tartozás öröklése

Ildikócska2708 # 2015.05.06. 14:09

Üdvözletem!

A férjem meghalt februárban.Ketten maradtunk a jelenleg 12 éves fiammal.
A férjem után csak egy tetemes autóhitelt örököltünk, illetve 10 %-al volt benne egy vállalkozásban. A nevén nem volt ingatlan.
Még nem volt kitűzve a hagyatéki időpontja.
Az autóra nincs szükségünk, a cégrészt pedig átvenné a társtulajdonos.
Van esetleg lehetőségünk arra, hogy minden örökölt "dolgot" visszautasítsunk, illetve lemondjunk az örökségünkről?
Ha igen, mit kell ehhez tennünk?
Ilyen esetben a kocsi hitelét én öröklöm, vagy a fiam?
Kell bármiféle hivatalos helyre elmennem a hagyatéki előtt ennek az ügynek az intézéséhez? (Gondolok itt esetleg a gyámhivatalra például.)
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.04.27. 20:14

A hagyatéki eljárásban az öröklést vissza lehet utasítani. A gyermekeid nevében is te jársz el, de a visszautasításhoz a gyámhatóság hozzájárulása szükséges. Ha az összes leszármazó visszautasítja az öröklést és házastárs nincs, a szülők következnek a sorban, aztán a szülők leszármazói.

AAlexandra # 2015.04.25. 12:42

Februárban meghalt apám.Tetemes adósságot hagyott hátra,áruhitel és személyi kölcsön,amire rávették,rendörségi ügy is lett belőle.Nincs semmi a nevén csak a tartozás és +20 e ft folyószámlán.Le kell mondani az örökléskor,vagy vissza kell utasítani az örökséget? A gyerekeim nevében a gyámügy jár majd el?Ha mi visszautasítjuk akkor a testvérei örökölnek és ha nekik sem kell akkor a gyermekeik vagy utánnuk az állam?Mit csináljunk ha jön a behajtó cég?Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.04.15. 18:20

Bea03

Akkor a hagyaték értékéig a saját vagyonotokból felelnek.

Bea03 # 2015.04.15. 06:41

Tisztelt Fórum!
Édesapámtól két testvéremmel együtt megörököltük annak az ingatlannak a felét, melyben most volt élettársa lakik. Az ingatlanon 3,5 M Ft hitel van, amit nem fizetett, így a bank felmondta a kölcsönt. Az ingatlant felajánlottuk a Nemzeti Eszközkezelőnek megvételre, hogy a volt élettárs ne kerüljön az utcára, jövő héten írnánk alá velük az adásvételi szerződést.
Most bejelentkezett a bank, hogy van hitelkártya tartozás is 2,2 M Ft amit örököltünk, így azt nyolc napon belül rendezzük. Tudom, hogy a tartozásért a hagyaték értékéig felelünk, de ha most eladjuk az örökölt ingatlant, akkor a hitelkártya tartozást saját vagyonunkból kell rendezni?

NNNR # 2015.04.14. 11:24

Nagyon szépen köszönöm a választ,tájékoztatást!

ObudaFan # 2015.04.13. 15:11

Marikás

Bírói , vagy közjegyzői letétbe is lehet helyezni az elismert tartozást, ha a jogosult nem hajlandó átvenni.

ObudaFan # 2015.04.13. 15:09

NNNR

Kezes az nem leszel, mert a kezes a teljes vagyonával felel. Viszont ezt az ingatlant el lehet árverezni, ha a hitel nem lesz törlesztve, ez ellen pedig nem tudsz mit tenni.

NNNR # 2015.04.13. 07:40

Tisztelt Fórum!

Segítségre lenne szükségem.Édesapám elhunyt még nem volt hagyatéki tárgyalás,a ház az ő nevén volt és 10 éve hozzájárult hogy a bátyám hitelének a fedezete legyen az ingatlan.Én nem akarok "kezes" lenni az ő ügyében,ha nem járulok hozzá hogy az ingatlan továbbra is fedezet legyen elárverezik a házat? Mit kellene tennem hogy engem az ő hitele ne érintsen?

Marikás # 2015.04.10. 18:26

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Hagyatéki teherként örököltem egy 27.000 forintos tőke és annak járulékai fizetési meghagyást. Megkerestem levélben a hitelezőt, szerettem volna rendezni az adósságomat. Közölte az ügyvédjét keressem mert ő számolja ki az összes tartozásom. A megadott telefonszámon és email címen, többszöri keresésre sem tudtam felvenni az ügyvédnővel a kapcsolatot. Újból felhívtam a hitelezőt aki közölte,az ügyvédnője kórházban van. Ennek kb. egy hónapja. Szeretnék Öntől segítséget kérni abban, hogy kihez forduljak. Nem szeretném ha ez a tartozás és főleg nem az én hibámból egy nagy összegre duzzadna.

Válaszát várva, tisztelettel: Temesiné Bazsó Mária

ObudaFan # 2015.04.09. 21:50

Nati80

Ha a hagyatékban van rá fedezet.

limma # 2015.04.09. 12:54

Ó, nem figyeltem, már válaszoltak azokra a kérdésekre.

A temetés számláját szerintem nem fogja már senki visszatéríteni.

limma # 2015.04.09. 12:23

Nati80:

1.
Igen, a nagymamára száll, majd a testvérekre, ahogy írta. Az államra csak a legvégső esetben.

A nagymama hagyatéka majdan teljesen más ügy, ott nem érvényes a mostani nyilatkozat.

2. Az értékét az önkormányzat emberei fogják megállapítani. Le lehet vonni a temetési költségeket.
Az adósság teljes egészében terheli önt. A rangsorolásról nem tudok nyilatkozni.
Eladni az ingatlant ugye lakottan és haszonélvezettel terhelten nem nagyon lehet (ez az árverést is meglehetősen reménytelenné teszi, habár lehetőség van rá), így hát gondolom, saját likvid vagyonából kell kifizetnie az adósságokat.

3. A közjegyző mindenre tud válaszolni.

Nati80 # 2015.04.09. 12:05

Elnézést, talán elkerülte figyelmüket a kérdésem, pedig a hagyatéki tárgyalás közeledtével egyre sürgősebbé válna a válasz!

A kérdésem tehát az lenne, hogy amennyiben visszautasítom az örökséget, ami egy 1/6-od házrészből és ennek az értékét meghaladó tartozásból áll, és az örökség az államhoz kerül, akkor kifizeti-e számomra az állam a számlákon szereplő temetési költségeket, amennyiben hagyatéki hitelezőként azokat benyújtanám a közjegyzőnél?

Nati80 # 2015.03.26. 13:17

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm válaszod, nagyon sokat segítettél!

Még egy kérdés:

Amennyiben visszautasítom az örökséget, abban az esetben is benyújthatom a temetés számláját a hagyaték terhére, tehát, ha az államhoz kerül az örökség, akkor ki fogják nekem fizetni a számla ellenértékét?

ObudaFan # 2015.03.24. 15:44

Fizetési felszólítást én küldhetek-e és kinek(kiskorú vagy szülei) részére??

Persze. A szülőknek, mint törvényes képviselőknek.

Hogyan élhetek az előbérleti jogommal, szeretném ha július végéig kimennének a lakásból?

Már fennálló bétlet esetén azzal sehogy, meg nem is olyanod van egyébként. A tulajdonosok felmondhatják a bérleti szerződést.

Közös tulajdont megszüntethetem úgy, hogy a hitelt átvállalom a lakás 1/2 részéért?(6-6 millió értékű)

Perben nem elképzelhetetlen.

Paff2 # 2015.03.23. 19:44

Kedves Fórumozó Szakemberek !
Segítségre lenne szükségem.Megörököltünk testvérem kiskorú gyerekével 1/2 arányban egy ingatlant és egy hitelt.Május óta egyedül fizetem a hitelt melyben én vagyok az adós az elhunyt az adóstárs.

• Fizetési felszólítást én küldhetek-e és kinek(kiskorú vagy szülei) részére??

Jelenleg az ingatlant bérlők lakják.2014.12.31. az elhunyttal volt szerződésük.Tovább szeretnék bérelni.

• Hogyan élhetek az előbérleti jogommal, szeretném ha július végéig kimennének a lakásból?
    • Közös tulajdont megszüntethetem úgy, hogy a hitelt átvállalom a lakás 1/2 részéért?(6-6 millió értékű)

Természetesen ők semmibe nem mennek bele.Hitelt nem akarják fizetni ezért a kiskorú az örökös.Hitel az én házamra van jelzálogosítva.Most adtam be a jelzálog cserére(megörökölt ingatlanra) a szerződés módosítást, amit csak én írtam alá.

• Vajon az O.T.P. elfogadja??

Köszönettel

ObudaFan # 2015.03.23. 16:08

Detti34

Az öröks csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

ObudaFan # 2015.03.23. 16:00

Amennyiben visszautasítom az örökséget, és a gyámhivatal hozzájárulásával kiskorú gyermekem nevében is ezt tesszük, akkor az örökség a nagymamámra fog szállni vagy az államra?

Nagymamádra.

Amennyiben nagymamámra, és ő sem fogadja el, akkor anyukám testvérei és azok gyermekei fognak következni a sorban?

Igen.

Amennyiben visszautasítom a örökséget, azzal automatikusan elvesztem az öröklés jogát arra a házrészre, illetve ingó vagyonra, mely majd nagymamám (remélem minél távolabbi) halála után szállna rám, vagy azt a részt nem érinti a mostani visszamondás?

Nem érinti.

Amennyiben elfogadom az örökséget, abban az esetben úgy tudom, hogy édesanyám tartozásaiért csak az örökölt vagyon mértékéig felelek. Hogyan állapítják azt meg, hogy az örökölt 1/6-od házrész mennyit ér, tehát azt, hogy az adósságból mekkora részt vagyok köteles kiegyenlíteni?

Elsősorban magával az örökölt vagyonnal felelsz. HA mégis úgy alakul, hogy az értékéig felelsz és az értéken vita van, a perben igazságügyi szakértő mondja meg az értéket.

A megállapított összeget lehet-e csökkenteni a számlával igazolt temetési költséggel?

Igen.

Hogyan történik a hitelezők rangsorolása? Hogyan történik ezen adósságok behajtása?

A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat a következő sorrend szerint:

1. az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
  2. a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (a továbbiakban: hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
  3. az örökhagyó tartozásai;
  4. a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
  5. a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

Abban a csoportban, amelyben valamennyi tartozás teljes kielégítésére nincs lehetőség, kielégítésnek a követelések arányában van helye.

Saját vagyonommal is felelek a megállapított összeghatárig, és akár a fizetésemből is tilthatják, vagy csak az örökölt ingatlanrészre terhelik rá?

Ha megvan az örökség, akkor csak arra.

Elárverezhetik-e emiatt nagymamám házát, akinek haszonélvezeti joga van az ingatlanon?

Igen, az 1/6-ot, de haszonélvezettel terhelten.

Nati80 # 2015.03.23. 13:48

Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék szakértői véleményt, tanácsot kérni!

Édesanyám a napokban elhunyt. Számításaink szerint kb. 1 millió forint adósságot (hitelek, közüzemi számlák) halmozott fel haláláig. Önkormányzati bérlakásban lakott, számottevő értékű ingósága nincs. A nevén mindössze egy nagyapám után örökölt 1/6-od házrész van abból a házból, melyben nagymamám jelenleg is él(ez jelenleg kb. 700ezer forintot érhet).

Kérdéseim a következők lennének:

1. Amennyiben visszautasítom az örökséget, és a gyámhivatal hozzájárulásával kiskorú gyermekem nevében is ezt tesszük, akkor az örökség a nagymamámra fog szállni vagy az államra? Amennyiben nagymamámra, és ő sem fogadja el, akkor anyukám testvérei és azok gyermekei fognak következni a sorban? Amennyiben visszautasítom a örökséget, azzal automatikusan elvesztem az öröklés jogát arra a házrészre, illetve ingó vagyonra, mely majd nagymamám (remélem minél távolabbi) halála után szállna rám, vagy azt a részt nem érinti a mostani visszamondás?
  2. Amennyiben elfogadom az örökséget, abban az esetben úgy tudom, hogy édesanyám tartozásaiért csak az örökölt vagyon mértékéig felelek. Hogyan állapítják azt meg, hogy az örökölt 1/6-od házrész mennyit ér, tehát azt, hogy az adósságból mekkora részt vagyok köteles kiegyenlíteni? A megállapított összeget lehet-e csökkenteni a számlával igazolt temetési költséggel? Hogyan történik a hitelezők rangsorolása? Hogyan történik ezen adósságok behajtása? Saját vagyonommal is felelek a megállapított összeghatárig, és akár a fizetésemből is tilthatják, vagy csak az örökölt ingatlanrészre terhelik rá? Elárverezhetik-e emiatt nagymamám házát, akinek haszonélvezeti joga van az ingatlanon?

Elnézést, ha hosszúra nyúlt a hozzászólás, de nem igazán találtam leírva hasonló jogesetet!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.23. 11:01

Olvass egy kicsit vissza a rovatban. (Amúgy nagyjából jól tudod.)

Detti34 # 2015.03.23. 10:27

Üdvözlöm!Az lenne a kérdésem,hogy édesapám múlt hónapba hunyt el ahol élt egy külterületi telken 150 ezer ft.os villanyszámla tartozást hagyott illetve az egyik bank felé is van kb.1.5millio ft.tartozàsa amiről én tudok!Nem volt még meg a hagyatéki tárgyalás,tudom hogy az adósságot is lehet örökölni,de azt hallottam ha a pozitìv hagyaték kevesebb mint a negatìv(jelen esetünkbe amit hátrahagyott apu ingatlant az kb.800 ezer ft.ot ér)akkor csak annyit követelhet tőlem a bank illetve az eon ammenyiért értékesítettem az ingatlant?
Vagy rosszul tudom jobban járok ha lemondok az örökségről és evvel együtt az adósságot sem öröklöm?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.03.13. 19:02

Ha a követelés jogos, akkor ki kell fizetni, különben rámegy az örökrészed. Próbálje meg alkudozni a jogosulttal, kérj részletfizetést.

Csaba890331 # 2015.03.13. 11:17

Igen szükségem lenne, mivel ebben az ingatlanba lakom.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.13. 11:13

Csaba890331

Az a kérdés, hogy szükséged van-e arra a tulajdoni hányadra amit örököltél?