tartozás öröklése

ObudaFan # 2015.04.13. 15:11

Marikás

Bírói , vagy közjegyzői letétbe is lehet helyezni az elismert tartozást, ha a jogosult nem hajlandó átvenni.

NNNR # 2015.04.14. 11:24

Nagyon szépen köszönöm a választ,tájékoztatást!

Bea03 # 2015.04.15. 06:41

Tisztelt Fórum!
Édesapámtól két testvéremmel együtt megörököltük annak az ingatlannak a felét, melyben most volt élettársa lakik. Az ingatlanon 3,5 M Ft hitel van, amit nem fizetett, így a bank felmondta a kölcsönt. Az ingatlant felajánlottuk a Nemzeti Eszközkezelőnek megvételre, hogy a volt élettárs ne kerüljön az utcára, jövő héten írnánk alá velük az adásvételi szerződést.
Most bejelentkezett a bank, hogy van hitelkártya tartozás is 2,2 M Ft amit örököltünk, így azt nyolc napon belül rendezzük. Tudom, hogy a tartozásért a hagyaték értékéig felelünk, de ha most eladjuk az örökölt ingatlant, akkor a hitelkártya tartozást saját vagyonunkból kell rendezni?

ObudaFan # 2015.04.15. 18:20

Bea03

Akkor a hagyaték értékéig a saját vagyonotokból felelnek.

AAlexandra # 2015.04.25. 12:42

Februárban meghalt apám.Tetemes adósságot hagyott hátra,áruhitel és személyi kölcsön,amire rávették,rendörségi ügy is lett belőle.Nincs semmi a nevén csak a tartozás és +20 e ft folyószámlán.Le kell mondani az örökléskor,vagy vissza kell utasítani az örökséget? A gyerekeim nevében a gyámügy jár majd el?Ha mi visszautasítjuk akkor a testvérei örökölnek és ha nekik sem kell akkor a gyermekeik vagy utánnuk az állam?Mit csináljunk ha jön a behajtó cég?Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2015.04.27. 20:14

A hagyatéki eljárásban az öröklést vissza lehet utasítani. A gyermekeid nevében is te jársz el, de a visszautasításhoz a gyámhatóság hozzájárulása szükséges. Ha az összes leszármazó visszautasítja az öröklést és házastárs nincs, a szülők következnek a sorban, aztán a szülők leszármazói.

Ildikócska2708 # 2015.05.06. 14:09

Üdvözletem!

A férjem meghalt februárban.Ketten maradtunk a jelenleg 12 éves fiammal.
A férjem után csak egy tetemes autóhitelt örököltünk, illetve 10 %-al volt benne egy vállalkozásban. A nevén nem volt ingatlan.
Még nem volt kitűzve a hagyatéki időpontja.
Az autóra nincs szükségünk, a cégrészt pedig átvenné a társtulajdonos.
Van esetleg lehetőségünk arra, hogy minden örökölt "dolgot" visszautasítsunk, illetve lemondjunk az örökségünkről?
Ha igen, mit kell ehhez tennünk?
Ilyen esetben a kocsi hitelét én öröklöm, vagy a fiam?
Kell bármiféle hivatalos helyre elmennem a hagyatéki előtt ennek az ügynek az intézéséhez? (Gondolok itt esetleg a gyámhivatalra például.)
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.05.07. 20:11

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért. Ezzel együtt az öröklést visszautasíthatjátok, de hogy a gyermeked nevében is megtehesd, ahhoz már kell a gyámhatóság hozzájárulása.

Katica0531 # 2015.05.10. 20:26

Tisztelt Fórum! Édesanyám 1987-ben elhunyt. Négyen örököltük az akkor 300000Ft-ra értékelt ingatlan felét és Édesapánké volt a haszonélvezet. Áprilisban Édesapánk is elhunyt, és sajnos volt egy kezességből adódó tartozása, amit eddig a nyugdíjából vontak. ( Az adósság utolsó törlesztő részlete augusztus-szeptemberben lenne esedékes.) Az adós minden hónapban kifizette Édesapánknak a miatta levont összeget. A kérdésem a következő: A behajtó cég mind a négyünktől elkezdheti-e vonni a tartozást (mind négyünknek bejelentett munkahelye van)? Mivel én és a húgom szerettünk volna lemondani az örök részünkről a két Öcsénk javára, akkor az adósságról mondunk le a javukra? A célunk nem ez lett volna! Az ingatlan értéke olyan kicsi, hogy a temetés költségeit sem fedezi. Mit tegyünk, hogy egyikünk fizetését se terheljék meg? Meg kell várnunk a hagyatéki tárgyalást, vagy addig is fizessük ki az Apu kb. havi 28000Ft-os törlesztőjét? Minden választ előre is köszönök!

moni5 # 2015.05.11. 13:33

Tisztelt Szakértő!

Édesanyám a múlt hónapban elhunyt. A lakás, ami az öröksége, 50%-ban az ő, 1/4 részben az én, és egy 1/4 részben a testvérem nevén van. Itt én éltem anyukámmal. Sajnos, édesanyámnak tetemes adóssága volt, mint kiderült van, ami végrehatás alatt áll. A tartozások összege olyan magas, hogy ezt nem tudjuk a testvéremmel átvállalni, viszont a lakást sem szeretnénk elveszteni. A kérdéseim a következők:

• Ha visszautasítjuk az örökséget, és a lakás fele (kb. max. 4,5 millió ft értékű ez tulajdonrész) az államra száll, akkor lehetséges-e, hogy az államtól mi, tulajdonostársakként elővételi joggal, részletre vissza tudjuk vásárolni az ő részét? - másnak, idegennek leesz joga árajánlatot adni a fél lakásra?
  • Anyukámnak van két testvére: az ő lemondó nyilatkozatuk mellé is szükséges a kiskorú gyerekeik visszautasító nyilatkozata is? (szülők, gyámügy, stb.?)
  • A kiskorú gyerekek (unokák) visszautasító nyilatkozatát mind a két szülőnek ki kell töltenie? A gyámügy is szükséges minden esetben?

Köszönettel:
Móni

ObudaFan # 2015.05.11. 15:34

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért és az öröklést vissza is lehet utasítani.

harzoltanq # 2015.05.21. 19:55

Üdvözlöm Önöket!

Segítséget szeretnék kérni a tekintetben, hogy a 7:96§1,2; 7:98§3 konyhanyelven mit is jelent? Egyszerűen nem értem, pedig, most nagy szükségem lenne rá, hogy valaki hétköznapi nyelven elmagyarázná. Köszönet, ha valaki megteszi!

ObudaFan # 2015.05.22. 18:32

Az örökös csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, de ha miatta az egyik hitelező rovására jut a másik hitelező a neki jutó aránynál magasabb értékhez, akkor azért a teljes vagyonával felel.

harzoltanq # 2015.05.24. 17:43

Köszönöm a választ. Leírnám konkrétabban a helyzetemet. 2009-ben elhunyt édesanyánk, öcsémmel ketten vagyunk az örökösök. Tetemes tartozás maradt, valamint egy jelzálogokkal terhelt, lakhatatlanná vált ingatlan. A hagyatékot sajnos nem tudtuk visszautasítani. Jómagam 2010-ben kiköltöztem Szlovákiába, miközben Magyarországon dolgozom, és az örökölt ingatlan az állandó magyarországi lakcímem. Nem jelentettem be sehol, hogy külföldön élek, így levelek érkezhetnek a magyar címre. Szóval két hónapja inkasszálták a bankszámlámat, 745000 forintra, valamint tiltják a fizetésem 50%-át. Mindezt az OTP Faktoring Zrt. teszi, egy 1996-ban, édesanyám által felvett személyi kölcsöntartozás miatt, melynek tőkerésze 235000 FT, a többi a kamat. A bírósági végrehajtó szerint nem jogos a tiltás, de a cég levelemre azt válaszolta, mindenben jogosan járnak el, az említett paragrafusokat megjelölve. Kíváncsi lennék, jogos-e a behajtás, hiszen a tartozások meghaladják az örökölt értékeket. A másik dolog, hogy az öcsém külföldi cégnél áll alkalmazásban, így őt "nem találják", tudom hogy egyetemlegesen felelünk, de így most rajtam csattan az egész összeg? Amennyiben nem jogosan tiltanak, mit tehetek?

ObudaFan # 2015.05.25. 09:20

Csak úgy nem indul végrehajtás valaki ellen, előbb valamilyen végrehajtható határozat születik. Tehát azt kellene tudni, hogy itt mégis mi alapján folyik a végrehajtás.

harzoltanq # 2015.05.26. 08:42

Tisztelt Obudafan!

A tiltás egy bizonyos közjegyző általi határozat alapján történik, melyben a már említett, 1996-ban létrejött otp banknál nyitott számlán keletkező, az édesanyám halálának napján -190000 forint tartozást mutató -ami azóta duzzadt 744000 forintra- alapján történt. A követelés lejárata 2009.09.14., amikor is az összeg már 235425 forint volt. 2010-ben még Magyarországi lakcímem volt, onnan 2010. áprilisában költöztem Szlovákiába. A fizetési meghagyás 2014.02.25-én emelkedett jogerőre, addig semmilyen információt nem kaptam sem én, sem pedig öcsém, aki pedig azóta is Magyarországon él, bejelentett állandó lakcímén. Válaszában - sajnálom, hogy nem értem, de a jogi nyelvezet távol áll tőlem-, ezt írta: "ha miatta az egyik hitelező rovására jut a másik hitelező a neki jutó aránynál magasabb értékhez, akkor azért a teljes vagyonával felel." Szeretném megtudni, hogy ez mit is jelent, mert ezzel az indokkal tiltják a fizetésemet. Hogyan jutott hátrányos helyzetbe miattam az OTP Faktoring Zrt.? Ha több a hagyatéki teher, mint az örökölt vagyon, hogyan lehetséges mindez? Még egyszer elnézést, ha értetlennek látszom, ez nem az én világom, viszont ha ez így folytatódik, otthontalanná válik a családom. Felfüggeszthető a letiltás? Amennyiben valóban jogos a követelés, a tiltás, kérhetek-e részletfizetést a körülményeim miatt? Vagy egyszerűen álljak oda a feleségem és a három éves kislányom elé, hogy pár hónap múlva sátorban fogunk élni? Válaszát előre is köszönöm, bocsánat a kiborulásért.

ObudaFan # 2015.05.26. 14:26

harzoltanq

És miért nem éltél ellentmondással a fizetési meghagyással szemben? Igazából ez itt a legfontosabb kérdés, mert ha erre nincs ésszerű indok, vagy csak egyszerűen már nem lehet igazolási kérelemmel élni, akkor mindegy is, hogy igazad lett volna-e egy perben, hiszen a jogerős fizetési meghagyásnak ítélet hatálya van.
Egyébként természetesen lehetséges az, hogy az örökösnek felróhatóan az egyik hitelező rovására jut a másik hitelező a neki jutó aránynál magasabb értékhez, és ez éppen akkor lehetséges, ha több a hagyatéki teher, mint az örökölt vagyon. A törvény meghatározza a hagyatéki hitelezők sorrendjét, illetve a kielégítésük arányait és ha ettől az örökös eltér, akkor ezért felelős.
Részletfizetést azt lehet kérni.

harzoltanq # 2015.05.28. 09:01

Tisztelt Obudafan!

A fizetési meghagyás sajnos arra a címre érkezett, ahol akkor már nem éltem, így igazából nem tudtam róla. Tudom, hogy ez az én hibám. Köszönöm a válaszokat, sokat segített az üggyel kapcsolatos tisztánlátásomban. Ha megengedi, levonnám a következtetést. Ezek szerint, ha jól értelmezem, a tiltás jogos, és fölösleges beperelnem a céget, mindenképpen végre tudják hajtani a tiltást, hiszen ebben az esetben törvényszerűen járnak el. Egyetlen dolgot nem értek még, mi az, hogy igazolási kérelem? Vajon mennyi esélyem van arra, hogy megkapom a kért részletfizetést? Van erre gyakorlat, vagy hidegen hagyja a céget, hogy mindent elveszítek a tiltás miatt, így a munkámat is, hiszen nem tudok majd bejárni dolgozni, abban az esetben pedig nem lesz miből tiltania.
Köszönöm a segítségét, már körvonalazódik a lehetséges út, ami kivezet ebből a pokolból.

ObudaFan # 2015.05.28. 18:25

A végrehajtástól való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül annál a közjegyzőnél, amelyik a fizetési meghagyást kibocsátotta, ellentmondással, kézbesítési vélelem megdöntésével és igazolási kérelemmel kell élni, igazolni kell a lakcímkártya másolatával, hogy mikortól nem élsz ott és le kell írni azt is, hogy a végrehajtásról mikor szereztél tudomást.

harzoltanq # 2015.05.29. 05:54

Szuper, már túl vagyunk a 15 napon. Akkor ennyi? Nincs mit tenni, fizetnem kell?

ObudaFan # 2015.05.29. 11:40

Arra lehet jó az igazolási kérelem, hogy kimentsd azt, hogy eltelt a 15 nap, ha van mivel kimenteni.

Daralo82 # 2015.05.29. 14:14

Tisztelt Ügyvéd úr/Hölgy/Fórumozók!

Az adósság öröklésről szeretnék tájékoztatást kérni.
Azt tudom hogy az adósságot az öröklés összegéig teljesíteni kell de az adós csak személyes vagyon tárggyal rendelkezik(butor,tv,hűtő stb) a lakáson haszonélvezeti joga van.Ezek után a bank követelheti-e tőlem a tartozást? A lakásba(ami az én nevemen van) esetleg ha arra kerülne a sor (mert az egyik bank már fizetési meghagyást inditott tavaly oktoberben áruhitel tartozás miatt) a végrehajtot köteles vagyok-e beengedni?
Válaszát előre is köszönöm

harzoltanq # 2015.05.29. 15:16

Van erre formanyomtatvány? Esetemben tehát azt kellene beleírnom, hogy a szlovákiai címen mikortól élek - a szlovák hatóság igazolásával, hogy mikor regisztráltak az országban -, és emiatt nem tudtam a fizetési meghagyásról, valamint, hogy mikor tudtam meg ezt az egészet? Kell még valamit esetleg beadni, beleírni? Bár azt hiszem inkább ügyvéddel kellene megíratnom, mert már bocsánat, de ez nekem kínai.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.29. 15:40

Ha az a cím a bejegyzett lakóhelyed, akkor hiába is írnál bármit. Arra nem hivatkozhatsz, hogy te elmulasztottad a nyilvántartásba bejegyeztetni a változást.

ObudaFan # 2015.05.29. 18:51

Szerintem egy próbát megér.