Posi
Nem kellett volna kifizetned, de amit önként teljesítettél, azt már nem kérheted vissza.
Posi
Nem kellett volna kifizetned, de amit önként teljesítettél, azt már nem kérheted vissza.
Üdvözlöm!
Anyukámnak volt egy folyószámla tartozása amit örököltünk,de mellé örököltünk ingatlan tulajdoni jogot is. Ezt a tartozást leírták a hagyatékátadó végzésbe is. Sajnos olyan helyzetbe kerültünk ami miatt nem tudtuk fizetni ezt a tartozást. A napokban kiküldtek egy 3 szoros tartozást( behajtó cég) A hitel nem a mi nevünkön van és nem is tudtuk a folyószámlát megszüntetni. A hitel növekedett nem is kicsit. Most ilyenkor milyen lehetőségem van? A hitelt összegét leírták a hagyatékátadó végzésbe, ezt az összeget kell nekünk visszafizetni?? Nem tartom reálisnak azt,hogy ilyet egy hitellel csinálhatnak. Mivel nem tudom fizetni ezért ha tovább növekszik akkor se fogom tudni...
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Jogi Fórum!
Édesanyám 2014. decemberében elhunyt.Nem örököltem utána ingatlant sem olyan ingóságot sem aminek jelentősebb anyagi értéke volna.Erről nyilatkozatot is tettem a helyi önkormányzaton.Viszont édesanyámnak volt egy hitele ami 2015 márciusában jár és azt én tovább fizettem.Az lenne a kérdésem,hogyha nem öröklök semmit akkor tulajdonképpen a törlesztőrészleteket sem kellett volna fizetnem?Így viszont,hogy befizettem a részleteket kérhetem a banktól a visszafizetést?
Tisztelettel:
N. Gábor
Tisztelt Jogi Fórum!
2010 januárban örököltem egy autót, ami szja tartozás miatt meg van terhelve. Én ezt jeleztem a NAV felé,és kértem méltányossági alapon ennek törlését, vagy részletfizetését. Kaptam is rá egy választ, hogy továbbítják a megfelelő helyre. Azóta se kaptam semmilyen választ tőlük. Az autó elidegenítési tilalom alatt van, így átiratni se tudom.
Az lenne a kérdésem, hogy ez elévül-e vagy sem, illetve mit tegyek?
Válaszukat előre is köszönöm!
Nem, az egész öröklést lehet visszautasítani egységesen a hagyatéki eljárásban.
Köszönöm a segítséget!
Még azt szeretném megkérdezni, hogy különböző tartozások esetében a visszautasítási nyilatkozatot mindig az adott banknál vagy adóhatóságnál kel megtenni?
Tisztelettel
G. Kata
Az örökös az öökrésze erejéig felel az adótartozásért is, tehát ha nincs örökrész, nem felelsz. Egyébként vissza lehet utasítani az öröklést.
Tisztelt Jogi Fórum!
Szomorú napok állnak mögöttünk ugyanis a legidősebb fiam (28) elhunyt. Tartozása volt az állam felé adótartozás formájában (300 ezer forint) és egy bank felé ami kamatokkal együtt elég sok (1M ft).
Ingó vagy ingatlan vagyona nem volt, a munkáját egy ideje elveszítette, a főiskolát sem tudta sajnos folytatni emiatt. Nálunk lakott, itt volt az állandó lakcíme is.
A kérdésem az lenne, hogy minket a szüleit vagy 3 testvérét érint-e a tartozása, le kell-e mondani róla?
Nem vagyok benne biztos, hogy az adótartozás ilyen formában megszűnik-e.
Köszönöm a segítséget!
G. Kata
Nem mondtál le róla, sőt, nem is utasítottad vissza. Kifejezetten elfogadtad. Hogy aztán tovább ajándékoztad, az egy más kérdés. Így valóban törvényes örökös vagy és a hagyatéki hitelezők felé valóban helytállni tartozol az örökrészed erejéig.
(Általában előzetesen érdemes egy ilyen jogügyletet megelőzően ügyvédet megkérdezni.)
Tisztelt Fórumozók!
Apám halálával törvényes örökösei 4 gyermek egyenlő arányban örököltek.Az egyik örökös a hagyatéki tárgyaláson az örökrészét visszautasította nem fogadta el.Én írásba foglalva nyilatkoztam arról hogy örökrészemet örököstársaimnak kívánom ajándékozni.Ezt az örökrészét visszautasító fél szintén visszautasította.A két bátyám a hagyatéki tárgyaláson nyilatkoztak az ajándék elfogadásáról,valamint arról hogy a saját törvényes örökrészükre igényt tartanak.
Az ajándékozási egyezséget a közjegyző jóváhagyta,és erre valamint a rendelkezésre álló adatokra figyelemmel a hagyatékot a rendelkező rész szerint átadta.
Az a kérdésem miért írják mégis minden,végzésben hogy törvényes örökös vagyok 1/3-ad arányban hiszen én lemondtam az örökségemről.
Apámnak NAV tartozása van 1,6MFT,ezt mint írják a 3törvényes örökösnek kell megfizetni,de én hivatalosan 1éve lemondtam az örökségemről.Hogyan lehetek mégis törvényes örökös 1/3 arányban?
:/
Esetleg persze ha a kisebbik gyerek majd tanúként igazolja ezt, akkor lehet mit keresni. Igen szép per lesz az.
Igen, kellett volna.
Kovács_Béla_Sándor -nak válasz:
A tartozás végrehajtón keresztül "érkezett" a nagykorúnak és a kiskorú gyámjának. A banki ügyintézéskor mindkét gyermek ott volt, de csak szóban hangzott el az ígéret a nagykorú részéről. Egyszerűbbnek tűnt, ha én vállalom egy másik kölcsön felvételével a dolgok rendezését... Erről is papír kellett volna?
Tudod bizonyítani, hogy vállalta a közös visszafizetést?
Tisztelt Fórumozók!
Várom tanácsaikat az alábbi ügyben:
2008 augusztusa: házastársam kölcsönt vett fel (mivel házasságunk megromlott, erről nem tudtam, nem is laktunk ekkor már együtt)
2008 novembere: házastársam hirtelen elhunyt
Két gyermekünk közül az egyik már ekkor nagykorú volt (már nem élt velünk) a kisebbik pedig 15 éves. Hagyatéki tárgyalás 2009 februárja volt, értelemszerűen az ingatlan felét, az anyai részt örökölték ketten, haszonélvezetemmel terhelten.Mivel a bank lassan dolgozott a hagyatéki tárgyalás után derült ki, hogy van egy hónapok óta nem fizetett személyi kölcsön 1 millió felett... A legegyszerűbb megoldás az volt, ha én vállalom át a kölcsön visszafizetését. Nagykorú gyermekem a bankban szóban ugyan ígérte, hogy együtt fogjuk fizetni, ebből az első két hónap teljesült, 7 évre vettem fel euró elszámolásban és havi átlag 28.000 Ft-tal fizetem egyedül. Felmerült a lakás eladása,érvényesíthetem idősebb gyermekem felé követelésként ezt a közel 7 éven át fizetett összeget? Kisebbik gyermekem még tanul, az ő havi árvaellátása fedezi kb ezt a kiadást, diákmunkát is vállal. Mi ebben a helyzetben a helyes elszámolás?
Ha volt hagyaték, akkor az örökhagyóra eső részt legfeljebb a hagyaték értékéig az örökösöktől lehet követelni.
Tisztelt Uram/Hölgyem!
A páromnak közös bankszámlája volt az édesanyjával, aki 2011-ben elhunyt. Sajnos a számlához folyószámlahitel (biztosítással), személyi kölcsön és hitelkártya is tartozott. Közel 1 millió ft az összes tartozás. Öröklés során mindenról lemondtak, de ezek a hitelek időközben átkerültek a követeléskezelőhöz és azóta is fizetve vannak. De ma olyan megállapítást tett az ügyintéző a banknál, hogy ezeknek a hiteleknek csak az 50 %át kellett volna csak fizetnünk, mivel az adóstárs ehunyt.
Tudunk e ebben az ügyben így utólag is lépni?
köszönettel:Tímea
A hölgynek semmi. A volt párod örököse viszont felel veled egyetemlegesen, de csak az örökrésze erejéig. Ha nem fizetitek, nyilván végrehajthat a bank tőled, meg az örökrésze erejéig a volt párod örökösétől.
Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő lenne...
10 éve a volt párom házára hitelt vettünk fel, én vagyok az adóstárs. A kapcsolat 8 éve megszakadt, a hitelt eddig közösen fizettük. Múlt héten meghalt, ma kaptam a banktól egy levelet.
Ő együtt élt egy hölggyel már évek óta, nemrég született gyermekük, a hölgy a kisfiúval abban a házban él, amire a hitelfelvétel történt.
Azt szeretném megtudni, hogy ilyenkor egy az egyben nekem kellene fizetnem?
A hölgynek ehhez semmi köze nincs?
És mi történik akkor, ha nem fizetem a hitelt, mert nem tudom?
És a 10 év alatt már szinte a dupláját visszafizettük a felvett összegnek, és még mindig hátra van ugyanennyi?
Ilyenkor elárverezik a házat? Vagy mi ennek a jogi következménye?
A válaszokat előre is köszönöm!
Valószínűleg nem igazán értetted meg, amit írtam.
Miről beszélsz?
ggodga
Semmit.
Akkor az állam.
Az apátoknak jövő leveleket pedig ne vegyétek át.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |