De, ügyvéd előtt kötött és a közjegyzői nyilvántartásba beküldött házassági vagyonjogi szerződéssel.
tartozás öröklése
Igen, erre gondoltam én is csak nem jól fogalmaztam meg. Most elmondása szerint nincsen tartozása, így ajándékozhatna a gyerekeinek.
A felesége pedig mindenképp kötelezhető lesz, ezt nem tudja elkerülni semmilyen papírral?
A gyerekek csak akor "mentesülnek", ha a tartozás az ajándékozáskor még nem áll fenn.
Köszönöm a hozzászólásokat. Ahogy átgondoltam az itt leírtakat és meg tudom fogalmazni az elképzelésemet, a gyerekek az ajándékozással kvázi tehermentesülnek a kötelezettség alól az örökléskor, viszont a feleségének - mivel házastársak és minden közös "vagyonnak" számít- majd helyt kell állnia a tartozások miatt a hitelezők felé.
Az orokos csak az orokreszevel felel a hagyateki tartozasokert.
Ha pedig az ajandekozas a tartozas keletkezese elott tortenik, akkor az nem is fedezetelvonas. Ezert szerintem meg lehet csinalni. Mas kerdes, hogy ezek utan apukanak hithitelezni fog-e meg valaki.
„Hiszen nem is tud a hitelekről és nem is ő költi el azokat.”
Az nemigen számít.
A gyerekek meg tudnák venni az apjuk részét, s talán akkor az apa sem nyúlna többé kölcsönért (ez sajnos nem biztos). A feleség valóban a kötelezettségért aggódik, mert sem a gyerekeket, sem saját magát sem akarná terhelni a férj tartozásai miatt. Ő mint házastárs egyébként lehet kötelezett? Hiszen nem is tud a hitelekről és nem is ő költi el azokat.
Nem tudom, mi a jó megoldás.
(Megjegyzem, szegény asszonynak nem az lesz a nagyobb problémája adott esetben, hogy a gyerekek öröklik-e a tartozást, hanem az, hogy ezeknek a tartozásoknak valószínűleg ő is a kötelezettje.)
Miért, a gyerekek meg akarják venni? Van rá pénzük is?
Tegnap azt javasoltam neki, hogy váljanak el, majd a férj pedig adja el a lakásrészét a gyerekeinek. Ez jó ötlet? A feleség úgy gondolja, hogy inkább elmenne közjegyzőhöz, aki előtt a férje írásba adná, hogy semmi tartozása nincs, így ha bárki követeléssel áll elő, akkor felmutatja a papírt és nem fizetnek senkinek. Szerintem egy ilyen papír nem teszi semmissé a tartozást, igaz?
Ez csak az örökösök egymás közti viszonyára vonatkozik.
"7:56. § [Osztályrabocsátási kötelezettség]
(1) Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta."
Akkor nem tehetnek semmit, mindenhogy fizetniük kell majd az apjuk helyett?
Nem.
Kedves Fórumozók!
Ismerősöm és a férje 1/2-1/2 arányban tulajdonolnak egy ingatlant. A férj elég sok kölcsönt vesz fel; elmondása szerint most nincs tartozása senkinek. A későbbi tartozások esetleges öröklésének elkerülésére azt gondolják, hogy a férj elajándékozná a gyerekeinek a tulajdonrészét, így nem lenne öröksége. A tartozásokat pedig nem fogadnák el a gyerekek örökségnek, visszautasítanák azt, így azt nem kellene kifizetniük az apjuk helyett.
Ez törvényes és járható út lenne ebben az esetben?
zz
zz
zz
zz
jk
Üdvözlöm!
Édesapám és az élettársa 13 évvel ezelőtt vásároltak egy lakást, aminek értéke 6 millió volt. A beadott összeg: édesapámtól 2millió, élettárs: 1,5 millió, a többi hitel 2,5 millió svájci frankban. 50-50%-os tulajdonjog, de nem az élettárs javára, hanem a lánya lett a 50%-os tulajdonos az élettárs 50% haszonélvező lett (el akarták az akkor még létező örökösödési adót kerülni, ha meghalna az életttárs)
A banknál édesapám lett az adós az élettárs pedig egyetemleges adóstárs!
Sajnos édesapám jún.iban hirtelen meghalt. Nem volt még hagyatéki, de megkeresett az élettárs és a lánya ügyvédje, hogy mondjuk le az örökségről, mert anno az életközösségükben az élettárs az édesapám nevére szóló bankszámlára beérkezett fizetéséből utalták tovább a hitelrörlesztést!
Most még kb. 1,5 millió forint hitel van még és a lakás értéke 8millió forint. A kérés, hogy akkor nem lesz pozitív örökségem? Illetve, hogy az lettárs, mint adóstárs követelhet e valami, mert ugye a lányának szinte soha nem volt jövedelme, ezért is ő fizette a hitel és ő lakott ott, mint haszonélvező!
Az ügyvéd azt mondta,hogy bizonyítható, hogy a fizetésből lett a hitel fizetve és ezért a 12 év alatt kifizetett összegre igényt tart! De a hitel általában több volt, mint a fizetés! akkor miből evett és fiezette a rezsit!?
Szóval a kérdés az öröklésre vonatkozik! Lesz e örökség pozitív összege ill. az élettárs jogosan követelőzik e?!
köszönöm
Aki az arveresen megveszi, az szerzi meg. Aztan barmelyik tulajdonos kerheti a kozos tulajdon megszunteteset. Vegig kell gondolni, van-e mas vagyona edesapadnak, mert elkepzelheto, hogy a legcelszerubb az orokles visszautasitasa lenne, aztan pedig az ingatlan raeso reszenek megvasarlasa a vegrehajtasi eljarasban.
Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ. Újabb kérdésem az lenne :tegyük fel, hogy testvéreimmel lemondunk öröklési jogunkról akkor ha elárverezésre kerülne sor(ami nagy valószínűséggel meg fog történni) a bank szerzi meg a tulajdonrészt vagy akinek elárverezik és akkor az egész házat elveszítjük? Vagy ha kiváltjuk a ráterhelt tartozást van mód rá hogy ezzel apám tulajdonjoga megszűnjön? Nagyon idegesít hogy így élősködhet rajtunk. Elnézést hogy nem vagyok tárgyilagos.
Köszönöm a segítséget.
Az örökös az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Ebből következően az ingatlan az mindenképp veszélyben van, legalábbis az édesapádra eső része.
Tisztelt fórumozók!
Az alábbi kérdésem lenne Önökhöz. Egy ingatlanban élek két testvéremmel és szüleimmel. Szüleim 2010 májusában elváltak 50-50%-ban tulajdonosai a háznak. Apám 2006 óta nem fizetett semmit ezért is váltak el. A bíróság 20e Ft havi rezsi költség hozzájárulás megfizetésére és az akkor még kiskorú húgom után gyerektartás fizetésére kötelezte, ezeket azóta sem fizette. Tartozása van még a egy telefontársaság felé, van deviza hitele és valószínűleg adótartozása is mivel bejelentett munkahelye évek óta nincs és nem fizet adót. A deviza hitel rá lett terhelve a tulajdonrészére. Tartozása összesen több millió Ft.
Azt szeretném megtudni veszélyben van - e az ingatlanunk és ha igen milyen jogi lépéseket tehetünk ez ellen illetve örökölhetjük e az apám adadósságait?
Köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02