gyermektartás


gerbera317 # 2021.03.20. 10:24

Eltűnt a nyitókérdés? Mindegy, már megírtam, úgyhogy elküldöm.
Valószínűleg Vht. 28. § szerinti közvetlen bírósági felhívásról van szó. Mivel gyermektartás ügyében hozott határozat (ítélet) előzetesen végrehajtható, tekintet nélkül a jogorvoslati kérelemre, elrendelték a letiltást. A másodfok ezt megváltoztatta. Ilyen esetben a végrehajtást elrendelő bíróság az 56. § (1) szerint köteles a végrehajtást korlátozni, feltéve, hogy észlelte, hogy ilyen intézkedést kell(ene) hoznia.

ObudaFan # 2021.03.20. 09:51

A végzés az határozat.
Egyebekben viszont látni kellene az iratokat, mert ebből nem derül ki, mi a problémája a munkáltatónak.

gerbera317 # 2021.03.20. 07:08

Valószínűleg nem ez történt, a munkáltatód pedig nem kapott letiltást módosító utasítást attól az egyetlen hatóságról, akitől azt köteles elfogadni. Helyesen teszi, hogy a te bemondásodat nem fogadja el, és ugyanúgy folytatja a letiltást. Ő nem mulasztott, illetve: ebben a történetben nem ő mulasztott.
Igen, fogadj ügyvédet, de ne te akard neki elmagyarázni a helyzetet, hanem csak az iratokat add át neki. Ő majd tudni fogja, mi a teendő.

ObudaFan # 2021.03.08. 13:29

HA igazolhatóan nem az édesanyjánál lakik, akkor azt valószínűleg el lehet érni, hogy ne oda kelljen fizetni. De mivel kiskorú, vélhetően fizetni kell valamennyit. Mindenesetre van itt egy határozat, amit azért csak ismerni kellene a válaszhoz.

Maya44 # 2021.02.24. 13:58

Tisztelt Segítők!
Az alábbi helyzettel kapcsolatban kérem szíves segítségüket, tanácsukat. Elvált szülő vagyok, gyermekem után rendszeres átutalással fizettem tartásdíjat évekig. Sok gyámügyi probléma volt gyerek és volt élettársam között, a gyerekeket gyámügyi felügyelet alá vették, nem megfelelő gondozás, törődés miatt, majd a gyerek saját kérésére intézetbe került - nem jött ki az anyával, volt, hogy elzavarta otthonról nem engedte be a lakásba 14 éves korába, stb. stb./ Egy idő után szintén saját és az anya kérésére visszakerült a családba, nem sokáig, mert megszökött otthonról, kábítózott, kórházba került, stb. majd vissza az anyához - mindkettőjük kérésére -. Egy idő után az anya "lemondott" a gyerkőcről, hogy kezelhetetlen, nem vállalja a felelősséget, csavarog, nem jár haza, stb. stb. Így megint intézetbe került, nevelő gyám lett kijelölve, részére. Az intézetből is csavargott, több esetben rendőri körözés volt kiadva ellene, majd ismét "közös kérésre" visszakerült az anyához ... leginkább anyagi érdektől vezérelve, hogy kapja a családi pótlékot. Ez tavalyi évben történt. A kapcsolatuk azóta is rossz, nem is tartózkodik az anyánál a gyermekem, sajnos elég erkölcstelen életet él, hol itt, hol ott van "barátja", akiknél éjszakázik hosszabb- rövidebb ideig. Augusztusban tölti a 17. életévét. Ja, a tartásdíj fizetés alól mentességet kaptam, és az intézetnek kellett egy meghatározott összeget fizessek. Kapcsolatot tartjuk, innen tudom, hogy nem lakik az anyjánál, hanem barátoknál, közben állítólag dolgozik is "diákmunkát". Kiderült, hogy iskolába se jár, csavarog, bulizik, stb. A napokban kaptam a Járásbíróságtól levelet, hogy újra életbe lép a tartásdíj f9zetési kötelezettségem, mivel jogerőre emelkedett a határozat, hogy visszahelyezték /anya és lánya közös kérelmére/ az intézetből az anyához. Az anya is hívott telefonon, hogy fizessem a tartásdíjat, mert az neki jár! Bocsánat a hosszú írásért, kérdésem az lenne, köteles vagyok-e tartásdíjat fizetni, mikor nem lakik az anyjával, egyáltalán nem tartózkodik otthon, iskolába nem jár /ezért nem kap az anya családipótlékot se utána/ alkalmanként elmegy dolgozni, egyébként hosszabb- rövidebb élettársi kapcsolatokat létesit. Kérem a segítségüket, hogy - mivel a Járásbírósági határozatban az áll, hogy fellebbezhetek a tartásdíj fizetés kötelezettségével kapcsolatban, az általam leírtak alapján jogosan kérem-e, hogy mentsenek fel a tartásdíj fizetésének kötelezettsége alól, hisz nem jár nappali, ill. egyáltalán semmilyen iskolába a lányom, időközönként dolgozik, anyjánál egyáltalán nem lakik, élettársi "kapcsolatokban" él. Előre is köszön segítő válaszukat.

gerbera317 # 2021.02.06. 18:43

A bíróság arra szólt fel, hogy ha már úgy gondolod, hogy ingyé pereskedhetsz, legalább jelöld meg, és ne neki kelljen kitalálnia, hogy milyen jellegű költségkedvezményt akarsz, és az szerinted miért illet meg téged. Jófejségből megsúgja neked, hol találod meg a választéklistát.
Az csak természetes, hogy az ellenfeled azt szeretné, hogy ha elveszíted ellene a pert, legalább az így okozott költségeit térítsd meg neki.

Ancsikka # 2021.02.06. 18:08

Kedves Fórumozók
Segítséget szeretnék kérni. Beadtam a bíróságra egy gyerek tartás iránti igényt. A válaszban az alperes kérte ennek elutasítását és a kisebbik gyermek (akiről én szót sem ejtettem, mert a tartásdíjjat csak a nagyobbikra kértem) szülői felügyeleti jogát. Erre ís megirtam a válaszomat és kértem költségmentességet. Most kaptam felszólítást hiánypótlásra. A következőt kérdezik, amire nem tudom a választ :
"Terjesszen elő határozott kérelmet aziránt, hogy konkrétan milyen típusú,a költségmentesség és a költségfeljegyzési jog polgári és közigazgatási bírósági eljárásban történő alkalmazásáról szóló 2017. Évi CXXVIII. törvény 5.§ és / vagy 6 § mely rendelkezésére alapított koltsegkedvezmény engedélyezését kéri.
Sajnos nem értem a kérdést és ügyvédem sincs. Ami még fontos lehet hogy a volt férjem ügyvédje olyan papírt adott be higy az ő összes költségét is fizettessék ki velem.
Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2021.01.13. 09:46

pancimancika

Változtathat, a gyermek jövedelme lényeges szempont a tartásdíj mértékének megállapítása során.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.13. 08:07

Annyira nem kell lenni...

pancimancika # 2021.01.12. 18:30

üdvözlöm. Szeretném megkérdezni, hogy egyetemista gyermek után kapom a gyermektartást az apukától. Az összeg 30 e Ft. A gyermek ösztöndíjat kap az iskolától. Ez változtat valamin? Szólnunk kell? Köszönöm megtisztelő válaszát.

papinianus88 # 2021.01.08. 13:42

Tourboy:

Amennyiben az ingóvagyontárgyakra is kérted a végrehajtási eljárási cselekmények foganatosítását, abban az esetben a végrehajtó a helyszíni eljárás során lefoglalhat mindent, amelyből valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Amennyiben az adós birtokában lévő ingóságon, a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonytás nélkül megállapítható, hogy nem az adós tulajdona, akkor nem foglalhatja a végrehajtó. Ha olyat foglal , ami 3. személy tulajdona, de lefoglalja a végrehajtó, mert nem tudja eldönteni, akkor majd igénypert indíthat ellened, mint végrehajtást kérő ellen. Ott hónapok múlva feloldja a bíróság a foglalás alól a vagyontárgya(ka)t.

Talán így a teljesítési szándékra nagyobb az esély, de nyilván ez attól függ, hogy van-e bármilyen vagyontárgya, a rendelkezési jogod alapján mire kérted az eljárás lefolytatását stb.

gerbera317 # 2021.01.06. 08:20

Nem. Miért nem mindjárt a szomszédját akarod tartásra köteleztetni?
Viszont a házastársi közös vagyonból rá eső résszel helytállásra kötelezhető.
Azt még jegyezzük meg, hogy nem azért mondott fel hogy ne kelljen tartásdíjat fizetnie, hanem azért, hogy ne legyen miből levonni tőle.

Tourboy2 # 2021.01.06. 07:47

Üdvözlet mindenkinek!

Gyermekeimet a bíróság jogerősen elvette az édessanyjától és nálam lettek elhelyezve. A tartásdíjró a tárgyalás 3 hét múlva esedékes.
Az édesanya felmondott a korábbi munkahelyén, hogy ne kelljen tartásdíjat fiizetnie.
Férjével egy 3 szintes családi hézban élnek, két autójuk van, úszómedence stb. Jelenlegi férje jövedelme megközelítőleg 400 000 forint.

Az lenne a kérdésem, hogy az édesanya házastársának a jövedelme terhére kérhetem e a tartásdíj megfizetését és letiltatását. 19 havi tartásdíj elmaradást halmozott fel az édesanya.

KÖszönettel, egy apuka

gerbera317 # 2021.01.05. 13:33

Én nem hiszek abban a közös kérelemben. Az adós nem kérheti a végrehajtás megszüntetését, így közös kérelemnek sincs helye. Ld. Vht. 55. §. A végrehajtást kérő kérje a végrehajtás megszüntetését. Ha csak közvetlen bírósági letiltás volt, akkor sima ügy, ha viszont végrehajtói letiltás, akkor a meg nem fizetett végrehajtási költségeket előbb ki kell fizetni, ld. ugyanott a (2) bekezdést.

ObudaFan # 2021.01.05. 12:38

Nem kell formanyomtatványt használni, egy közös kérelmet írtok két tanúval.

sanyi73.10 # 2021.01.05. 11:57

Kedves Fórumozók!

Megbeszéltem volt feleségemmel,hogy ezentúl közvetlen neki fizetném a tartásdíjat,amit tiltanak a fizetésemből.Hogy tudjuk ezt a tiltást megszüntetni?Van formanyomtatvány (én nem találtam)? Vagy csak egy kérvény kell írni az adott bíróságnak?Köszönöm szépen előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.31. 12:07

Nem ezt mondtam? ;)

drbjozsef # 2020.12.31. 11:19

Judmi,

Ptk. 4:211.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Jogosult kötelessége bejelenteni, de ha nem teszi,a kötelezett kérheti bíróságon a megszüntetést.

Judmi # 2020.12.31. 10:16

Köszönöm a segítséget.
Az apuka vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.31. 09:10

Vagy.

Szomorú örökös # 2020.12.31. 08:39

Judmi

Én inkább nem várnám meg, míg észreveszi az apa, hogy a gyerek már régen kirepült a fészekből, úgysem lehet ezt nagyon titokban tartani. Mert szerintem van esélye, hogy utána a bíróság lehet a törvénytelenül kapott, átvett gyerektartás visszakövetelése miatt fog pert indítani, ott viszont már alperes leszel.

Judmi # 2020.12.31. 08:34

Tehát ha ezt nem tudja meg a bíróság,addig fizetni kell hiába nem él vele a gyerek egy háztartasban.
Apuka indíthat pert ebben az esetben? Vagy az anyának kell bejelenteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.31. 08:27

Ha van arról a tartásdíjról bírósági döntés, akkor addig jár, míg nem hoznak egy másik döntést, mely szerint már nem jár.

Judmi # 2020.12.31. 07:48

Jó reggelt!

Érdeklődni szeretnék,hogy meddig jár az ANYÁNAK gyerektartás,ha a gyerek lassan egy éve befejezte az iskolát,elköltözött otthonról az élettársához és a napokban született gyermekünk. Januárban lesz 17 éves.

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.19. 13:17

Erre itt csak általánosságban tudunk neked válaszolni: a bíróság a felek megállapodását vagy saját korábbi döntését akkor változtathatja meg, ha a megállapodás megkötésekor illetve a döntés meghozatalakor figyelembe vett lényeges körülmény olyan jelentősen megváltozott, hogy amiatt a tartásdíj megállapodás illetve bírósági döntés szerinti összege már nincs összhangban a gyermek szükségleteivel.