Dehogy fedezetelvonás! A felelőssége továbbra is megmaradna az örökrésze erejéig, csak most már ez az ingatlanhányad nem lenne az övé, az egész tartozásért az egyéb vagyonával kellene helytállnia.
tartozás öröklése
Jééé, tényleg...egyre hülyébb vagyok :-)
De a másik két tanács azért megállja a helyét??
Mert ez a kérdező nem nagyon értette a te dodonai mondataidat.
De végül is lehetne, hogy pl. ajándékozásért cserébe a testvér átvállalja a tartozást - természetesen a végrehajtást kérő beleegyezésével, közokiratba foglalva?
Jobban értette, mit mondok, mint te. :)
OFF
„ajándékozásért cserébe a testvér átvállalja a tartozást ”
- Az már nem ajándékozás.
- Harmadik személyekkel - így különösen a hitelezőkkel - szemben hatálytalan.
ON
Örülök. Akkor én nem értem, kérem szépen a magyarázatot.
„de arra ön szerint van lehetőség h a házrészemet odaadnám a tartozásért cserébe ?
Van, persze.
”
Az örökös az örökhagyó tartozásaiért első sorban az örökség tárgyaival felel. Ha tehát felajánlja az öröklött vagyontárgyat a hitelezőnek, hogy elégítse ki belőle magát, más dolga nincs. (Csak várni az elszámolást.)
Köszönöm, végül is értem már, ráhagyja az eladási hercehurcát a behajtóra. Az sokba fog kerülni neki, nem?
Ha nem ajánlja fel, az is sokba kerülhet, mert egyrészt akkor már az örökség erejéig felel - de például a fizetésével is -, másrészt akkor az örökhagyó halála után esedékessé váló kamatokért, költségekért már krolátlanul felel.
Sziasztok! Az én problémám is hasonló. Édesanyám után a két testvéremmel közösen örököltünk mindent, egy banki tartozást is (még volt 5 év a futamidőből, amikor meghalt). Azóta elmaradtunk a részletekkel, és most, amikor felvettem a kapcsolatot a Behajtási Főosztályukkal, azt a választ kaptam, hogy a teljes összeget ráterhelhetik a fizetésemre, mert a két testvéremnek nincs állandó jövedelme. Erre valóban lehetőségük van, nem csak a tartozás harmadát, hanem akár az egészet is levonhatják tőlem? Válaszotokat előre is köszönöm!
Bizony.
Köszönöm a választ!
Üdvözletem!
Nekem egy olyan kérdésem lenne a tartozás öröklése kapcsán, hogy mi a jogi szituáció vagy tanács abban az esetben, ha a megörökölt vagyont - jelen esetben ingatlant - értékének 80%-áig jelzálog hitel terheli, melyet nem az örökös vett fel?
Tehát van egy családi ház, melyet a hagyatéki eljárásban 20M forintra értékeltek fel. Ezen van 16M Ft jelzálog hitel.
A hitelt az elhunyt, a felesége és egyik lányuk vették fel, mindhárman adósok.
Most az elhunyt után maradt még 2M Ft személyi kölcsön tartozás bankok felé.
Az ingatlan felerészben volt az elhunyt tulajdona, másik fele a feleségéé. Az elhunyt részét most negyed részben öröklik két gyermeke.
Ám a jelzálog hitelben az egyik gyermek semmilyen részben nem érintett.
Ha ő elfogadja az örökségét - a negyed házrészt - akkor mik a további lehetőségek? Ki kell fizetni a 2M tartozást a bankok felé, vagy mondhatja, hogy ott a negyed házrész, ő azzal tud részt venni az adósság kiegyenlítésében?
És ebben az esetben mennyit ér a negyed házrész? A becsült 20M negyedét, vagy abból le kell vonni a jelzálog hitel összegét, és a maradék 4M negyedét?
Tehát lényegében a gyermek örökölt egy házrészt, aminek csekély az értéke, a hitelt is figyelembe véve, és egy tetemes adósságot.
Illetve olvastam, hogy ilyen szituációban jobb visszautasítani az örökséget, de ebben az esetben az az örökös gyermekére száll. A gyermek nevében a gondviselők is visszautasíthatják az örökséget, hogy az így ne szálljon az elhunyt unokájára sem, de ezt a Gyámhivatalnak kell jóváhagyni.
Mi az általános tapasztalat, ilyen esetben a gyámhivatal jóvá szokta hagyni a gyermek nevében történő visszautasítást?
Segítségüket előre is köszönöm.
Nem adja meg a gyámhatóság a hozzájárulást. Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát.
Nem adja meg a gyámhatóság a hozzájárulást. Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát.
Miért egyértelmű, hogy nem járulnak hozzá? Azért mert van ingatlan örökrész?
"Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát."
Tehát nem kell kifizetni az adósságot? Ez a gyakorlatban hogyan történik?
Mivel van a házon jelzálog, ezért valószínű, hogy a másik két bank nem fogja tudni abból kielégíteni a tartozást, így az örökösnek a teljes többi vagyonával kell jótállni a tartozásért. Nem?
Vagyis a jelzálog hitelben egyáltalán nem érintett gyermeknek kell kifizetni a másik két személyi kölcsönből álló tartozást.
És ha a gyermek nevében mi, a szülei beadjuk a visszautasítási kérelmet vagy nyilatkozatot, de ezt a gyámhivatal nem fogadja el, akkor az örökség marad a gyermeken, és a tartozásért nekünk, gondviselőknek kell helytállni?
Van-e bármilyen megoldás erre a helyzetre, amivel mi teljesen ki tudjuk húzni a nyakunkat a hurokból, úgy hogy az ne a gyermekünk nyakára kerüljön? De mivel ő még kiskorú, ezért mégis a mi nyakunkon marad a hurok.
KBS megmondta: fel kell ajánlani a hitelezőknek az örökrészt. Ebben az esetben csak azzal felel az örökös (mármint a gyereketek, akinek amúgy semmi köze a hitelhez), a legrosszabb esetben nullán lesztek.
@1 bites júzer:
Amennyire tudom, a gyámhatóság akkor nem engedi az örökség visszautasítását, ha az örökség értéke meghaladja a tartozásokat.
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 7:96. § [Felelősség a hagyatéki tartozásokért]
(1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Ez az általános szabály, de javaslom a törvény olvasását és ügyvéd felkeresését.
Értem, ezért kérdeztem, hogy ennek mi a menete a gyakorlatban.
Ha jön a 2 bank fizetési meghagyással vagy behajtóval vagy bármi mással, és azonnal kéri a tartozás kiegyenlítését, akkor mit mondjunk neki? Ott a házrész, csináljon vele amit akar! De a házon van egy tetemes másik hitel.
És mondjuk az örökrész értéke nem fedezi a tartozást? Akkor lehetünk nullán.
Egyébként a házastársam az örökös, nem a gyermekünk.
„akkor mit mondjunk neki?”
Akkor már egy kicsit későn lesz. Bár jobb későn, mint soha.
Sajnos nem vagyok ügyvéd, és nem is találkoztam eddig még csak hasonló helyzettel sem.
Ezért tettem fel a kérdésem, hogy mit tegyünk.
Kaphatok gyakorlati tanácsot is?
Most a hagyatéki tárgyalás el lett halasztva, hogy tudjunk jogásszal konzultálni, hogy elfogadjuk-e az örökséget vagy sem, illetve visszautasítás esetén mit szólhat ehhez a gyámügy. Velük is szeretnénk beszélni.
Mi egyéb teendőnk lehet ebben az időszakban.
Amíg nincs meg a hagyatéki végzés, addig nem mehetünk a bankokhoz, mert ott nem vagyunk ügyfelek.
Szóval hogyan tovább?
„Célszerű felajánlani az örökrészt a hitelezőnek, hogy abból elégítse ki magát.”
Ennél konkrétabban, gyakorlatibbat mit szeretnél? Komplett, postakész iratot?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02