetszik szűlő (édes)anyád temetésének költségeit kénytelen leszel állni - vagy azt utóbb az önkormányzat behajtja rajtad.
A hagyatéki eljárás azzal indul: az önkormányzat küld egy kitöltendő űrlapot és azon meg kell jelölni, hogy az elhunytnak volt-e ingatlana és ingósága. Ha semmiről nem tudsz ezt írd vissza. (Egyben hozzáteheted: ha utóbb mégis kiderül maradt utána valami értékesebb, te annak megörökléséről ezennel lemondasz.)
Közjegyői eljárás csak akkor ha van valami örökség melyet át kell adni az örökösnek, egyúttal költség is csak az eljárás alapján merül fel.
Monalisa
laikus hozzászóló
Az örökhagyó méltó eltemettetésének kötelezettsége az örököst vagy örökösöket terheli.
Ha nem szeretne semmit sem örökölni, utasítsa vissza az örökséget a közjegyzőnél, így mentesül minden teher és kötelezettség alól.
Köszönöm hozzásolásod Monalisa
Igen igazad adok neked a temetéssel kapcsolatba majd megoldjuk valahogy minden csicsa nélkül, hétfőn megyek kezdem az intézkedést.A vagyona lehet az utosó havi nyugdija amit még nem kapott meg és még nem tudta beledobálni a játék gépbe mert ö egy ház árát beledobálta,én meg a családommal alig tudunk annyit öszegyüjteni hogy újjítgasuk ami kis öreg házunkat csak azért irom ezt le hogy ilyen emberek is vannak.két nyagyszülöt akik felneveltek azokat szépen el temetetük azis 1 évre hazavágta család költségvetését.
Üdv tojo
hali Tordesillas
De temetni most kell , vagyon pedig sztem nincs, nagyon el lennék csodálkozva, igy nincs mit vissza utasítani lehet hogy tárgyalás se lessz közjegyzönél
hy tojo
Ha esetleg kórházban halt meg a temetéssel nem érdemes sokáig várni - mert bár "hűtik" a holtestet, de ezért külön szép summát számíthatnak fel...
A temetési számla alapján az önkormányzattól un. temetési segélyt lehet kérni, igaz nem valami sokat tudnak adni.
Közvetlen hozzátartozó elhunyta esetén jár 2 nap fizetésnélküli szabadnap, az egyik nap az ügyintézésre a másik a temetésre.
hy monalisa1
igen ezt tudom azért megyek holnap kórházba a segélyt is tudtam ez igy volt 2000 ben is szabit is csak nem szeretik a munkáltatók,de kérdem én mivan ha nekem nem szól senki
hy tojo
A szabi dolgában mit nem szól senki? Az ember édesanyja csak egyszer tud elhalálozni - már elnézést -, vagyis ezt nem lehet többször is "eljátszani" a munkáltatónál. Tehát KÉRNI KELL a 1+1 szabadnap kiadását, és ha kérik utóbb bemutatod a halotti anyakönyvi kivonatot.
Köszi a választ monalisa 1.Érzelmileg nem kötődtem hozzá mivel elhagyott. Bárcsak a szabi lenne az egyetlen gond.
tojo
Ahogy írtam. Ha nem akar utána semmit sem örökölni, nem is kell fizetnie semmit, így a temetést sem, főleg, ha érzelmileg sem kötődik hozzá.
A kórház vagy a helyi önkormányzat, ha erre kéri vagy felszólítja Önt, akkor csak ezt kell válaszolni, hogy Ön vissza fogja utasítani az örökséget.
Ekkor köztemetés lesz, ami így nem lesz sem gyors, sem olcsó, dehát ez már nem az Ön gondja.
Kivéve, ha mégsem utasítja vissza az örökséget, mert akkor a köztemetés és az azzal kapcsolatosan felmerült minden költséget behajtanak Önön.
Tordesillas
köszi a hozzászólást most sietek dologozni, már intézkedem , írok hogy mi lett.
üdv tojo
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszát!Sajnos további kérdések merültek fel az üggyel kapcsolatban.A következők lennének:
A gyilkos férj,akinek az ingatlanban tulajdonrésze van, úgy jutott a tulajdonhoz,hogy a felesége ,akit megölt korábban nekiajándékozta.Az lenne a kérdésem,hogy az ő örökrészét ki örökli? A közjegyző szerint a Magyar Állam. Létezik ez?
Mikor vehetem birtokba az ingatlant?
Igényt tarthatok személyes vagyontárgyakra (levelek,fényképek, iratok)? főleg olyan esetben,ha a Magyar Állammal együttesen öröklök.
Én rokkantnyugdíjas vagyok, a nyugdíjam 63000 Forint, élevezek-e valamilyen kedvezményt az illetékfizetés szempontjából?
Mi történik abban az esetben,ha a hagyaték elosztása után örökös jelentkezik,igényt tartva az örökségre?
Élvezek-e elővásárlási jogot, a hagyatékban szereplő házra illetve autóra?
Mit gondol,mennyi ideig tarthat a hagyatéki tárgyalás, ügyintézés?
Köszönettel:
házacska
Ha a nagymamád testvére fogadta örökbe, és sem a nagymamád testvére, sem a nagymamád nem él már, akkor még mindig a nagymamád leszármazói, így te lehettek örökösök, ugyanis az örökhagyó részéről ez még nagyszülői parentéla, ami nem csonka. Elképzelhető, hogy a férjnek nincs rokonsága, és őt, mint túlélő házastársat örökösnek tekinti a közjegyző, és őutána az állam örököl, ezt ennyiből nem tudom megmondani. Ha így van, akkor a férj érdemtelenségére hivatkozni kell. A legjobb lenne, ha ügyvéddel felkeresnéd az eljáró közjegyzőt és áttekintenétek az összes iratot.
Kedves Óbudafan!
Üdv itt is.:)
Számomra nehezen átlátható a dolog, köszönöm, ha segítesz:
Feleség és férj 4 éve élnek külön, 25 év házasság után. A közösen szerzett ingatlanok a feleség és a közös, felnőtt gyerek nevére kerülnek a válást megelőző vagyonmegosztás során, melyet még nem írtak alá. (De fognak, közös megegyezéssel).
Már a különélés idején férj vett egy házat, amely 1/1-ben a saját tulajdona, de amelyen jelzáloghitel van, (arra nem emlékszem, mennyi millió értékben..)ennek kezese a feleség.
Férj egy háztartásban él évek óta az ő barátnőjével, aki nincs bejelentve erre a lakcímre, és aki hivatalosan nem (de "feketén igen!) dolgozik. Férjnek bejelentett munkaviszonya van.
Férjről kiderült, hogy beteg, a válás és a vagyonmegosztás aláírása azonban még várat magára (egyéb adminisztratív okokból).
Kérdés:
Ki örököl és mit, ha férj sajnálatos módon elhalálozna
- a válás és vagyonmegosztás előtt
- a két esemény között
- a két esemény után
- Miként rendelkezzen férj, ha 1/1-es házat NEM szeretné feleségének és gyerekének örökül hagyni?
Bocsánat a hosszú kérdésért, válaszodat azonban szeretném kedves ismerősömnek megmutatni, aki szerint feleség nem örökölheti az 1/1-es házat, mivel az férj nevén van.
Szerintem ez nagyon nem így van....
Köszönöm, szép napot mindenkinek!
A.
Kérdésem a következő: hogy lehet megakadályozni, hogy a végrendeletet megtámadják?
Férjemmel 32 éve vagyunk házasok. Az ő első házasságából gyermekei akkor ki lettek fizetve (mindent megkaptak, lakást,ingóságot,kocsit) Az én előző házasságomból levő gyermeket nevetük (már felnőtt) Végrendeletet készített a férjem miszerint a mostani ingó,ingatlan és minden vagyonunkat az én gyermekem,ill.unokáim örököljenek. Hiszen velük vagyunk egy család.
Haláleset után ha megtámadják a végrendeletet akkor jár nekik a köteles rész.
Ezt hogy lehet kivédeni?
Köszönöm a választ.
Ha van leszármazó, az a törvényes örökös. Hogy mi tartozna a hagyatékba, egy másik kérdés. De az sem olyan bonyolult.
Rosszul tudod, Babi. A köteles rész akkor jár nekik, ha nem támadják meg a végrendeletet. Ha sikeresen megtámadnák a végrendeletet, akkor nem köteles rész járna nekik, hanem örökrész. Ami kétszerese a köteles résznek.
Aurina
A feleség örökölni nem örököl semmit, mert van leszármazó. Emellett közös vagyonnak sem tekinthető ez az ingatlan, hiszen ezt a férj a házastársi együttélés megszakadása után vette.
1-3.: A gyermek örököl.
4.: Végrendeletet kell készíteni, ekkor a gyermek csak kötelesrészre lesz jogosult.
Kedves Óbudafan!
Köszönöm szépen a válaszod.
Nincs mit.
Tisztelt Ügyvéd!
Kérdésem a következő: Édesanyám 3 héttel ezelőtt elhunyt. A családi házat egyedüli gyerekként én örököltem meg, második férje haszonélvezeti jogot kapott a házra 4,5 évi házasság után. Én nem éltem velük, mert nem jöttem ki az új férjével, mert alkoholista életmódot folytat, agresszív a viselkedése. Mivel albérletben lakom élettársammal, élni szeretnék a jogommal, hogy az örökölt házba költözzek. Kérdésem: ha oda költözünk, milyen jogaim vannak, a házban valamint mik a volt férj jogai. Kinek kell fizetni a rezsit, valamint a különböző adókat. Továbbá ha zaklat engem és a családom, milyen lehetőségeim vannak ennek kiküszöbölésére.
Édesanyám és a férje jelzáloghitelt vettek fel a házra közösen, az ezzel kapcsolatos fizetési kötelezettségek rám terhelődtek. Van-e lehetőség arra, hogy a jelzáloghitelt közösen fizetni a volt férjjel? Vagy az ingatlant eladni, és kisebbre cserélni? Kell-e hozzá a haszonélvező hozzájárulása?
Kérem mielőbbi válaszát! Köszönöm!
Amíg a haszonélvezet fennáll, addig a haszonélvező hozzájárulása nélkül nem költözhetsz oda, és legfeljebb haszonélvezettel terhelten tudod az ingatlant értékesíteni, a hitel pedig téged és nem a haszonélvezőt terhel. A hagyatéki tárgyaláson lett volna lehetőség az özvegyi jog megváltását kérni, ami gyökeresen módosította volna ezeket a dolgotkat, de úgy tűnik, ezzel nem éltél. A hagyatéki tárgyalást követően legfeljebb a haszonélvezet korlátozását kérheted bíróságtól.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02