Apasági kereset

akika # 2009.12.26. 07:28

Segítségetek szeretném kérni! A történet röviden : feleségem házasságon kívül teherbe esett, majd sikerült vélt vagy valós sérelmeinket megoldani, rendezni. Közös megegyezéssel döntöttünk abban hogy megtartjuk a babát együtt neveljük fel.(terhességi kiskönyvben,apasági nyilatkozatban, a kórházban a baba az én nevemet viseli majd) Nem szeretném hogy a biológiai apának valamikor is valamilyen köze legyen a gyermekünkhöz. Mi az amit megtehet és én mit tehetek ez ellen? A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.12.17. 17:41

Gyámhivatal előtt aki akar, tehet elismerő nyilatkozatot. Menj a bíróságra, és indíts keresetet, ha erre nem hajlandó.

catus # 2009.12.17. 13:06

nem gondoltam hogy ebből lesz apasági, csak reméltem....ennyi idősen is hiszek még abban hogy emberek nem lehetnek ennyire gerinctelenek...
Akkor már csak azt nem értem, hogy menjek be a bíróságra panasznapon és kapásból pereljem be?Nyújtsak be apasági keresetet?Ezt akartam elkerülni.
Akkor igazából a gyámhivatalnak mi köze van a dologhoz?

ObudaFan # 2009.12.17. 11:41

A közig. hivatal. De most komolyan, szerinted ebből lesz az apa részéről elismerő nyilatkozat? Ha lesz, akkor kérd meg, hogy fáradjon be, és tegye meg. Ha meg nem, akkor úgysem marad más, mint az apasági per, az meg nem a gyámhatóság, hanem a bíróság hatásköre.

catus # 2009.12.17. 09:46

amúgy a gymámhivatalnak mi a felettes szerve?

catus # 2009.12.17. 09:26

igazából azt nem értem az egészben, hogy annó engem a gyámhivatal miért "fenyegetett" hogy ha nem megyek be megmondani ki a gyermek apja akkor majd a nyakamra járnak, ha nem veszem át a leveleket, akkor majd kézbesítési vélelem, stb...
Amikor annó egyik peres ügyünk során( nem gyámügyi) a perelt ügyfelünk nem vett át semmilyen levelt, a bíróságon közölték velünk, hogy elvileg neki "állampolgársági kötelessége" lenne az hogy gondoskodik az elérhetőség fenntartásáról.
Most komolyan...azzal hogy valaki nem vesz át leveleket, kibújhat mindennemű felelősségrevonás alól?

victor # 2009.12.16. 20:13

De mielott ugy tunne, hogy teljesen elment az eszem, amitol nem sok valaszt el, szeretnem elmeselni az elozmenyeket.
Az anya es koztem tavoltartasi hatarozat el, amitol az anya ugy gondolja, semmi beleszolasom nincs a gyermek eletebe. Azt mar tudom, hogy ebben nagyon teved.
Ezt a hatarozatot mar tobbszor megszegte, eloszor ket hettel a gyermek szuletese utan, amikor ugy gondolta nagyvonaluan, bemutat a fiamnak. Akkor a kicsi nyakan volt egy pup, a feje pedig furcsa formaju volt, amire az anya azt mondta, nem kell aggodni, mindez azert van, mert a pici farfekvesu volt.
En azert aggodtam, leginkabb a pup miatt, ezert el is mentunk a korhazba, ahol hirtelen kiderult, hogy a kicsinek dolichokefalia- ja van, csonakfejuseggel szuletett. Az orvos surgos mutetet irt elo, amit csak egy masik szigeten hajtanak vegre, de a beavatkozas elott meg nehany vizsgalaton reszt kell venni.
A diagnozist kovetoen az anya ujbol ugy dontott, nincs szuksege a fiamnak arra, hogy reszt vegyek az eletebe. 300 eurot azert kert, arra hivatkozva, hogy nem tudja kifizetni a lakbert es a kicsinek laknia kell valahol.
Az egyik teszt utan a masik korhaz allitolag azt mondta, nem is kell muteni, minden rendben. Ezt ismerostol tudtam mar meg, nem az anyatol. Ekkor bementem a korhazba erdeklodni, hogy ez meg mit jelent. Elmondtak, felreertes van, igenis kell a kicsit muteni. Ezert aztan elszaladtam a gyermekvedelemhez jelenti az esetet, mivel a korhaz semmilyen hivatalos iratot a vizsgalatokrol nem adhat ki, az anya azt mondta nekik, tavoltartasi hatarozat van koztunk. Vegul kiderult, azert nem, mert nem szerepel a vezeteknevem egy dokumentumon sem, csak a keresztnevem. Mind1. A gyermekvedelem ratelefonalt a korhazra, es ezert mult heten a kicsit meg is mutottek. Mondanom sem kell, hogy az anya, beletorodve abba, amit mondtak neki, semmit nem tett azert, hogy a baba fejet megmutseg, jo, elvitte a korhazba a mutetre, ami ha elmaradt volna, az a babanak sulyos agyi karosodast okozott volna.
Anno megerdeklodtem az operacio anyagi vonzatat is, amire azt mondtak, a holgy betegbiztositasa mindent all. Szombaton viszont az anya megintcsak ramtelefonalt, hogy azonnal kell 2000 euro, ezek a korhazi koltsegek. Igyekeztem megnyugtatni es javasoltam neki, hetfon intezzuk el a dolgot, mert megtudtam hogyan lehet. Erre persze az volt a reakcio, hogy akkor menjek ide- oda, ha nem is akarok segiteni. Aztan hetfon allitolag azt mondtak neki, nem surgos az ugy, a penz egy segedezkozre kell, amit eleg, ha a kicsi fel eves koraban kap meg. Es innentol megintcsak ejtve vagyok.
A fiam nevet mar bejegyeztette, Storm keresztnevvel, ami angolul vihart jelent, de nem letezo nev. Ezzel termeszetesen nem tudok egyet erteni, mert igy az ember a kutyajat nevezi el.
Elinditotta az utlevelet, nelkulem. Hogy ezt hogyan tudta elintezni, arra nagyon kivancsi lennek.
Most ossze akar butorozni egy baratnojevel, akinek az eletvitele miatt ezt nem hagyhatom.
Remelem ertheto, miert a turelmetlensegem. Az anya teny, hogy tisztan tartja a gyermeket, eteti, furdeti, ellatja, de ha felmerul valami problema, hozzam fordul, hogy oldjam meg.
Kerdes Tisztelt Forumozok. Van arra akar odahaza gyakorlat, hogy az ember bemenjen a birosagra es addig ki se jojjon, amig a biroval nem beszelt es az legalabb nem tuzott ki idopontot?

victor # 2009.12.16. 18:41

Wasp!
Koszonom a linkeket, 1gyel okosabb lettem. Nem, nem leszek jogasz, de legalabb bizonyitottnak velem azt az erzesemet, hogy az ugyemben valami nagyon stimmel.
Gondom most mar csak annyi, hogy 4 hete lett beadva az apasagi kereset, "surgossegi intezkedessel", ami tobbek kozott azt is mondja, "polgari eljarasokbol eredo jogvitakban reszt vevo kiskoruak legjobb erdekeben hozott birosagi intezkedesek".
Az ugyvedem allitolag mar szemelyesen is beszelt a biroval, de meg mindig semmi.
Azert vagyok ketsegbeesve, mert tul azon, hogy hivatalosan, az anya emlekzokepessege, vagy annak hianya miatt nem vagyok hivatalosan apa, naponta hallom, milyen ujabb lepesekre keszul a megkerdezesem es beleegyezesem nelkul. Ha sokaig varat a biro, ezek visszafordithatatlan lepesek lesznek es akkor mar hiaba is tiltakoznek. Ugye az alapok, nevvalasztas, orvosvalasztas, szemelyiseg formalas, hely, orszag, ahol a gyermek elni fog kerdese, utlevel, stb.
Ha a tokoles miatt kicsuszok az idobol, fordulhatok e a strassburgi emberjogi birosaghoz jogorvoslasert es azert, hogy kerjek szamon az itteni birosagot?

monalisa1 # 2009.12.16. 16:32

Nem azt írtam hogy xy-nak "otthonülőnek" kell lennie, nem, azonban ha nincs cím ahová kézbesíteni lehetne a hatóság levelét...

végrehajtó1 # 2009.12.16. 16:26

Nem hivatalos ugyan de mondtam neki egy címet…két hónapig semmi sem történt. Most telefonáltam és közölte, hogy „nem is tudja mit csináljon az üggyel, mert nem találják az apát“ Kérdeztem hogy a megadott másik címen sem? Erre az volt a válasz hogy neki nincsen felírva másik cím, ők nem nyomozók, hogy embereket kerítsenek elő.( Bár elvileg most felírta a címet amit megadtam neki.)
Ezek után mire számíthatok?

Ha a „Mona“
laikus hozzászóló szerint egyetlen egy gyámhivatali és bírósági eljárást nem lehetne lefolytatni mert az ügyfél nem tartozkodik a bejelentett címen.

Ez vicc!

Írd meg tértisen a gyámhivatalnak hogy mi az általad ismert címe.
És ne hagyd magad mert a gyámhivatal szereti a könnyebb végét megfogni a dolgoknak.

Javaslom ne telefonálgass mert azzal ott semmire sem jutsz.Ha nem akar dolgozni írja felettes szervének.

monalisa1 # 2009.12.16. 15:57

catus

Sem a gyámhivatal sem a bíróság nem magánnyomozó iroda hogy xy tartózkodási helyét/lakcímét az ügyfél helyett felkutassák.

"Mona"
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2009.12.16. 15:02

véső nevében elnézést kérek, ez szerintem szakmai ártalom lehet nála

(a jogászember sűrűn lát olyan hölgyeket, akiknek még nagyjából sincs fogalmuk arról, ki lehet az apa, akár 8-10-12 tippből sem tudják eltalálni....)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.12.16. 15:00

véső nevében elnézést kérek,

ez szerintem szakmai ártalom lehet nála, az ember sűrűn lát olyan hölgyeket, akiknek még nagyjából sincs fogalmuk arról, ki lehet az apa, akár 8-10-12 tippből sem tudják eltalálni....

_Wasp_

és felesleges megoldása

catus # 2009.12.16. 13:53

csak a pontosság kedvéért...három évig éltem az apukával és a gyűrűs menyasszony a voltam...mielőtt bárki is a véső-éhez hasonló beszólást tesz...

véső (törölt felhasználó) # 2009.12.16. 13:49

catus !

ezekszerint fogalmad sincs kivel feküdtél le....

catus # 2009.12.16. 13:41

Kedves Mindenki!

Abban kérném a segítségeteket, hogy:
Szepetemberben befáradtam a gyámhivatalba. hogy a gyermekem családi jogállása rendeződjön ( megszületése után képzelt apa lett bejegyezve, most a vérszerinti apát akartam bejegyeztetni, kissé hosszú lenne leírni hogy miért így történt). Hosszú huzavona után eljutottunk oda, hogy az ügyet meg akarják szüntetni, mondván a lakcímnyilvántartóban szereplő címén életvitelszerűen nem tartózkodik, semmilyen címre nem kért postai levél utánküldést, így nem tudják őt beidézni, hogy nyilatkozatot tegyen az apaságról.Korábban november elején ezt a tényt az ügyintéző közölte velem, és megkérdezte hogy nem tudok e más címet amin el lehet őt érni. Nem hivatalos ugyan de mondtam neki egy címet...két hónapig semmi sem történt. Most telefonáltam és közölte, hogy "nem is tudja mit csináljon az üggyel, mert nem találják az apát" Kérdeztem hogy a megadott másik címen sem? Erre az volt a válasz hogy neki nincsen felírva másik cím, ők nem nyomozók, hogy embereket kerítsenek elő.( Bár elvileg most felírta a címet amit megadtam neki.)
Ezek után mire számíthatok?

_Wasp_ # 2009.12.15. 10:21

Victor:

Én a spanyol joggal kapcsolatban ezeket a linkeket ajánlom:

http://ec.europa.eu/…e_spa_hu.htm

http://ec.europa.eu/…p_spa_hu.htm

http://ec.europa.eu/…m_spa_hu.htm

Korrekt információkat tartalmaz, csak nem szabad elfelejteni, hogy ettől még nem leszel jogász, feltétlenül érdemes egy hozzáértő ügyvédet megbízni.

_Wasp_

és felesleges megoldása

victor # 2009.12.15. 01:33

Koszonom monalisa1, angyal vagy!
Mindenkinek Boldog Karacsonyt Kivanok es nagyon koszonom az eddigieket!

monalisa1 # 2009.12.14. 18:45

http://www.magyar-honlap.hu/…panyolorszag
http://www.spanyolportal.hu

Keress egyiken-másikon fórumot és a problémádat röviden előadva valószínűleg lesz aki válaszol majd - egyben bővülhet a partner ismeretségi kör.

Előfordulhat hogy spanyolban élő magyar származású ügyvédre is rábukkansz.

Üdv.

"Mona"
laikus hozzászóló

victor # 2009.12.14. 18:20

Kedves Wasp, Koszonom a tanacsot!
Tisztelt Forumozok!
Elnezest kerek mindenkitol, amiert nem az volt az elso dolgom, hogy elmondjam, hol elek.
A jog nem az en asztalom, ezert is vagyok itt. Akkor meg azt szeretnem megkerdezni, a Magyarorszagon alkalmazott csaladjog mennyiben ter el az Uniostol, vagy az Unios jogokat mikor kell alkalmazni x y tagallamban?
Esetleg letezik olyan forum, ahol a nemzetkozi, vagy akar a spanyol csaladjogban otthon van valaki?

A lehetoseg es esely szavak megnyugtatolag hatnak, amennyiben nem szerepel elotte a nincs, elnezest a helytelen szohasznalatert.
De ez egy masik forumra tartozik.

_Wasp_ # 2009.12.14. 11:48

Victor:

az eddigi tanácsokat felejtsd el. Ha spanyol jog kerül alkalmazásra, akkor arról ezen a fórumon kb senkinek sincs halvány lila gőze sem, ezért ezt az apró, ámde nem lényegtelen mellékkörülményt a tanácskérés folyamán időben előbbre lett volna érdemes helyezni.

(Javaslom, az ügyvédeddel való folyamatos konzultációt, a jogi tanácsadásnak nem célja, hogy megnyugtassa az ügyfelet, hanem a tárgy elsősorban a lehetőségekre és az esélyekre korlátozódik.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

victor # 2009.12.14. 11:18

Monalisa es ObudaFan!
Koszonom a valaszokat.
A tavoltartasi hatarozat a birosagtol jott, viszont nem erinti a gyermeket. Utalas van arra, hogy en vagyok az apa, a csaladon beluli eroszak vadjaban lezajlott elsofoku targyalason is bevallotta, hogy en vagyok az.
Visszamenoleg megtamadhato az anya eddigi, a fiamat erinto valamennyi intezkedese?
A helyzet valoban kusza, mivel Lanzaroten elunk, Kanari szigetek, es a spanyol jog ebben abban elter az uniostol, kulonosen itt, az Isten hata mogott kezelik egyel szabadabban.
Nagyobb gond viszont a holgy elmeallapota. Sajnos manias depresszios, nyugtaton el, amire raiszik.
Ha majd gyermekelhelyezesre kerul a sor, lehet e igazsagugyi elmeorvosi szakvelemenyt kerni, vagyis, ha a gyanu megalapozott es tanukkal is lehet bizonyitani, a birosag kotelezheti e az anyat az orvosi vizsgalaton torteno megjelenesre?
A helyzet az, hogy van ugyvedem, de szeretnem tudni, hogy megis mire szamithatok es magyarul latni, olvasni sokkal megnyugtatobb...

ObudaFan # 2009.12.14. 10:45

A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság korlátozta, szüneteltette vagy megszüntette.
A gyermek sorsát érintő lényeges kérdés: a kiskorú gyermek nevének meghatározása, illetve nevének megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, valamint életpályájának megválasztása.

monalisa1 # 2009.12.13. 22:58

Untángondolva, szerintem azért akar dél-afrikai útlevelet a gyermeknek mert ha az megvan akkor a picivel valószínűleg lelép előled...

A világ egyes országai nincsenek benne a Hágai Egyezményben, vagyis nincs kiadatási- visszahozatali kötelezettség.

Legyél résen!

monalisa1 # 2009.12.13. 22:28

victor

Mo.-on mindkét szülő hozzájárulása szükséges hogy egy gyermek utlevelet kaphasson. Azt hogy ez dél-afrikában miként szabályozzák azt neked kell megtudakolni.

Egy pár hónapos csecsemű t.díjaként 30-35 ezer forint bőven elegendő, annál is inkább mert ugyanennyit az anyának is hozzá kell tennie a sajátjából - elvégre közös a gyermek.

Pénzt csakis bankszámlára utalj, különben letagadja...

Neve (= családneve) a születéstől van a babának, az anya döntése szerint megválasztva. (A későbbiekben a nevedre veheted a gyermeket, de ehhez első hogy az apaságot megállapítsák.)

Az általad említett távolságtartás betartása ill. be nem tartása elég kusza., neked kell tudni miben is állapodtatok meg.

Ettől függetlenül - és általánosságban: egy apának joga van a gyermekével kapcsolatot tartani, őt látogatni. Ezt elsősorban kettőtöknek kell részletesen leszabályozni és azt le is írni, aláírni. És a gyámhatósággal jóváhagyatni, mert esetleges be nem tartás esetén csakis ennek alapján a számonkérés hivatalos lehetősége.

A felügyeleti jog dolgában bírósághoz fordulhatsz, aztán majd megvizsgálják, eldöntik.

Egy gyermeknek az anya lakhelyével egyező a lakhelye, az apai jog csak akkor sérülne ha tudtod nélkül elköltözne máshová - ebben az esetben is első körben a gyámhatósághoz lehet menni.

Javaslom olvassad vissza az egyik-másik címében nagyjában azonos topicot, mert mások esetéből és a válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.

Külön írom: az olyan nőtől sokat ne várj aki lefutna akár a térképről is - lásd afrikai útlevél a gyerkőcnek...

"Mona"
laikus hozzászóló