tartozás öröklése

ObudaFan # 2015.10.23. 07:09

De, ügyvéd előtt kötött és a közjegyzői nyilvántartásba beküldött házassági vagyonjogi szerződéssel.

11Kérdezősködő11 # 2015.10.22. 19:43

Igen, erre gondoltam én is csak nem jól fogalmaztam meg. Most elmondása szerint nincsen tartozása, így ajándékozhatna a gyerekeinek.
A felesége pedig mindenképp kötelezhető lesz, ezt nem tudja elkerülni semmilyen papírral?

ObudaFan # 2015.10.22. 14:46

A gyerekek csak akor "mentesülnek", ha a tartozás az ajándékozáskor még nem áll fenn.

11Kérdezősködő11 # 2015.10.21. 20:15

Köszönöm a hozzászólásokat. Ahogy átgondoltam az itt leírtakat és meg tudom fogalmazni az elképzelésemet, a gyerekek az ajándékozással kvázi tehermentesülnek a kötelezettség alól az örökléskor, viszont a feleségének - mivel házastársak és minden közös "vagyonnak" számít- majd helyt kell állnia a tartozások miatt a hitelezők felé.

ObudaFan # 2015.10.21. 16:10

Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasokert.
Ha pedig az ajandekozas a tartozas keletkezese elott tortenik, akkor az nem is fedezetelvonas. Ezert szerintem meg lehet csinalni. Mas kerdes, hogy ezek utan apukanak hithitelezni fog-e meg valaki.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.21. 12:54

Hiszen nem is tud a hitelekről és nem is ő költi el azokat.
Az nemigen számít.

11Kérdezősködő11 # 2015.10.21. 11:57

A gyerekek meg tudnák venni az apjuk részét, s talán akkor az apa sem nyúlna többé kölcsönért (ez sajnos nem biztos). A feleség valóban a kötelezettségért aggódik, mert sem a gyerekeket, sem saját magát sem akarná terhelni a férj tartozásai miatt. Ő mint házastárs egyébként lehet kötelezett? Hiszen nem is tud a hitelekről és nem is ő költi el azokat.
Nem tudom, mi a jó megoldás.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.21. 08:27

(Megjegyzem, szegény asszonynak nem az lesz a nagyobb problémája adott esetben, hogy a gyerekek öröklik-e a tartozást, hanem az, hogy ezeknek a tartozásoknak valószínűleg ő is a kötelezettje.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.21. 08:26

Miért, a gyerekek meg akarják venni? Van rá pénzük is?

11Kérdezősködő11 # 2015.10.21. 06:25

Tegnap azt javasoltam neki, hogy váljanak el, majd a férj pedig adja el a lakásrészét a gyerekeinek. Ez jó ötlet? A feleség úgy gondolja, hogy inkább elmenne közjegyzőhöz, aki előtt a férje írásba adná, hogy semmi tartozása nincs, így ha bárki követeléssel áll elő, akkor felmutatja a papírt és nem fizetnek senkinek. Szerintem egy ilyen papír nem teszi semmissé a tartozást, igaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.20. 11:07

Ez csak az örökösök egymás közti viszonyára vonatkozik.

Rexor # 2015.10.20. 10:45

"7:56. § [Osztályrabocsátási kötelezettség]

(1) Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta."

11Kérdezősködő11 # 2015.10.20. 10:18

Akkor nem tehetnek semmit, mindenhogy fizetniük kell majd az apjuk helyett?

Rexor # 2015.10.20. 08:13

Nem.

11Kérdezősködő11 # 2015.10.20. 08:07

Kedves Fórumozók!
Ismerősöm és a férje 1/2-1/2 arányban tulajdonolnak egy ingatlant. A férj elég sok kölcsönt vesz fel; elmondása szerint most nincs tartozása senkinek. A későbbi tartozások esetleges öröklésének elkerülésére azt gondolják, hogy a férj elajándékozná a gyerekeinek a tulajdonrészét, így nem lenne öröksége. A tartozásokat pedig nem fogadnák el a gyerekek örökségnek, visszautasítanák azt, így azt nem kellene kifizetniük az apjuk helyett.
Ez törvényes és járható út lenne ebben az esetben?

poty # 2015.09.26. 18:08

zz

zz

zz

zz

poty # 2015.09.26. 17:22

jk

Zsuzsa1978 # 2015.09.25. 18:44

Üdvözlöm!
Édesapám és az élettársa 13 évvel ezelőtt vásároltak egy lakást, aminek értéke 6 millió volt. A beadott összeg: édesapámtól 2millió, élettárs: 1,5 millió, a többi hitel 2,5 millió svájci frankban. 50-50%-os tulajdonjog, de nem az élettárs javára, hanem a lánya lett a 50%-os tulajdonos az élettárs 50% haszonélvező lett (el akarták az akkor még létező örökösödési adót kerülni, ha meghalna az életttárs)
A banknál édesapám lett az adós az élettárs pedig egyetemleges adóstárs!
Sajnos édesapám jún.iban hirtelen meghalt. Nem volt még hagyatéki, de megkeresett az élettárs és a lánya ügyvédje, hogy mondjuk le az örökségről, mert anno az életközösségükben az élettárs az édesapám nevére szóló bankszámlára beérkezett fizetéséből utalták tovább a hitelrörlesztést!
Most még kb. 1,5 millió forint hitel van még és a lakás értéke 8millió forint. A kérés, hogy akkor nem lesz pozitív örökségem? Illetve, hogy az lettárs, mint adóstárs követelhet e valami, mert ugye a lányának szinte soha nem volt jövedelme, ezért is ő fizette a hitel és ő lakott ott, mint haszonélvező!
Az ügyvéd azt mondta,hogy bizonyítható, hogy a fizetésből lett a hitel fizetve és ezért a 12 év alatt kifizetett összegre igényt tart! De a hitel általában több volt, mint a fizetés! akkor miből evett és fiezette a rezsit!?
Szóval a kérdés az öröklésre vonatkozik! Lesz e örökség pozitív összege ill. az élettárs jogosan követelőzik e?!
köszönöm

ObudaFan # 2015.09.25. 05:14

Aki az arveresen megveszi, az szerzi meg. Aztan barmelyik tulajdonos kerheti a kozos tulajdon megszunteteset. Vegig kell gondolni, van-e mas vagyona edesapadnak, mert elkepzelheto, hogy a legcelszerubb az orokles visszautasitasa lenne, aztan pedig az ingatlan raeso reszenek megvasarlasa a vegrehajtasi eljarasban.

Kalash # 2015.09.23. 21:15

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ. Újabb kérdésem az lenne :tegyük fel, hogy testvéreimmel lemondunk öröklési jogunkról akkor ha elárverezésre kerülne sor(ami nagy valószínűséggel meg fog történni) a bank szerzi meg a tulajdonrészt vagy akinek elárverezik és akkor az egész házat elveszítjük? Vagy ha kiváltjuk a ráterhelt tartozást van mód rá hogy ezzel apám tulajdonjoga megszűnjön? Nagyon idegesít hogy így élősködhet rajtunk. Elnézést hogy nem vagyok tárgyilagos.

Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2015.09.23. 13:32

Az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Ebből következően az ingatlan az mindenképp veszélyben van, legalábbis az édesapádra eső része.

Kalash # 2015.09.22. 21:25

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi kérdésem lenne Önökhöz. Egy ingatlanban élek két testvéremmel és szüleimmel. Szüleim 2010 májusában elváltak 50-50%-ban tulajdonosai a háznak. Apám 2006 óta nem fizetett semmit ezért is váltak el. A bíróság 20e Ft havi rezsi költség hozzájárulás megfizetésére és az akkor még kiskorú húgom után gyerektartás fizetésére kötelezte, ezeket azóta sem fizette. Tartozása van még a egy telefontársaság felé, van deviza hitele és valószínűleg adótartozása is mivel bejelentett munkahelye évek óta nincs és nem fizet adót. A deviza hitel rá lett terhelve a tulajdonrészére. Tartozása összesen több millió Ft.

Azt szeretném megtudni veszélyben van - e az ingatlanunk és ha igen milyen jogi lépéseket tehetünk ez ellen illetve örökölhetjük e az apám adadósságait?

Köszönöm a válaszokat.