tartozás öröklése

drbjozsef # 2017.09.11. 05:38

Szomorú örökös,

Ő úgy rendelkezett, hogy abból fizesse be a rezsiköltségeket a szerződéses örökös, amit ő aztán nem tett meg

Azért ne keverd össze egy írott szerződés rendelkezését, egy olyan szóbeli "rendelkezéssel", aminek köze nincs az írt szerződéshez.

Ha megkéri a sz.örököst, hogy vegyen a nyugdíjából egy Ferrarit, és ezt nem teszi meg, ezzel még nem szegi meg a szerződés semelyik pontját. Igaz, ebben az esetben objektív okokból nem tudja a _kérést_ végrehajtani, de ez ebből a szempontból indifferens : nincs erről szóló pont a szerződésben. Ahogyan a rezsiről sincs, tökmindegy, hogy miért nem fizette be azt a sz.örökös.

Szomorú örökös # 2017.09.11. 05:26

ObudaFan

Ez a 4-es pont a rezsi kérdését nem dönti el.

Az igaz, de benne szerepel, hogy a nyugdíjával szabadon rendelkezik. Ő úgy rendelkezett, hogy abból fizesse be a rezsiköltségeket a szerződéses örökös, amit ő aztán nem tett meg. Ez gyakorlatilag az öröklési szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesítése.

Mellesleg az alábbi pontok közül a 3-as pont eléggé egyértelműen rendelkezik a teljeskörű eltartásról. Én laikusként úgy gondolom, hogy ez a rezsifizetésre is vonatkozhat simán:

3. Az örökhagyó a jelen szerződés aláírásával kinyilvánítja, hogy az előzőekben részletezett vagyonának kizárólagos örökösévé az Örököst teszi meg és kinyilvánítja azt az akaratát is, hogy az esetlegesen a későbbiekben megszerzendő összes ingó és ingatlan vagyonát, utolsó havi nyugdíját a jelen szerződéssel, majdan bekövetkező halála esetére egyedül és kizárólag az Örökösre hagyja és az Örökös ezen juttatás ellenében vállalja, hogy az Örökhagyót haláláig természetben, saját költségén, az Örökhagyó saját háztartásában eltartja, gondját viseli, nevezetesen az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

3.1 Az örökhagyó részére bevásárol, gondoskodik az Örökhagyó szükség szerinti, de legalább napi háromszori étkeztetéséről, a fűtésről, mosásról, takarításról és egyéb háztartási teendők ellátásáról.

3.2 Gondoskodik továbbá az Örökhagyó orvosi felügyeletéről, gyógyszerekkel történő ellátásáról, betegsége esetén ápolásáról, szükség szerint kórházi kezelésének biztosításáról.

Sajna viszont ha az is szerepelt benne, ami a 11-es pontban van, akkor még akár ki is mosdathatja magát simán az elmaradt rezsifizetési kötelezettségből, bár ehhez az is szükséges, hogy az elhunyt örökhagyó rendelkezését a rezsi befizetésével kapcsolatban a többi törvényes örökös ne tudja bizonyítani:

11. Szerződő felek tudomással bírnak azon tényről, hogy a jelen szerződés tárgyát képező ingatlan és ingóságok az Örökhagyóhalála esetén kerülnek az Örökös birtokába és tulajdonába, azok hasznai és terhei az Örököst ezen időponttól illetik, illetve terhelik.

ObudaFan # 2017.09.11. 04:38

Szomorú örökös

Ez a 4-es pont a rezsi kérdését nem dönti el.

Szomorú örökös # 2017.09.11. 04:18

Muhlan

Nekünk így szerkesztették meg anno az öröklési szerződést.

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Úgy gondolom, hogy a 4-es pont mindent eldönt! Az én laikus véleményem szerint ha így volt a szerződés, vagy hasonlóan, akkor simán neki kellett volna befizetnie a rezsit. A TV is bizonyítható, hiszen nagy valószínűséggel gyári szám alapján beazonosítható a Telekomnál. Ennek a nőnek szerintem meszeltek. Én még annak is utána járnék, hogy milyen körülmények között került kórházba, hogyan halt meg...vagy lehet túl sok krimit nézek? :-O

Egyébként meg ha már mindenképp ő örökli az ingatlant a szerződés alapján és nincs más örökség, akkor legegyszerűbb őt úgy megszívatni, hogy mindenki, aki törvényes örökösként szóba jöhet, lemond az örökségről. Akkor ő örököl egyedül és muszáj lesz kifizetnie az elmaradt költségeket, ha nem akarja, hogy minden öröksége elússzon.

ObudaFan # 2017.09.10. 22:15

Ha tényleg apósodé volt és arra nem terjedt ki a szerződés, akkor szerintem fel.

Muhlan # 2017.09.10. 19:52

Tisztelt Óbudafan!A szerződés gondozásról szól.Nincs benne szó rezsiről.Az apósom minden hónapban odaadta a pénzt a nőnek,és az feladta a csekkeket.Az apósom július közepén halt meg,de már júniusban kórházban volt.Akkor adott meghatalmazást a nőnek,hogy vegye fel a nyugdíját,amit felvett,de a rezsit nem fizette be.Sőt apósommal vetetett egy tv a telekomtól kb 300 ezerért ,amire az utolsó részletet sem fizette ki.Viszont a hagyatéki leltárnál derült ki,hogy elvitte a lakásból a tv-t,és miután ez kiderült azt állította,hogy nem az apósomé volt.Ezzel a dologgal sem tudom mit kezdjünk.Feljelenthetem őt lopásért?Hiszen az ingósághoz tartozott,apósom nevén volt,és elvitte.A ttöbbi bizonyíthatatlan dologgal együtt.

nonolet # 2017.09.10. 15:53

Aki elSIKKASZTOTTA a rezsi költséget az fizesse is meg... Szerintem.

Gondolom sikkasztás, hisz
a rábízott pénzt más célra költötte.

ObudaFan # 2017.09.10. 12:39

Az öröklési szerződés nem ír semmit a rezsi viseléséről? Ha nem, akkor szerintem az örökösök egyetemlegesen, egymás közt örökrészük arányában.

Muhlan # 2017.09.10. 11:43

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megkérdezni,hogyha öröklési szerződést kötöttek egy ingatlanra,akkor az ingatlan számlatartozását (rezsi),kinek kell kifizetni?Az,aki kapja az ingatlant,vagy az összes örökös fizet?Az apósom kötött egy nővel öröklési szerződést,akinek hozzáférést adott a nyugdíjához,hogy befizesse a számlákat.De ő a pénzt eltette,viszont semmit sem fizetett be.Ez a tartozás őt illeti,vagy minden örököst?Köszönöm

georgh # 2017.09.07. 08:54

Tisztelt ObudaFan! Az Ön tájékoztatása volt eddig a legbíztatóbb, hogy talán sikerül tisztázni a hagyatéki eljárásban az anyagi problémákat. Nagyon Köszönöm. Tisztelettel georgh

ObudaFan # 2017.09.07. 04:43

georgh

Mind a perújítási eljárásban, mind a fizetési meghagyásos eljárásokban meg lehet majd állapítani a jogutódlást és az örökös(ök)kel szemben folyhat tovább az eljárás. (Addig, amíg nincs vége a hagyatéki eljárásnak, félbe fog szakadni.)

nonolet # 2017.09.06. 21:12

Akkor így jártatok már nem is fog...
A jelek szerint senki más sem.

georgh # 2017.09.06. 19:41

Tisztelt Nonolet! A perújítási eljárást meg fogják szüntetni, hiszen a halottakat nem lehet perelni. Márpedig értesítenünk kellett a Fővárosi Törvényszéket, hogy elhunyt az adós. A II. fokú ítéletben foglaltakat végrehajtással lehetett kikényszeríteni, de a meg nem ítélt tartozás ügyében indítottuk volna az új eljárást. Kb. 2,5 millió forintról van szó. A II. fok szemezgetett a benyújtott igényekből, meg sem indokolta, melyiket miért, és melyiket miért nem fogadta el. Itt közös költségről, áram, gáz, víz szolgáltatásokról, tehát bizonyítottan befizetett összegekről van szó, melyeket a tulajdoni rész arányában kellett volna Édesapámnak fizetnie. De nem fizetett.

nonolet # 2017.09.06. 19:31

georgh

Amiről már van jogerős ítélet az végrehajtható.

Amiről még nincs az meg nem...
Az bizony vár a jogerős ítéletre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 18:58

Nem én írtam másodfokú ítéletről - ami szükségképpen jogerős - és fizetési meghagyásokról.

georgh # 2017.09.06. 18:43

Tisztelt Kovács Béla Sándor Ügyvéd Úr!
A Fővárosi Bíróság még az új eljárási kérelem befogadásáról sem döntött, nemhogy ítélt volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 18:37

Egy jogerős fizetési meghagyásnak vagy ítéletnek nincs szüksége rá, hogy "elismerjék".

georgh # 2017.09.06. 18:27

Tisztelt Nonolet!
Hol, mi módon kell benyújtania az igényét? Én tudom, hogy valós, de van egy testvérem is, aki vélhetően nem fogja elismerni.

nonolet # 2017.09.06. 18:15

"hogyan jut Édesanyám a tetemes összegre nőtt tartozásokhoz?"

Hát az apa örökösétől/örököseitől ...
Mivel ő már nem sajnos tud fizetni!

A hagyatéka mínusz temetési költség erejéig
azonban
követelheti az adós az örököseitől a helytállást.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 18:01

Volt egy mondás régen a "ki következik" kérdésre: "Mindig, aki kérdi".

Ez most bejön a "ki tartozik" kérdéssel is.

georgh # 2017.09.06. 17:53

Édesapám hunyt el 2017. július 25-én. Ezt nem vettem észre, hogy nem jelent meg a szövegben.

Zöldövezeti11 # 2017.09.06. 17:52

Akkor mos ki halt meg ha szabadna ?

georgh # 2017.09.06. 17:49

Tisztelt Fórumozók!
Szüleim még 2002-ben elváltak. A vagyonmegosztási pereknek 2016-ban született meg a II. fokú határozata, mely csak részben ismerte el Édesanyám követelését. Ekkor új eljárást kezdeményeztünk, az el nem ismert követelésekre - a csekkmásolatok csatolásával-. Az első fokú bíróság két alkalommal, 2016. novemberében, majd 2017. februárban felterjesztette az anyagot a Fővárosi Törvényszékhez , ahonnan értesítés annak befogadásáról még nem érkezett. A II. fokú ítélet óta felgyülemlett tartozásokat, - úgy, mint évek óta, továbbra sem fizetett semmit - fizetési meghagyásokkal próbálta Édesanyám rendezni. 2017.július 25-én elhunyt. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan jut Édesanyám a tetemes összegre nőtt tartozásokhoz?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.30. 09:54

De a topik nem az igazi...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.30. 09:53

Jó kérdés. :)