És akkor sem én, sem a gyermekem nem örökli a tartozásokat? (az ingatlant sem, de az nem érdekel)
Beszéltem a közjegyzőve és nem említette, hogy van ilyen lehetőség is, hogy felajánlom a hagyatéki hitelezőnek a házat, pedig mondtam, hogy én kiutat keresnék ebből az egész hagyatékból.
Köszönöm.
tartozás öröklése
Hogy ajánlanád fel, ha nem öröklöd?
(A 'felajánlani, hogy elégítse ki magát belőle' nem azt jelenti, hogy nekiajándékozod. Nagyon nem.)
Az alapszabály az az, hogy
- az örököstől a hitelező
- NEM VIHET EL TÖBB vagyont,
- mint amennyit örökölt!!!
Azaz a tartozásokért örökösként maximum az örökséggel fellelsz.
Ha az örökség nem elég a tartozásokra,
akkor a többit a hitelező elbukja.
Így járt.
- -
Tehát
1.
Elfogadod az örökséget a tartozással együtt.
Aztán vársz a hitelezőre....
2.
Amikor jön a hitelező akkor rámutatsz az örökölt ingatlanra, hogy tessék elvinni a házat és pénzzé tenni.
A bank ezt megteheti a jelzálogjoga alapján.
(a bank értékesíti ...és elszámol veled, ha marad ki pénz)
Akinek nincs rajta jelzálog joga annál kicsit bonyolultabb ügy.
Annál kivárod, hogy elindítsa ellened a végrehajtás.
(a végrehajtó értékesíti ...és elszámol veled, ha marad ki pénz)
Persze lehet más megoldás is...
pl. felajánlod neki, hogy
- használja és "lakja le" a tartozást
vagy
- adja bérbe és a bérleti díjból szedje be a tartozást
vagy
- vagy meg tőled, DE CSAK a többletet fizesse ki neked.
- -
Persze ... HA!!!!! netán
Többért eltudod adni, mint az ÖSSZES tartozás,
akkor Te magad is eladhatod és a pénzből kifizeted a hitelezőket-
De akár meg is tarthatod és zsebből fizeted ki a hitelezőket.
- -
Ami biztos, hogy
HA eladod vagy megtartod,
akkor
minden tartozást ki kell fizetned.
Ezért ez csak akkor javasolt, ha
- többért van vevőd, mint a tartozások
vagy
- megéri neked kifizetni őket zsebből, a házért cserébe
Akár egy tartozás csökkentő alku után is...
-
HA hagyod, hogy a hitelezők elvigyék a tartozás fejében.
(jelzálog jog érvényesítés, végrehajtás, egyezség alapján)
Akkor az ő gondjuk lesz, hogy mennyit kapnak érte!
Ha netán többet, mint a tartozások, akkor kapsz némi pénzt te is...
Ez esetben zsebből biztosan nemkel fizetned semennyit!
Mert CSAK az örökséged veszik el...
(akár a teljes örökséged is! nem csak a ház, ha mást is örököltél a házon kívűl)
Szóval: ne aggódj örökölj és majd rendeződik az ügy.
A teljes örökségnél többe nem kerülhet neked, ha te nem akarod.
„Aztán vársz a hitelezőre....”
Az nem lenne okos dolog, különösen pénztartozás esetén.
Hanem mi az okos dolog?
Írtam: haladéktalanul felkínálja az ingatlant a hitelezőknek. (Ha nem így tesz, akkor a jövőbeni kamatok már őt terhelik, értelemszerűen az örökségre vonatkozó kamatok nélkül.)
Köszönöm szépen, most már kezdem kapizsgálni. :)
A házat 3 millóra értékelték, kb 1 millió a tartozás. Kb. 2,2 millióért lehetne talán eladni.
Nem a ház van megterhelve, nincs rajta jelzálog, hanem két banki kölcsön van (egy folyószámlahitel és egy személyi kölcsön) tartozásként.
Magánszemélynek kölcsönadott pénzt lehet örökölni? Apukám kölcsönkért halála előtt pár hónappal egy szinte vadidegentől, egy papirt irtak róla ketten, az aláirásukkal, félő, hogy az illető most az én nyakamra fog járni, hogy fizessek apukám helyett.
Persze.
érdeklődnék hogy lehet e örökölni közmű tartozást meg hitelt és 46000 ft ból lehet e vonni meg az árva ellátásból
@fületlen: Igen, igen, igen, attól függ (követelés jogcíme, illetve közvetlenül folyósítótól vagy bankszámláról).
a férjemnek volt közmű tartozása meg hitel és a rokkantsági ellátásból vonták az 50 százalékot de mivel most meg halt akkor én örökölöm a tartozást mert minden a nevén van de a rokkantsági 93000 ft volt és én az 50 százalékot kapom meg ami 46000 ft de most abból is vonnak számlára ment de most én a címemre kérem az özvegyit várom a válaszát köszönöm
Házastársak között a közmű tartozás akkor is közös, ha csak az ő nevén van.
Tehát "örökölnöd" sem kell, a tartozás a tiéd is.
Szép Napot!
Férjem szüleinek tetemes jelzáloggal terhelt házadósságát örökölhejük(van egy húga is)haláluk esetén?Félek,h igen,pedig szüleim révén rendezett a mi helyzetünk.Velük haszonélvezetit kötöttünk,adósságuk nincs.Páromat kértem,h rendezze még szülei élnek ezt a dolgot,de azzal nyugtat,h ráér utánna lemondani a részéröl,a bank aztán nem követelhet.Ez igaz?
Köszönöm a választ elöre is.
Szép Napot!
Öröklés ügyben kérdezném röviden,alaphelyzet férjem szülei tetemes adósságot halmoztak fel svájci frankos hitelb?l,az egyik házukra
Szép Napot!
Férjem szüleinek tetemes jelzáloggal terhelt házadósságát örökölhejük(van egy húga is)haláluk esetén?Félek,h igen,pedig szüleim révén rendezett a mi helyzetünk.Velük haszonélvezetit kötöttünk,adósságuk nincs.Páromat kértem,h rendezze még szülei élnek ezt a dolgot,de azzal nyugtat,h ráér utánna lemondani a részéröl,a bank aztán nem követelhet.Ez igaz?
Szép Napot!
Öröklés ügyben kérdezném röviden,alaphelyzet férjem szülei tetemes adósságot halmoztak fel svájci frankos hitelb?l,az egyik házukra
Szép Napot!
Szép Napot!
Te nem.
„,h ráér utánna lemondani a részéröl,a bank aztán nem követelhet.Ez igaz”
Igen, ez igaz, visszautasítja az örökséget és nem örököl semmit sem pluszba sem mínuszba.
De érdemes számolni, az örökös csak az örökség erejéig áll helyt a tartozásokért.
Egy érdekes kérdést szeretnék feltenni, hátha valaki tudja a választ.
Adott egy ingatlan, az ingatlannak 2 tulajdonosa volt 3/4 -1/4 részben.
Az ingatlanra a 3/4 rész tulajdonosa jelzálogot vett fel, a másik tulaj zálogkötelezett lett (nem adós, nem adóstárs, nem kezes, de a bank csak a teljes ingatlanra volt hajlandó bejegyezni a jelzálogot).
Az 1/4 rész tulajdonosa meghalt, a része a 3/4 rész tulajdonosa és egy másik örökös közt oszlott meg.
Az ingatlan eladásra kerül, a vételárból történik a teljes hitel visszafizetése.
Az ügyvéd szerint mindkét tulaj a tulajdoni része arányában köteles a hitel visszafizetéséből részt vállalni.
Valóban így van ez? Örökléskor változna a jogi helyzet és (dologi) zálogkötelezettből adóstárs lesz
Ha igen milyen tv.alapján?
Nem a tulajdoni hányadok arányában, hanem az öröklés arányában kötelesek helytállni az örökösök. (Az örökségük erejéig.)
Nem lesz adóstárs, marad dologi zálogkötelezett, de akár a bank, akár a zálogkötelezett értékesíti az ingatlant (zálogtárgyat) az értékesítésből befolyt összeg a zálogtárgy helyébe lép, ezért a vételárat át kell adni a banknak.
Az érdekesség ott kezdődik, hogy mire fordítódott a hitel, az ingatlanra, vagy másra, továbbá milyen kapcsolat van a zálogkötelezettek között (házastársi, vagy vérségi) mindezek ismeretében lehet a következő lépést megtenni.
@Immaculata
Az ingatlan eladási ára több mint duplája a banki hitelnek. Így az eredetileg nem adós része elvileg nem szükséges a hitel teljes törlesztéséhez.
Az ügyvéd arra hivatkozik, hogy főszabályként a jelzálog is tulajdoni hányad arányában visszafizetendő.
Ami azért érdekes, mert ha nem történne eladás, akkor az eredeti adós szépen visszafizetné a hitelt és utána ha eladásra kerül mindenki a teljes neki járó örökrészt megkapná.
@Immaculata
Az örökösök közt vérségi kötelék van.
A hitel az ingatlan vásárlásra fordítódott, de az örökhagyó fizette az ingatlan vásárlásakor a vételár 50%-t, a másik tulaj pedig a hitelt vette fel. Ezért állapodtak meg 1/4-3/4 tulajdoni arányban. (Örökhagyóé volt 1/4, örökhagyó és másik tulaj közt is vérségi kötelék volt)
Kovács_Béla_Sándor
Az örökhagyó nem vett fel hitelt, csak dologi kötelezett volt.
Nagyságrendileg az ingatlan eladási ára mondjuk 20M, az örökség ennek 1/4 része 5M, ami megoszlik a két örökös közt.
A hitel 8 M.
Ha az örökség mértékéig kellene helyt állni, akkor a 8 M hitel nem lenne kifizetve az örökségből. De nem is törölnék a fennmaradó részt, hiszen az adós - aki felvette a hitelt még él
Azonban az adós az ingatlan eladásából és az örökségből befolyó összegből bőven ki tudja fizetni a hitel, hiszen neki a tulajdoni hányadának megfelelően lesz 15 M-ja és az örökségből 2,5 M.
Ezért nem értem, hogy a dologi zálogkötelezettséget öröklő örökösnek miért kellene a tulajdoni része arányában helyt állni a banki hitel visszafizetéséért.
Akkor mi a kérdés? A dologi kötelezett felelőssége csak mögöttes felelősség, a tartozást az egyenes adósnak kell kiegyenlítenie.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02