tartozás öröklése

mné # 2016.11.17. 08:51

Tisztelt Ügyvéd Úr !

A kérdésem a következő lenne . Sajnos mi is beleestünk abba hogy a Sváci frank hitel miatt elárverezték a házunkat , az összeg amiért elment az nemfedezi a bank felé a hiteltartozás összegét nekünk majd késöbb évek múlva lesz - kapunk ,öröklünk majd a szüleink utan , a kérdésem az hogy majd akkor abból az öröklésből a bank/ végrehajtó kérheti -e a fennmarado hátralékot ? vagy ahhoz már semmi köze sincs

Köszönöm a válaszát

drbjozsef # 2016.11.17. 09:25

Hogyne kérhetné. Ha még van tartozásotok, azt bármiből megpróbálhatják behajtani. Amíg nem örököltetek, addig abból értelemszerűen nem, hiszen nem a Tietek, de ha megöröklitek, akkor azt is végrehajthatják.

mné # 2016.11.17. 09:28

És ennek nincs elévülési ideje ? mert ugy tudom hogy 5 év után ha nemtudják behajtani akkor elévül a tartozás

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.17. 10:50

Rosszul tudod, az elévülés nem ennyire egyszerű. (Az a klasszikus zsidó jogban volt - állítólag - hogy minden hetedik évben elengedték az adósságokat.)

limma # 2016.11.17. 12:22

Addig is érdemes lenne fizetni a banknak egy bizonyos összeget havonta, hogy lássák a fizetési hajlandóságot, aztán ki tudja, hátha addig le is telik vagy amikor már csak kevés van hátra, meg lehet próbálni, hogy engedjék el.

hkcs # 2016.11.28. 07:59

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségüket kérni. Néhány oldalt visszaolvastam, de nem találtam számomra releváns választ, ha mégis volt, azért előre elnézésüket kérem!

Édesanyám néhány hónapja meghalt, és maradt utána néhány százezer forintra rúgó elmaradás a közüzemi számlák tekintetében, amit természetesen a testvéreimmel együtt rendezni fogunk. A kérdésem az lenne, hogy a felhalmozódott elmaradás hogyan kamatozódik az Édesanyám halála és a hagyatéki tárgyalás közötti, illetve az azutáni időszakban? Laikustól kaptam olyan információt (?), miszerint a tartozás nem kamatozik a hagyatékiig, de szeretnék biztosat tudni a tartozás rendezésével kapcsolatos ügyintézés előtt. Ha esetleg a kérdést szabályozó törvény paragrafusának a számát valaki meg tudná mondani, azt is megköszönném!

Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
hkcsii

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.28. 12:37

Kamatozik. (Sőt, az a kamat már nem az örökhagyó tartozása, hanem az örökösöké.)

hkcs # 2016.11.28. 13:02

Köszönöm a választ!

kati48 # 2016.12.01. 15:04

tisztelt fórum

azt szeretném megkérdezni, hogy van e arra mód, vagy időm, hogy esetlegesen ha a férjem után örökölnék, mindent elírassak mondjuk a lányom nevére. Nekem még a házasság kötésem előtt több milliós végrehajtáson levő - banki - hitelem keletkezett. Férjemnek ezekhez semmi köze. A férjem nevén több autó, ingatlan van, az ami házasságunk alatt keletkezett, tehát valahol közös. ha ő elmenne, s a hagyatékin én vagyok az örökös- nincs előző gyermek,se közös - hogy a végrehajtó ne tudja rárakni a kezét az örökségre, eltudom e íratni a nevemről,? -itt csak a "tiszta" ingó,-s ingatlanról van szó - vagy ha bekerül a földhivatalba, ott automatikusan, azonnal a végrehajtó lecsap rá. nem lenne igazságos abszulút, mert ezek a férjem munkája által szerzett javak.
erre kérnék szépen választ.

ObudaFan # 2016.12.01. 16:25

Elég lehet, ha visszautasitod az oroklest majd a hagyateki eljarasban. Az mondjuk kérdés, hogy ez nem lesz-r még úgy is fedezetelvono ügylet.

drbjozsef # 2016.12.02. 05:50

kati,

az, amit a hazasag alatt szereztteek, kozos vagyon, abbol a fele a tied (altalaban, vannak kivetelek, de ez a foszabaly). Hiaba a ferjed munkaja, nem szamit (valas eseten pont forditott szokott lenni a helyzet, a fele jar a felesegnek akkor is, ha a ferj mondjuk sokkal tobbet keresett).

Ezert a hitelezok megtamadhatjak a hagyatekit birosagon. Arrol a reszrol, amit tenylegesen orokolnel a ferjedtol, azt visszautasithatod ervenyesen, de a tobbirol nem, hiaba van az ő nevén minden. Persze, a hitelezok meg a vegrehajto nem vesz reszt a hagyatekin, a hagyateki leltart felvevo kozjegyzonek meg ha nem jelzed, hogy ez itt kozos vagyon, akkor lehet, hogy siman atmegy a dolog a kozjegyzon es a foldhivatalon is. Szoval eselyed van, hogy a Te reszedet ne hajtsak vegre, de egyaltalan nem biztos.

pere # 2016.12.04. 12:10

Jó napot kívánok!

Engem az érdekelne,hogy rengeteg helyre (4 otp faktoring,2 Budapest Bank, 1 cofidis)fennáló tartozást örököltem házrész tulajdonjog megkapásával.Na most az van,hogy az otp faktoringnál voltam személyessen ök azt javasolták töltsek ki és küldjek be nekik egy méltányossági kérelmet.Ezt a formanyomtatványt én honnan tudnám letölteni és ezt hogyan kell kitölteni?Van-e arra esély hogy a tartozásból engedni fognak (mennyit kb?)Válaszokat előre is köszönöm!

groszfater@gmail.com # 2016.12.04. 12:31

ök azt javasolták töltsek ki és küldjek be nekik egy méltányossági kérelmet
előbb nézd meg mikori ez a tartozás,

pupac81 # 2017.01.30. 15:46

Szeretném megkérdezni mit tudok tenni ha ketten örököltünk és csak én fizetem a hagyatéki hitelt a testvérem nem. Tudom, egyetemlegesség. De ha bizonyítottan kifizettem a felét perelhetek vagy bármit tehetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.30. 15:52

Igen, követelhetsz arányos megtérítést. (De csak arra a tartozásra, amely valóban terhelt benneteket.)

pupac81 # 2017.01.30. 15:57

Köszönöm a gyors választ. Ezt csak azután tehetem miután én befizettem a rám eső részt? Hogyan kezdeményezhetem és hol? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.30. 15:59

Igen.
Fizetési meghagyással leginkább, de ha a követelés éri az egymilliót, akkor lehet rögtön keresettel kezdeni.

emes1 # 2017.02.09. 02:02

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám, akivel több évtizede nem tartottam a kapcsolatot, 2012-ben elhunyt. Az örökséghez tartozott egy ingatlan, melyről végrendelkezett, ennek 1/4-1/4 részét testvéremmel örököltük, 1/2 részét pedig az élettársa. Az örökség többi részére (szántó, gyümölcsös) nem volt külön rendelkezés, így azt fele-fele arányban testvéremmel örököltük. A hagyatéki végzés ezeken kívül másra nem is terjedt ki.
2016-ban az egyik pénzintézettől testvéremmel együtt fizetési felszólítást kaptunk, hogy néhai édesapánk utáni tartozást fizessük meg. Mint utólag kiderült, egy folyószámlahitelről van szó, amely 2015-ben kb. 70 000 Ft-tal indult, mostanra pedig majdnem 800 000 Ft-os összegről van szó. Erről tudomásunk nem volt, a hagyatéki eljárást nem mi kezdeményeztük, így sajnos az sem bizonyos, hogy a jegyző fel lett kérve az esetleges tartozások felderítésére.
A bank azóta továbbadta az ügyet a követeléskezelőnek, ahova eljuttattam a hagyatéki végzést bizonyítván, hogy nem tudtunk a tartozásról.
Kérdésem a következőek lennének. A volt élettárs - amennyiben a végrendelet erre külön nem tér ki - a tartozásért nem felel, csak a törvényes örökösök? A hagyaték újratárgyalására lenne e lehetőség? mert ebben az esetben lemondanék az örökségemről is. Illetve, hogy milyen ügykimenetel valószínűsíthető a fentiekből?

Köszönöm előre is a válaszokat.

emes1 # 2017.02.09. 02:22

2012-ben indult a folyószámla hitel, nem 2015-ben, elnézést, elírtam.

ObudaFan # 2017.02.09. 10:05

emes1

Ha az élettárs valóban öröklési jogcímen szerzett (ez csak végrendelet esetén képzelhető el), akkor ő is felel. De nem tartom valószínűnek, hogy így lett volna.
Visszautastani már utólag nem tudjátok a hagyatékot.
Ha valóban volt ilyen tartozása az örökhagyónak, akkor az örökrészetek értékéig feleltek érte, de szerintem ha eddig nem tudtatok róla, akkor csak az elhahlálozáskor fennálló tartozás erejéig. Viszont ha nem teljesítetek, az ezt követő kamatokárt már nem csak az örökrészetekkel, hanem teljes vagyonnal feleltek.

Monster # 2017.02.09. 17:55

Tisztelt jogi szakemeberek! Segítaéget szeretnék kérni, hogy lehet az hogy egy bíroság azt az ítéletet hozza hogy nem csak az általam örökölt vagyon mértékéig vagyok köteles helytállni az adosságban ,hanem egyetemlegesen a vagyont egyetemlegesen az adósságot? Figyelmenkívűl hagyhatják adóhatóság által is meg a közjegyző által is kapott határozatot? Miszerint én 2,5 millio ft értéket örököltem az adósság amit hozzá kaptam ajandékba az kb 5 millio ami engem terhelt volna kb 2,5 millio - s ezek persze mindd a hagyatéki után derülteki szépen lassan, ha ezt akkor tudo el sem fogadom,és semmit nem tehetek mert már folyo perek voltak. Most a birói döntés alapján vessek magamra mert esdig csak fizettem a többi örökös helyett is? Csak most már betelt a pohár perre mentem az utolso bankkal és vesztettem. Persze a többi örökös csak a pénzt tette el fizetni nem akar és nem is fog és nem is tud , én meg nyeljek be mindent mert a bíró döntése hogy egyetemleges az örökség negatív és pozitív oldala is? Hol itt az igazság?

Vadsuhanc # 2017.02.09. 18:26

Monster

Ne dühből írjál.... Lassan:-) és érthetően.

Monster # 2017.02.09. 18:29

Bocsánat, valóban mérhetetlenűl dühös és elkeseredett vagyok!

Monster # 2017.02.09. 18:32

Tehát leegyszerűsítve az adóságokat akkor is nekem kell kifizetni- mert a többi örökös nem fog- ha én csak a felét örököltem a vagyonnak.

Vadsuhanc # 2017.02.09. 18:38

Nagyon egyszerűen, hogy megnyugodj... Csak azzal a vagyonnal felelsz amit örököltél. Nem volt időm végig olvasni amit írtál, de ez így van.

Ne idegeskedj... Vedd úgy nem örököltél semmit.

Érted? Amit örököltél ( vagyont ) azzal felelsz.